Turkiye de tarim

Bir dip not Hollandanin 2018 Tarim ihracati 163 milyar dolardir yani biz yuzu tartisirken 163 oldu sebebi tek cumleyle asagida
Hollanda narenciye portakal mandalina vs yetistirmez ama 12 ay bulunur alir isler tum dunyaya satar ekzotik urunler dahil patates salatalik marul biber havuc pirasa vs yesillik uretir en yuksek teknoloji kullanir en iyi verimi alir. Teknoloji Yuksek verim iyi tarim politikasi Hollandayi ABD Den ssonra Dunya ikincisi yapar Toprak ve nufus orani olarak bakarsaniz Acik ara Dunyya sampiyonudur.Nerden biliyorsun derseniz omrumun 1/3 orda geciyor

Türkiye de tarım sadece kooperatiflesme ile düzelir bir köyde 100 tane traktör varsa 10 a düşer 2 dekar 3 dekar tarla ile uğraşılmaz Parseller büyük olur herkes kaç dekar tarlası varsa ona göre hisse si olur maliyetler düşer çıkan mal toplu olduğu için daha yüksek bedele satılır kooperatifler KDV den muaf olduğu için gübre tohum ilaç yakıt vs daha uygun fiyata alınır bence bu şekilde daha iyi olur he bide başkan ve yönetim dürüst hesap verebilir olmalı hırsız olmamali

Türkiye de tarım sadece kooperatiflesme ile düzelir bir köyde 100 tane traktör varsa 10 a düşer 2 dekar 3 dekar tarla ile uğraşılmaz Parseller büyük olur herkes kaç dekar tarlası varsa ona göre hisse si olur maliyetler düşer çıkan mal toplu olduğu için daha yüksek bedele satılır kooperatifler KDV den muaf olduğu için gübre tohum ilaç yakıt vs daha uygun fiyata alınır bence bu şekilde daha iyi olur he bide başkan ve yönetim dürüst hesap verebilir olmalı hırsız olmamali
Kopetatiflerin birliklerin başına bölgenin en çakal adamları geliyor.hırsızlık yolsuzluk bizim uzmanlık alanımız .çünkü kooperatif başkanın hesap verme durumu yok.biz malımızı üretelim .kooperatif komisyon karşılığı satsın.bence daha mantıklı.

Merhaba, yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum. Doğru olan en makul çözüm bu ama ülkemizde s.t.k’lar ve kooperatiflerin hali ortada. Bizim toplumun genele yakını bencil olduğu için o iş biraz zor yürür. Hadi yaptık diyelim; yöneticisinden traktör şöförüne kadar herkes bir köşesinden götürür.

Galiba çok nadir hırsız olmayanı kim geçerse çalayım dıyor da başka bişey demiyor

Kopetatiflerin birliklerin başına bölgenin en çakal adamları geliyor.hırsızlık yolsuzluk bizim uzmanlık alanımız .çünkü kooperatif başkanın hesap verme durumu yok.biz malımızı üretelim .kooperatif komisyon karşılığı satsın.bence daha mantıklı.
Maalesef en büyük problem de o zaten bizim milletimiz parayı görünce dayanamıyor

Merhaba, yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum. Doğru olan en makul çözüm bu ama ülkemizde s.t.k’lar ve kooperatiflerin hali ortada. Bizim toplumun genele yakını bencil olduğu için o iş biraz zor yürür. Hadi yaptık diyelim; yöneticisinden traktör şöförüne kadar herkes bir köşesinden götürür.
Burda Bulgaristan da kooperatifler var 60 bin dekar yer çalışan var hic bir problem yok 20 kişi çalışıyor 12 ay boyunca kış aylarında bakım onarım vs bide Avrupa dan kooperatifler e destek daha fazla oluyor diyelim traktör alacak ben alsam %50 hibe kooperatifler e %80 hibe veriyor malını satarken KDV odemiyor bu tarz şeyler mal satma zamanı 3 4 firma geliyor ihale usulü satılıyor herşey şeffaf en sonunda kar kişi başına ne düşerse banka hesabına geçiyor

Evet ama ora Avrupa. Lafa gelince doğruluğu dürüstlüğü kimseye bırakmıyoruz. Niyeyse bu meziyetlerimiz hiç işimize yansımıyor. Tarımımızdaki bu yapısal sorunlar bireysel girişimlerle çözülecek gibi değil. Devletimizde gündeme yansıyan sorunlara lokal tedavilerle çözüm üretmeye çalışıyor. Arazi toplulaştırma adı altında yüklenici firmalara para kazandırmanın peşine düşmüşler. Bu girdi maliyetleri ile adamın 60-70 dekar arazisi 2-3 parça olsa ne tek parça olsa ne. Üstelik o da minimum %5 kayıpla.

Evet ama ora Avrupa. Lafa gelince doğruluğu dürüstlüğü kimseye bırakmıyoruz. Niyeyse bu meziyetlerimiz hiç işimize yansımıyor. Tarımımızdaki bu yapısal sorunlar bireysel girişimlerle çözülecek gibi değil. Devletimizde gündeme yansıyan sorunlara lokal tedavilerle çözüm üretmeye çalışıyor. Arazi toplulaştırma adı altında yüklenici firmalara para kazandırmanın peşine düşmüşler. Bu girdi maliyetleri ile adamın 60-70 dekar arazisi 2-3 parça olsa ne tek parça olsa ne. Üstelik o da minimum %5 kayıpla.
Bence devletin bir envanter çıkarması lazım örnek bir yıl içinde ne kadar bakliyat yağlı tohum buğday sebze meyve vs ne kadar tüketiliyor ne kadar üretiliyor az olana biraz daha fazla destek çok olan ürünler in desteği düşürmesi gerekli eğer böyle olursa bir dengeye oturur iş yoksa daha çok milyar dolar lar boşuna ithalat a gider hem çiftçi zor durumda kalır hem devletin olmayan dövizi boşa gider bu işte sadece ithalat i yapan yandaş zengin olur

Bence devletin bir envanter çıkarması lazım örnek bir yıl içinde ne kadar bakliyat yağlı tohum buğday sebze meyve vs ne kadar tüketiliyor ne kadar üretiliyor az olana biraz daha fazla destek çok olan ürünler in desteği düşürmesi gerekli eğer böyle olursa bir dengeye oturur iş yoksa daha çok milyar dolar lar boşuna ithalat a gider hem çiftçi zor durumda kalır hem devletin olmayan dövizi boşa gider bu işte sadece ithalat i yapan yandaş zengin olur

Aklın yolu bir. Ülkemizin daha bir tarım, bitki haritası bile yok. Sunni zanda bulunmak istemiyorum ama belki yapılmak istenmiyor. Son 40 yıldır köylerimiz boşaltılmak için her şey yapıldı. Düşünün 85 milyonluk koca ülkenin 1/4 ü sadece bir şehirde yaşamaya çalışıyor. Artık insanları üretime döndürmek bile başlı başına bir sorun.

Aklın yolu bir. Ülkemizin daha bir tarım, bitki haritası bile yok. Sunni zanda bulunmak istemiyorum ama belki yapılmak istenmiyor. Son 40 yıldır köylerimiz boşaltılmak için her şey yapıldı. Düşünün 85 milyonluk koca ülkenin 1/4 ü sadece bir şehirde yaşamaya çalışıyor. Artık insanları üretime döndürmek bile başlı başına bir sorun.
Nasıl üretime dönecek adam satıyor tarlasını oğluna kızına şehirden bir ev alıyor asgari ücret le birde iş herşey güzel olacak diye düşünüyor belirli bir süre sonra yanlış yaptığını anlıyor fakat geride bişey kalmadığı için mecburen sistemin asgari ücret le geçinmeye çalışıyor sonra sosyal yardım a muhtaç hale geliyor 2000li yılların başında kırsal kesim nüfusu%30 un üzerinde idi şimdi bu seviye çok düşük seviyede Amerika da %3 örnek aldıkları bu

Yanlış değil ise bütçeden alacağımız parayı bile çiftçi alamıyor.devlet bana 100 ton çeltiğe 10000₺ veriyor.%2 stopaj 3liradan 6000 borsa 500 ₺ kaymakamlık 150 de kara 750₺ çeltik rusatı 500₺ziraat odası aşayukarı 8000₺ .ondan sonra ben çiftçiye destek verdim .benim devletin verdiği sadakaya ihtiyacım yok.vergi çok mtv ler bu ay ödenecek .elektrik paraları zamlandı.akar yakıt hayvan yemleri .ben para yetiştiriyorum diyen arkadaşlara büyük alkış.

Tamam tosun paşa sen sabah kahvaltısında yapay zekayı öğle yemeğinde blok zincirini akşamda 5G yi yersin. Bu saydığın şeyleri yapan ve bu konuda hakim olan tek ülke var oda ABD zaten onlarda bizden korkuyor o yüzden sen endişelenipte güzel kafanı bunlara takma. Sen mehter eşliğinde 2023 e odaklan. Lozandaki gizli madde o zaman bitiyor :)
Lozanda gizli madde fln yok abi gizli antlaşmalar 2 ülke arasında olur biz bu antlaşmayı 6 7 farklı ülkeyle imzaladık 2023 sadece suan ki hükümetin hedefi cumhuriyetin 100. Yılı olduğu için lozan bu dönemde şehir efsanesinden başka bişey değil

