Tarımda 'sınırsız' üretime geçiliyor

Ynt: Tarımda 'sınırsız' üretime geçiliyor

Arazi toplulaştırma çalışmaları güzel görünüyor ancak onda da toplulaştırma yapılması için mülk sahiplerinin rızası aranmaktadır.
Nail beyin dediği gibi bizim köylümüzle iş yapmak hele rıza aranıyorsa imkansızdır.
Bizim tavuğumuz her zaman başkasının kazından daha iyidir. Hem adamın kazını alırız hemde üste tavuk isteriz. Kafa yapımız bu olunca geriye tek yol kalıyor, o da arazilerin imara açılması gibi arazi toplulaştırma kanunu çıkarılması ve rıza aranmasından vaz geçilmesidir.
Tabiki, kullanılabilen tarım topraklarında yollar, tarla sınırları, dere yatakları gibi artık araziler büyük kayıplara sebep olmaktadır. Bunun çözümü toplu kullanımla da çözülebilir.
Toplu kullanımın yolu, burdaki çoğu arkadaşımızında dediği gibi ya şirketleşmek yada kooperatifleşmekten geçmektedir.
Ancak birinin tavuğunun başkasının kazından daha çok ettiğine inanan insanların yaşadığı yerlerde başarı oranımız ne olur...?
Yapılan her işin arkasında bir hinlik arama alışkanlığımızın devam ettiğine inanan insanların %25 lerde olduğu, her konuya bir kılıf arama bulma hastalığının devam ettiği bir ülkede
Düşüncede devrim, yasalarda zorlama olmadan yapılması zor gibi.

Sayin n.cebeci abi, türkiyede o kadar cok oyunlar dönüyorki, kuskulanmamak elde degil. zaten elimizde avcumuzda 3 5 parca tarlamiz kalmis, oda giderse halimiz nice olur. yoksa koyun gibi yasayip, herseyden bihaber olmak daha kolay...

satocan58 link=topic=44889.msg421382#msg421382 date=1309279154' Alıntı:
Sayin n.cebeci abi, türkiyede o kadar cok oyunlar dönüyorki, kuskulanmamak elde degil. zaten elimizde avcumuzda 3 5 parca tarlamiz kalmis, oda giderse halimiz nice olur. yoksa koyun gibi yasayip, herseyden bihaber olmak daha kolay...
Elbette Türkiye üzerinde oynanan, oynanmak istenen oyunlar çok fazla, bunlara duyarsız kalınması beklenemez.
Ancak, arazi toplulaştırmasının yapılması, güçlerin birleştirilmesi, atıl alanların Türk tarımına kazandırılması, ölü alanların değerlendirilmesi, buralardan azami faydanın sağlanması için kafa yorulması, halkın aydınlatılması, kafa olarak hazırlanmasının sağlanması hepimizin görevi olsa gerekir.

n_cebeci link=topic=44889.msg421384#msg421384 date=1309281333' Alıntı:
Elbette Türkiye üzerinde oynanan, oynanmak istenen oyunlar çok fazla, bunlara duyarsız kalınması beklenemez.
Ancak, arazi toplulaştırmasının yapılması, güçlerin birleştirilmesi, atıl alanların Türk tarımına kazandırılması, ölü alanların değerlendirilmesi, buralardan azami faydanın sağlanması için kafa yorulması, halkın aydınlatılması, kafa olarak hazırlanmasının sağlanması hepimizin görevi olsa gerekir.
agir sartlar getirilirse olur. örnegin, uygulamada benim köyümdeki bir karis araziyi birakin elin adamina yan köylere bile verememeli. bizim köyün 2 bini sulanabilir toplam 12000 dönüm arazisi var. hani 1000 dönüm tarla satacam desen 2 güne kapis kapis olur. köyümüzdede öyle mal adamlar varki 2 ye kendi köylüsüne vermez gider 1,5 a o adama verir. birde böyle bisey cikarsa düsünmek bile istemiyom olacaklari...

