Trakya 2. Ureleri ne zaman atiyor ?

25 ocakta 20-25 kilo arası üre uygulaması yapıldı 1. Gübreleme de 2. Gübre de hava şartlarından dolayı acaba nbpt yi mi denesem diyorum nisan yağmurunda 10 kilo nitratla paçayı yırtar mıyız yada önerileriniz nasıl olur ikinci Gübreyi tekrar 20 kilo üre yada nitrat mı yapmak mantıklı hafta içi yağmuru yakalamam zor oluyor fabrikada çalıştığım için o yüzden üre daha mı mantıklı fazla atıp kaydı azaltmayı umuyor olmak

• Beğen
Tepkiler: rifkiseker
Hocam ben iddia etmiyorum ancak şu var. Sen maraştan yazıyorsun bu adam edirnede. Bizde kökboğaz oluyor biz kökboğaz atıyoruz bu zamanlar ben de balıkesirdeyim. Trakyada kökboğaz atan da var atmayan da var. Ancak mevsimsel olarak buralar sizden bir ay kadar gerideyiz genel olarak.

İkincisi bu yıl çok yağışlı da geçmedi bu yüzden septorya pas gibi hastalıkların görülebilmesi için uygun ortam şartları oluşmadı. Bence buğdayları da oldukça güzel. Normal zamanlı bi kökboğaz atılırsa (zaten atıyoruz) erken septorya veya sarı pas bunları da önler. Nisan mayıs aylarında ihtiyacı olacağı duett gibi pas ilaçlarını mart başında attırmanın da anlamı yok.

Sizin şartlarınızla başka bir bölgenin şartları çok farklı olabilir. Ziraatçi daha iyi bilir fotoğraflar da çok net değil ama yine de yapraklarda leke gibi değil soğuktan yanmış gibi duruyor.

Hocam siz kökboğaz atıyor musunuz bölgenizde ? Bu pazar pazartesi yağış görünüyor bu dönemde üst gübreleme yapacaksanız yapın, Hava açtığında tarlaya girilebilir olduğu dönemde kökboğaz atın. septorya külleme ve erken sarı pas için de etkili bi ilaç. Zaten septoryayı da pas ilaçları attığınız zamana kadar engeller. Bizim olağan yaptığımız uygulama bu. Martta kökboğaz nisanda pas mayısta ikinci pas(duruma göre). Önlem almak tedavi etmekten daha kolaydır hastalığı görmeyi beklemeyin zaten.
Bizim burda pek atan yok atanlar da var ama nadiren bakalım bir yere sordum 2600 Euro fiyat verdiler pas ve kök bogaz ilacına gerekirse Edirne den alicam

• Beğen
Tepkiler: wallace22
Bizim burda pek atan yok atanlar da var ama nadiren bakalım bir yere sordum 2600 Euro fiyat verdiler pas ve kök bogaz ilacına gerekirse Edirne den alicam

2600 avro çok fiyat Edirneden temin etmenizi öneririm. Genel olarak ot ilacı 2,5-3 lira
Yulaf3,5-4 lira
Kök boğaz 10-15 lira
Pas 10-15 lira arası dekar maliyeti var hesap yapabilirsiniz

25 ocakta 20-25 kilo arası üre uygulaması yapıldı 1. Gübreleme de 2. Gübre de hava şartlarından dolayı acaba nbpt yi mi denesem diyorum nisan yağmurunda 10 kilo nitratla paçayı yırtar mıyız yada önerileriniz nasıl olur ikinci Gübreyi tekrar 20 kilo üre yada nitrat mı yapmak mantıklı hafta içi yağmuru yakalamam zor oluyor fabrikada çalıştığım için o yüzden üre daha mı mantıklı fazla atıp kaydı azaltmayı umuyor olmak

Ureyi yağmur öncesi denk getiremeyecekseniz 15-15 iki sefer nitrat atın bir ay ara ile en kolayı Bu. Zaten bir sefer ure vermişsiniz. Sapa kalkim yakınsa nitrat verilebilir

Hocam atanlar varsa büyük ihtimal biraz etkiliyordur. Pazar gecesinden sonra önümüzdeki hafta baya yağışlı görünüyor. O yağışlardan sonra bizim için atma vakti geldi mesela. Daha hiç göstermedi ama önlem olsun diye bile olsa atıyoruz. Ben makper atıyorum yıllardır 400 gram prochloraz var kökboğaz için yetiyor. Muadil bişey de olabilir dekar maliyeti 10tl falan olan bişey atın.

Bazen göstermese de hastalık etkisini, yakalanmamak için ekstradan enerji harcayabiliyor bitki. Bunun önüne geçmek için bile atılır. Öyle çok pahalı bi ilaç kullanmak zorunda değilsiniz hastalık görünmeden önlem için harcayacağınız para hastalık geldikten sonra harcayacağınızın yarısı. Ayrıca hasta kaldığı süre boyunca gelişme geriliği sebepli verim kaybı da yaşamazsınız

• Beğen
Tepkiler: 768
Hocam atanlar varsa büyük ihtimal biraz etkiliyordur. Pazar gecesinden sonra önümüzdeki hafta baya yağışlı görünüyor. O yağışlardan sonra bizim için atma vakti geldi mesela. Daha hiç göstermedi ama önlem olsun diye bile olsa atıyoruz. Ben makper atıyorum yıllardır 400 gram prochloraz var kökboğaz için yetiyor. Muadil bişey de olabilir dekar maliyeti 10tl falan olan bişey atın.