Siz olayı tamamen başka tarafa kaydırmış sınız arkadaşlar benim bulunduğum yerde hiç bir tarla boş kalmıyor ki. Eger miras yoluyla bölünse yada davalık olduğu için tarla boş kalsa tamam ama durum öyle değil insanlar her halükarda ekip biçiyor. Sorun hükumetin tarımı bir türlü anlamaması. Bakın şimdi devlet müteahhitlerin elindeki evleri almak için çareler arıyor. Kurulan varlık fonunda biriken paralarla yarın öbür gün müteahhitlerin elindeki evleri alacaklar. Ülkenin kaynakları verimsiz yerlere gidiyor. Hükumet elindeki bu paralarla kapalı sistem sulama ile kurak tarlalara su getirse tarım böyle mi olur. Düşünün 30 dönüm tarla bile fazlasıyla yeter çiftçiye.
500 kg buğday, 12 balye saman, 1 dekar araziden aldık, kirası 100 TL, 25 kg taban+10 kg üre+10 kg nitrat+yol yakıtı: 130 tl+ 25 kg tohum*1,8:45 TL+ 10 TL ot+pas ilacı+ 30TL biçim+35TL balye fiyatı+amortisman giderleri 100 TL( değişken, kişiye göre )+işçilik. 300 kg verimin altı zarar yazar.
Tarlanın satın alma maliyetlerinden bahseden bile yok, ekip ekmemeyi düşünür haldeyiz.
Beside yaşındaki hayvan yediğini sırtına koyuyor, kar mı zarar mı belli değil.
Mısır silajı geçen sezon içinde 130-170 TL arasında 400 kg paketi satılmış, Ortalama 80 krş tan mısır alınmış, 160 krş'tan yem satılıyor.
10 dönüm çay bahçesi de eve bakıyor. :D

500 kg buğday, 12 balye saman, 1 dekar araziden aldık, kirası 100 TL, 25 kg taban+10 kg üre+10 kg nitrat+yol yakıtı: 130 tl+ 25 kg tohum*1,8:45 TL+ 10 TL ot+pas ilacı+ 30TL biçim+35TL balye fiyatı+amortisman giderleri 100 TL( değişken, kişiye göre )+işçilik. 300 kg verimin altı zarar yazar.
Tarlanın satın alma maliyetlerinden bahseden bile yok, ekip ekmemeyi düşünür haldeyiz.
Beside yaşındaki hayvan yediğini sırtına koyuyor, kar mı zarar mı belli değil.
Mısır silajı geçen sezon içinde 130-170 TL arasında 400 kg paketi satılmış, Ortalama 80 krş tan mısır alınmış, 160 krş'tan yem satılıyor.
10 dönüm çay bahçesi de eve bakıyor. :D

Olay budur [emoji1319][emoji1319][emoji1319]profil isminizin hakkını vermişsiniz. Sakıncası yoksa memleket ve yaş öğrenebilirmiyim?

Gecen sene 1 dekar karpuzun maliyeti 1200 liraydi ortalama 3 bine sattik busene 2000 maliyet 2500 ortalama sattik parasini alabilirsek
İnşallah alırsın ben 10 senedir yapmıyorum.bu karpuz alıcıları tek ceketi olan adamlar.çek para ödemiyor.adam olacak.peşin satabiliyorsan iyi .o zaman da pazarda çakılabiliyor.iyi hatırlıyorum .2 tır karpuzu 2500 ₺ vermiştim.tuttumuda tutar.

Dünya yapay zekayı, blok zincirleri, 5G vs. teknolojiyi konuşurken geleceği tarım da görmekle aslında kapasiteni belli edip bir de bana cevap verilmez demişsin ama neyse :) Ayrıca Avrupayla kıyaslamasam da hep yanlış yere odaklanıldığını düşünüyorum. Bunları tartışıp asıl meseleler çöp olup gidiyor.

Israrla kimsenin anlamadığı üreticinin ürününe fiyat vermek değil, girdisini azaltmak, gözle görülür teşviğini artırmak. Benim ürüne verilen zamda elime geçecek para zaten verilen zamla yıl içinde eriyip gidecek.
Tarımla bir yere gelienemeyeceğini çiftçide bilir dışıradan çocuğa sorsan oda bilir.Elinde yiyecek içecek insan hayatını devam ettirecek gıda olmadıktan sonra Dışarı bağımlı kaldıktan sonra yapay zekayı üretecek beyinde olmaz. İlk baştan türkiyenin tarımı ve haynacılı düzltmesi lazım.Bu ülkenin tarım sorunu olmaması gerekir.İhrtacat yapmasa bile ithalat yapmadan gıdada kendine yetecek ülke olacak.Bu çokmu zor çok kolay neden böyle işlerine gelmiyor.Tuuturulmuş türkiye tarımla bir yere gelmez diye.Gelmesini isteyen kimki sadece gıdada kendine yetecek ülke olsa çiftçide kazanır hayvancıda.
Devletin çifçiye vermesi gereken ve kanunda geçen gayrisaifhasıladan %1 çiftçiye verse bu çiftçi kalknır.Devlet çiftçinin her alanda hakkını sömürmeye devam ediyorr.Bu üülkeyi açlığa sefalete itecek adımlar atılıyor.Dışa bağımlılık kadar kötü bişi yoktur.Aynı bir hayvanın sahibinine bağımlı olduğu gibi...Verirsen yiyecek vermessen ölecek.