Tarlamın birisinin yanından sınır olarak birkaç tarla daha aldım. Görünüşte tarla birtane ama 6 tane tapusu oldu. Bugünkü koşullarda bunların hepsine bir tapu çıkartabilsem bu dahi bana yetecek ama herhalde o bile mümkün değil. Tarlaların birleştirilerek kooperatif veya şirketleşme gibi metodlarla çalıştırılacak olması konusuna bizim buralarda da hiç kimsenin sıcak bakacağı düşüncesinde değilim. Çünkü bazı tarlalar yol boyunda dönümü on bin lira, dere boyunda taban yerlerde çok verimli olanların dönümü üç bin lira, bazıları bayır tepesinde killik,dönümüne bin lira bile vermessiniz. Bu sistemin uygulanabilmesi için köyün arazisinin her bölgesinin denk olması gerekir. Bu konudaki en mantıklı yöntem Norveçten yazan arkadaşımızın da yazmış olduğu ve başka avrupa ülkelerinde de uygulanmakta olduğunu duymuş olduğumuz bu yöntemtir.O ülkelerde bu konularda başarılı olunabilmişse, bizim ihtiyacımız olan tek şey, gerçekten de tarımın ve çiftçinin geleceğini düşünen ciddi politikacılardır.

arkadaşlar tarlalar bölünmesin.şu parça mirascılar varya hani 5 dönümde 20 kişi 50 dönümde 100 kişi gibi butür sorunlar kalkarsa tarlaların temize tek parele veya enazınzan iki parsele çıkması güzel olur.bu iyi yönü.
BEN HERZAMAN ŞUNU SAVUNUYORUM.kölü çifçi tarlasınada köyün de olsun isteyen üretsin herkesin hakkı.
bunu biz daha iyi yapcaagız diye toplulaştırma sınırları kaldırma bu kan davasına davetiyedir.
AYNEN FATİHİN FERMANI KARDEŞ KATLİ GİBİ ozaman herkes evinde kardeş istemez ya vuraaklar ya zehirleycekler misal.tarla baan kaalsın kavgası başlayacak.
TÜRKİYEDEKİ ASIL KONU TARIMI TARLAYI KESEDE KEKLİK GÖREN ŞEHİRLİ ZİHNİYETTİR.

Arazi toplulaştırmasi ile ilgili biraz araştırma yaptım.
İşleyiş şöyle; Köyün %51 ' i vekalet verecek, (Arazi ve nüfüs olarak) Tarım müdürlüklerinde arazi toplulaştırması yapılan bölümler var. Oradan görevliler arazi üzerinde gerekli masa ve etüd çalışmalarını yacaklar.
Araziler 1-2-3-4. Gibi, sınıflara ayırılacak. Bunun %10 ' unu yol, kanal gibi alt yapı hizmetleri için bedeli mukabili kamulaştırılacak 1. Sınıf arazide 10 dönüm yeri olan birisi 1. Sınıftan 9 Dönüm ve bir dönümün parasını alacak. Eğer 2. Sınıf araziden yer isterse ona 12 dönüm yer verilicek. Devletin görevlendirdiği teknik elemanların yanı sıra köyden de bilirkişiler çalışmalara katılacaklar. (Nail muhtar aslında bu iş için elini taşın altına koysa fena olmaz.)) Ben bunları öğrendikten sonra köyde arazisi ve nüfüsu olan arkadaşların en akıllı bildiklerimle görüştüm.
Sonuç ne oldu?
Hiç olumlu cevap alamadım.
olsun.
Ben pes etmeyeceğim,
Kim bilir?
Belki başarırım.
Belkide başaramam,
Ama genede devam edeceğim.

insanlar zorla kendisini geriletme sistemi var ülkemizde önce kendimizi düşünce reformuna girmemiz gerekir

hele bir çıksın görelim.etki tepki ne olacak.

Burada iki farklı tutum var.Şu anda Amasya da yürütülen toplulaştırma mesela . N cebeci nin yukarda yazdığının aynısı yapılıyor.En küçük tarla 10 dönüm ve çok az tarla böyle. Sadece bizim civarda benim bildiğim 5 adet 300 dönümlük tek parça tarla var.Google dan görebilirsiniz.Tarla sınırları düzeltilecek ve tarla yolları açılacak.20 30 40 50 100 dönümlük kare-dikdörtgen parseller hazırlanıyor ve elindeki miktar ve toprak yapısına uygun yeni tarlanı alacaksın.Buna kimse karşı çıkmıyor ki.. Koop filan olamaz çünkü zaten her çiftçi koop gibi.Başkaları da nüfuz edemez herkes malının değerinin farkında.
Yukarda konuya giriş makalesindeki durum ise farklı.Çok küçük arazilerin birleştirilmesinden bahsediliyor.Bunların koop laştırılması söz konusu olan.Amaç bunların üretimini artırmak.İyi niyetten şüphe yok.Ama sanmıyorum ki 20 dönüm arazisi
olan bir kişi kooperatife girip % 2 hissedar olsun.Kendi toprağına uzaktan baksın.Sera yap hayvan besle meyve bahçesi yap bir ucuna yem bitkisi bir köşesi sebzelik . Suyun da varsa 20 dönümde harikalar yaratırsın.Koy evin önüne de bir 240 lık (veya TT 50. keyfine kalmış) Her sene hiç gelmeyecek yüzde 2 nin kar payını mı bekleyeceksin.Boşveer dünyadaki en zengin adamlardan birisin zaten ..

768 link=topic=44889.msg421397#msg421397 date=1309284124' Alıntı:
Tarlamın birisinin yanından sınır olarak birkaç tarla daha aldım. Görünüşte tarla birtane ama 6 tane tapusu oldu. Bugünkü koşullarda bunların hepsine bir tapu çıkartabilsem bu dahi bana yetecek ama herhalde o bile mümkün değil. Tarlaların birleştirilerek kooperatif veya şirketleşme gibi metodlarla çalıştırılacak olması konusuna bizim buralarda da hiç kimsenin sıcak bakacağı düşüncesinde değilim. Çünkü bazı tarlalar yol boyunda dönümü on bin lira, dere boyunda taban yerlerde çok verimli olanların dönümü üç bin lira, bazıları bayır tepesinde killik,dönümüne bin lira bile vermessiniz. Bu sistemin uygulanabilmesi için köyün arazisinin her bölgesinin denk olması gerekir. Bu konudaki en mantıklı yöntem Norveçten yazan arkadaşımızın da yazmış olduğu ve başka avrupa ülkelerinde de uygulanmakta olduğunu duymuş olduğumuz bu yöntemtir.O ülkelerde bu konularda başarılı olunabilmişse, bizim ihtiyacımız olan tek şey, gerçekten de tarımın ve çiftçinin geleceğini düşünen ciddi politikacılardır.
Abi; senin iş kolay.. iyi bir emlak takipçisi ile çalışıp ' TEVHİD ' yani birleştirme yapabilirsin..
n_cebeci link=topic=44889.msg421422#msg421422 date=1309287449' Alıntı:
Arazi toplulaştırmasi ile ilgili biraz araştırma yaptım.
İşleyiş şöyle; Köyün %51 ' i vekalet verecek, (Arazi ve nüfüs olarak) Tarım müdürlüklerinde arazi toplulaştırması yapılan bölümler var. Oradan görevliler arazi üzerinde gerekli masa ve etüd çalışmalarını yacaklar.
Araziler 1-2-3-4. Gibi, sınıflara ayırılacak. Bunun %10 ' unu yol, kanal gibi alt yapı hizmetleri için bedeli mukabili kamulaştırılacak 1. Sınıf arazide 10 dönüm yeri olan birisi 1. Sınıftan 9 Dönüm ve bir dönümün parasını alacak. Eğer 2. Sınıf araziden yer isterse ona 12 dönüm yer verilicek. Devletin görevlendirdiği teknik elemanların yanı sıra köyden de bilirkişiler çalışmalara katılacaklar. (Nail muhtar aslında bu iş için elini taşın altına koysa fena olmaz.)) Ben bunları öğrendikten sonra köyde arazisi ve nüfüsu olan arkadaşların en akıllı bildiklerimle görüştüm.
Sonuç ne oldu?
Hiç olumlu cevap alamadım.
olsun.
Ben pes etmeyeceğim,
Kim bilir?
Belki başarırım.
Belkide başaramam,
Ama genede devam edeceğim.
Abi; ben işin olması için tabiki girişimde bulunabilirim de.. Anlatamaz sın, heleki bizim gibi asimile olmuş nuhacirlere asla anlatamazsın. Her türlü avantajını v.s. anlatıyorum, anlatıyorum..... en son aldığım cevap şu; ' Yaw şurda bu işi daha kaç sene yapacaz, belki ben seneye bırakacam , bizim memlekette arpa buğdaydan başka bişey olmaz, suyu ne yapacan v.s. sudan bahaneler..
Herşeyizamana bıraka bıraka 40 senem geride kaldı, belkide 1 arpa boyu yol alamadım..

Sayın Göktürk, memleketinizde böyle bir çalışma olması sebebi ile çok şanlısınız, umarım sizin arazilerde bu alanda kalmıştır. Uygulamadan örnekler verirseniz (sizin uygulamanız nasıl oldu, şikayetçi olan, anlaşmazlıkla sonuçlanan, itiraz eden oldumu) Bizlere ışık tutmuş olursunuz.
Nail bey, bizim insanımız gerçekten de yeniliklere kapalıdır. (Matbaanın icadından yıllar sonra matbaaya geçildiği gibi)
Bizler muhacirleri aydın, çalışkan ve yenilikçi olarak biliriz. Muhacirler böyle yaparsa biz hiç yapamayız. O yüzden ilk kazma sizden )). Anadoluya çok yenilik sizin ellerinizle gelmiştir. Bu işide sizler başlatmalısınız, bize kalırsa Anadoluda patates ekecek yer bulamayacak çok insan çıkar. ))
değerli fikirlerinizle bulunduğunuz katkılardan dolayı teşekkür ederim.

Cebeci kardeşime: Bizde 3 yıldır proje üzerinde çalışılıyor. Önce onaylarımız alındı.Tüm tarlalardan örnek alındı.Toprak analizleri ile 6 çeşit toprak belirlendi.Yeni tarlalar aynı bölgelerden ve bu analize göre verilecek.Yeni tarlanın yeri muhtelif mevkideki parselleri birleştirilenler için biraz değişebilir.Üç kere itiraz hakkı var.Son tahsisten sonra yer kesinleşecek.Tarlalar iki parselli sıralar halinde uzanacak.Sıra aralarından tarla yolu geçecek.İki parselin arasından ise sulama suyu sistemi yeraltından geçecek.Şu andaki kanaletlerin tamamı kalkıyor.Bu sene hasat sonrası başlanacaktı yine seneye kaldı.Çok büyük proje. Sistemin yararı: su kaybının azaltılması-tarım araçlarının yakıt tasarrufu-işçilik maliyetinde azalma -tarlalara ulaşım kolaylığı vb birçok avantaj.Hiç kimsenin tarlası başka kişi ile birleşmiyor.Ama küçük tarlaları olan bir kişi tek parça büyük tarla alacak ve tarla asla bölünemeyecek.Mesela 4-5 tarlası 50 dönüm gelen bir kişi 50 dönümlük tek tarla alacak. Fazla kayıp olmayacak çünkü sınırlardan 4000 dönüme yakın kazanç bekleniyor. Bakalım bekliyoruz..

Sayın Göktürk,
Sınırlardan 4000 dönüme yakın kazanç beklendiğini belirtmişsiniz, bu % olarak kaç puana denk gelmektedir.
Farklı bölgelerdeki araziler için nasıl bir uygulama yaptılar, köyün muhtelif bölgelerinde 100 Dönüm araziniz varsa doğudan batıya kuzeyden güneye hepsini tek yapabildiler mi, yoksa dört ana bölgede mi topladılar?

Proje devam ediyor.Henüz ilk teklif ve yerleştirmeyi görmedik. Sınırların oranını bilmiyorum ama çok yer işgal ettiği kesin.80-90 yıllık sınırlar ve bazı yerlerde 7-8 metreye ulaşıyor. Ülke sınırı gibi..

evet dogru kullnılmayan ark lar yollar.su kanalları vs birçok atıl durumlar var.

İl Ekilebilir Alan (Hektar) SINIRSIZ TARIMA UYGULMA YAPILACAK İLLER.
--------------- ------------------------
Konya 532.538
Şanlıurfa 451.074
Adana 344.947
Ankara 327.663
Aksaray 186.524
Kayseri 171.39
Kırşehir 163.28
Yozgat 161.321
Afyon 157.829
Diyarbakır 157.09
Balıkesir 129.334