Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )


Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

bizim diyarbakır çınarada tapulaştırma geldi eskıden amca çocuklarıyla hepsıyle müşterektık daha sonra imza verdığımız takdirde hepımızın mustakıl tapu yapacaklarını söyledıler pişman olduk bizim eskıden 930 dönüm toplam 10 parseldi fakat şuanda şuanda 17 parsel oldu ve müştereklılığımız devam ediyor her birimiz babalarımızdan paylaşım sistemıyle herkes kendi sine kabul etiği tarlayı kımseyle değiştirmiyeceğini 30 yıldan beri kulandığı tarlayı sürceğımızı söylüyoruz yoksa 5 dönüm orda 20 dönüm orda kımse bir iş yapamaz hepsı dağılır fakat bizim kendi aramızdaki paylaşmalarımızda en küçüğü 85 dönüm en büyüğü250 dönüm olmak üzere paylaşım yapmışız ve herkeste razı olmuş güya bu sene ıtıbarıyla uydu takıp sistemı çıkacakmış herke kendi parselını beyan edecekmış veya sen bütün müşterekler ımza vereceksın müştereklerde sana imza verecekmış yın e bir sürü delavare olacak mileti sahtekarlığa teşfık edecekler artık 50 kişiden imza al 50 kişiye imza ver saçmalık herköyde muhtarlık köy ihtiyar heyeti var senın tapun olduktan sonra bütün herkeste razı olduktan sonra örnek şu 100 dönüm kımın mehmedın ıtırazı olan varmı yok o zaman o 100 dönümü mehmete mustakıl tapulat biti kesıntımı olacak herkes kendi tapusu hısesıne görede kesıntını yap kımsede ıtıraz etmez
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

Bu yıldan itibaren toplulastırma yapılan yerlede urun destekleri yeni tapu planlarına gore yapılıcak ornek veriyorum ben pamuk ektim 300 dekara toplulastırma sonrası benim arazim kaydı ama ben ekimi eski tapu kayıtlarına gore yaptım ornek 200 dekar benim yeni tapuda 100 dekar da komsu tapuda ekili. Devlet urun destegi verirken uydu goruntusunde yeni tapunuzda nekadar pamuk varda ona gore destek verecek benim bu durumda 100 dekar pamuk destegi alamayacagım o yuzden ekim alanalrını yeni tapularınıza göre adepte etmeye bakın
Yeni tapularda tarlanızda yol gurmuyorsa ama siz yolu actırmamısda olsanız o yol kadar yerde ekili olan urun üun destegini alamayacaksınız
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

arkadaşlar önceden köylü veya muhtar dilekceyle başvuruyordu.şimdi ise kamu yararı gözetiliyor.köylüye sorulmuyor istiyormusunuz istemiyormusunuz diye.bizim burda ,tek güvencemiz mera kanunuydu. onuda bir genelgeyle delip toplam 9000 dönüme yakın merayı toki rezerv alanı ilan ettiler.toplulaştırmaktaki amaç hazine arazilerini bir araya toplayıp,köylüyü ayakbağı olmaktan çıkarmak.belediye mücafir alanında olduğu için köylü olarak hakta talep edemiyosun.burda köylüye hizmet yok,yandaşa rant var.
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

Toplulaştırma isim olarak herkesin kulağına iyi gelebilir.. Ama yapılan iş toplulaştırma değil çiftçilik yapanın anasını ağlatma oluyor resmen..
Bizim orda yapıldı toplulaştırma ( pardon parçalama ), ben her gün bunu yapanların gelmişini geçmişini rahmetle anıyorum kız-*sw

TOPLULAŞTIRMA YAPAN TAŞERON ŞİRKET 2 ÖNEMLİ ŞEREFSİZLİĞE ÇOK DİKKAT EDİYOR DİKKATTT!!!

1.
Toplulaştırma sırasında % 6 kesinti yapıldı tapularımızdan, yol payıymış!!! Her yeri yol yaptılar.. Düşünün tarlaların her tarafı yol oldu. Bizim tarlaların 4 tarafı yol oldu.. Ne gerek var bu kadar yola, Adanada yok bu kadar yol be.... Toplulaştırmayı yapan şirket ne kadar çok yol yaparsa o kadar çok ödenek alıyor devletten.. Yani gereklilikten değil devleti soymak için yol çok yapılıyor...

