tarlaya merdane çekmenin artısı nedir


Ben merdane veya silindir çekmenin bölgeden bölgeye farklı olacağını düşünüyorum. Bazı bölgeler az yağış alırken bazıları ise fazla yağıştan hastalık bile yapabiliyor.. mesela bizim bölgemizde yağışın kısmen az olduğu yıllarda çekilen silindir merdane sayesinde toprakta muhafaza edilen nem hayat kurtarıcı olabiliyor.. 2014 yılında olağanüstü bir kuraklık vardı o yıl yazlık arpa ekmiştim yine ekimden sonra hemen silindir çektim.. silindiri çekerken tarlanın birinde 4 5 dönüm kala yağmur başladı toprak sarmaya başladı bende yarım bırakıp çıktım öylece kaldı ..neyse biçim zamanı geldi tarlanın ortasinda silindirsiz kalan yere yetiştigimizde bicerci arkadaş ; buraya gübre yetmedi demi baksana yarı mahsul yok demişti ..varın kararı siz verin
 
Merhaba, ben bu sene başladım tarıma Sivas / Zara'da. Özdöken 20'li merdaneli mibzer ile memnun kaldım ekiminden. İnşallah sonucuda güzel olur. Nisan ayında yazlık gübre için gideceğim köye, tarlalarını fotoğraflarını eklerim.
IMG_20200928_110719.jpg
 
Merhaba, ben bu sene başladım tarıma Sivas / Zara'da. Özdöken 20'li merdaneli mibzer ile memnun kaldım ekiminden. İnşallah sonucuda güzel olur. Nisan ayında yazlık gübre için gideceğim köye, tarlalarını fotoğraflarını eklerim. Ekli dosyayı görüntüle 53408

Tebrik ediyorum sizi merdane çekiyorsunuz çok faydası olacak ben biçerdöver var kangalda ekin biçiyoruz tasviyeleri çok bozuk haliyle tohum net ve dogru yeşermiyor
 
Zaten bizede hasat zamanı biçerciler söyledi, tohum açıkta kalıyor üşüyor çürüyor. Ektikten sonra merdane geçin dediler bizde yeni mibzer aldık yaptık.
 
Ben de merdane aldım geçen sene. Avantajları bölgemiz çok yağış almadığı için topraktaki nemi muhafaza ediyor. Tohumu sıkıştırıp hem çimlenmeye hem de dona karşı avanyaj sağlıyor. Benim aldığım silindir şeklinde içinde yanmış yağ doldurdum 150 lt. Daha ne kadar koymalıyım? Ya da yeterli mi traktörün teker izi kalıyor Merdane çektikten sonra. O yüzden biraz daha ağırlaştırmak istiyorum.
 
Traktörün teker izi kalıyorsa diğer yerleri iyi sıkıştırıyorsa daha da ağırlık arttırma..
Bide Tarla da nem yağış varken sakin çekme yazık edersin ..
Silindiri merdaneyi çekerken tarla toz duman olsun en iyi ve makul olanı budur
 
Ynt: tarlaya merdane çekmenin artısı nedir

Okumaya üşenenler icin tek cümlelik özet:

'ayarında baskı iyidir'

Okumaya üşenmeyenler için:

İşlenmiş, karistirilmis, ardından ekimi yapılmış olan toprağı bir tencerenin içindeki yemek olarak düşünürseniz, merdane çekmek, tencerenin kapağını kapatmaya benzer.

Ozellikle tava ekimlerde, o an tohum icin hayati oneme sahip olan nemin muhafaza edilmesi ve tohumun toprakla temasınınin arttırilması ile, bir ornek ve hızlı bir cimlenme sağlar merdane çekmek.

Yukarıda da dendiği gibi, traktor izlerinin, diğer alanlardan daha hızlı cimlenmesini bunun en basit örneklerinden biri.

Tohum yatağına uygulanan baskı bitki icin iyi. Bu tamam. Peki ne kadar baskı uygulanması gerekiyor?

Bununla ilgili yapılan bir araştırmada tohum yatağının üzerine sırası ile '0, 5, 10, 20, 30, 40, 50 ve 60 kPs (kilopaskal) basınç uygulanıyor. Sonuc, baskı arttıkça hem cimlenme, hem de verim net sekilde artıyor.

Nereye kadar?

40 kPs ' ye kadar. 40 ile 50 kPs arasi cok fark yok. Basınç 50 kPs ' yi geçtiğinde çıkış daha da hızlanıyor lakin topragın penetrasyon direnci (suya karsı direnci de diyebiliriz) artıyor. Yani su tutumu azaliyor ve bu da hali ile verimi düşürüyor.

Not: ekim makinelerinde dunyanın 1 numarası olarak bilinen amazone, 2000 yilindan beri ürettiği tum mibzerlerinde, baskı tekerleklerini, tohum yatağına standart '38 kPs' baski uygulayacak sekilde ayarlıyor. Hani 'Adamlar bizden 30 yıl ileride' diyoruz ya, iste o ilerilik boyle birşey.

Bizim ülkemizde bu konuda yapılmış adam gibi bir akademik calışma dahi yok.

Özete gelirsek. Cimlenme istiyorsak, tohum yatağını ne kadar bastırırsak, o kadar hızlı bir cimlenme elde ederiz.

Ha yok, verim istiyorsanız, hem baskıyı, hemde baskının yapılma seklini iyi ayarlamamiz gerekiyor. Çok baskı, toprağı olması gerekenden fazla sıkıştırdigi icin cimlenmesini hızlandırsa da, su tutumunu düşürdüğü icin verimi olumsuz etkiliyor.

Not 2: 'iyi cimlenme', her saman iyi bir verim anlamına gelmez. Bunun en basit ornegi anıza ekim diye bildigimiz 'dogrudan ekim makineleridir. Bu makineler çimlenme ve çıkış oranı bakımından, tum ekim teknolojileri icerisinde en yüksek basarı oranına sahip olan makineler iken, verim olarak diger ekim yontemlerine gore %35 verim kaybina neden olarak son sırada yer alıyorlar.

Özet olarak baskı gerekli ama 'ayarında'.
teşekkürler
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt