Türkiye bu ürünlerde dünyada birinci sırada

21.12.2020
1,458
2,218

Türkiye bu ürünlerde dünyada birinci sırada​


Türkiye bu ürünlerde dünyada birinci sırada

Dünyada fındıktan kiraza, incirden kayısıya, ayvadan haşhaşa kadar çeşitli ürünlerin üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye, geçen yıl bitkisel üretimini yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkilerine rağmen bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artırmayı başardı.​




AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Türkiye, tarımsal hasıla bakımından son 10 yıldır Avrupa'da ve dünyada ilk sıralarda bulunuyor. 2005-2019 dönemi itibarıyla tarımsal hasılada Avrupa'da birinci olan ülke, dünyada 7'nci sırada bulunuyor.

Türkiye'de tarımsal hasıla geçen yıl, bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 artarak 333,3 milyar liraya yükseldi ve bu rakam Cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kayıtlara geçti.


Bitkisel üretimde de Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerine karşın geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artış sağlandı ve 126,1 milyon ton üretim yapıldı.

Bitkisel üretim değeri de aynı dönemde yüzde 24,2 yükselerek 245,2 milyar liraya ulaştı. Tarla ürünlerinde yüzde 11,9, meyvelerde yüzde 5,8, sebzelerde yüzde 0,3 artış gerçekleşti. Geçen yıl 6,5 milyon ton mısır ve 278 bin ton kuru fasulye üretimiyle Cumhuriyet tarihinin bu ürünlerde üretim rekoruna ulaşıldı.


TÜRKİYE'NİN ÜRETİMDE DÜNYADA İLK SIRALARDA YER ALDIĞI ÜRÜNLER
https://www.arabam.com/trink-sat?ut...6mR9JRLtY6We4yNXmDsXDmGaCDh-kworM7E9J7c1bTrAQ
Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci,
kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci,
Mandarin ve elma üretiminde üçüncü,
Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
Şekerpancarında 5'inci,
Limonda ve üzümde 6'ncı olan ülke,
Kütlü pamuk üretiminde 7'nci sırada bulunuyor.



Dünyada yılda yaklaşık 1,1 milyon ton fındık üretilirken bunun yüzde 69'u Türkiye'de yetiştiriliyor. Ayva üretiminde 666,6 milyon tonluk üretimin yüzde 26'sı da Türkiye'den karşılanıyor. Kiraz üretimi yaklaşık 2,6 milyon ton olarak hesaplanırken bunun yüzde 26'sı Türkiye'de üretiliyor. Dünya incir üretimi 1,3 milyon tonu bulurken, Türkiye yüzde 24 payla bu üründe de ilk sırada yer alıyor.
Türkiye, dünya kayısı üretiminin de yaklaşık yüzde 21'ini gerçekleştirerek bu alanda da birinci durumda bulunuyor.
Öte yandan Türkiye, buğday unu ihracatında dünyada birinci, makarna ihracatında ikinci sıradayken, meyve üretiminde 5'inci, sebze üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor. Ayrıca Türkiye, geçen yıl 205 ülkeye 1982 çeşit tarımsal ürün ihraç ederek 20,7 milyar dolar gelir sağladı.

 
Buradan arkadaşlara samimi şekilde soruyorum üretici olmayıp da en son ne zaman fındık yediniz? Ben ne zaman yediğimi unuttum. Elin AB'lisi benim fındığımı benden çok tüketiyor. Lanet olsun böyle düzene. Bizim elin adamından neyimiz eksik ?
Bizim elin adamından çok eksiğimiz var. Bu eksikleri birilerinin göstermesi ile görmek zordur. Objektif, önyargılardan sıyrılmış, her şeyi ve herkesi sorgulayan bir bakış açısı, doğruya doğru diyebilecek bir ahlak gerektirir.
T.S Elliot’un sözü ile bitireyim:
“Kararlarının ve seçimlerinin bedelini sen ödersin, sana akıl verenler değil.”
 
Dünya birincisiyiz, ama en ucuza da biz satıyoruz. Ürettiğimizin parasal karşılığını alamıyoruz.




