Bizim bölgede 4-5 yıl öncesine kadar sulu arazilerde 1 yıl kuru fasulye yada patates 1 yıl da buğday ekiliyordu buğday ucuz olduğu için %80 i ekim nöbetini bıraktı üst üste fasulye ekiyor girdilerin artışına göre buğdayın fiyatı çok düşük kaldı çoğu kişi bugday üretimini bıraktıHocam ben 1500tlden aşağı buğday Satmadim geçen yıl. Benim şansım bölgemde tuccarin çok oluşu. Kaliteli buğday fiyatını buluyor. Ama sana kaliteli ürettirebilmek için maddi destek ve eğitim danışmanlik desteği vermesi lazım.
Buğdayı daha fazla üretmek için şuan meyve sebze bahçelerini söküp buğday ekmek gerekiyor. Ekilebilir alanlar belli. Kim boş bırakıyor? Ha etkinlik verimlilik düşük. Bizim bunu arttırmamiz lazım. Buğday 2tl olsa bu sefer kim çiçek hububat mısır üretecek? Küresel bir ticaret fiyat mekanizması var dünyada bunun ötesine çok çıkamazsin. Fiyat olarak destek çok mühim değil. Benim daha önemli sorunlarım var. Bunlar çözülürse 1200-1500dert edilmez. Kaliteli mal fiyatını bulur.
Ben çok çok düşük faizli finansman istiyorum. Gübremi mazotumu ilacımı sabit fiyatla en azindan yakın fiyatla sürekli tedarik edebilmek istiyorum. 100bin maliyetime 20-30 bin faiz ödemek istemiyorum. Mart başı 60-65e nitrat alan çiftçi akılli Mart sonu 80tlye bulamayan çiftçi salak mi? Sürekli 60tlden tedarik edebilse herkes fena mı olur? Aynı ilaç bir Bayide 300 diğerinde 450.
Benim 950ye aldığım ilaci 700e alan da var 1100e alan da.
Kimse neyi ne zaman atmasi gerektiğini bilmiyor. Herkes deneme yanılma bayi iyi dedi diye bir sürü şey atıyor yararlı mi zararlı mı bilmeden. Türkiye'de çiftçinin çevresindeki herkes para kazanıyor bi çiftçi kazanamiyor.
Ben verim aldıktan sonra kalitesine göre isteyen istediği fiyatı versin dert değil. Karımin yarısını faize kaptırmazsam karnım da doyar.
Bu sizin söyledikleriniz çok çok basit mevzular
Bu sefer uzun bir seyler yazmayayım dedim benim lafım değildir hatırlatma babın söyleyeyim dedim. Krizle gelen krizle gider
Evet kötüye gittiğini hem düşünüyorum hemde görüyorum. Ben herhangi bir siyasi tartışmayada girmiyorum. Veriler ortada zaten en yıl artan maliyetler ve karşılığında ürünün fiyatı durumu ortaya koyuyor. Sizde iyiye gittiğini çiftçinin kapısında ki 2-3 tane traktörle mi ölçuyorsunuz? Ben sizin çiftçinin yeterli para kazanayisini çiftçiye yüklemeye çalışmanıza karşıyım. Bütün zorluklara rağmen üretim yapmaya çalışan cefakar ureticiyi böyle yok traktoruyle sokağa çıkmadi . Yok zamanında gubresini almadı faiz ödedi. Yok bugdayini ucuza verdi ben 1.5 TL ye verdim gibi soylemlerle. Binbir emekle üretim yapan borcundan dolayı ürününü hemen elinden cikarmak zorunda kalan çiftçiyi, savumak siyasi söylememi giriyor? Ne yapalım çiftçiyi aptal yerine koyup sizin gibi alkismi tutalım?17 yıldır kötüye gittiğini mi düşünüyorsunuz? O zaman bence bırakın siz bu işi. Ben yapılanları da görüyorum yapılmayanları da görüyorum. Gereksiz övene de karşıyım haksız eleştiriye de.. Şu söylediğiniz şeyin bir temeli yok. Ben eleştiri istemiyor değilim. Beni mi eleştiriyorsunuz banane yani. Ama öyle boş boş saçma sapan yalan dolan ağladığınızla kalırsınız.
