Hava koşulları erken ekim bu hastalığı tetikledi galiba.Benim tarlanın sınırın dibinde bir tarla var telfonda sorun var siteye atamıyorum fotoyu bir görseniz.Adam arpa ekmiş arpa büyük bir alan artık kurumaya başlamış.Sınır sınıra tarlalar arkadaşlar o tarlada bit olsa böcek olsa benim tarlayada sarmazmıydı?Benim tarlada yaptıklarım şu şekilde oldu ekim tarihi kasım 20,Üst gübre olarak şubatın 5 inde üre verdim.Ve mart ayında öyle bir yağmur yağdıki arpalar alan alan yattı.Kimisi çok gübre dedi kimisi sık tohum dedi.Ne alakası varki seyrek olanında yattı.Nedeni şubat ayının ortasından sonra sanki mayıs sıcakları gibi sıcak oldu ve bitki şaşırdı boya gitti dayanamadı.Hayatımda şubatda okadar sıcaklık görmedim.Zaten son 50 yılın en fazla sıcağı denmişti galiba şubat ayı için.V e devamı mart nisan gibi devam etti.Şimdi bu denge zaten baştan bozuldu bitki yıllar genelinde görmediği stresi yaşadı.Sıcaklık.Ama mart ayında 20si gibi imkan oldu ve girdim ot ilacını attım.Ot ilacını atmadan önce bence bu sarılıklar vardı.Hava kararıyordu farketmedim galiba.Çünkü dozajı farklı atmıştım ve yanında biraz yüksek dozda yaprak gübresi vermiştim alan alan sararmalar oldu.Yüksek dozdan fitotoksitite oldu dendi.Acaba bu virüs hastalığının erken başlangıcı olabilirmi şimdi düşünmeye başladım.
Sonra sarılıklar çok az gitti.Ve ozamanlarda Şüphelendim ve 1 hafta sonra dekara 100gr input attım potasyum çinko magnezyum karıştırıp.Ve attıktan 10 gün sonra o sarılıklar bu hale geldi.Bu foto 5 nisanda çekildi şimdi arpanın boyu bellerde başak çıkarmaya başladı.
Şimdi mevsimler bu denli acayip bir şekilde dengesiz giderken Tarlaya ayda bir kere uğrayan daha başlangıç aşamasında tedbirini almadan bu sarılıklar fazla yağmurdan yada atar bunları deyipte mayıs ayına girdiğimiz şu günlerde çözümü hiç bir şekilde olmaz.Çözüm tarlanı olabildiğince sık sık kontrol etmek bence.Şimdi bu virüs olan arkadaşlarda tarlalrını sık sık kontrol edeiyorlardır ama yinede oluyorsa buda allahın işi ne yapsak boş kalıyor.Birde şans olayı var işde.Sınır sınıra olan tarlanın birisnde olur birisnde olmaz.