2281383_360x203.jpg

02 Haziran 2021 Çarşamba, 16:21
TARIM


"Türkiye yaş kayısıdan 860 dolar kazanırken, İtalya 2,086 dolar kazanıyor"​

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, birçok ülkeye göre sebze ve meyveyi yurtdışına daha ucuza sattığımızı belirterek, "Sebze ve meyvede ton başına ihraç fiyatımızı artırabiliriz" dedi.​


Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Türkiye’nin ihracat yapabilmek ve mevcut pazarlarını koruyabilmek için rekabet içerisinde olduğu ülkelere kıyasla daha ucuza sebze ve meyve sattığını belirterek, katma değerli ürünlere yönelmek ve eylem planlarının istikrarlı ve dirayetli şekilde uygulanmasıyla sebze ve meyvede ton başına ihraç fiyatlarının artırılabileceğini söyledi.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir, Türkiye’nin meyve ve sebze ihracatına ilişkin yaptığı değerlendirmede, ihracat fiyatlarının düşük olmasına dikkat çekti.


"DAHA UCUZA SATIYORUZ"

Sebze ve meyve ihracatının artmasının Türkiye açısından önemli olduğunu ancak ihraç edilen ürünlerin değerine satılmasının da oldukça önem taşıdığını dile getiren Özdemir, “Ülkemiz ise ihracat yapabilmek ve mevcut pazarlarını koruyabilmek için rekabet içerisinde olduğu ülkelere kıyasla daha ucuza sebze ve meyve satıyor. Örneğin, ülkemizin ihracatta lider olduğu incirden ton başına 3 bin 304 dolar kazanıyoruz. İkinci sırada bulunan Afganistan ise 7 bin 91 dolar kazanıyor. Benzer şekilde yaş kayısıdan ton başına gelirimiz 860 dolar. Oysa İtalya 2 bin 86, İspanya bin 732 ve Özbekistan bin 160 dolar gelir elde ediyor. Tarımsal ihracatımızda bir diğer önemli ürün olan domatesi ton başına 567 dolara ihraç ediyoruz. Fakat Hollanda bin 777, İspanya bin 345, Fas bin 215 ve Meksika bin 164 dolara ihraç ediyor.”




"KATMA DEĞERİ YÜKSEK KILMALIYIZ"


Her sektörde olduğu gibi sebze ve meyve sektöründe kilogram başına katma değeri yüksek kılmanın büyük önem taşıdığını belirten Özdemir, “Örneğin, sofralık portakaldan dünya genelinde ton başına ortalama 619 dolar kazanç sağlanırken, portakal suyu ihracatında bu rakam yüzde 63 artarak bin 10 dolara yükselmektedir. Elma, sadece meyve olarak ihraç edildiğinde dünya genelinde ton başına ortalama 834 dolar gelir oluşurken, kurutulmuş olarak ihracında bu rakam yaklaşık üç kat artarak 2 bin 314 dolara çıkmaktadır” dedi.

“EYLAM PLANLARI DİRAYETLE UYGULANMALI”

“Önümüzdeki süreçte sebze ve meyve sektöründe miktar olarak sahip olduğumuz güçlü pozisyona değer olarak da ulaşabiliriz” diyen Özdemir, sektöre daha da güçlü bir ihracat perspektifi kazandırarak, ülke ekonomisine katkısının artmasına odaklanılması gerektiğinin altını çizdi. Özdemir, “3. Tarım Şurası Sonuç Bildirgesi, Ekonomi Reform Paketi, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ve 11. Kalkınma Programında markalaşma, katma değerli üretim, yeni pazarlara açılma, ihracatın tabana yayılması ve ihracatta rekabet gücünün artırılması ile ilgili oldukça doğru belirlenmiş hedefler var. Bu hedeflere yönelik eylem planları takvimine uygun, istikrarlı ve dirayetli bir şekilde uygulandığı takdirde sebze ve meyve sektöründe arzu ettiğimiz dönüşümü gerçekleştirebileceğimiz kanısındayım” ifadelerini kullandı.

"ÜRETİMDE İLK 10'DAYIZ"

Türkiye’nin tarımı ve ekonomisi açısından sebze ve meyve sektörünün öneminin çok büyük olduğunu vurgulayan Özdemir, Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 2019 verilerine göre, Türkiye’nin dünya sebze üretiminde 4’üncü, meyvede 6’ncı sırada yer aldığını kaydetti.

Türkiye’nin, ihracatta ise miktar olarak meyvede 8’inci, sebzede 9’uncu olduğu bilgisini veren Özdemir, “Kayısı, incir ve ayvanın hem üretiminde hem de ihracatında lider pozisyondayız. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre, ülkemiz tarımsal ihracatının yüzde 30’u (5,8 milyar dolar) yaş sebze ve meyve, sebze-meyve mamulleri ile kuru meyve ve mamullerinden oluşuyor” ifadelerini kullandı. İHA


 
Son düzenleme:

Benzer Konular