Aynen dediklerine katılıyorum bugün gösterdim soğuk sıcak farkından dolayı dediler uygun ilaç alıp aticam 10 gün içinde ne olur ne olmaz
Fotoğraflarda çok net olmasa da kötü bi görüntü yoktu hocam maşallah buğdayın çok güzel şuanlık bi korkun olmasın.
Bazen gece don olduğunda toprak sertleştiğinde köklere veya buğdayın toprak içindeki sapına zarar verebiliyor. Direk soğuk yakması dedikleri gibi sarılıklar var gibi duruyordu. O da sağlam gelişmiş köklerde pek olmaz da sık olan yerde kalmış gelişememiş köklerde olur. Seninkinde de öyle çok seyrek yer yer var gibiydi. Yaprak lekesi gibi durmuyor. Zaten bu iklime göre henüz erken septorya pas vb hastalıkların görülmesi için. Çok erken gelişmiş buğdaylarda risk daha fazladır seninki normal.
Ancak önlem almak korumak çok önemli. Sigorta yapmak gibi. dekara 10-15 tl maliyetle bir kere kökboğaz bir kere pas için ilaç atsanız verimi de etkiler.
dekara 125gram önerilen dozdur siz 100 gram atabilirsiniz de önlem amaçlı o da korur yeterli olabilir.
Şöyle düşünün bitki hastalık belirtilerini göstermiyor ama hastalık kapmış ancak mücadele ediyor olabilir. Bu da bitkide enerji kaybına sebep olur. Biz de bazen tam hasta olmuyoruz antibiyotik içecek kadar ama soğuk algınlığı falan ayakta atlatıyoruz ama tam performansta çalışmıyor vücudumuz. Bu da aynı. Günde yapabildiği fotosentez belli. Bu güneşten elde ettiği enerjiyi büyümeye gelişime mi harcasın hastalığını tedavi etmeye mi harcasın. Enerjisinin %20sini bu etkilere harcasa ayda 6 gün geri kalır. Bu da verim kaybı demek oluyor. Bitkiye yaptığınız aşı gibi düşünün. Kış sonu- bahar yağışları çoksa illaki korumak gerek bitkiyi. İç anadolu nispeten daha kurak onlar belki hiç görmüyordur da Trakya Marmara için risk hep var.
Bi de avrupa çok daha yağışlı ve orda bu hastalıklar daha yoğun olur. Son yıllarda çok fazla yabancı tohum girdi ülkeye bunlar da bu hastalıkları bizim toprağımıza bulaştırdı. 20 yıl önce olmayan hastalık çeşitleri türedi. Tamamen önüne geçme gibi şansımız kalmadı illaki bu ilaçları atmak zorundayız.