Toprak kireç oranı

Sevgili çiftçi arkadaşlar
Geçen sene yaptırmış olduğum toprak tahlilinde malesef kireç oranlarımızın çok yüksek olduğu diğer değerlerimizin kabul edilebilir seviyelerde olduğunu öğrendik
Bu yüksek kireç oranını en kısa zamanda ve en etkili şekilde nasıl düşürebilirim.Saygılar

• Beğen
Tepkiler: rahimavci
Kıraç TARIM kireç ortalamam 35-43 arası
Dap veya 20-20 yerine timac agronun taban gübresi eurotim plus kullanırsanız fosforu kirece kaptırmadan bitkiye aldırırsınız.Kardeşlenme döneminde ise ot ilacıyla kaliteli bir çinko alın.Mesela maxplus zn isimli ürün hem fosfor hem de çinko içeren iyi bir yaprak gübresidir.İlaçlama suyunun phnı düşürür aynı zamanda.Ek olarak fazladan masraf etmeden böyle bir uygulama yapabilirsiniz.

Dap veya 20-20 yerine timac agronun taban gübresi eurotim plus kullanırsanız fosforu kirece kaptırmadan bitkiye aldırırsınız.Kardeşlenme döneminde ise ot ilacıyla kaliteli bir çinko alın.Mesela maxplus zn isimli ürün hem fosfor hem de çinko içeren iyi bir yaprak gübresidir.İlaçlama suyunun phnı düşürür aynı zamanda.Ek olarak fazladan masraf etmeden böyle bir uygulama yapabilirsiniz.
Hocam bu gübrenin fosforu klasik gübrelerdeki fosforlardan farklı mi . Değeri de düşük sanki

Hocam zaten 4 yıldır kimyasal gübre yerine kükürtlü organomineral Gübre kullanıyorum sanki toprak yapım düzelmeye başladı gibi
Benim amacım kısa sürede etkisini göreceğim yani kireci hemen düşürecek tecrübesi yapılmış bi uygulama metodu varmıdır

Hocam bu gübrenin fosforu klasik gübrelerdeki fosforlardan farklı mi . Değeri de düşük sanki
Evet farklı yoksa bir anlamı kalmaz zaten.Farklı bir üretim tekniği olduğu için bünyede ki fosforun büyük kısmını bitkiye geçmesini sağladığını söylüyor firma.Normal dap,20-20,15-15-15 gibi gübrelerden gelen fosforun kireç arttıkça etkinliği düştüğü için tavsiye ettim.Kullananlar memnun olumlu geri dönüşü var.Yinede iyi araştırıp denemek lazım.Fiyatı sanırım dapla aynıdır.Köklenmeyi teşvik edici ürünlerde olabilir içinde firmaya sormak lazım.

Hocam zaten 4 yıldır kimyasal gübre yerine kükürtlü organomineral Gübre kullanıyorum sanki toprak yapım düzelmeye başladı gibi
Benim amacım kısa sürede etkisini göreceğim yani kireci hemen düşürecek tecrübesi yapılmış bi uygulama metodu varmıdır
Farklı markalarda kendini kanıtlamış sıvı kükürtler var.Yağmurlama imkanınız olsaydı bu ürünlerden parça parça verip ph ı sezon içinde stabil tutarak kirecin olumsuz etkisini bir miktar azaltabilirdiniz.Veya Magnum p44 gibi asidik bir fosforlu gübreyi sulama ile vererek hem ph düşürüp hem de bitkiye fosfor sağlayabilirdiniz.Fakat kıraç durumlarda bana göre yapabileceğiniz en doğru uygulama fosforu bitkiye nasıl ulaştırırım sorusuna cevap aramalıdır.Çünkü erken dönemde yeterli fosfor beslenmesi olmazsa yeterli kök oluşumu olamayacağı için bitkilerin diğer besinleri yeteri kadar alamamasına bu yüzdende gelişim geriliğine sebep olacaktır .Organominarel gübrelerin standart dap gübresine karşı karşılaştırılmasını görmediğim için iyi veya kötü diyemem fakat fiziksel bağlanma yoluyla leonarditin fosforla karıştırılması fosforun bağlanmasını engellediğini söylemek bana pek mantıklı gelmiyor.