Başından söyleyim; ben tkk den peşin alım yapıyorum.Vadeli almak için kefil istiyorlar,tarla tapusu bile teminat olmuyor.Ben de kimseden kefillik isteyemem.
Bir tarımsal üründen elde edilen kar nasıl hesaplanıyor: (ürün bedeli+destekleme+fatura primi)-(tohum ilaç gübre masrafı+kişisel emek ve ödenen emek ücreti+varsa finansman maliyeti+varsa pazarlama giderleri+ üretim bilgisi 'know how 'maliyeti+peşin alım yapılmışsa cebinizden giden paranın enflasyon maliyeti+sulama+üretim ve satış sürecinde ödenen vergiler+tarımsal mekanizasyonunuzun işletme maliyeti ve amortismanı+üretim alanının kirası veya size aitse eşdeğer kira bedeli)
Bütün bunları hesaplayınca gerçek karlılık veya zarar ortaya çıkar.
Şimdi benim ürün elde edene kadar aylarca cepten harcadığım paranın enflasyon maliyeti yok mu?Ürünü satınca yerine koyduğum aynı miktar parayla satınalma gücü aynı mı?Demek ki sermayeninde maliyeti var.Bu sermaye yoksa başkasından alırsanız ,aldığınız yerde onun enflasyon maliyetine işletme giderleri(maaş,bina vd) ve karını ekleyip size verir.
Katma değer yaratan unsurlar: işletme sermayesi+emek+üretim bilgisi+bina tarla ekipman olduğuna göre işletme sermayesi yoksa diğerleri kendi kendine para kazanamaz.Bu durumda işl sermayesi varsa cepten harcayıp değer kaybını giderlere ekleyeceğiz yoksa borç alıp faizini giderlere ekleyeceğiz.
Üretim yaptığımıza göre bizim deterjan,civata,madeni yağ,kumaş vb üretenlerden farkımız yok ,sadece bizim fabrikaların (tarla) üzeri açık,bu yıl olduğu gibi fabrikaya dolu yağarsa harmandan erken kalkıyoruz.