100 Litre süt ortalama yağlı ise 4.5-5 kg arası krema verir.Bunu tereyağ yaparsanız %15 fire verip elde edeceğiniz tereyağ miktarı 5 kg krema da 4-4.5 kg tereyağdır.100 Litre süt bugün litresini 3 TL den aldığınızı yada ürettiğinizi düşünürsek,20 kg kadar süzme yoğurt,4-4.5 kg arası tereyağ alırsınız 100 litre sütten.Hangisinin arz-talepi yüksek ise onun fiyatı yüksek tutulur.Tereyağ 60 TL,Süzme yoğurt 10 TL fiyat biçerseniz 440 TL sütün size maliyeti 300 TL idi.İşçilik ve diğer masraflarınızı hesaplayıp kazanıp kazanmadığınızı ölçümleyebilirsiniz.Ama 35 TL ye,40 TL ye tereyağ olmaz.Piyasa da mandıra kreması minimum 30 TL 36 TL olan da vardır.Bir tereyağ imalatçısı günlük 100 kg krema ile tereyağ yapsa 3000 TL günlük krema masrafı var sadece.35,25 TL sadece tereyağın öz maliyeti çıkıyor.Birde buna vakum yapıyor 1 TL ekleyelim 36 TL maliyeti çıktı.Hiç eleman çalıştırmadığını hesaplayalım günlük 100 TL kendi maaşı çıksın bu kişinin bütün masraflarıyla maliyeti 37 TL yi buluyor.Bu işletme %20 işletme karı ile satış yaparsa 44.5 TL ye Marketlere,Pazarlara ya da toptancılara veriyorsa onlar da %20 işletme karı koyup tezgahına koyduğun da 53.5 TL fiyat çıkıyor ki daha KDV ler eklenmedi.Köy Tereyağı da minimum 55 TL den başlaması gerektiğini düşünüyorum tabi yağsız kalan sütü süzme yoğurt ya da köy peyniri şeklinde değerlendirilirse daha iyi olur.