Ynt: Tumosan kalitesi;mi. Maduriyetimi mi???
UÖZKAN.77 link=topic=85632.msg1025045#msg1025045 date=1444016034' Alıntı:
Geri geri ne kadar yürünür
UÖZKAN.77 link=topic=85632.msg1025302#msg1025302 date=1444152115' Alıntı:
Fakire karsı degilim.. insanları fakirlestiren arka kepce dahil tüm verimsiz dengesiz ekipmanlara karsıyım..
Sadece turkiyenin en kucuk ili burda 2 bin kadar arka kepce var. 2 trilyon eder.. kac ön kepce hatta kac jcb alinir bi hesapla yilmaz
Peki sorularla gidelim.
1-) bir jbs kaç para? Daha doğrusu, damında 10 ineği, 60-70 koyunu olan herkes jbs alabilir mi?
Yahut traktörü olan herkes, 20 bin lira verip ön yükleyici alabilir mi?
Imkanı yok.
2-) peki bir kepçenin saatlik kırası ne kadar? 130? 150? Her çiftçi bunu rahatlıkla karşılayabilir mi?
3-) hadi kepçeyi hallettik, her kapıda, o kepçeye iş yetiştirecek 3-5 traktör var mı? He deyince bulunabiliyor mu?
4-) kepçe, bizim işlerimiz için en gereken zaman, yani tam lazım olduğu zaman, 'bi inşaatın temeli var' deyip sallayınca ne olacak.
Özetle mekanizasyon denilen şey, her zaman en pahalısı, en moderni demek değildir. Yapılan işi kolaylaştıran her makine 'ne kadar basit olursa olsun' mekanizasyondur.
Kısaca arka kepçe, elle yüklenmekten 150 kaf daha iyi bir seçenektir.
Çok pratik değil dersin, uzunca süre kullanıma ergonomik olarak uygun değil, zaman açısından çok verimli degıl dersin anlarım. Ama karşı olmak kimsenin haddine olan bir durum değil.
Çünkü 1500 liraya jcb vardı da biz mi almadık?
Arka kepçe verimli olmadığını savunmak ayrı şeydir. Karşı olmak ayrı şey. Sen 'tümden karşıyım, kullanılmasın' diyorsun.
E gel o zamana 100 liraya 30 romork gübre yükle bana.. Yükler misin?
Ne yapalım? Gidip elle mi yükleyelim?
Gelelim insanları fakirleştiyse iddiasına:
85-90 romork gübre çektim bu yıl tarlalara. Çok defa hesapladım yerin durumuna göre 25 litre (100 liralık) mazot ile 30-35 tam dolu (4 ton civarı) gübre yüklüyor traktör.
Yükselmeden önce tabi soruşturduk. Hangisi daha ekonomik olur diye. 3 kepçeciler gittim. Kaça yüklersiniz?
'Gelirim, yüklenen romork basına 20 lira alırım' dedi 2 tanesi. Hatta biri 25 dedi.
Saatla kaça olur?
'Marşa basınca saat başlar, iş bittiğinde biter. Saati 150 birşeyler yaparız.'
Ne yaparsınız?
'130 olur'
Benim kaba taslak hesapla 8-10 saatlik işim var. Romork hesabı 1500 lira, saat hesabı 1300 lira tutuyor.
Peki ne yaptık?
Emanet bi kepçe ile canım ne zaman isterse, her boş olduğumda yavaş yavaş yükledim çektim gübreyi. Taş çatlasın 300 liralık mazot harcadım.
Zor oldu mu?
O kadar değil. İşimiz çiftçilik-hayvancılık. Kolay yanı zaten yok.
İşin özü, o karşı olduğun arka kepçe en az 1000 liramı cebimde bıraktı.
Şimdi son soru?
Bu kepçe beni mi fakirleştirdi, yoksa kepçeciyi mi?
Abi sen çiftçi değilsin. Kepçecisin. Konuştuğum her kepçeci de seninle aynı şekilde arka kepçeye karşı. Dedim ya, ben de verimli bulmuyorum zaten. Ama başka seçenek yok. Bu yüzden 'tümden kullanılmasın' demek olacak iş değil.
Ha geri geri yürüme kısmı hiç sıkıntı değil. Biz ne geri geri yürüdük
Dün, 16 dekar bayır bi çayırı tek taraflı sürdüm çamur yüzünden. Arka kepçe ne ki?