Kumsal arazilerde ara ara sararmalar mevcut.Toprak olan araziler daha yeşil.Arkadaşlar ben bu sene ektiğim arpaların strese dayanımını ilaçlarla ve yaprak gübreleriyle bir alakası olduğunu düşünmeye başladım.Benim kum olan tarlada bile çok az sararma varken bazı tanığdım arkadaşlarımın topprak olan tarlalarda kum olan yerden daha çok sararma var.Ben hem ot ilacı 15 gün sonra pas ilacı ile birlikte potasyum nitrat,çinko magnez amino asit sıvı demir sülfat verdim.Pas ilacı olarakta opera max kullandım.Bölgemize 1 aydır yağmur yağmıyor.Arpa buğdaydan önce başak çıkaracakken buğdaylar benim arpalardan 15 gün önce başak çıkarttı ve buğday ekenler şuan su stresine bağlı kurumalar başlamış.Bölgemizde bu denli bakım yapan benden başkası yok.Heleki pas ilacını bilen yok zaten.Acaba yaprak gübreleri ve ilacın etkisimi var?yoksa arpa kuraklıktan bukadar etkilenmiyormu.Yoksa derin sürümün faydasımı.Ürün kalkar kalkmaz yaz bozması yaparım derin sürerim ve toprak 4 ay yanar kazaya çeker ekerim.Bunununda bir faydası olabilir.
Ektiğim arpa ramata erkenci bir çeşit komşularımızında ektiği arpa kaşifbey erkenci.Ekiliş zamanları buğdayda arpada kasım 25..