tosunbey buğday

Ynt: tosunbey buğday

Osman Musaogullari link=topic=38168.msg325966#msg325966 date=1295363585' Alıntı:
Muhabbetinize karismak gibi olmasin arkadaslar ama cardak yeri derken ne kastediyorsunuz?
besi çardağı arkadaşım

tosunbey bizim burada eken pek yokgeçen yıl form üyelerinden altansat galiba ekmişti galiba diyorum net hatırlamadığım için hiç.çıkmadı diyordu biz bu yıl eskiye döndük hep ceyhan ektik geçen yıl esperyaydı hep (bizde heryıl küçük hekim oğluna veriyoruz genelde güldeni yüksek çıkar hep milletten yüksek fiyata veririz)

hacimmet link=topic=38168.msg326139#msg326139 date=1295381552' Alıntı:
tosunbey bizim burada eken pek yokgeçen yıl form üyelerinden altansat galiba ekmişti galiba diyorum net hatırlamadığım için hiç.çıkmadı diyordu biz bu yıl eskiye döndük hep ceyhan ektik geçen yıl esperyaydı hep (bizde heryıl küçük hekim oğluna veriyoruz genelde güldeni yüksek çıkar hep milletten yüksek fiyata veririz)
hacimmet esperyanın geçen yıl verimi nasıldı birde ceyhan hakkında biraz bilgi verebilirmisin teşekkürler

esperyadan geçen yıl 800 kg yakın verim aldık buğdayda kaliteliydi köyümüzde harman sezonunda en yüksek fiyata biz sattık ama ben sevmedim esperyayı kırmızı ekmeklik çeşidi esperya bakımını tam tututuramassan veya başka nedenlerden ekim zamanı ,iklim şartlarına bağlı nedenlerden buğday çakal oluyor-
Ceyhan önceki yıllarda ekiyorduk dekarına 800 kg üzerinde verimler alıyorduk ceyhan beyaz ekmeklik çeşidi esperyadan birazdaha boylu ama soğuğa az dayanıklı donma riski var sayılır çuvalında yazıyor zaten sahil kesmi buğdayı diye bölgemizde bazı yıllar donan ceyhanlar var ama bizimki pek donmadı daha hayırlısı bu yılda havalar yumuşak gidiyor.

anayurtlu 3105d link=topic=38168.msg325985#msg325985 date=1295364798' Alıntı:
nail abi sizin orda tohum çok gidiyomuş yaww kışın soğukmu oluyo? bizim köyy ovaa kışın seyrelme olmaz tohumu dakara 15-17kilo atarız(tosun,ukrayna,ikizce) 20kg rus dak. ,, arpada 28kg civarı
Bizde eskiden gelme bir alışkanlık vardı, mibzerli tarıma geçmeden önceleri kara dönüm (40 adım 40 adım boy)e 32 kg, yani 2 teneke tohum atılırdı.. Bizde bunu mibzer alıca değiştirmedik ve dekara 30+ olarak ektik.. Fakat son 2-3 yıldır verimde oldukça düşme oldu ve bende diğer yörelerdeki arkadaşlar gibi tohum miktarında azaltma yaptım.. Bakalım sonuçları merakla bekliyoruz, bir ihtimal haklı çıkabilirim..:)

espiryanın çeşitleride var odeska albatros ve bi ceşidi daha var hatırlayamadım toprak iyi olursa sulu tarımda albatros dekarda 1 tona kadar cıkıyor ben bu yıl ektim

dolcevita link=topic=38168.msg326859#msg326859 date=1295537461' Alıntı:
espiryanın çeşitleride var odeska albatros ve bi ceşidi daha var hatırlayamadım toprak iyi olursa sulu tarımda albatros dekarda 1 tona kadar cıkıyor ben bu yıl ektim