Sizi ciddiye alan olursa karşılık muhattap bulduğunuz ortamlarda sabaha kadar aralıksız eleştirin suçlayın küfredin farketmez yani. Şurda bile gereğinden fazla siyasi söyleme giriliyor hiç hoş değil. Bak Konu Tarla bitkileri > Buğday altında açılmış. Siyasi konular içerebilecek başlıklar altında sabaha kadar atıp tutabilirsiniz.
Biz burda müsade varsa tahmini hububat fiyatları veya buğday tarımı üzerinde konuşmak istiyoruz.
Hocam iktisadi işbirliği ve kalkınma teşkilatının verilerini yanlış okuyorsun. Sanıyorum siz verileri tersten okudunuz. Devlet borcu olarak japonya 1. Sırada, bireysel borçlanmaya dünyada kişi başı milli gelirin en yüksek oldugu Lüksemburg 1. Sırada, finansal olmayan şirketler Borç/Artık oranı alanında Danimarka, İsviçre, Avusturya gibi ülkeler ilk sıralarda.General government debt
General government debt is the gross debt of the general government as a percentage of GDP.data.oecd.org
Household debt
Household debt is defined as all liabilities of households (including non-profit institutions serving households) that require payments of interest or principal by households to the creditors at a fixed dates in the future.data.oecd.org
Non-financial corporations debt to surplus ratio
The non-financial corporations' debt to surplus ratio provides an indication of the capacity of non-financial corporations to meet the cost of interest and debt repayments with the operational profits generated.data.oecd.org
Hocam buralardan bakın kendiniz.
Öyle olmuş da böyle olmuşmuş da bunlar boş konuşmalar. Veriyle konuşmadıktan sonra anlamsız. Sanrı , tahmin , dedikodu bunlar sizin için daha önemliyse o yoldan devam edin..
Ha sadece 1 yıl çks kaydı olmadığı için sigorta yaptıramadığınız arazinizi dolu vurursa, birilerinizin birtaraflarını çok farklı açılardan görürsünüz. Aman diyim dikkat edin.Hocam iktisadi işbirliği ve kalkınma teşkilatının verilerini yanlış okuyorsun. Sanıyorum siz verileri tersten okudunuz. Devlet borcu olarak japonya 1. Sırada, bireysel borçlanmaya dünyada kişi başı milli gelirin en yüksek oldugu Lüksemburg 1. Sırada, finansal olmayan şirketler Borç/Artık oranı alanında Danimarka, İsviçre, Avusturya gibi ülkeler ilk sıralarda.
Gerçeklere gelirsek;
Türkiye'nin mart sonu itibariyle brüt dış borcu 453 milyar dolarla milli gelirin yüzde 60'ına yükseldi. Özel sektörün dış borç stoku 300 milyar dolara dayandı. Hazine ve maliye bakanlığının sitesinden excel formatında indirebiliyorsunuz.
Tarım konusunda da kiralık arazi işleyip, çks kaydınızda olmadan iyi para kazandığınızı iddia ediyorsunuz. Bizim buğday ortalamamız şuan 600 kg civarı, araziler kendimize ait ve ait çks kaydı mevcut. Kanola, yem bezelyesi, buğday, ayçiçeği ve arpa ekimi yapıyoruz. Kar oranı amortisman ve kişisel sigorta maliyetleri eklemeden ortalama %30-35 civarı. Onları da eklersek %10 anca olur. Allah bereket versin.
Kiralık araziye çks kaydı olmadan buğday ekip para kazandığını iddia eden hesabını tekrar yapsın.
600 kg buğday yapacak yerin kira bedeli 200-250, toplam sezonda 80 kg gübre 180, ot mücadelesi 15, kökbogaz 15, pas 15x2=30, insektisit 2x7=14 biçim 30, tohum 50, yaprak gübresi, organik gübre, toprak ıslahı vs konularına girmiyorum. Mazot ve amortisman eklemeden 580 TL dönüm maliyeti. Bizde mümkün değil olmaz ama hadi olsun mazotla birlikte 600 TL. 600 kg buğday 900 TL yapar ki sizin bölgenizde 1,5 TL imiş bizde 1.35. 10 yılda 2 sezon tutmasa, virüs tabanlı hastalığa veya kuraklığa yakalanıp verim alamasan kar marjın düşer %30 a. Ortalama 10 yılda bir traktör değiştirsen üste vereceğin para 150 bin. Bir mibzer 20-25 bin, Pnömatik ekim 25-30 bin, gübre kovası 10 bin, ilaçlama 20 bin civarı. Disktiller 35 bin civarı. Kültüvatör 10 bin civarı ve İllaki bu ekipman eskiyor, buna bir yatırım yapıyorsun... 500 dönümün üzerinde yer işliyorsan ancak kendini cevirirsin buğday ekerek. Hesap ortada. Türkiye deki çiftçilerin arazi büyüklüğü ortalaması 80 dekar civarı...