2.
Hiç birleştirilmeyecek yerleri birleştiriyorlar.. Örneğin arada 2m kot farkı var tarlaların itiraz ediyorsunuz olmaz, böyle sürülmez diyorsunuz, tesviye yapılacak diyor, kot farkı kalkacak diyor.. Ulan tesviye yapsan 2m kazısan toprağı orda ne biter diyorsun, tarım yapılmaz diyorsun ama umursamıyorlar.. Tesviye de yalan; 100 dönüm arazi birleştirilmiş ciddi tesviye lazım ama 3 traktör 1 saatte yüzünü karalıyor ve bitti deniyor... Tesviye için dönüm başı para alıyorlar devletten ama aldıkları paranın % 1 ini harcamıyorlar tesviyeye.. Bunu ben değil tesviye yapan traktörde çalışan şöfor söylüyor..

Sonuç olarak toplulaştırmayı yapan taşeron şirketler devleti inek gibi sağıyorlar....
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

Ihale alan çoğu firma işini layıkıyla yerine getirmiyor.
Zaten amaçları iş yapmak değil para kapmak.
Zaten bu yüzden bu milletin beli doğrulmuyor.
halbusaki iyi bir çalışma ve varisten Kurtulmuş tek arazi parçası.
Bizleri sevindirir..
Kar ettirir.
Otuz tarla yerine birine yol masrafı harcarim.
Trk ürün kâr ı avantajı sağlarım.
Falanda filan..
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

Bizim buralardan tapulaştırma geçti. hisseli yerlerden kurtulmanın yolu tapu intikali yaptırıp hisseli tapuyla tapulaştırmaya müracat edildiği taktirde şahsa tapu çıkarılıyor.tapunuzu yanlız tapu iştirakli çıkarmayınız.
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

Uyanık olup, tetikte olup.. takip şart.. suistimal varsa BİMER ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü aranıp, şikayet iletilmeli..
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

ÖZKAN
senin dediklerini yapsan da işin olmaz. çünkü gelen mühendisler öyle bir yetkiyle geliyorlar ki ellerindeki yetki başbakanda ve cumhurbaşkanında yok .öyle bir yerde denk geldi tapulaştırma başlamadan projenin altında hükumet yetkililerinin imzaları vardı. yani bakanlar bile imzalamış. zaten işi oraya kadar getirmenin anlamı kalmıyor şöyle ki üç kere itiraz etme hakkın var . bunda önemli olan haritaları okuyabilmek ve ne istediğini bildin mi pek sorun kalmıyor.
not: tabiki bazı sorunlar oluyor. her şey 4 4 lük olmuyor orası ayrı.
 

Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

Bizim burda da olacak.Bakalım hayırlısı
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

şuan bizleri de biribirimize düşürdüler niye böyle hainlik yaparlar anlamıyorum hükümet bu işi niye böyle yapıyor kan davası çıksın diyemi * bu nasıl iş neye el atıyorlarsa kavga küs düzen bozan bu nasıl iş..
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

köylü

evet baştan sorunlar anlaşmazlıklar çıkıyor. insanlar birbirlerine küsüp kavga ediyorlar.bu olaylar arada çıkmıyormuy du.? mesela benim ekili tarlamdan geçtin gibi.burada iş gözünü açıp haritayı düzgün okuyup kibarca mühendislerden istediğini koparmak.
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

74
Dekar yer 68 dekar olmus haberimiz olmasa gidecek. 6 dekar.niye hainlik yapar anlamiyorum.neden hile yaparlar.hadi kavga cikmasin.adalet nerede.
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

toprak koruma ve arazi kullanım kanunu 'çiftçi muhabbetleri' bölümünde paylaşmıştım.
kanunun 17. maddesi şöyle:
'ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI VE DAĞITIMI

Madde 17 - Arazinin rasyonel kullanımını sağlamak amacıyla parsel büyüklüklerinin optimum ölçülerde oluşması için, arazinin yarısından çoğuna malik bulunan ve sayıca maliklerin yarısından fazlasını oluşturanların muvafakati üzerine isteğe bağlı, Bakanlığın veya kurulların talebi üzerine kamu yararı gözetilerek isteğe bağlı olmaksızın, Bakanlar Kurulu kararı ile arazi toplulaştırma proje sahası belirlenir ve uygulanır.

Bakanlar Kurulunun bu kararı toplulaştırma ve diğer işlemler yönünden kamu yararı kararı sayılır. Bu karar sonucu isteğe bağlı olarak veya maliklerin muvafakati aranmaksızın proje bazında arazi toplulaştırması, köy gelişim ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile kırsal alan düzenlemesi Bakanlık tarafından yapılır veya yaptırılır. Uygulamada isteğe bağlı toplulaştırmalara öncelik tanınır.

