Bir İKEA mağazasına gittiğinizde bazı ürünlerde tasarımcının resmi ve altında ismi vardır.Çevirirsiniz altında China yazar, siz Türkiye'de satın alırsınız, para İsveç'e gider.Tasarımcı internetten Çin'e yollamıştır onlar üretip resmini yollamıştır ,üretim sonrası dünyanın dört yanındaki mağazalara gemiler hareket etmiştir.
Önemli olan ürünün niteliği (eski deyimle vasfı) ve maliyeti.
En gelişmiş ülkelerde nitelik ve maliyet kadar diğer faktörde çevresel kaygılar.Bir tarım ilacı için satıcı ''Abi Sygenta ve Hektaş'ınki aynı kalitede,Çin'de aynı fabrikadan alıyorlar''dedi.
Amerikalı Çin'de ürettirip Türkiye'de satıyor.Havasını ,suyunu pestisitlerle niye kirletsin ?
Dana dingili tasarlar,istenilen kalitede ve evini pisletmeden ,daha ucuza Çin'de ürettirir,JD ye satar oda traktörüne takıp Türkiye'de pazarlar.
Tarım ilaçları,demir döküm,tekstil (üretim kısmı) gibi birçok sektör çevreyi mahvediyor.Üstüne üstlük işçilik ücretleri de çok yüksekse Çek niye Zetor karterini avrupasında yapsın, hintliden (Erkunt) alır
Böylece istediği yönde olmasa da konuyu Zetor'a da bağlayarak Umut hocamın kötü emellerine alet oldum
Diğer konu:Birbirimizi kırmayalım.İsteyen istediği konuyu açar.İsteyen okur,yorum yapar, istemeyen okumaz.Ben hergün açılan o kadar konudan ilgimi çeken birkaç taneyi okuyorum ilgi alanıma girmeyen diğerlerini okumuyorum.Yedi yıldır açtığım o kadar konunun eminim büyük çoğunluğu da benim gibi ilgi alanına girmeyenler tarafından okunmamıştır.