tarlaya merdane çekmenin artısı nedir


Ynt: tarlaya merdane çekmenin artısı nedir

sebazios link=topic=86208.msg1031126#msg1031126 date=1446366460' Alıntı:
Okumaya üşenenler icin tek cümlelik özet:

'ayarında baskı iyidir'

Okumaya üşenmeyenler için:

İşlenmiş, karistirilmis, ardından ekimi yapılmış olan toprağı bir tencerenin içindeki yemek olarak düşünürseniz, merdane çekmek, tencerenin kapağını kapatmaya benzer.

Ozellikle tava ekimlerde, o an tohum icin hayati oneme sahip olan nemin muhafaza edilmesi ve tohumun toprakla temasınınin arttırilması ile, bir ornek ve hızlı bir cimlenme sağlar merdane çekmek.

Yukarıda da dendiği gibi, traktor izlerinin, diğer alanlardan daha hızlı cimlenmesini bunun en basit örneklerinden biri.

Tohum yatağına uygulanan baskı bitki icin iyi. Bu tamam. Peki ne kadar baskı uygulanması gerekiyor?

Bununla ilgili yapılan bir araştırmada tohum yatağının üzerine sırası ile '0, 5, 10, 20, 30, 40, 50 ve 60 kPs (kilopaskal) basınç uygulanıyor. Sonuc, baskı arttıkça hem cimlenme, hem de verim net sekilde artıyor.

Nereye kadar?

40 kPs ' ye kadar. 40 ile 50 kPs arasi cok fark yok. Basınç 50 kPs ' yi geçtiğinde çıkış daha da hızlanıyor lakin topragın penetrasyon direnci (suya karsı direnci de diyebiliriz) artıyor. Yani su tutumu azaliyor ve bu da hali ile verimi düşürüyor.

Not: ekim makinelerinde dunyanın 1 numarası olarak bilinen amazone, 2000 yilindan beri ürettiği tum mibzerlerinde, baskı tekerleklerini, tohum yatağına standart '38 kPs' baski uygulayacak sekilde ayarlıyor. Hani 'Adamlar bizden 30 yıl ileride' diyoruz ya, iste o ilerilik boyle birşey.

Bizim ülkemizde bu konuda yapılmış adam gibi bir akademik calışma dahi yok.

Özete gelirsek. Cimlenme istiyorsak, tohum yatağını ne kadar bastırırsak, o kadar hızlı bir cimlenme elde ederiz.

Ha yok, verim istiyorsanız, hem baskıyı, hemde baskının yapılma seklini iyi ayarlamamiz gerekiyor. Çok baskı, toprağı olması gerekenden fazla sıkıştırdigi icin cimlenmesini hızlandırsa da, su tutumunu düşürdüğü icin verimi olumsuz etkiliyor.

Not 2: 'iyi cimlenme', her saman iyi bir verim anlamına gelmez. Bunun en basit ornegi anıza ekim diye bildigimiz 'dogrudan ekim makineleridir. Bu makineler çimlenme ve çıkış oranı bakımından, tum ekim teknolojileri icerisinde en yüksek basarı oranına sahip olan makineler iken, verim olarak diger ekim yontemlerine gore %35 verim kaybina neden olarak son sırada yer alıyorlar.

Özet olarak baskı gerekli ama 'ayarında'.
diyelim ki diskli mibzerle mısır ekimi yapıyorum bu baskı tekerlerinin 38kPs nasıl ayarlayacağız sonuçta üzerinde bir skala yok sadece bölmeleri var
 
Ynt: tarlaya merdane çekmenin artısı nedir

İlla merdane çekmek zorunda değilsiniz toprağın tav durumuna göre halka tapanlı tırmıkta çekebilirsiniz yeterli baskıyı gerçekleştirecektir.
 
azam link=topic=86208.msg1033674#msg1033674 date=1447170299' Alıntı:
diyelim ki diskli mibzerle mısır ekimi yapıyorum bu baskı tekerlerinin 38kPs nasıl ayarlayacağız sonuçta üzerinde bir skala yok sadece bölmeleri var

Bu ayarlamalar çiftçilerden öte, tarım teknolojiler muhendilseri tarafindan yapilmasi gereken ve ciddi yeknik detay isteyen hesaplamalar. Çünkü dogru basincin saglanabilmesi icin, baskinin oluşturulacağı alan, uygulanacak ağırlık ve uygulama süresi (ekim hizi) gibi en az 3 farkli değişkenin doğru sekilde hesaplanması gerekiyor.