Birde sizin hesabınızı görsek, kendimizi gözden geçirip revize ederiz. Belli ki biz bu işi bilmiyoruz.
Hocam iktisadi işbirliği ve kalkınma teşkilatının verilerini yanlış okuyorsun. Sanıyorum siz verileri tersten okudunuz. Devlet borcu olarak japonya 1. Sırada, bireysel borçlanmaya dünyada kişi başı milli gelirin en yüksek oldugu Lüksemburg 1. Sırada, finansal olmayan şirketler Borç/Artık oranı alanında Danimarka, İsviçre, Avusturya gibi ülkeler ilk sıralarda.
Gerçeklere gelirsek;
Türkiye'nin mart sonu itibariyle brüt dış borcu 453 milyar dolarla milli gelirin yüzde 60'ına yükseldi. Özel sektörün dış borç stoku 300 milyar dolara dayandı. Hazine ve maliye bakanlığının sitesinden excel formatında indirebiliyorsunuz.
Tarım konusunda da kiralık arazi işleyip, çks kaydınızda olmadan iyi para kazandığınızı iddia ediyorsunuz. Bizim buğday ortalamamız şuan 600 kg civarı, araziler kendimize ait ve ait çks kaydı mevcut. Kanola, yem bezelyesi, buğday, ayçiçeği ve arpa ekimi yapıyoruz. Kar oranı amortisman ve kişisel sigorta maliyetleri eklemeden ortalama %30-35 civarı. Onları da eklersek %10 anca olur. Allah bereket versin.
Kiralık araziye çks kaydı olmadan buğday ekip para kazandığını iddia eden hesabını tekrar yapsın.
600 kg buğday yapacak yerin kira bedeli 200-250, toplam sezonda 80 kg gübre 180, ot mücadelesi 15, kökbogaz 15, pas 15x2=30, insektisit 2x7=14 biçim 30, tohum 50, yaprak gübresi, organik gübre, toprak ıslahı vs konularına girmiyorum. Mazot ve amortisman eklemeden 580 TL dönüm maliyeti. Bizde mümkün değil olmaz ama hadi olsun mazotla birlikte 600 TL. 600 kg buğday 900 TL yapar ki sizin bölgenizde 1,5 TL imiş bizde 1.35. 10 yılda 2 sezon tutmasa, virüs tabanlı hastalığa veya kuraklığa yakalanıp verim alamasan kar marjın düşer %30 a. Ortalama 10 yılda bir traktör değiştirsen üste vereceğin para 150 bin. Bir mibzer 20-25 bin, Pnömatik ekim 25-30 bin, gübre kovası 10 bin, ilaçlama 20 bin civarı. Disktiller 35 bin civarı. Kültüvatör 10 bin civarı ve İllaki bu ekipman eskiyor, buna bir yatırım yapıyorsun... 500 dönümün üzerinde yer işliyorsan ancak kendini cevirirsin buğday ekerek. Hesap ortada. Türkiye deki çiftçilerin arazi büyüklüğü ortalaması 80 dekar civarı...
Birde sizin hesabınızı görsek, kendimizi gözden geçirip revize ederiz. Belli ki biz bu işi bilmiyoruz.
Evet kötüye gittiğini hem düşünüyorum hemde görüyorum. Ben herhangi bir siyasi tartışmayada girmiyorum. Veriler ortada zaten en yıl artan maliyetler ve karşılığında ürünün fiyatı durumu ortaya koyuyor. Sizde iyiye gittiğini çiftçinin kapısında ki 2-3 tane traktörle mi ölçuyorsunuz? Ben sizin çiftçinin yeterli para kazanayisini çiftçiye yüklemeye çalışmanıza karşıyım. Bütün zorluklara rağmen üretim yapmaya çalışan cefakar ureticiyi böyle yok traktoruyle sokağa çıkmadi . Yok zamanında gubresini almadı faiz ödedi. Yok bugdayini ucuza verdi ben 1.5 TL ye verdim gibi soylemlerle. Binbir emekle üretim yapan borcundan dolayı ürününü hemen elinden cikarmak zorunda kalan çiftçiyi, savumak siyasi söylememi giriyor? Ne yapalım çiftçiyi aptal yerine koyup sizin gibi alkismi tutalım?
Siz aldığınız o verimlerle iyi tarım yaptığınızi mi düşünüyorsunuz? 100kg kanolayla ardından aldığınız balyayla kendiniz karlı mi sanıyorsunuz? Hayvaniniza yediridginiz yada sattiginiz kanola saplı yaptığı kök ve pas benzeri mantarı hastalikli kara çimli protein değeri düşük balyalarla karlı iş yaptiginizi mi dusunuyorsunuz ? 600kg verim bugdayi çok uygun maliyetlerle elde etmişsiniz kaç kg gübre uyguluyorsunuz? Saf azot rakamı kg geliyor ? Bölgemiz mantarı hastalıklara meyilli fungusit ilaçlama kaç defa yapıyorsunuz. Ot ilaclamalarinizda bedevaya geliyor anlasilan. Bence siz böyle ben yaptım olaylarını bı kenara bırakın, sizin maliye doktoraniz sizi tarimda fildişi kulesine cikarmaz. Bence siz maliye doktoraniz da elde ettiğiniz bilgilerinizi yaptığınız tarim işini hesaplamada bı kullanın. Yaptığınız yatırım, mekanizasyonun amortisman i harcadığınız zaman aldığınız risk gibi degeleri bı yanyana koyun. Ondan sonra ayak basmadiginiz topraklarda tarım yapan insanların toprakları mahvettiklerini iyi tarım yapamadığını iddia edin.Hatta bence boşverin tarım bitmiş bu ülkede. Bi siz kaldınız yapan bence siz de bırakın. Yani bu kadar şikayetçiyseniz bu kadar memnuniyetsizseniz bırakin. Bi insan bile bile bi civinin üstüne oturur mu? Anca hoşuna gidiyordur başka açıklaması olamaz.
Bırakın ciftciligi becerebilenler yapsın siz hiç uğraşmayin.
Türkiye de esnaf,çiftçi masaya koyduğu sermayesini amorti edemiyorsa onun karşılığında ilkokul lise mezunu memur 150 bin liralık honda ya biniyorsa fazla konuşmaya gerek yok.Bir ülkenin büyümesini sağlayan kobiler ve çiftçilerdir.Devlet ister bunlara destek çıksın ister çıkmasın.Memur gece 1 de çıkıp işini bitirmez eşşek gibi vereceksin maaşımı der.Ama çiftçi gece sabaha kadar buzağı doğumunu bekler esnaf sabaha kadar yorgan diker personelin maaşı için.Devletin paşa gönlü bilir ister desteklesin ister desteklemesin.Bu çiftçiye o zaman kazanmıyorsanız yapmayın diye haykırıyorsunuz bu topraklar Türk çiftçisinin parayla araplara mı satsın ? ürettiğini yapıyor satıyor karnı doyuyor en azından mesela doyurmak değil mesela 1 milyon tl koyuyorsa bundan en az %20 kar alabilmesi alamıyorsa sorun var.Bana burada yok şu kadar gübre attım yok benim tüccarım bu kadar alıyor demeyin.Yıl sonunda sen başlarken kaç para koydun yıl sonunda kaç para aldın ? Kaçıncı çeyrekte üretime başladın kaçıncı çeyrekte bitirip ne kadar kazandın.Bugün ilkokul mezunu memur dayısı sayesinde 5 bin tl maaş alıyor banka her türlü finans desteğini bir kişiye yumuşak koltuklu ısıtıcılı hondaya binsin diye veriyor.Çiftçi bankaya gittiğin de bankacı yüzünü ekşitiyor çünkü o da biliyor bu adam kar edemiyor ve alacağı krediyi ödeyemiyor
