Bereketli olsun Süleyman, hiç şaşma yok herhalde, keramet makinada mı?
Süleyman maşallah.Güzel dizmiş ayçiçekleri ip gibi kaç günde bu hale geldi ekimden sonra biz ekeli ilk yeri 1 hafta oldu daha çıkmamışlardır tahminimce.1 ay oldu mu?
Bereketli olsun.Açtığınız her konuyu okumaktan büyük keyif alıyorum teşekkürler
Süper olmuş süleyman ellerine sağlık mükemmel olmuş benim irtemede yapayım bundan
Marka gözetmeksizin uygulanabilir amaç seri ekim yaparkende hatayı minimuma indirmek. Bizim eski pnömatik makinada da bu uygulama vardı. Bilhassa kepir çamuru içinde biçilmez kaftan. Bu şekilde tıkanma olasılığı oldukça düşük.
Marka gözetmeksizin uygulanabilir amaç seri ekim yaparkende hatayı minimuma indirmek. Bizim eski pnömatik makinada da bu uygulama vardı. Bilhassa kepir çamuru içinde biçilmez kaftan. Bu şekilde tıkanma olasılığı oldukça düşük.
Süper olmuş süleyman ellerine sağlık mükemmel olmuş benim irtemede yapayım bundan
Peki neden bunu makinayı üretenler bu şekilde yapmıyor. Müşterinin sonradan tamamlama yapmaması gerekir. Sonuçta fabrikasında AR-GE departmanı var öyle değil mi [emoji4]
Süleyman ilk makinaların neredeyse tamamında vardı bu uygulama. Mesela Alman hassia'ların ilk gelenleri senin yaptığın gibiydi. Çizi içine toprak düşmesin diye balta yanakları neredeyse çizinin içine kadar indiriyorlardı. Çünkü baltaya dışardan bakınca o boşluklardan toprak dökülecek sanıyordu.
Sonra ne oldu?
Yüksek çözünürlükte izleme teknolojileri çıktı ve Ar-Ge departmanları ekim baltalarının çalışma performanslarını detaylı inceleme fırsatı buldu.
İncelemeler sırasında ortaya çıkan sonuçlardan biri de o yan baltaların aşağı kadar indirilmesinin gereksiz olduğu. Çünkü balta saatte 4 km/saat ve üstüne bir hızla giderken çarptığı toprak çiziden uzaklaşıyor. Yani baltanın yanakları var yada yok hiç bir önemi yok. Toprak zaten uzaklaşma safhasında o sırada. Önemli olan kısım balta ucunun formu.
Şu an Amazon'dan gaspardo'ya hiç bir firma yanakları dibe kadar indirmez, çünkü bi anlamı yok. Senin yaptığın değişiklik sonrası, makina daha önce nasıl ekiyorsa, aynı şekilde ekmer.
Misal Amazone ED:
Üstüne baltaları bu kadar aşağı indirmek, çizi duvarını sıvayarak sertleşmesine neden olur. Gelişim için istenmeyen bir durum ortaya çıkar.
Yani "şurasını az uzatmak lazım, yoksa çiziye toprak düşer burdan" gibi bir şey değil. Toprak kinetiği diye bir olgu var.
Bu arada balta ayaklar zaten tüm ayak formları içinde tohum dağılımı ve düzgünlüğü bakımından açık ara farkla en iyi ayak formudur. Baltalı gömücü ayakların sunduğu düzgünlük başarısı, bitkinin eşit bir gelişim için ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla. Bundan fazlası gereksiz yani.
Şu araştırmada, ekim ayaklarının (balta, tek disk, çift disk) Mısır ekim performansları var. İlk paragrafı okuman yeterli:
http://dergipark.ulakbim.gov.tr/akdenizfderg/article/download/5000076706/5000070762
***
Konuya üzerine düşünmek, denemeler yapmak gerçekten çok güzel birşey. Kendi makinanı geliştirmek üzerine uğraşıyorsun. Her türlü saygı duyarım.
Şu video, kullandığın ayağın (orijinal halinin) performans videosu. Çizi içine ilk toprak düşmesi, baltadan 15 cm sonra gerçekleşiyor.
http://youtu.be/gtHKW4_q5Kc
Mevcut baltaların orijinalliğini bozmamanı tavsiye ederim
Mustafa 50 yıldır ekim makinası üreten bir firmanın, gömücü ayaklar üzerine çalışma yapmaması gibi bir ihtimal var mı sence?
Yok.
Bu bir.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak lazım. Bu iki.
Seninle faklı faklı konularda kaç kez özel ya da genelden sohbet ettik. Yani bir diyaloğumuz var.
Bu soruyu "Yılmaz Abi neden baltaları böyle yapmıyorsunuz?" Diye sor. Canım kurban. Binlerce kişiye yardım ettim bu sitede, sana da ederim. Uzun uzun yazarım nedenini. Yeter ki öğrenmek iste.
Ama bu soruyu, "Ar-Ge'si yok mu bunların", diye sorarsan, burda başka bir amaç, bir art niyet vardır.
Gerçekten merak ettiğim için soruyorum Mustafa:
Senin gayen ne?
Düzgün sıramı dedin [MENTION=55452]islam doğan[/MENTION] bak bak ipleme gör feyz al
Ekli dosyayı görüntüle 10315
Eveet bugün tavşan yeniği dolayısıyla bir parsel bozmuştum arkadaşlar. Daha öncede eleştirisini yaptığım ve makinada tecrübe ettiğim eksikliği anlattığım gibi bir modifikasyon yaptım, bu da çarçabuk deneme fırsatı vermiş oldu bana. Hızlı ekimde balta perdelerinin görevini yapamayıp karığa daha çabuk toprak düşürdüğünü ve karığın gerekenden evvel örtündüğünü belirtmiştim. Bu tohumun düşüşünde hafif sapmalara neden oluyordu herzaman karık dibine çakmıyordu. Kayda değer bir sapma değil ama neden mükemmel olmasın diyerek çıktım yola sonucu çokta iyi oldu zaten fotolardan anlayacaksınız.
Before
Ekli dosyayı görüntüle 10321
Ekli dosyayı görüntüle 10322
And After
Ekli dosyayı görüntüle 10327
Ekli dosyayı görüntüle 10328
Ekli dosyayı görüntüle 10329
Ekli dosyayı görüntüle 10330
Ekli dosyayı görüntüle 10331
Ekli dosyayı görüntüle 10332
Ekli dosyayı görüntüle 10333
Veee Sonuç
Geçen gün birileri ezber bozan zincirden falan bahsetmişti sanırsam Zincir görün hemde kopmayan zincir bu . Gazastrocular bile şaşırdı bunları görünce
Geçen gün birileri ezber bozan zincirden falan bahsetmişti sanırsam Zincir görün hemde kopmayan zincir bu . Gazastrocular bile şaşırdı bunları görünce
Sen ayçiçeklerini arpa suyuylamı ilaçlattın sanki sıra aralarında bile ekstradanmı çıkmış ne
Dur ben daha son sözümü söylemedim merak etme
Hadi bakalım beklemedeyim. Ben sıra arasında birşey göremedim ama neyse O yerleri disk tillerle hazırlamıştım o yüzden topaçlı kaldı biraz.