Şöyle anlatalım: 101 kg ' lik bir ağırlığın, 1 metrekare alanda oluşturduğu basınca 1 kilopaskal diyoruz. Bize gereken basınç ise ne kadardı? 38 Kpa.

Bu durumda kullanacağımız merdanenin tüm ağırlığını, tüm alana eşit sekilde dağıtırsak ve merdanenin topraga temas eden teğet yüzeyi 1 metrekare ise, 3800 kg ' lik bir merdaneye ihtiyacımız olur. Lakin bu agirliktaki merdaneyi klasik şartlarda kullanmak imkansız olmasa bile, kullanissiz olur. Ağırlığı düşürmemiz lazım.

Bu durumda yapacagimiz en mantikli hamle, basıncın uygulandığı temas yüzeyini küçültmek. Cunku yuzeyin kuculmasi ile orantılı olarak ağırlığı azaltabiliriz. Ornegim merdanenin temas yüzeyini 0,5 m2 ' ye indirirsek, kullanmamız gereken ağırlık 1600 kg ' a düşer.

Mibzerin %50 faydali yuk dolu ağırlığını 1000 kg olarak aldığımizda, uygun baski icin kaba taslak 0,35 m2 ' lik bir temas alanı olan ve bu alanı sadece tohumun ekili olduğu yatak üzerine uygulayabilen bir baskı aparati (merdane yada tohum baskı tekerleği) bizim isimizi (en azindan teorik olarak) görecektir.

Bu noktadan sonra ekim ayaklayin yuklendigi agirlik, tohum baskı terkleklerinin çapları, genişlikleri ve temas yüzeyleri hesaplayip denkleme dahil ederiz.

Tüm bu teorik hesaplamalardan sonra, reel sartlardaki performanslar gözlenir. Tabi her boy Mibzer icin bu ayarlamalar bastan yapılır ve hepsinin tek tek farklı toprak tiplerindeki reel performansları ölçülür.

Peki bu kadar hesaplama, deneme, masraf, bize ne fayda saglar?

Yerli bir mibzer ile ekim yaptığınızda, bitkinin çıkış yapabilmesi icin yağmurun yağmasını beklemek zorundayız. Tohumun toprak ile temas yuzeyini arttirmak ve çıkış icin gerekli nemi elde etmek icin buna mecburuz. Yağmur yoksa, çıkış yok yok. Oysa kaliteli ithal bi kombine mibzer ile ekim yaptı isek, hafif bir tav dahi yakalandığında, çıkış icin yağmura muhtacımız olmaz. Doğru basınç ile gerekli nem ve temas yüzeyi elde edilir.
 
Ynt: tarlaya merdane çekmenin artısı nedir

naksoy71 link=topic=86208.msg1031216#msg1031216 date=1446393153' Alıntı:
bir çok kez buğday çimlendikten sonrada merdane çekiliyor,bu işlem ne zaman yapılmalı? faydası nedir?
Sorduğun soruya cevap yazan olmamış, bu mevzuyu geçen sene denediğim ve sonuç aldığım için paylaşma ihtiyacı hissettim. Buğday yada arpa fark etmez, merdaneyi şubat ayında bitki 10-12 cm. boyundayken çekersen, hava ısınmadığı ve bitki hala kök bölgesini güçlendirmekle meşgul olduğu için, merdaneden sonra bitkinin yeşil aksamı kırıldığından, yeşil aksamına verdiği enerjiyi, bitki kök bölgesine aktararak daha güçlü kök yapısına sahip oluyor. Mart ayından itibaren alttan daha fazla kardeşlenme olarak geri dönüyor. Merdane çekmeden önce ve sonrasına ait resimleri arıyorum, bulursam sonucu göstereceğim. Sonuç iyi ..
 
Ynt: tarlaya merdane çekmenin artısı nedir

biz genelde tohumu atıp toprağa karıştırdktan sonra çekiyoruz. Hem toprağın tavını koruyor hem de tohumun daha iyi çimlenmesini sağlıyor.
 