Memurun aldığı ücreti eleştirdiğimden değil asgari ücretli ile esnaf,çiftçinin memurlar karşısında kazanç olarak ezildiği için söylüyorum.Siz memur iken aldığınız ücret ile geçinemiyorsanız asgari ücretli geçinebilir mi ? Bunu memurlara sitem ederek söylemiyorum bunu bu konuma getirenlere söylüyorum.Çitfçi ve esnaf için de bazıları 500 bin lira 1 milyon lira sermayesini çar çöp ediyor ama bir memur kadar aylık kazancı elde edemiyor.Bir arkadaşta çıkmış yapmayın o zaman bu işi diyor.Geri kalan vatandaşı devlet memur yapmıyor ki.Ne yapmasını bekliyor Filistinliler gibi topraklarımızı satalım mı istiyor ? Tüm memur tanıdıklarım ya ev ya araba almış borç ödüyorlar ve bu borç maaşlarının yarısı asgari ücretli ev almak istese maaşının tamamını verse çıkmıyor bu para.Bankaya gittiğinde finans desteği alamıyor alsa da faizi yüksek bedel çıkartıyorlar.Çiftçi çiftçi bankası ziraatte bile doğru dürüst bir finans desteği alamıyor neden çünkü banka bile biliyor kazanamayacağını.Maaşınıza göz koyduğum için söylemiyorum bunları yanlış anlamayın sadece esnaflık ve çiftçilik yapacak olanlar bir memur kadar kazanamıyorlarsa o kadar sermayeyi heba etmelerine gerek yok diyorumMemurlara bu kadar takmanızı anlayamadım bu ülkede neredeyse her aileden memur var.
Bakın corona virüsü yüzünden neredeyse 20 gündür evime gidemiyorum hanımı ve 2 yaşında çocuğu böyle sıkıntılı bir süreçte yanlız bırakıyorum bunun yanında araziler ne olacak bilemiyoruz ilacı gübreyi attım hazırladım ekemeden karantinaya girdik hangi memur bu zamanda 150 binlik araca biniyor tüm arkadaş çevrem memur olmasına rağmen ben göremiyorum eşimin iş yeri kapandı ne olacak bilemiyoruz ki memurluk,çiftçilik yapıyoruz üzerine eşimde çalışıyor 150 binlik aracı düşünemiyoruz.
Memurun aldığı ücreti eleştirdiğimden değil asgari ücretli ile esnaf,çiftçinin memurlar karşısında kazanç olarak ezildiği için söylüyorum.Siz memur iken aldığınız ücret ile geçinemiyorsanız asgari ücretli geçinebilir mi ? Bunu memurlara sitem ederek söylemiyorum bunu bu konuma getirenlere söylüyorum.Çitfçi ve esnaf için de bazıları 500 bin lira 1 milyon lira sermayesini çar çöp ediyor ama bir memur kadar aylık kazancı elde edemiyor.Bir arkadaşta çıkmış yapmayın o zaman bu işi diyor.Geri kalan vatandaşı devlet memur yapmıyor ki.Ne yapmasını bekliyor Filistinliler gibi topraklarımızı satalım mı istiyor ? Tüm memur tanıdıklarım ya ev ya araba almış borç ödüyorlar ve bu borç maaşlarının yarısı asgari ücretli ev almak istese maaşının tamamını verse çıkmıyor bu para.Bankaya gittiğinde finans desteği alamıyor alsa da faizi yüksek bedel çıkartıyorlar.Çiftçi çiftçi bankası ziraatte bile doğru dürüst bir finans desteği alamıyor neden çünkü banka bile biliyor kazanamayacağını.Maaşınıza göz koyduğum için söylemiyorum bunları yanlış anlamayın sadece esnaflık ve çiftçilik yapacak olanlar bir memur kadar kazanamıyorlarsa o kadar sermayeyi heba etmelerine gerek yok diyorum
Geçinemediğimi söylemedim sadece 150 binlik araba alamam dedim.
Şuan isyan etmenin bir anlamı yok dünyanın tüm malı başkasının olsun sağlıklı olalım yeter tüm dünya kasıp kavrulurken malı görecek gözümüz yok o çok özenilen ülkelerde ekmek alamayan insanlar yalvarıyor bizim devletimiz gibi kaçtane devlet vatandaşına sahip çıkıyor tüm personel seferber edildi tedaviyi ücretsiz yaptı daha ne yapsın.