Belki dediğiniz mümkün olabilme ihtimali olsa bile bir başkasının tapulu arazisine değil muhtar, cumhurbaşkanı bile taahhüt veremez. Yasalar çerçevesinde mümkün değil. Burada konu arazinin ekimlik-yatırımlık olması değil. Başka birinin tapulu yerinin izinsiz gasp edilmiş olması. Yasalar yatırımlık arazi için ayrı- ekimlik araziler için ayrı çalışır diye bir durum söz konusu değil. Yasa yasadır. muğlak durumlarda hakimin durumu yorumlamasına açık olsa da yasanın temelini oluşturan dayanaklar değişmez. Şayet dediğiniz gibi birşey var ise bir üstteki mesajda tarım kanunundan alıntıladığım mesaja göre bu işte muhtar da müşterek oranda sorumlu tutulur.
ÇKS olmayan biri destekleme zaten alamaz diye biliyorum. Mesajı yazan arkadaş ekip biçenlerin destekleme aldıklarını belirtmiş. Demekki usulsüz olarak ÇKS yapılmış, Bu da evrakta sahtecilik yapıldığı demektir. Çünkü arazi sahibinin onayı ve rızası yok. Muhtarın rızasının olması hiçbirşey değiştirmez. Kaldı ki muhtar köy meraları, hazine yerleri gibi devlete ait araziler dışında şahsa ait bölümler adına birine taahhüt veremez. Aksi halde kimsenin mal güvenliği kalmazdı.
Hak konusunda ise dediğiniz gibi de olabilir, o bir haksızlık şeklidir, AMA; usulsüz evrak düzenlenmesi de bir haksızlık türüdür. Evrakta sahtecilik yaparak hakkınız olmayan bir ödemeyi alıyorsunuz.Bu da hakkınız olmayan birşeyi alma çabasından kaynaklıdır. Devlet kurumları bunu faiziyle geri alırlar. evet son 5 yıla dönük olabilir en fazla. burada zaman aşımı devreye giriyor.
Şu konuda hemfikiriz ki, şahit bulması zor olacaktır. Bunun yerine güncel olarak görsel kanıt daha uygun olabilir. Fotoğraf-Video veya muhtara-jandarmaya tutanak da tutturabilir arazinin bilgisi dışında gasp edilerek ekildiğine dair.
Benim yazdığımı anlamamakta ısrar ediyorsun. Taahutname ve kiralama iki farklı konudur. Bak taahutname için açıklamayı bırakıyorum.
Taahhütnamede yer alan ‘‘Beyan ettiğim parselin tüm hisselerine ilişkin sorumluluğun yukarıdaki taahhüt metni çerçevesinde tarafıma ait olduğunu kabul ve beyan ederim’’ ibaresinin yanındaki evet kutucuğunu işaretleyen üreticilerimiz, ekiliş yaptığı kendilerine ait olmayan tarım arazilerini, hissedar bilgilerini yazmaya gerek olmadan köy-mahalle, ada parsel no, parsel alanını yazarak beyan edebilmiş olacak, arazi intikali sorunları ve hissedarlara ulaşamama gibi sebeplerle kayıtlılık durumunda mağduriyet yaşamayacaklardır. Evet kutucuğunun işaretlendiği taahhütnamelere hissedar bilgileri girilmeyecektir.
Yani ben bu araziyi ekiyorum, sahibine de ulaşamıyorum, arazi boş kalmasın diyerek ekip, tüm hukuki sorumluluğu kabul ediyorum diyerek destekleme alabilir. Yani destekleme alması tarla sahibini ilgilendirmez. Evrakta sahtecilik olan bir kısım yok. Eken belli, destek alan belli.
Evrakta sahtecilik için kira sözleşmesi ile Ekim yapıyor olması lazım. Bu riski de aldiysa, ciddi suç işlemiş olur. Bunun cezası ayrı.
Kiralama kısmı ise 5 yıl geriye dönük icar talep edebilir, mahkeme masraflarını vs tahsil edebilir. CKS de kayıtlı olduğu için, şahit ihtiyacı da olmaz.
Taahutname örneğindeki yazıyı da ekliyorum. Bakanlıktan da kontrol edebilirsin.
Bilgileri yukarıda yazılı tarım arazilerinin üzerinde …/…/20… tarihinden …/…/20… tarihine kadar yaptığım tarımsal faaliyetin adıma kaydedilmesini beyan ve kabul ederim. Üretim yılı boyunca; hissedar/hissedarlarca veya mirasçı/mirasçılarca itiraz edilmesi durumunda yapılan incelemeler neticesinde haksız yere herhangi bir destekleme ödemesi aldığım veya herhangi bir haksız ödemeye sebep olduğum belirlendiğinde itiraz edilen hisselere tekabül eden alanlar için almış olduğum veya sebep olduğum destekleme ödemelerini, ödeme tarihinden itibaren işleyecek 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde gecikme zammı ile birlikte, gayrikabil-i rücu hiçbir itiraz beyan etmeden, geri ödemeyi kabul ve taahhüt ederim. …/…/20…