Ynt: Tapu Kadastro Müdürlüğü Arazi Ölçüm / Sorgulama Programı (MEGSİS)
Programın kullanımı ile ilgili ben de biraz ekleme yapayım.
Diyelim ki ada/parsel bilgileri elinizde bulunmayan, sadece yerini bildiğiniz bir tarlanın tapu kaydındaki gerçek büyüklüğünü ve şeklini görmek istiyorsunuz. Bu durumda da arazinin bilgilerine ulaşabilmeniz mümkün.
Nasıl mı? Şöyle:
1-) ilk olarak sorgu ekranından 'coğrafi sorgu' seçeneğini seçiyoruz.
2-) Coğrafi soru ekranı aşağıdaki gibidir. Bu ekran karşımıza çıktığında, bilgi almak istediğimiz parselin koordinatlarını yazacağımız alanlar görülür:
3-) Şimdi bize arazinin koordinatları lazım. Hemen bulalım.
Bunun için kullanımı oldukça kolay olan 'google eart' gibi uydu görüntüsü üzerinden koordinat veren bir program kullanmamız yeterli. Ben ios ' da bilindik bir program olan ücretsiz 'map-o-meter' programını kullandım.
Map-o-meter ikon simge görüntüsü:
4-) Sırada koordinatın bulunması var. Oldukça basit, program aracılığı ile bilgilerini öğrenmek istediğiniz yere gelin ve araziyi işaretleyin:
5-) Koyduğunuz noktanın üzerindeki enlem ve boyal bilgileri, yani koordinatları yazıyor. Bunları olduğu gibi parsel ölçüm programına yazıyoruz ve 'sorgula' diyoruz: (virgüle dikkat)
Hepsi bu kadar.
Ufak bir iki tiyo:
- Uygulama 'google'ın haritalarını kullandığında, eğim farkı yada uydu açısından dolayı, parsel planını, uydu görüntüsünün 3-5 metre aşağısına kaydırıryor.
Bunun önüne geçmek için ekranın sol tarafındaki kırmızı artı (+) şekline tıkladığınızda açılan menüden 'Bing Uydu Haritası'nı seçerseniz, haritanın cuk diye yerine oturduğunu görürsünüz. (Bing haritası, Kadastro müdürlüğü ' nün kendi kullandığı haritadır)
Örnek:
Google haritası kullanıldığında:
Bing Haritası Kullanıldığında:
- Varsayılan harita 'Google Haritası' olduğundan yaptığınız her sorgu sonrası harita ayarını 'Bing' olarak değiştirmeniz gerekmektedir.
- Bing Haritasını kullandığınızda, haritanın ölçek ve konumunun değiştirilmesi daha kolay ve akıcı oluyor ayrıca. Tavsiye ederim yani.
- Son tüyo da, birbirine yakın olan parseller için ayrı ayrı uğraşmak yerine, haritanın sağ üst köşesinde bulunan 'Komşu Parselleri Göster' seçeneği. Buna tıkladığınızda, bilgilerini girdiğiniz parsele komşu olan tüm arazilerin de bilgileri ekrana dökülür: