Toprak işleme Cizel ne işe yarıyor?

hocam bnce imkanı yok bizim 286 11 li çekemez
8066 da ki patlatma eski elimizde 9 lu yok diye onu kullanmıştık hatta bacagın birisi de yamuk bariz gözüküyor ama iş yapıyor
Burada bahsettiğim ayağın,B seçeneği uygulanmış onun için traktörü tutmaz diyorum.
Buna benzer Şalgamlilar marka gördüm. 80 66 nin kullandığıda benziyor.
Screenshot_20191217-145112_Drive.jpg

• Beğen
Tepkiler: Akifİnanç68
11 li çeker ama fazla batıramazsın 2nci sürümde kaz ayağı yerine kullanıla bilir.
2 ayak çıkar 9 lu olur.
Birde izler den dolayı çimlenme sorunu olduğu yazılmış çaresi 2 defa çapraz çek izler sıkıntı yaratmaz hem pulluk gibi yumuşak olur tarla. Çapraz dan kastım bir uzunlamasına sürdüysen 2. Yanlamasına işle arada ki farkı izle 7 li patlatmayı Ford 5000 lik 2. Sürümde şahseye kadar batardı.
11 çizeli de bu şekilde işleyebilirsin.
Diyorumki nadasa bıraktığımız tarlaları baharda nadas bozarken ilk sürümü pulluk la 15 santim yapsak tarla yüzeyindeki otları gömmek için 2.ye otlanınca kültüvatör le degilde çizelle derin sürsek bitki köklerinin derine inmesi için sonrada duruma göre otlanırsa kültüvatör le sürsek mibzerle eksek verim adtarmıki

• Beğen
Tepkiler: Aygün 10
Edirne Keşan ilcesinde ciftcilik yapıyorum. Tarlalar bayır sarı toprak epeyde taşlı. Bu yaz kuruda sürdüğümüz yerleri zor hallettik hatta topaçlı kalan yerlerde oldu. Yerlerde çok taş olduğu için kültivatör cekemiyoruz. Matris dragon yaylı çizel almak istiyorum anız patikli.

Oncelikle 110 hp erkunt marka traktorumuz var. Degistirmeyi dusunuyorum ama beygir olarak 110 hp ı gecmeyecek yine alacağımız traktör. Matris dragon kullananlarin yorumlari nelerdir dayaniklilik konusuna nasildir? Açma patlama yamulma yapar mi? Yada hangi markanin yayli cizelini alalim kullanan arkadaslarin yorumlari nelerdir?

Son olarak genelde 110 hp icin 9 ayak deniyor. 11 ayak zorlar mi traktörü? 9 ayak mi almamiz gerek ideal olarak.

Birde bir arkadaş verimden bahsetmiş. Ben pulluk kullanmak istemiyorum artik devamlı tas ve kesek cikardigindan dolayi. Verim kaybi yasanir mi?

Bereketli seneler....
Merhaba bende edirne merkezde çiftçilik yapıyorum.
Case jx 110 da 9 lu kullanıyorum ama traktöre ufak geliyor. Hakkı 11 li olması lazım . Benim bütüm makinalarım Hayrabolu yapımı şimdiye kadarda sorun yaşamadım.

• Beğen
Tepkiler: marican22
Biz Tümosan 9115 e 11li Matris Dragon yaylı aldık çekemedi sonra New Holland Tr 6 130 aldık şimdi ona kullanıyoruz oda tam batırınca çekemiyor önceden de çizel kullanıyorduk yaylı çizel normalden zor
Sağlamlık olarak hiç bir sıkıntısı olmadı 2 senedir kullanıyoruz

• Beğen
Tepkiler: karakule
Diyorumki nadasa bıraktığımız tarlaları baharda nadas bozarken ilk sürümü pulluk la 15 santim yapsak tarla yüzeyindeki otları gömmek için 2.ye otlanınca kültüvatör le degilde çizelle derin sürsek bitki köklerinin derine inmesi için sonrada duruma göre otlanırsa kültüvatör le sürsek mibzerle eksek verim adtarmıki
Burada ki öneri nadas için oldugundan,,yağışlariniz o yıl fazlaca olursa;çizelle derince işlemeniz yararlı olabilir.Ama tutulan suyu kaybetme riski olabilir.
Siz zaten burada olanları olacakları kendiniz iyi analiz ederek,hissederek toprak işlemeniz.
Standart olarak ;20 cm civarı erken ilkbaharda sürmek yeterli.(Tarlada sert tabaka varsa hasattan hemen sonra patlatma çekilir.).Kökler derine inebilir.
Otlanma olursa 5-10 cm da kültuvatör çekmek lazim.

Murat Bey kesinlikle doğru olanı yaparsınız. Paylaştığım videoyu başka bir forumda bir arkadaş paylaşmış. Düşündüğünüzün ne kadar doğru olduğunu rusça anlatım olsa da görüntü ve grafiklerden anlayacaksınız.

Burada ki öneri nadas için oldugundan,,yağışlariniz o yıl fazlaca olursa;çizelle derince işlemeniz yararlı olabilir.Ama tutulan suyu kaybetme riski olabilir.
Siz zaten burada olanları olacakları kendiniz iyi analiz ederek,hissederek toprak işlemeniz.
Standart olarak ;20 cm civarı erken ilkbaharda sürmek yeterli.(Tarlada sert tabaka varsa hasattan hemen sonra patlatma çekilir.).Kökler derine inebilir.
Otlanma olursa 5-10 cm da kültuvatör çekmek lazim.
Toprak ne kadar fazla su tutarsa o kadar iyi olur diye düşünüyorum. Esas sıkıntı yüzlek işlemeden dolayı daha kısa sürede buharlaşma kaybıyla olacaktır.

Toprak ne kadar fazla su tutarsa o kadar iyi olur diye düşünüyorum. Esas sıkıntı yüzlek işlemeden dolayı daha kısa sürede buharlaşma kaybıyla olacaktır.
Ben 4 veya 5 sene önce Nadasları pulluk la yaptım sonrasında yagmur ların cok olması nedeniyle 2.ve 3.sürümleri çizelle yaptım kültüvatör otları topluyor arasından gscmiyordu diye sonuç olarak o sene ürün veriminde artış olmuştu hissedilir derecede ama tabş bu yagmur ların cok olmasın amı baglıydı yoksa çizelle topragın alt tabakasını parcaladım bitki iyi kök saldı onamı baglı oldu bilmiyorum

Yüzlek işlemenin amacı otlanmanın bertaraf edilmesi.
Ayrıca derin işlenmediği için derinlerdeki su depolarına! Birşey olmaz.Aslinda yüzlek işleyerek üzerine yorgan çekip üzerini örtmüş gibi olursunuz.Alt nemi kaçırmamış oluruz.

• Beğen
Tepkiler: Murat Çiftci
Yüzlek işlemenin amacı otlanmanın bertaraf edilmesi.
Ayrıca derin işlenmediği için derinlerdeki su depolarına! Birşey olmaz.Aslinda yüzlek işleyerek üzerine yorgan çekip üzerini örtmüş gibi olursunuz.Alt nemi kaçırmamış oluruz.
Toprak işleme de şunuda dikkate almalıyız mevsimlerde degişiyor yani örnek bizim Buralarda bu aylarda bu günlerde kar 10 15 santim oluyordu eskiden şimdi bahar havası yagmur yagyor yani sanki iç Anadolu ikliminden çok Karadeniz iklimine benziyor

• Beğen
Tepkiler: Aygün 10

İzleyemeyenler için yazıyorum.
"Toprağın nemli olduğu zamanlarda yatay işleme yapmıyoruz toprağa goble-pulluk gibi aletler toprağı yalayarak gitti için kuruyunca orası taş gibi oluyor taban yapıyor" diyor.
"Dikey işlemeye geçtik patlatma-çizel gibi aletleri kullanıyoruz artık" diyor."Bunu biz değil bizde amerika yapıyor biz amerikayı taktit ediyoruz" diyor.
Patikli patlatmaları öneriyor. Salabildiğiniz kadar derine salıp devam edin diyor.

• Beğen
Tepkiler: tugberkll
Tabiki faydası olacaktır ama çizel ağır bir ekipman daha önce işlem yaptığın için toprak yumuşak olur battı mı patinaja düşer çizelin gerekli olan taban taşını kırma işini yapmaz.

Yani 2 lemeyi otlanma varsa yapalım.Oda 5-10 cm.olmali.
Çizelle derin işlemeğe gerek yok.Köklenmede sorun olmaz.
Geçirimsiz tabaka için ilk sürümden önce 5 yılda bir patlatma çekilebilir

Son düzenleme:
Yani 2 lemeyi otlanma varsa yapalım.Oda 5-10 cm.olmali.
Çizelle derin işlemeğe gerek yok.Köklenmede sorun olmaz.
Geçirimsiz tabaka varsa ilk sürümden önce 5 yılda bir patlatma iyi olur

Son düzenleme:
Biz Tümosan 9115 e 11li Matris Dragon yaylı aldık çekemedi sonra New Holland Tr 6 130 aldık şimdi ona kullanıyoruz oda tam batırınca çekemiyor önceden de çizel kullanıyorduk yaylı çizel normalden zor
Sağlamlık olarak hiç bir sıkıntısı olmadı 2 senedir kullanıyoruz
Erkunt 110 var. 11 liyi hic dusunmemistim ama gecen sagolsun bir tanıdıkda denk geldi. 9 luyu salinca traktor patinajdan yürümedi. 7 lisini aldık getirdiler sağolsunlar. Bir kac hune havaya gore aycicek yerlerine baslayinca tekrar yazacam durumu.

85hp traktor cekermi şahsen bizim tarlalar ben bildim bileli dipkazan nedir bilmez büyüklerimiz pek öyle şeyleri bilmiyorlar ben genç çiftçi olarak artık tarla işleriyle ben uğraşıyorum pulluk çoğu yerde batmıyor kesen kaldırıyor alttaban beton gibi olmuş
Ben biraz anlatayım;dipkazan mutlaka büyük beygir le çekilir diye bir şey yok. Kardeşim tt 55 4x4 ile. Ben de TD 65 tek eker ile gayet güzel dipkazan çektim. Ancak, bir hatırlatma;dipkazan çektiğim bir sezon, buğday ekmiştim ve o yıl bol yağmur yağdı. Dipkazan su tutmayı arttırdığından, bol yağmurla birlikte üreyi de atınca arkasından septorya (kök çürüğü) sıkıntısı oluştu. O dönemde çevrede durumu bilenyetkili bulamadım. Ertesi yıl da toprakta kaldı hastalık, bu sefer konuyu tespit ettiler de ilaç bilinmedi. Üçüncü yıl yine toprakta kalınca kendi çabala Bayer in ilacını buldum ve tarladan da temizlenmiş oldum. Bu açıdan bol yağış alan yörelerde dipkazan yerine güçlü bir 5 li çizel tercih etmek daha doğru olabilir. Ayrıca çizelin ayak aralarını fazla geniş tutmak kesek çıkarma açısından sıkıntılı. Ne kadar sık olursa o kadar keseksiz toprak e arada çiy toprak da kalmamış olur. 15 /16 yıldır 3/4 yılda bir toprağı sürüyorum, diğer zamanlarda çizelle bir enine bir boyuna, ardında güzel bir diskaro çekip mibzerle ya da fırfırla ekip bitiriyorum. Verim açısından hiç bir kayıp olmadığı gibi hatta daha iyi çünki daha önce atılmış gübreyi pullukla derine gömmüş oluyoruz. Ayrıca zaman ve yakıttan istifadesine çok.