(Ek fıkra: 31/01/2007-5578 S.K./4.mad) Köy tüzel kişiliği, belediyeler, kooperatifler, birlikler gibi tüzel kişilikler veya kamu kuruluşlarının, hizmet konuları ile ilgili özel arazi toplulaştırması ve/veya tarla içi geliştirme hizmeti yapmak istemeleri durumunda, Bakanlığa gerekçeleri ile başvurarak toplulaştırma isteklerini bildirirler. Gerekçelerin yeterli görülmesi durumunda Bakanlığın teklifi ile Bakanlar Kurulu kararı alındıktan sonra başvuran tüzel kişilik veya kuruluş bu Kanuna göre toplulaştırma projesini hazırlar ve onay için Bakanlığa iletir. Özel arazi toplulaştırması yapmak isteyen kuruluş, gerekli teknik personeli bünyesinde bulundurmak veya proje süresince tâbi oldukları mevzuat hükümlerine uygun olarak sözleşmeli personel çalıştırmak zorundadır. Özel arazi toplulaştırması yapan kurum veya kuruluşlar kamu yatırımları için ihtiyaç duyulan arazi miktarını toplulaştırma yoluyla karşılayabilir. Özel arazi toplulaştırması yapacak idarelerce ihtiyaç duyulacak yatırımlar için ortak kullanım alanı kesinti payı ile karşılanamayan araziler, varsa hazine arazilerinden, hazine arazilerinin yeterli olmadığı veya bulunmadığı yerlerde ise ilgili idarelerce belirlenecek usûl ve esaslar dahilinde fizikî tesislerin yapılacağı alana bağlı kalınmaksızın gerçek ve tüzel kişilerinden anlaşma yoluyla karşılanabilir. Bu araziler, fizikî tesislerin yapılacağı yere kaydırılır. Aynı alanda birden fazla kurum veya kuruluş tarafından toplulaştırma ve/veya tarla içi geliştirme hizmeti yapmak talebinde bulunulması halinde toplulaştırmayı ve/veya tarla içi geliştirme hizmetini yapacak kuruluşu Bakanlık belirlemeye yetkilidir.

Toplulaştırma sahası olarak tespit edilen yerlerde bulunan Hazinenin özel mülkiyetinde ve Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve toplulaştırma amaçlarına uygun olarak değerlendirilmesi mümkün olan tarım arazileri, Bakanlığın talebine istinaden vasfına ve mevcut kullanım şekline bakılmaksızın Maliye Bakanlığınca Bakanlığa tahsis edilir.

Ekonomik ölçekte, yaşayabilir ve gelişebilir tarım işletmeleri oluşturmak için tarım arazisi bulunmayan veya yetersiz olan çiftçilere, tarımsal işletme kurabilmeleri veya mevcut olanı geliştirmeleri amacıyla, toplulaştırma kapsamında tahsis edilen yerler Bakanlıkça bedeli mukabilinde dağıtılabilir.

Bakanlık, yeter büyüklükte olmayan tarımsal arazi parsellerini gerektiğinde toplulaştırma ve bu Kanun kapsamında değerlendirmek üzere kamulaştırabilir. Toplulaştırma uygulamalarında, tahsisli araziler ile birlikte bu araziler kullanılarak yeter büyüklükte yeni parseller oluşturulur ve bu parseller; arazisi kamulaştırılan veya yeter büyüklükte tarım arazisi olmayan yöre çiftçilerine öncelikli olmak üzere rayiç bedeli üzerinden ve Bakanlıkça belirlenecek usûl ve esaslara göre Maliye Bakanlığı tarafından doğrudan satılır. Bu amaçla yapılan kamulaştırma ve satımlara konu olan işlemler ve düzenlenen kâğıtlar Katma Değer Vergisi hariç her türlü vergi, resim, harç ve katkı payından müstesnadır.

Toplulaştırma sonucu oluşturulan parsellerin alanı ve arazi özellikleri birlikte değerlendirilir ve gerçek kişilere, kamu ve özel hukuk tüzel kişilere ait toplulaştırmaya konu arazilerden yol, kanal, tahliye kanalı gibi kamunun ortak kullanacağı yerler için en fazla yüzde onu kadar ortak tesislere katılım payı düşülür. Katılım payı için bedel ödenmez. Katılım payı dışında kesilen arazi öncelikle varsa eş değer tahsisli arazilerden karşılanır, yoksa kamulaştırılır.

