Sıra üzeri ekilen ayçiçeği mısır ve şeker pancarı gibi ürünlerin taban gübresi uygulamasında serpme mi mibzerle verilmesi mi verimi artırmada daha doğrudur. deneyimlerinizi ve edindiğiniz bilgileri lütfen paylaşın...
Biz gübreli mibzerle pancar ekerdik.Gübre direk tohumun dibine düştüğü icin fazla gübreden ve işcilikten feragat ettik.Gübreli makine yok suan bakalım bir değişiklik olcakmı.Daha önce buna benzer bir paylaşım buğday ekimi için açılmış fakat sıra üzeri ekim için bir şey bulamadım. İnternette mibzerle verilmesinin daha faydalı olacağı yönünde bilgiler var ama bizzat uygulayıcıların deneyimlerinin daha önemli olduğunu düşünüyorum . Ekimlerin yaklaştığı şu dönemde herkes uygulamalarını paylaşırsa aydınlatıcı olacağı kanaatindeyim
Forumdaki paylaşımlarda alınan pnömatik mibzerler genellikle gübreli ama uygulamaları merak ediyoruz
Trakyada genellikle gubreli makina alinir fakat gubre sacma atilir. Gubreli makina agir oldugu icin batmama problemi olmuyor. Ayni makinanin gubresizi denk batmiyor bizim topragimizda. Yani ana amac makinanin denk batmasi.
Elbette bölgeden bölgeye farklılıklar olabilir tabi bu tercihleri de değiştirir asıl merak ettiğim uygulamalardaki verimler arsındaki fark
Daha önce buna benzer bir paylaşım buğday ekimi için açılmış fakat sıra üzeri ekim için bir şey bulamadım. İnternette mibzerle verilmesinin daha faydalı olacağı yönünde bilgiler var ama bizzat uygulayıcıların deneyimlerinin daha önemli olduğunu düşünüyorum . Ekimlerin yaklaştığı şu dönemde herkes uygulamalarını paylaşırsa aydınlatıcı olacağı kanaatindeyim
Boğaza atılan 20.20 kompoze gübrede şöyle bir durum oluyor. Ekim ayı için de kuru veya çok az tavda ekim yapıp 1 ay gibi uzun bir süre yağış almazsak; gübrenin erimesi sonucu oluşan nemde, tohumlarda çimlenme ve sonrası kuruma durumu oluyor. 20.20 havanın serinliğinden ve nemin den bile erime yapıyor.ben boğaza atılan gübrenin daha faydalı olduguna ve olacağına inanıyorum ama düşündüren bir konu var onu aşamadım henüz
gübreyi boğaza attıgımız zaman ekerken atılıyor ve bu attığımız dap ne zaman eriyip faydalı olmaya başlıyor bunu merak ediyorum
erken atmış olsak erimesi erken başlar daha faydalıda olabilir bence
Serpme işi tembel işidir.kolay geldiği için tercih edilir.serpmenin dezavantajları 1-daha fazla miktarda gübre kullanmak zorunda kalırsınız
2-yabancı ot probleminiz çok daha fazla olur
Boğaza atılan 20.20 kompoze gübrede şöyle bir durum oluyor. Ekim ayı için de kuru veya çok az tavda ekim yapıp 1 ay gibi uzun bir süre yağış almazsak; gübrenin erimesi sonucu oluşan nemde, tohumlarda çimlenme ve sonrası kuruma durumu oluyor. 20.20 havanın serinliğinden ve nemin den bile erime yapıyor.
DAP ta bu durum olmuyor; özellikle hububat tarımında. Ne zaman yeterli yağış olursa gübre o zaman çözülüyor.
Şu linkte kısa ve pratik bilgi var, ekimden hemen önce veya ekim sırasında banda verilmesini tavsiye etmişler.
http://www.guneysan.com.tr/guneysan_dap_18_46_0.html
sitede güzel bilgiler var ekledigin için sagol abi faydalı olabilir arkadaşlar incelerse
peki nail abi mibzerle atalım dedik mısır da ne yapıyım ben önceden ekim mibzeriyle karıştırıpmı atıyım yoksa ekerkenhaval mibzerlemi atıyım
Yazlık imkan varsa makine ile gübre vermek verimde azda olsa fark ediyor buğdayda bi abi serpme yapıyor oda iyi ürün alıyor galiba bugday sık olduğu için kökler gübreye çabuk ulaşıyor gerçi kuraklık yılında bi komşu önce mibzer ile dap ve sülfat attı arkasından havalı hububat makinesi ile sade bugday ektiler sonuç verimleri kötüydü