Merdane kullanan ciftcilere bir ricam olacak di. İparda silindir yada merdane yazacamda cok gerekli bir malzeme mi artisi eksisi nedir. Yorumları okudum kadarıyla artisi var
 
Her türlü tahılda, kardeşlenme arttırmak için Şubat sonu merdane çekilir,Yonca,sorgum sudan otu gibi bitkilerin ekiminden sonra tohumu sıkıştırmak için merdane çekilir.
Mısır ve süpürge bitkisi ekildikten sonra traktörle sıra üzerinden giderek sıralar, çiğnenir.Tohumun havalı kalması engellenir, mısır 8 cm derinlikten, çiğnenmiş sırada çıkar.
Ayçiçek ve kabak çekirdeği bitki sıraları çiğnenmez.Tav durumunda ekim yapılır.
 
Ne mibzer vaaar ne de merdane. Çifti sür, tohumu gübreyi savur, sonra rotovatör çek bırak. Ama bu yıl ekinlerin bitimi hem çok geç hem de seyrek. Bunu da dediğiniz gibi sıkışma olayına bağlıyorum. Üstüne bi de bizim sürgü dediğimiz tabanı çeksek iyiymiş. Şu an 4 parmak falan ama çok seyrek. Şimdi bi yuvak tarzı bişey bulup çeksek durum ne olur? Yorumlarınızı bekliyorum.
 
Ynt: tarlaya merdane çekmenin artısı nedir


hala çimlenmeyen tohum varsa çimlenebilir.Çimlenme olmasadatarlanda taş varsa biraz daha toprağa batarak biçer döver hasatda tablayı daha aşağıdan bırakarak biçebilir. ;
Benim ektigim arpa biraz seyrek olmuş şuan beş altı santim civarında ekimden sonra çok yağmur yagdı merdane yani düz silindir çekemedik şimdi çeksem seyrekliğe karşı bir faydası olurmu?
 
Ne mibzer vaaar ne de merdane. Çifti sür, tohumu gübreyi savur, sonra rotovatör çek bırak. Ama bu yıl ekinlerin bitimi hem çok geç hem de seyrek. Bunu da dediğiniz gibi sıkışma olayına bağlıyorum. Üstüne bi de bizim sürgü dediğimiz tabanı çeksek iyiymiş. Şu an 4 parmak falan ama çok seyrek. Şimdi bi yuvak tarzı bir şey bulup çeksek durum ne olur? Yorumlarınızı bekliyorum.
Sürülmüş tarlaya sepetle gübreyi at , bir kez tırmıkla , tohumu at 2 kez tırmıkla bırak . Rotovatör tohumu fazla derine gömebilir.
Merdane kabaran toprakta ihtiyaç olur , kara toprak zeminde fazla ihtiyaç olmaz.
 
Bizim toprak et toprak olduğu için sürüm - tırmık sonrasında aşırı yumuşak ve rutubetli bir form alır en doğrusu merdane çekip sonra mibzerle ekip tekrar merdane çekmek gerekiyor sebebi ise kabaran toprağa sadece mibzer ile girilince traktör çok derin bir teker izi bırakıyor arkasından gelen mibzer ise orta diskler derin ekim yapıp teker izlerine gelen diskler ise yüzeysel ekim yapıp bazen tohumun üzerini bile kapatamadığı yer oluyor merdane gerçekten çok önemli
 
geçen sene bir çok tarlada merdane çekip.
tarlaların bazı kısımlarında boş yer bıraktım(deneme amaçlı)
sonuç.... "fark yok".
merdane şöyle yararlı olur derim,,,
eğer ekim yapılan toprak kesekli ise,
merdane vurularak, tohumun kesekler arasında kalıp bitmeme durum olasılığı aza indirmeye çalışılır.
yada taş v.b.şeyleri toprağa gömüp düz bir zemin elde edilmeye çalışılır.
bunların haricinde,
heryeri toprakla sarılmış tohuma merdane çekilmesinin farkının olmadığına,
kendim deneyerek şahit oldum.
yinede keyif ve tercih sizin,
bol.nasipler
 

Buğday ekili tarlaya çektirdim( arkadaşta var çek dedim çekti) diğerlerine çekilmedi sonuç buğday ekili tarla tırmıkla tesvife yapılıp ekiliyorsa hiç gerek yok boşa mazot
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt