TARIMCILIK !!!

Ynt: TARIMCILIK !!!

ShyraXx link=topic=69319.msg789611#msg789611 date=1383210606' Alıntı:
çiftçilik hep yatırım isteyen bi iş ayriyeten bu işe girdiğinde bir düzen kuruyum onunla geçimimi sağlayım dersen kazanırsın ama hep daha fazlasını istersen kazandıgın parayla yatırım yaparsan kaybedersin. muhasebeni iyi yapman lazım. birde ekip biçiceğin ürün önemli arpa bugdday ekicem dersen kesinlikle girme bu işe kazancı yüksek ürün ekmen lazım. manisa tarafında üzüm zeytin mısır vs ekip biçiyolar sanırım. yanında bikaç hayvanda alır beslersen boş durmamış olursun.
[/quote
Üzüm ve zeytinden enaz 10 sene para kazanamazsın sürekli harcama yaparsın. Bu işe kararlıysan süt sığırı yap. Ama kesinlikle kayın pederine filan güvenme.

ermana link=topic=69319.msg789592#msg789592 date=1383201287' Alıntı:
bence en güzelini düşünüyorsun. alaleme amelelik yap elde var sıfır. insanın değil toprağın kölesi ol her zaman kazanırsın.
çalışmaktan kaçmazsan birazda kafan çalışıyorsa köy yerinde her zaman ekmek var. insanlar köyde tarlasını tezeğini bırakıyor fabrikalara asgari ücret ile çalışmaya kaçıyorlar. hayatlarının sonuna kadar insanın kölesi oluyorlar. ben kendimi bildim bileli çiftçiler para yok para yok diye ağlaşıyorlar,bütün gün kahvede oturuyorlar hasat zamanlarıda pavyonlarda (her çiftçi üzerine alınmasın buralarda böyledir). hepsi şehirde bir sürü ev alıyor arabalar altlarında. ben özel sektörde 15 senedir çalışıyorum elde var 0. bende eşimin köyünde ufaktan bir şeyler yapmaya çalışıyorum. ben şehirde doğdum büyüdüm ancak hayat köyde güzel.

Köy hayatı gerçekten de güzeldir katılıyorum ama sizin oradaki şartlar çok daha iyi görünüyor bizde sizin o tarafa gelsek mi ne dersin?

Arkadaşımın konusuna ben biraz farklı bir açıdan bakmak istiyorum, köyde masrafınız az olur, arazi almaya gücünüz yoksa kiralamak ya da ortağına bakmak suretiyle bir zeytin veya meyve bahçesi ya da tarla işleyebilirsin. Tabii burada kendini ispatlayabilmen bu işi becerebilmen gerekir sana o kadar çok kişi akıl verecektir ki aklın karışacak:) En önemlisi bunların üstesinden gelebileceksen neden olmasın. Kışları da bağ budama, meyve veya zeytin budama işlerine gidersin yahut da küçükbaş hayvancılık sektöründe çalışırsan çok daha iyi olabilir. Örneğin bir arkadaşım kümeslerden canlı hayvanları kamyonlara yükleme işinin ihalesini almıştı iş çok eleman bulamıyorum demişti neymiş zor işmiş pis kokarmış vs. Zorluklara katlanırım dersen neden olmasın zaten düzenini de tutturdun mu stresten de kurtulmuş olursun şimdiden başarılar.

uzay kasa Bizim buralarda eski model traktör kullanırken insanlar ağırlarında 20-30 büyük baş hayvanı vardı .traktörünü değiştirdi ağırdaki hayvanlar 10-15 adete geriledi. köy olarak düşünürsekte köyde 300 civarı inek varsa 150 -200 adet ineğe indi onu demek istedim.

ShyraXx link=topic=69319.msg789611#msg789611 date=1383210606' Alıntı:
çiftçilik hep yatırım isteyen bi iş ayriyeten bu işe girdiğinde bir düzen kuruyum onunla geçimimi sağlayım dersen kazanırsın ama hep daha fazlasını istersen kazandıgın parayla yatırım yaparsan kaybedersin. muhasebeni iyi yapman lazım. birde ekip biçiceğin ürün önemli arpa bugdday ekicem dersen kesinlikle girme bu işe kazancı yüksek ürün ekmen lazım. manisa tarafında üzüm zeytin mısır vs ekip biçiyolar sanırım. yanında bikaç hayvanda alır beslersen boş durmamış olursun.

ürün olarak ne önerebilirsin maliyet ve ekipmanı bi yana bırakarak önerini alabilirim burada ova hep üzüm zeytin mısır eh birazda buğday. verimi net ve pazarı güzel ürünler varmı bildiğin, kavun karpuz işinede sıcak bakmıyorum.

FEHİM link=topic=69319.msg789633#msg789633 date=1383219786' Alıntı:
uzay kasa Bizim buralarda eski model traktör kullanırken insanlar ağırlarında 20-30 büyük baş hayvanı vardı .traktörünü değiştirdi ağırdaki hayvanlar 10-15 adete geriledi. köy olarak düşünürsekte köyde 300 civarı inek varsa 150 -200 adet ineğe indi onu demek istedim.

abi köyde kaç tane genç kaldı ki evdeki işleri çevirebilsin ihtiyarlarla o kadarlık olur bizim köyde aynı halde mallarını satan satana evde birkaç inek kendine süt peynir hesabı. bir kaç da kurbanlık harçlık hesabı. bu halde kim nereye varabilir ki tarlalar bomboş eskiden öküzleri çifte koşardık günlerimizi harcardık ama kazanırdık şimdi her şey kolay ya bence ondan haylazlığa döndü işler eh çocuklarda şehirdeki fabrikalara akın edince ekonomi bi nevi patladı. kazanan fabrikatör ucuz işçi, ama ürün pahalı kim kazandı köylümü şehirdeki az buçuk parası olan mı. yapılanlar hesapsızca işler kesinlikle köyden şehire göçü onaylamıyorum.

Yukarıda yazan yorumları okumadan yazdım yorumumu.Eğer elin inşaat ustalığna yatkın ise bence bu işi yapmanı tavsiye ederim şu zamanda en çok kazanan mesleklerden biri inşaat ustalığı aylığın çalışmana göre 2500-3000 arasında ama hemen bu paraları kazanamassın önce işi öğrenip kendin iş alman lazım, şehirmi köymü desen ikisinin avantajları dezavantajları kişiden kişiye değişir.Şimdilerde köyde tarım hayvancılık yapan milletin efendisi malesef milletin 'kölesi' olmuş durumda.Ben çalışırım dersen hamallık yapanlar bile inan aylık 2000- 3000 kazanıyo işlerin yoğun olduğu aylarda..

ben ipsala da askerlik yaptım her gün çarşıdaydım karakolları her gün gezerdik dikkatimi çeken çeltik tarlası olan veya çim ekenler maddi açıdan çok iyi durumda edirne de tarımcılık üst düzeylerde yapılıyor aslında olması gerekeni de o

madem buraları görmüşsün o çeltik tarlalarının çoğu çeltik fabrikacılarının. öyle tanıdıklarım varki çeltik tarlasında ceketini bile bırakıp gelen veya birzamanlar çeltik ağasıyken (çarpılanlar,yağmura yakalanıp ürünü nü hiç biçemeyenler vb.) şimdi ya mezardalar yada başkasında çalışıyorlar. kazananlar olmuyor demiyorum.paçayı kaptırmadığın sürece para çok sorun yok.

FEHİM link=topic=69319.msg789667#msg789667 date=1383233800' Alıntı:
madem buraları görmüşsün o çeltik tarlalarının çoğu çeltik fabrikacılarının. öyle tanıdıklarım varki çeltik tarlasında ceketini bile bırakıp gelen veya birzamanlar çeltik ağasıyken (çarpılanlar,yağmura yakalanıp ürünü nü hiç biçemeyenler vb.) şimdi ya mezardalar yada başkasında çalışıyorlar. kazananlar olmuyor demiyorum.paçayı kaptırmadığın sürece para çok sorun yok.

abi biz tabura çim almaya geliyorduk o işde aslında ta o zamandan beri kafama yattı ayaküstü az sohbetlerim oldu sahiplerinle masraflı iş bi o kadarda kazançlı bir iş ama bakımı veya nasıl yapıldığı hakkında bi bilgim yok :S

Yaşın genç, şimdi parayı düşünüyorsun, ilerde çocuğun olduğunda eğitimi ne olacak. Köyde okul var mı? Eğitimi yeterince kalitelimi. Büyük ihtimal taşımalı eğitim var ve işin içinde olan birisi olarak söylüyorum taşımalı eğitimde çocuğun eğitimi pek randımanlı olmuyor. Benim Eskişehir ' de kalmamın en büyük sebeplerinden birisi çocukların eğitimi için uygun olması. Çevremde bir çok insan var sadece çocuklarının eğitimi için Eskişehir ' e gelen yada gidemeyen.

stulu link=topic=69319.msg789712#msg789712 date=1383241672' Alıntı:
Yaşın genç, şimdi parayı düşünüyorsun, ilerde çocuğun olduğunda eğitimi ne olacak. Köyde okul var mı? Eğitimi yeterince kalitelimi. Büyük ihtimal taşımalı eğitim var ve işin içinde olan birisi olarak söylüyorum taşımalı eğitimde çocuğun eğitimi pek randımanlı olmuyor. Benim Eskişehir ' de kalmamın en büyük sebeplerinden birisi çocukların eğitimi için uygun olması. Çevremde bir çok insan var sadece çocuklarının eğitimi için Eskişehir ' e gelen yada gidemeyen.

şuan daha çocuğum yok ama para olursa eğitimi de olur taşımalı eğitim var 15 dk yol uzak mesafe değil. ama şehirdede otursam olmadımı normal okullardaki eğitimi sadece arkadaş çevresi öğretmen yok kısacası her şey serserilik. ama para olursa özel okul seçenekleri olur yatılı gibide olur çok kaliteli okullar var yatılı düşünebilirim ama işin ucu paraya dayanıyor :s

Eyvallah Abi

Köyde çalışan , tamah eden adam aç kalmaz. En basitinden bahçene sana ne lazımsa ekersin , hiç paran yoksa bunları yer içersin aç kalmazsın , ama şehirde herşey para , işin yoksa veya yeterince gelir getirmiyorsa şehirde açlık sınırında yaşanıyor. Ne öldürüyor ne olduruyor adamı.
Köyde uygulamak için iyi bir fikriniz varsa , şehirden daha rahat yaşanır. Eski traktör ile iş yapmak her zaman riskli heran bir sorun çıkarıp işini yarım bırakma olasılığını gözardı etmeyin.

taner45 link=topic=69319.msg789506#msg789506 date=1383159666' Alıntı:
[size=10pt] Selam arkadaşlar ben askeri ücretle çalışan biriyim 800 tl. köyde büyüdüm şuan 9 yıldır 100.000 nüfuslu şehirde yaşıyorum akhisar/manisa ama 9 yıldır ileriye dönük bişey yapamadım yeni evlendim. tek varlığım kendime ait 60-70 bin tl değerinde evim var oda miras + 10 000 tl krediyle alındı çalışıp da kenara konulan 1 kuruş bile yok, sadece kölelik yapıyoruz en erken emeklilik yaşım +60. benim düşüncem kayın pederin yanına taşınmak 2-3 bin nüfuslu bir belde geçim kaynakları tarımsal alanlar. icar 1 dönüm-200-300 tl tapulu boş arazi 5-6 bin tl. kayın pederin tek dönümü yok. evimi satmayı traktör almayı düşünüyorum.şehirdeki senelik kazancım 9600 tl. acaba oralara taşınsam tarımcılığa geçiş yapsam sizce nasıl olur ve ne yapmam gerekir ilk öncelikle sermayem 60-70 bin tl. orada ev sıkıntısı yok kayın peder 2. evini veriyor her şekilde de yardımcı olurum diyor ama kararı bana bırakıyor ailecek beni çok seviyorlar.kayın pederin artık yaşlanmasından dolayı kullanmadığı enter traktörü var düşüncelerimde 15 dönüm kadar boş arazi alıp üzüm bağı ekmek veya 35-40 bin maliyetle iyi bir traktör ve ekipman alıp 50-100 dönüm araziyle icarla başlamak ek iş olarak konu komşuya tarlaya işe gitmek traktörle. eşime ise daimi olmasa da 8 ay kadar askeri ücretle beldeye 200 metre uzaklıktaki fabrikada çalışma imkanı var (eski iş yeri ) 2. seçenekte ise 40+10 dönüm köyümde yerim var su sıkıtısı yok elektrik sıkıntısı var kırsal alan. sizce nereden ve nasıl başlamalıyım veya otur oturduğun yerde mi diyorsunuz. belki vereceğiniz cevaplar hayatımı tamamen değiştirecek sizlerin duacısı olacağım. [/size]

Merhaba Değerli Taner;

Konu için madde madde aklımdan geçenleri yazayım....

1-Asla asla we sebebi başka bir gayrımenkul almak dışında elindeki gayrımenkulu satma....

2-Çıraklık yapmadan ustalık yapılmıyor...

3-Şu andaki düzenini hiç bozma B planını oturtuncaya kadar...

4-İlçen neresi bilmiyorum meywe üzüm işleri ile kısa zamanda döngü sağlayamazsın...

5-Plan B: Eşin şu an çalışmıyor galiba anladıklarımdan eşini belde deki işe ilk sezonda yerleştir...

6-Beldeki İcar fiyatları nasıl bilmiyorum bölgende 50 Dekar ciwarında sulak bir tarla icarla... İcar fiyatı 50-100TL/Dekarı geçmesin...Bu çapta bir işin altından kalkabilirsin bana göre start için optimum rakam... Bu işin gelir giderini de ayrıca anlatabilir siteden pek çok arkadaşda...

7-Her işi hizmet alarak, ekipman kiralayarak ya da kayınpederde olan malzemeleri kullan olmayanlara dediğimi yap (işciliği senden olmak kaydı ile) o tarlaya danelik mısır ek, mısır sanayi ürünleri içinde diğerlerine göre garanti olanıdır...

8-Hasata kadar hafta sonu çiftçiliği yap...

9-Hasat bittikten sonra durumunu gözden geçir, bizlerle paylaşırsan tekrar yardımcı oluruz...

10-Asla kendinden başkasına güwenme kendinin yapabileceği kadar iş yap. Kardeşin, kayınpederin war yardımcı olur diye güwenme...Muhakkak iyi niyetlilerdir ama sen sadece kendine endekslen...

11-Sezon sonunda durumun we olaylara bakışın şimdikinden farklı olacaktır.

12-Bu arada şu an dewam eden kredi borcunda azalmış bitmeye yakın olur...

13-İş bitince tamam mı, dewam mı dersin ona göre tecrüben olur, en pahalı bilgi tecrübedir. Bunuda kazanmış olursun sezon sonunda...

Bu maddelere ilaweler yapılabilir, ama asla 1nci madde değiştirilemez....

Sürçü lisan ettiysem affola, tamamen iyi niyetle ele alınmıştır. Yapma etme demekten ziyade yaşayıp görerek öğrenerek hareket etmeni öneririm...

Hermiyas link=topic=69319.msg790513#msg790513 date=1383505305' Alıntı:
Merhaba Değerli Taner;

Konu için madde madde aklımdan geçenleri yazayım....

1-Asla asla we sebebi başka bir gayrımenkul almak dışında elindeki gayrımenkulu satma....

2-Çıraklık yapmadan ustalık yapılmıyor...

3-Şu andaki düzenini hiç bozma B planını oturtuncaya kadar...

4-İlçen neresi bilmiyorum meywe üzüm işleri ile kısa zamanda döngü sağlayamazsın...

5-Plan B: Eşin şu an çalışmıyor galiba anladıklarımdan eşini belde deki işe ilk sezonda yerleştir...

6-Beldeki İcar fiyatları nasıl bilmiyorum bölgende 50 Dekar ciwarında sulak bir tarla icarla... İcar fiyatı 50-100TL/Dekarı geçmesin...Bu çapta bir işin altından kalkabilirsin bana göre start için optimum rakam... Bu işin gelir giderini de ayrıca anlatabilir siteden pek çok arkadaşda...

7-Her işi hizmet alarak, ekipman kiralayarak ya da kayınpederde olan malzemeleri kullan olmayanlara dediğimi yap (işciliği senden olmak kaydı ile) o tarlaya danelik mısır ek, mısır sanayi ürünleri içinde diğerlerine göre garanti olanıdır...

8-Hasata kadar hafta sonu çiftçiliği yap...

9-Hasat bittikten sonra durumunu gözden geçir, bizlerle paylaşırsan tekrar yardımcı oluruz...

10-Asla kendinden başkasına güwenme kendinin yapabileceği kadar iş yap. Kardeşin, kayınpederin war yardımcı olur diye güwenme...Muhakkak iyi niyetlilerdir ama sen sadece kendine endekslen...

11-Sezon sonunda durumun we olaylara bakışın şimdikinden farklı olacaktır.

12-Bu arada şu an dewam eden kredi borcunda azalmış bitmeye yakın olur...

13-İş bitince tamam mı, dewam mı dersin ona göre tecrüben olur, en pahalı bilgi tecrübedir. Bunuda kazanmış olursun sezon sonunda...

Bu maddelere ilaweler yapılabilir, ama asla 1nci madde değiştirilemez....

Sürçü lisan ettiysem affola, tamamen iyi niyetle ele alınmıştır. Yapma etme demekten ziyade yaşayıp görerek öğrenerek hareket etmeni öneririm...

çok sağolasın abi 9 senedir burada yaşıyorum kira derdim yok ama bi kenara en ufak bişey koyupda bir adım ilerleyemedim. en basitinden günlük 5-6 tl yemek masrafım var çalıştığım yer karşılamıyor buradaki iş ortamı berbat evimi 25 bin tl aldıdım tamamen miras kalan parayla şimdi biraz yatırım yapıldı buralara en fazla değeri 60-65 bin bundan dahada fazla değerlenmez. haftalık işe gitgel iş yeri uzak biz kenar mah oturuyoruz 15 tl masraf haftalık 15 tl de extra kendi masrafım etti 30 tl aylık ve yıllığa çarpınca 3 000 tl eder 9600 yıllık maaşım kaldı 6600 elektrik ort. 70 tl, yılda 800 tl kaldı 5800 geriye,su fat. aylık 40 tl yıllık 500 tl kaldı geriye 5300, internetde yıllık 600 kaldı 4700, pazarlık haftalık 20 tl market haftalık 30 tl ekmekde dahil buna temizlik malzemeside,yıllık 2500 de kaldı 2200, eşimle benim tel kontür 20 şerden aylık 40 tl ,kaldı geriye 1700 tl sigara masrafım aylık 200 kaldı geriye yıllık 1700-2200, -500 tl düğün bayram sosyal faaliyet gezme eğlenme kişisel masraf kuaför berber max. 500 tl de yetmez ama -1000 tl geçtik yani biz burada kira vermediğimiz halde yıllık 10 600 tl eşimle beraber harcıyoruz. bense yıllık 9600 tl kazanıyorum :D eşim burada 30 tl ile yevmiyeye gidiyor açığı kapatıyor taksitleri oradan ödüyoruz bu en basit hesap bunun yanında daha bir çok masraf çıkar hatta yıllık 2 ton kömür parasınıda unuttum :D eşimin beldedeki işte çalışma şansı yok burada oturduğumuz sürece 45 km uzakta çünkü. git gel haftasonu tarımclığıyla vereceğim yol parasını kurtarmaz :D şimdi ben nasıl yaşayayım bu şehirde nasıl ilerleyeyim ?
beldeye taşınırsak benim size saydığım haftalık 30 tl tamamen kalkacak 2 ton kömür parası olmayacak ev vergisi olmayacak su parası olmayacak ort 4500 tl direk tasarruf yapacağız. sigarayı da bırakmayı düşünüyorum onu bu hesabın dışında tutuyorum. evi satmadan gidersem kiraya versem aylık max. 200 tl oda kra parasını alacan diye canın çıkıyor kalkıp da zengin adam bizim evde oturmaz gelecek kiracı durumu benden daha kötüdür emin olun.
kayın pederin ekipmanını kullansam leyland traktörü var her taraftan yağ akıtıyor 2 li pulluk zor çekiyor. evi satmadan ekipman düzme şansım yok. başkasının ekipmanıyla iş o kadarlık yürür. icar fiyatları 150-200 tl toprağı güzel yerlerin allahtan. eh birazda sondaj masrafı oluyor oda elektrik olarak. şimdi abi sen bana söyle ben bu işlerin içinden nasıl çıkayım. en mantıklı senin yorumunu buldum birde bunları okuyup yorumunu alabilirmiyim. ha birde kırsal yerde kendi köyümde 50 dekar yerim var ama ne evim ne hayvanım nede ekipmanım var buradan alacağım parayla orada yatırım yapma şansım 0 oradaki yeri satsam dekarı 150 tl. ha birde evimde kiracı vardı düğüne kadar bi gelir olur dedim aileydi bana 8 kira, 6 aylık 196 tl su faturası birde elektrik 85 tl taktıda gitti üzerine :S (burada en fazla kazanabileceğin para fabrika measili 1 100 tl civarı ne bayramın ne iznin var sadece ayda 1 gün izin vardiyalı çalışma bazıları eşlerini ayda 2 kez görüyor eşini yollama imkanın yok buradaki fabrikalara hani kız ver karı al hesabı ortam o kadar bozuk ki anlatamam ben daha böyle bi hayat görmedim Türkiye ' nin çok yerine gittim ama burada bi güzel kaos var bir gün öleceğiz ama yaşarken ölmeye de gelmedik bu dünyaya) abi ne olur yorumunu bekliyorum

Eski traktör ile iş yapmak her zaman riskli heran bir sorun çıkarıp işini yarım bırakma olasılığını gözardı etmeyin.
ufuk

yeni traktörler arıza yapmıyormu. bende biri 75 diğeri 87 model makinalarım var .bakımını yaptınmı seni yolda bırakmıyorlar.

Çiftçilik ile para kazanmak zorlaştı ve fabrika larda çalışmakta kolay değil benim önerim maaşlı bir işin varsa bırakma hafta sonları da köyüne gidip çiftçilik yaparsın vardiyalı. çalışıyorsan hafta içinde de yapabilirsin bende yıllar önce aynı sizin yaşadığınız zorlukları yaşadım üniversite mezunu olmama rağmen asgari ücretlle işe başladım ama işimi sevdim ve bugün ALLAHA şükür kendime yetebiliyorum

taner45 link=topic=69319.msg790581#msg790581 date=1383525818' Alıntı:
çok sağolasın abi 9 senedir burada yaşıyorum kira derdim yok ama bi kenara en ufak bişey koyupda bir adım ilerleyemedim. en basitinden günlük 5-6 tl yemek masrafım var çalıştığım yer karşılamıyor buradaki iş ortamı berbat evimi 25 bin tl aldıdım tamamen miras kalan parayla şimdi biraz yatırım yapıldı buralara en fazla değeri 60-65 bin bundan dahada fazla değerlenmez. haftalık işe gitgel iş yeri uzak biz kenar mah oturuyoruz 15 tl masraf haftalık 15 tl de extra kendi masrafım etti 30 tl aylık ve yıllığa çarpınca 3 000 tl eder 9600 yıllık maaşım kaldı 6600 elektrik ort. 70 tl, yılda 800 tl kaldı 5800 geriye,su fat. aylık 40 tl yıllık 500 tl kaldı geriye 5300, internetde yıllık 600 kaldı 4700, pazarlık haftalık 20 tl market haftalık 30 tl ekmekde dahil buna temizlik malzemeside,yıllık 2500 de kaldı 2200, eşimle benim tel kontür 20 şerden aylık 40 tl ,kaldı geriye 1700 tl sigara masrafım aylık 200 kaldı geriye yıllık 1700-2200, -500 tl düğün bayram sosyal faaliyet gezme eğlenme kişisel masraf kuaför berber max. 500 tl de yetmez ama -1000 tl geçtik yani biz burada kira vermediğimiz halde yıllık 10 600 tl eşimle beraber harcıyoruz. bense yıllık 9600 tl kazanıyorum :D eşim burada 30 tl ile yevmiyeye gidiyor açığı kapatıyor taksitleri oradan ödüyoruz bu en basit hesap bunun yanında daha bir çok masraf çıkar hatta yıllık 2 ton kömür parasınıda unuttum :D eşimin beldedeki işte çalışma şansı yok burada oturduğumuz sürece 45 km uzakta çünkü. git gel haftasonu tarımclığıyla vereceğim yol parasını kurtarmaz :D şimdi ben nasıl yaşayayım bu şehirde nasıl ilerleyeyim ?
beldeye taşınırsak benim size saydığım haftalık 30 tl tamamen kalkacak 2 ton kömür parası olmayacak ev vergisi olmayacak su parası olmayacak ort 4500 tl direk tasarruf yapacağız. sigarayı da bırakmayı düşünüyorum onu bu hesabın dışında tutuyorum. evi satmadan gidersem kiraya versem aylık max. 200 tl oda kra parasını alacan diye canın çıkıyor kalkıp da zengin adam bizim evde oturmaz gelecek kiracı durumu benden daha kötüdür emin olun.
kayın pederin ekipmanını kullansam leyland traktörü var her taraftan yağ akıtıyor 2 li pulluk zor çekiyor. evi satmadan ekipman düzme şansım yok. başkasının ekipmanıyla iş o kadarlık yürür. icar fiyatları 150-200 tl toprağı güzel yerlerin allahtan. eh birazda sondaj masrafı oluyor oda elektrik olarak. şimdi abi sen bana söyle ben bu işlerin içinden nasıl çıkayım. en mantıklı senin yorumunu buldum birde bunları okuyup yorumunu alabilirmiyim. ha birde kırsal yerde kendi köyümde 50 dekar yerim var ama ne evim ne hayvanım nede ekipmanım var buradan alacağım parayla orada yatırım yapma şansım 0 oradaki yeri satsam dekarı 150 tl. ha birde evimde kiracı vardı düğüne kadar bi gelir olur dedim aileydi bana 8 kira, 6 aylık 196 tl su faturası birde elektrik 85 tl taktıda gitti üzerine :S (burada en fazla kazanabileceğin para fabrika measili 1 100 tl civarı ne bayramın ne iznin var sadece ayda 1 gün izin vardiyalı çalışma bazıları eşlerini ayda 2 kez görüyor eşini yollama imkanın yok buradaki fabrikalara hani kız ver karı al hesabı ortam o kadar bozuk ki anlatamam ben daha böyle bi hayat görmedim Türkiye ' nin çok yerine gittim ama burada bi güzel kaos var bir gün öleceğiz ama yaşarken ölmeye de gelmedik bu dünyaya) abi ne olur yorumunu bekliyorum

Taner öncelikle dediklerini çok iyi anladım, zaten gelir gider ekside yaşıyorum halen, taşınırsam bu masrafları kısacağım için durumum bundan daha kötü olamaz diyorsun....

Daha da detaylı öneriler için lütfen aşağıdaki sorularımı yanıtla.

1-Öncelikle kayınpederin yani yerleşeceğin yer neresi?

2-Kendine ait tarlan nerede, Kendi tarlan ile kayınpederin konaklayacağın belde arası kaç km yoldan...

3-Herhangi bir zanaatın, mesleğin, uzmanlığın, çıraklığın, ustalığın war mı?

4-Kendine ait tarlanın yanında satınalmaya kalksan dekar fiyatları ne?

5-Kendine ait tarlan anladığım kadarı ile sulak ama elektrikli değil...Şu ana kadar ne yapılıyordu bu tarlada ? Kaç senedir ne ekildi ne dikildi ne alındı? İcara wersen ne kadara weriliyor? Ya da etrafta icarlasan fiyatlar ne?

taner45 link=topic=69319.msg789506#msg789506 date=1383159666' Alıntı:
[size=10pt] Selam arkadaşlar ben askeri ücretle çalışan biriyim 800 tl. köyde büyüdüm şuan 9 yıldır 100.000 nüfuslu şehirde yaşıyorum akhisar/manisa ama 9 yıldır ileriye dönük bişey yapamadım yeni evlendim. tek varlığım kendime ait 60-70 bin tl değerinde evim var oda miras + 10 000 tl krediyle alındı çalışıp da kenara konulan 1 kuruş bile yok, sadece kölelik yapıyoruz en erken emeklilik yaşım +60. benim düşüncem kayın pederin yanına taşınmak 2-3 bin nüfuslu bir belde geçim kaynakları tarımsal alanlar. icar 1 dönüm-200-300 tl tapulu boş arazi 5-6 bin tl. kayın pederin tek dönümü yok. evimi satmayı traktör almayı düşünüyorum.şehirdeki senelik kazancım 9600 tl. acaba oralara taşınsam tarımcılığa geçiş yapsam sizce nasıl olur ve ne yapmam gerekir ilk öncelikle sermayem 60-70 bin tl. orada ev sıkıntısı yok kayın peder 2. evini veriyor her şekilde de yardımcı olurum diyor ama kararı bana bırakıyor ailecek beni çok seviyorlar.kayın pederin artık yaşlanmasından dolayı kullanmadığı enter traktörü var düşüncelerimde 15 dönüm kadar boş arazi alıp üzüm bağı ekmek veya 35-40 bin maliyetle iyi bir traktör ve ekipman alıp 50-100 dönüm araziyle icarla başlamak ek iş olarak konu komşuya tarlaya işe gitmek traktörle. eşime ise daimi olmasa da 8 ay kadar askeri ücretle beldeye 200 metre uzaklıktaki fabrikada çalışma imkanı var (eski iş yeri ) 2. seçenekte ise 40+10 dönüm köyümde yerim var su sıkıtısı yok elektrik sıkıntısı var kırsal alan. sizce nereden ve nasıl başlamalıyım veya otur oturduğun yerde mi diyorsunuz. belki vereceğiniz cevaplar hayatımı tamamen değiştirecek sizlerin duacısı olacağım. [/size]
abicim ben senden yaşça küçügüm bnde babam rahtasız oldugundan bu yana işlerle ben ilgileniyorum. kısacası yasımın tecrübesiz oldugunu sanma ilk önce elindeki para çok önemli herseyi önüne dökmen lazım alacagın tarladan alacagın traktör ekipman vs gibi degerleri önüne al kazncını da koy evinnde ihtiyaçlarınıda unutma. sonra ise çevrendeki insanlardan bilgi al tarlalrın verimini ögren çevrende ne ekildigini ne yapıldıgını iyi bilmen lazım kısacası 0 dan baslamak zor ama herkes öle yapıyo aslında .... sonra yeniden ne yapmak istediğini düşün tekrar konusalım:)