Hocam ben iddia etmiyorum ancak şu var. Sen maraştan yazıyorsun bu adam edirnede. Bizde kökboğaz oluyor biz kökboğaz atıyoruz bu zamanlar ben de balıkesirdeyim. Trakyada kökboğaz atan da var atmayan da var. Ancak mevsimsel olarak buralar sizden bir ay kadar gerideyiz genel olarak.
İkincisi bu yıl çok yağışlı da geçmedi bu yüzden septorya pas gibi hastalıkların görülebilmesi için uygun ortam şartları oluşmadı. Bence buğdayları da oldukça güzel. Normal zamanlı bi kökboğaz atılırsa (zaten atıyoruz) erken septorya veya sarı pas bunları da önler. Nisan mayıs aylarında ihtiyacı olacağı duett gibi pas ilaçlarını mart başında attırmanın da anlamı yok.
Sizin şartlarınızla başka bir bölgenin şartları çok farklı olabilir. Ziraatçi daha iyi bilir fotoğraflar da çok net değil ama yine de yapraklarda leke gibi değil soğuktan yanmış gibi duruyor.
Hocam siz kökboğaz atıyor musunuz bölgenizde ? Bu pazar pazartesi yağış görünüyor bu dönemde üst gübreleme yapacaksanız yapın, Hava açtığında tarlaya girilebilir olduğu dönemde kökboğaz atın. septorya külleme ve erken sarı pas için de etkili bi ilaç. Zaten septoryayı da pas ilaçları attığınız zamana kadar engeller. Bizim olağan yaptığımız uygulama bu. Martta kökboğaz nisanda pas mayısta ikinci pas(duruma göre). Önlem almak tedavi etmekten daha kolaydır hastalığı görmeyi beklemeyin zaten.