Bazen göstermese de hastalık etkisini, yakalanmamak için ekstradan enerji harcayabiliyor bitki. Bunun önüne geçmek için bile atılır. Öyle çok pahalı bi ilaç kullanmak zorunda değilsiniz hastalık görünmeden önlem için harcayacağınız para hastalık geldikten sonra harcayacağınızın yarısı. Ayrıca hasta kaldığı süre boyunca gelişme geriliği sebepli verim kaybı da yaşamazsınız
Aynen dediklerine katılıyorum bugün gösterdim soğuk sıcak farkından dolayı dediler uygun ilaç alıp aticam 10 gün içinde ne olur ne olmaz

• Beğen
Tepkiler: aenema
Aynen dediklerine katılıyorum bugün gösterdim soğuk sıcak farkından dolayı dediler uygun ilaç alıp aticam 10 gün içinde ne olur ne olmaz

Fotoğraflarda çok net olmasa da kötü bi görüntü yoktu hocam maşallah buğdayın çok güzel şuanlık bi korkun olmasın.

Bazen gece don olduğunda toprak sertleştiğinde köklere veya buğdayın toprak içindeki sapına zarar verebiliyor. Direk soğuk yakması dedikleri gibi sarılıklar var gibi duruyordu. O da sağlam gelişmiş köklerde pek olmaz da sık olan yerde kalmış gelişememiş köklerde olur. Seninkinde de öyle çok seyrek yer yer var gibiydi. Yaprak lekesi gibi durmuyor. Zaten bu iklime göre henüz erken septorya pas vb hastalıkların görülmesi için. Çok erken gelişmiş buğdaylarda risk daha fazladır seninki normal.

Ancak önlem almak korumak çok önemli. Sigorta yapmak gibi. dekara 10-15 tl maliyetle bir kere kökboğaz bir kere pas için ilaç atsanız verimi de etkiler.
dekara 125gram önerilen dozdur siz 100 gram atabilirsiniz de önlem amaçlı o da korur yeterli olabilir.

Şöyle düşünün bitki hastalık belirtilerini göstermiyor ama hastalık kapmış ancak mücadele ediyor olabilir. Bu da bitkide enerji kaybına sebep olur. Biz de bazen tam hasta olmuyoruz antibiyotik içecek kadar ama soğuk algınlığı falan ayakta atlatıyoruz ama tam performansta çalışmıyor vücudumuz. Bu da aynı. Günde yapabildiği fotosentez belli. Bu güneşten elde ettiği enerjiyi büyümeye gelişime mi harcasın hastalığını tedavi etmeye mi harcasın. Enerjisinin %20sini bu etkilere harcasa ayda 6 gün geri kalır. Bu da verim kaybı demek oluyor. Bitkiye yaptığınız aşı gibi düşünün. Kış sonu- bahar yağışları çoksa illaki korumak gerek bitkiyi. İç anadolu nispeten daha kurak onlar belki hiç görmüyordur da Trakya Marmara için risk hep var.

Bi de avrupa çok daha yağışlı ve orda bu hastalıklar daha yoğun olur. Son yıllarda çok fazla yabancı tohum girdi ülkeye bunlar da bu hastalıkları bizim toprağımıza bulaştırdı. 20 yıl önce olmayan hastalık çeşitleri türedi. Tamamen önüne geçme gibi şansımız kalmadı illaki bu ilaçları atmak zorundayız.

Dün itibari ile ikinci üre uygulamamızı yaptık.

Resimler ve ekler

• 20200304_102339.jpg
    20200304_102339.jpg
    4.9 MB · Görüntüleme: 155
  • IMG-20200304-WA0009.jpeg
    IMG-20200304-WA0009.jpeg
    1.5 MB · Görüntüleme: 143

Degerli ciftci dostlar ikinci bugday gubrelemesini nitrat dusunuyodum ama fiyatlari cok artti ve bulunmuyor ure mi atsam as mi biz iki gubrede bitirmek istiyorum ust gubrelemeyi
Abi ben sana bisey diyim mi, gübrenin ucuzu pahalısı aranmaz. Sana nitrar fayda edecekse nitrat at. Aksi halde ucuza getireyim derken boşa masraf yapmış olursun. Üre, amonyum sülfat ve amonyum nitrat içerik ve bilhassa etki hızı ve süresi olarak farklı gübreler. Birbirinin muadili değil.

Degerli ciftci dostlar ikinci bugday gubrelemesini nitrat dusunuyodum ama fiyatlari cok artti ve bulunmuyor ure mi atsam as mi biz iki gubrede bitirmek istiyorum ust gubrelemeyi
Tüm gübreler ile verilecek şey sonuç olarak Azot..Sadece Üre de azot miktarı daha yüksek ve uzun süreli mesela..Hasad zamanı tam ne zaman eğer Trakya gibi 1 ay geç değilse ve yağış konusu muallak ise Nitratta uygun olabilir.