Toplulaştırma sahası ilân edilen yerlerle ilgili Bakanlar Kurulu kararı Resmî Gazete ' de yayımlandıktan sonra toplulaştırma işlemleri sonuçlanıncaya kadar bu alanlarda toplulaştırmaya konu arazilerin mülkiyet ve zilyetliğinin devir, temlik, ipotek ve satış vaadi işlemleri projeyi uygulayan birimin iznine bağlıdır.

Toplulaştırma çalışmaları ile ilgili usûl ve esaslar tüzükle düzenlenir.'

bu maddeye göre herkesin arazisinden yol, kanal ve tahliye kanalı gibi ortak kullanım yerleri için en fazla %10 pay kesilebilir diyor. yani daha azı da kesilibilir.
ayrıca bu kesilen bölüm eşdeğer bir toprağa sahip başka bir yerden verilir, böyle bir yer yoksa ve verilemezse, kesilen bölüm devlet tarafından kamulaştırılır yani parası ödenir diyor.

burda önemli olan şey, bu toplulaştırma işini yapan şirketin ve mühendis ve elamanlarının işi iyi bilmesi. ve köylüyle ortak bu işe el atması.
bütün bunların sonucunda hala haksızlık varsa, idare mahkemesine dava açılabilir. hatta doğrudan anayasa mahkemesine bireysel başvuru yapılabilir. ama önce idare mahkemesine gitmek gerekir.
bir kişinin mülküne zorla el koyulamaz. sadece kamulaştırılabilir. senin burdaki arazini aldım burdan verdim denilemez...

ilk başta da belirttiğim gibi bunu saçma sapan zorla, özel sektör eliyle yapmaktansa,
1- satılan araziye komşu tarlalara 1. derece ön alım hakkı,
satılan araziye komşu tarlaya komşu tarlalara 2 derece ön alım hakkı tanınacaktı.
2- her arazi birleşmesinde yeni tek bir tapu oluşturalacaktı.
sonuç olarak 10-15 sene içinde bütün tarlalar büyüyecekti.

bu kadar basit ve kolaydı. ama işin içinde başka şeyler var sanırım.
bu toplulaştırmayı yapan şirketler bir kaç ay içinde kurulup, bakanlıktan hemen ihaleyi almıyorlarsa adam değilim.
oohh garanti para, ne güzel. çiftçinin hali nolmuş umurlarında değil.
yukarıda bi arkadaş yazmış, 'ne kadar çok yol ve tesviye yaparlarsa o kadar şirket para alıyor devletten' diye. böyle bişey olduğunda anında şikayet edilmeli. kanuna göre valiliğin başkanlığında toprak koruma kurulları var her ilde. oralara müracaat edilebilir. il ilçe ziraat odalarına, çifçi sendikalarına, il milletvekillerine vs...
inşallah, bizim köye el atmazlar...
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

bundan 2 yıl önce civar köylerde, halkın düşüncesini öğrenmek için araştırmalar yapıldı.konu TRANS ATLANTİK boru hattı.arazinizden geçse nasıl olur ,sizden 50 yıllığına kiralıycaklar.50 yıllık kazancınızı size tazminat olarak vercekler. boru hattının geçtiği toprağı gene siz ekeceksiniz gibi.bazı köyler boru hattının arazilerden geçmesini istemediklerini bildirdiler.2 yıl önce kiralama yapılarak araziden geçecek boru hattı.NE OLDUDA busene acele kamu yararı için kamulaştırılması olarak değişti. bizim köyle beraber toplulaştırmaya girecek köylerin % 80 trans boru hattı güzergahında. benim köyümün toplulaştırmaya ihtiyacı yok.benim köyümün 3 yıldır bekletilen sulama kooperatifi kuyularına ihtiyacı var.benim köyümün 70-80 yıldır devletten evcimesil olarak ektiği tarım arazilerine ihtiyacı var.
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

23 parsel ve 23 değişik bölgede ki toplamı sadece 130 dekar olan tarlacıklarımızın toplulaştırılmasını her türlü şartta bedeli ne olursa olsun destekliyorum, kira ektiklerim bunun 2 misli.:)
 
Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

Toplulaştırma iyi bir mekanizma sağlar.
Benim iki köy ötede tarlalarim var satıp köye yakın yerde almak istiyorum olmuyor toplulastirma sayesinde inşallah bu sorunlar biter.
 

Ynt: Toplulaştırma Yapılan Yerler ( İl - İlçe - Köy )

60-70 donum yerimiz çok ayri parçalarda biri koyun en asagisinda iken biri en yukarda toplulastirmayi sonuna kadar destekliyorum 2 dönümlük tarlalar da tek parca olmuş olur
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt