20.20 gubre ÖNERMEMİŞFosfor oranı çok iyi. Bildiğim, genelde potasyum yeterli fosfor oranı az olur ülkemiz topraklarında. Ama aklıma takılan, fosfor çok yüksek diyor tahlil. Bu durumda neden 20.20. gübre önermiş.
Doğru. Siz söyleyince farkettim. Oraya formalite olarak girmiş sanırım. Ben kaç kg önerdiğine bakmadan yorum yaptım.20.20 gubre ÖNERMEMİŞ
Önerisi 0 (sıfır)
Bence eksik veya yanlış düşünüyorsunuz.Piyasada çok güzel sıvı kukurtler var.Getirisi yüksek mahsullerin tarım yapıldığı kireçli yüksek ph lı topraklarda çok güzel iş yapıyor.Benim bildigim ve araştırdıgım kadari ile toz kukurt (Elemantel kükürt) ph ı düsurur. Sivi kükürtteki kükürt miktarı hem cok az (dekara 1 kg kükürt bile düşmez) HEM SÜLFAT formundadir. (S04) sulfat formundaki kükürt ph ı düşürmeeeez. Paranızı boşuna harcamış olursunuz.
Leonardit hakkında bilgi verir misiniz, nerden çıkar, tonu kaç TL, dönüme nasıl ve ne kadar uygulanır?Merhaba,
Toprağınız hafif alkali . pH düşürmek için toz veya sıvı kükürt uygulaması yapılabilir diye önerilmekte size. Tercih edilebilir yollar . Ancak tozu uygulama için ekstra alet vs ihtiyaç olacaktır. Sıvı kükürt elementel kükürtün mikronize hale getirilip homojenizatörlerle süspansiyon şeklinde hazırlanmış ürünler olarak geçer. Süspansiyon nedir ? tebeşir tozu su karışımı gibidüşünebilirsiniz. Katının sıvıda çözünmeden asılı kaldığı durum yani. Sıvı kükürtlerde yüksek kükürt oranı mevcuttur.
Benim görüşüme göre hafif alkali toprağı düzeltmek için bu kadar cok kükürte gerek olmayabilir.
öncelikle analiziniz tüm tarlanızı yansıtan bir numune ile mi yapıldı. Bundan eminseniz eğer. Organik madde artırıcı yollara yönelmeniz daha doğru olur. İyi yanmış Hayvan gübresi birinci tercih olabilri. Yine toprak ıslahı için iyi kalite leonardit kullanabilirsiniz ( tonu 150-200 tl olanlardan bahsetmiyorum) Harmandan hemen sonra uygulamanız lazım ki çözünme başlasın. Leonardit biraz geç çözünen bir üründür. Uygulama zorluğu da sıkıntı olabilir.
Bu nedenle sıvı humik asit öneririm. Dekara 4-5 lt ile hem toprağınızı onarırsınız, hem fosforun baglanmasını önlersiniz, hem kalsiyumun çözünmesini sağlayarak bitki tarafından alımına destek olmuş olursunuz.
Yukarıda bir üye hidrojen kükürt diye bir şeyden bahsetmiş görüntüden ne olduğu pek anlaşılmıyor ama videodaki gibi suyu döktüğünde cıkan gaz çürük yumurta kokusu gibiyse H2S denen zehirli kanserojen ve kısırlık yapabilen bir gaz olma ihtimali yüksek .Bu gaz sadece insana degil bitkilere de toksik etki yapar.solumayın Aman dikkat edin.
Sulu tarım yapanlar için toprak PH düşürmenin en iyi ve etkili çözümü hidrojen kükürt tür.
Tavsiye ederim etkisi ni diğer gün gösteriyor bitki vites değiştiriyor .
PH'ı yükseltmek için kireç ne zaman atılmalı? Anızları sürerken mi atmalı, yoksa baharda çiçek ekimi yapmadan önce mi?ph 7 nötrdür. Altı asidik olur. trakyada topraklar asidik oluyor genelde. asidi notr yapmak, yani 7 ye ulastirmak icin kirec atilir. ph orani 4.7 gelen bir tarlamiza donume 330 kg kirec verdiler ve attik. onceden aycicekleri kafalari kurur ve kucuk kalirdi. simdi kurumuyor aycicekleri ve kafa eskiye gore daha büyüyor ve yesil kaliyor.
ph 7 den buyukse toprak bazik oluyor.genelde anadolu topraklari baziktir. ph degerini dusurmek icin kukurt atiliyor. aslinda bizim topraklar ile sizin topraklari karistirsak ikimizinde süper topragi olacak
asidik topragi kirec ile notr yapmak daha kolay iken, bazik topragi notr yapmak daha ugrastirici oldugunu duydum. eskiler bir parca agzina toprak atıp, ekşi ise asidik, acı ise bazik oldugunu anlarlarmis.
atilan kireç kalici degil, yagmurlarda toprak yikanmasi ile yine kireç asagilara süzülüyor. toprak 300 kg kirec istiyorsa bunu attiginizda daha sonra heryil 50 kg atip kirec miktarini korumak gerekiyor. genelde gevsek kumlu topraklarda yagmur suyunun hizli drenaji ile topragin kireci yikanip asagi akarak toprak ph degeri dusuyor. zaten ondan dolayi trakyada yeralti sulari ile cay yaptiginizda kisa surede caydanlik kirec kaplıyor. baska memlekette kaldim. 1 sene sonra bile caydanlik kirec tutmadi.PH'ı yükseltmek için kireç ne zaman atılmalı? Anızları sürerken mi atmalı, yoksa baharda çiçek ekimi yapmadan önce mi?
Birde tarla toprak analizini ne zaman yapmalıyız hocam?
Cevap için teşekkür ederim.atilan kireç kalici degil, yagmurlarda toprak yikanmasi ile yine kireç asagilara süzülüyor. toprak 300 kg kirec istiyorsa bunu attiginizda daha sonra heryil 50 kg atip kirec miktarini korumak gerekiyor. genelde gevsek kumlu topraklarda yagmur suyunun hizli drenaji ile topragin kireci yikanip asagi akarak toprak ph degeri dusuyor. zaten ondan dolayi trakyada yeralti sulari ile cay yaptiginizda kisa surede caydanlik kirec kaplıyor. baska memlekette kaldim. 1 sene sonra bile caydanlik kirec tutmadi.
bence atilan kirecin kisin yagmurlarla yikanmamasi icin ekime yakin topraga atip katistirmak gerekiyor. ekimden 1 ay veya 2 ay once mesela.