Bence sadece ikisi arasında kalındıysa net tarla alınır. Ev konusunda bilgim yok, şehirde yaşadım ama yurtta kaldığım için detaylı bilmiyorum. Evin sorunları çok gibi ve en sonunda bir deprem olsa da olmasa da ev yıpranacak. Peki ev yıpranıp, esas değeri aşağı düşerken kira geliri onu karşılayacak mı? Evi 10 sene sonra sattığında, eldeki parayla yıllık enflasyonları ana paranın üzerine koyup çarpınca tutarlar birbirini örtecek mi?
Tek bu yönden bakarsak tarla mantıklı, eskimez durduk yerde masraf çıkarmaz ama sen ne verirsen onu verir toprak. Kimsenin değinmediği bir şeyi vurgulamak istiyorum. Tarla alınırken veya kiralanırken merdiven altı kalitesiz bir toprak analizi bile yapılmıyor. Sen tarlayı aldın veya 5 seneliğine kiraladın. Bu süreçte yeterli gübreleme yaptın mı, çevre kurallarına dikkat ettin mi çöpünü tarlada topladın mı? Eğer yeterli gübreleme yapılmadıysa toprağın maddi değeri ne kadarda azalmasa da besin değerleri azalacak. Mesela atıyorum yeterlinin de üzerinde potasyum var toprakta, kiracı 5 sene bedavadan bu potasyumu kullandı. 5 sene sonra potasyum değeri yeterli seviyenin altına düştü ne olacak?
Senin az çok ekipmanın, traktörün var Ufuk abi. Bunu işe sıfırdan başlayacak düzeyde sorup cevaplasak daha iyi olacak gibi. Çünkü 250binin bir kısmı traktör, ekipmana ve gerekirse sulama sistemine ayrılmak zorunda.
Ama eğer ev alma ve tarla dışına çıkacaksak; daha az dertle ve ayağın tozlanmadan kazanacağın yatırım kolları var. Hemen aklınıza TL'yi bankaya yatırıp %17 faiz eklettirmek gelmesin. Çünkü paranın değeri anca korunuyor o faiz tutarıyla, hatta bence enflasyonu düşük olarak gösterip bununla başarı olarak övünecek siyasetçiler oldukça hangi partiden olursa olsun bu sürecek. Enflasyon sepeti, enflasyonu düşük göstermek için düzenlendiği zaman maaşlar, merkez bankasının faiz oranları da düşük gösterilecek bu sayede. Böylece o %17 faizin de yetersiz olduğunu, paranın daha da değersizleştiğini anlayabiliriz. Bazı kişiler de dolar ve euro alarak yatırım yaptığını düşünüyor. TL'nin faizini almaktansa daha uzun vadede bence daha mantıklı. Bazen de kısa vade bakılarak iniş çıkışlarda doğru analiz sayesinde dolar bazında parasını arttırıyorlar. Bunu taktir ediyorum, bence gerçek yatırım bu =yatırımın enflasyon göz önüne alınarak kazandırması. Bir de doların bankada %5 faiz ile yıllık olarak artması var. Burada da enflasyona göre bir kazanç var.
Kripto para var. Yukarıdaki saydıklarımın hepsinin karını 1 senelik toplasan, kripto-token-coin yatırım sektöründe 1 günde hatta bazı zamanlar 1 saatte kazanabiliyorsun. Ancak hiç bilmeyen için çok riskli, tüm para asla basılmamalı. Teknik analiz alana kadar veya zarar edip kendin çözene kadar kaybedersin. Altın gibi dolar üzerinden kazancı, yine altın gibi grafiklere dayanarak sağlayabiliyorsun. Yatırım tavsiyesi değildir.