Esperia TASACO şirketinin çeşidi, Krasunia odeska, Syrena odeska, Albatros odeskyi ise MARMARA Un Sanayi`nin buğday çeşitleridir. Genelde bu çeşitler sulu tarıma veya yağışların nispeten yüksek olduğu bölgelere tavsiye edilir. Aynısı Tosun Bey içinde geçerlidir.

geçen ekinleri dolaştım. geçen senekinden iyi bu yıl ekinler. )))
geçtiğimiz yıl ÇEŞİT ekmiştim. 2 sulamıştım 1100 kilo çıktı dönümüne. :) memnun kaldım ama para etmedi 510 a verdim. bu yıl TOSUNBEY ektim. hiç su görmedi yağmur dışında, şu an ekin çok iyi tarlayı tamamen kapatmış 4 parmak var. umarım sonu iyi olur. yer sultanhanı

bilader dönüm derken kaç dekar bende eskilliyim 2500 m2 mi 1000 m2 mi

hacimmet link=topic=38168.msg338389#msg338389 date=1297331320' Alıntı:
bilader dönüm derken kaç dekar bende eskilliyim 2500 m2 mi 1000 m2 mi
burada 2500 m2 1 dönüm. bu arada tosun bey 2 karışa yakın olmuş daha önce hiç ekmediğimden, yaprakları bu mevsim incemi oluyor.? ekinlerin sonu iyi olsun. :)

gerek link=topic=38168.msg376121#msg376121 date=1302359499' Alıntı:
burada 2500 m2 1 dönüm. bu arada tosun bey 2 karışa yakın olmuş daha önce hiç ekmediğimden, yaprakları bu mevsim incemi oluyor.? ekinlerin sonu iyi olsun. :)
hocam nerden 2500 m2 belirli yerler kullanırda rus ve bazı ekmeklik bugdaylara göre biraz ince olur

tosun beyı bizim burda 3senedır ekiyolar kuraga dayanıklı ayrıca yuksek verımli ama gecen sen hastalandın tosunbeyler sarardı sonradan topladı verımlerde düşme oldu soguktan falan dedıler ama tam bılmıyorum. esper ya ekıyorum 2 senedır cok memnunuz busene 50donum esperya var 5donumde qualıty ektımesperya gecenyıl 1700 kg fig yerınden aycıcek tarlasındanda 1400 kg verım sakat cıkmıstı gecenyıl busen masallah hepsı super boyu kısa 1inci sınıf ekmeklik 760 735 e kadar satan oldu hemde geldiler garacından tuttular. ben 641e verdşim.ekimde.

Tosunbey ve Bezostia ları kötü tavda ektiğimden; çıkışları pek iç açıcı değil.. Umutlar belkide başka seneye kalacak..
Kızıltan-91 ekmiştim, bu yıl 2. ekilişi oldukça güzel duruyor en azından bakınca moralim düzeliyor..Yöresel buğdaylar oldukça iyi.. Hele orjinal bir çeşit var 1 asırdır burda ekilir, yatmaya mukavemeti olsa düşünmeden onu ekerim.. Bu gün bile eksek harmana yetişiyor..

tosunbey bende de var bu sene 200 donum cıkıs ve kıstan cıkısı harıka suanda esperyadan daha iştahlı ama bakalım hayırlısıyla bıcmek nasıp etsın

ben bu sene tohuma tosunbeyle başladım ekim 7-8 sonundada tosunbey ektim ekim 27
29 felan ilk ektiğim dehşet büyüdü kışın yattı kimi yerler kalkamadı o kadar yağmura rağmen sarılığı yeni atıyor bugün rüzgarda dalga yapıyordu
geç ektiğimin keyfine d,yecek yok
demem o ki ekim 15 ten sonra ekilse daha güzel oluyor
allah sonunu hayır getirsin

Ekecektim ama tohum bulamadım.
odeska ve bayraktar ektim.
inşlh. bu yıl tosun buluruz,verim iyi galiba.

konya çengilti köyü
sulak araziye attık 2 defada su verdik sadece 800 kg civarı aldık ama daha çok aldıgını söyleyen köylülerim var