Aslında bu mesajınızda siz tesbiti koymuşsunuz. Bildiğim kadarıyla Gübretaş'ın %25 hissesi BİST'te işlem görürken %75 i TKK elinde. Buna rağmen en pahalı gübreyi yine TKK satıyor nedense?Uydu kontrolü yapıyorlar ama işlenen üretim yapılan yer tapusu karışık diye hiç destek alınamıyor. Buna ne demeli ? Ortalama 10 bin gibi bir desteği alamıyorum. Kimse alamıyor. Kayıtlı değil ürün var üretim var ama devlet bu üretimi göremiyor.
Önümüzdeki yıl yem bezelyesi ekmek istiyorum. Oldukça iyi destekleri var ama alamayacağım mesela.
Sonra ben bu yıl gübre fiyatları böyle olacağını bildiğim için yılbaşından önce granül üreyi 92tlden Can gübresini 65tlden alabildim. Biraz geç kalanlar tonuna 100-200-300 tl fark ödedi. Yazık değil mi ? Kimin cebine girdi bu para? Çoğunluğu tüccarın ve TKKnın. TKK deposuna sezonun başında koyduğu gübreyi piyasada fiyat arttıkça arttırdı. 60tan sezonu açtı 80e kadar sattı. E sonradan daha pahalıya gelmiş bir gübre değilki bu. Maliyeti aynı olan gübreyi fırsatçılık yaparak daha pahalıya sattı. Bir çok tüccar ve kooperatif.
Bunların önüne geçilmesi şart oldu. Aynı malı biri 150ye mal ederken diğeri 200e mal ediyor. 200e mal eden anca karnını doyuruyorken 150ye mal eden bi de büyük ölçekli üretim yapıyorsa oldukça iyi kazanıyor. Yapılan işten tatmini de bu ayrım belirliyor.
Daha yazılacak çok şey var da. Saman buğday ithal ediyoruz geçen yıl 1200dü bu sene 1600den ithal ediliyor falan bunlar en son konular. Geçen yıl ithalat fiyatı da 1300-1400e kadar düştü. Bizim sorunları doğru tespit edip doğru taleplerde bulunmamız gerek.