Sütten tereyağ yapıp satıyormusunuz?


Susam işi çok zor oluyor adıymanda ekiliyor ama çok az. Sudandan ithal ediyorlar.
Bi ara araştırmdım gerekli bilgiyi tam bulamıyınca vazgeçtim.
aslında biçerle biçilse kolayda biz de hala kara düzen gidiyor, ayrıca bilgi için Ege tarımsal da yağlı bitkiler bölümünde adını yanlış hatırlamıyorsam Mehmet Bey var onunla konuşabilirsiniz. Ayrıca Ege tarımsal'ın tescillediği susam tohumu da var.
 
100 Litre süt ortalama yağlı ise 4.5-5 kg arası krema verir.Bunu tereyağ yaparsanız %15 fire verip elde edeceğiniz tereyağ miktarı 5 kg krema da 4-4.5 kg tereyağdır.100 Litre süt bugün litresini 3 TL den aldığınızı yada ürettiğinizi düşünürsek,20 kg kadar süzme yoğurt,4-4.5 kg arası tereyağ alırsınız 100 litre sütten.Hangisinin arz-talepi yüksek ise onun fiyatı yüksek tutulur.Tereyağ 60 TL,Süzme yoğurt 10 TL fiyat biçerseniz 440 TL sütün size maliyeti 300 TL idi.İşçilik ve diğer masraflarınızı hesaplayıp kazanıp kazanmadığınızı ölçümleyebilirsiniz.Ama 35 TL ye,40 TL ye tereyağ olmaz.Piyasa da mandıra kreması minimum 30 TL 36 TL olan da vardır.Bir tereyağ imalatçısı günlük 100 kg krema ile tereyağ yapsa 3000 TL günlük krema masrafı var sadece.35,25 TL sadece tereyağın öz maliyeti çıkıyor.Birde buna vakum yapıyor 1 TL ekleyelim 36 TL maliyeti çıktı.Hiç eleman çalıştırmadığını hesaplayalım günlük 100 TL kendi maaşı çıksın bu kişinin bütün masraflarıyla maliyeti 37 TL yi buluyor.Bu işletme %20 işletme karı ile satış yaparsa 44.5 TL ye Marketlere,Pazarlara ya da toptancılara veriyorsa onlar da %20 işletme karı koyup tezgahına koyduğun da 53.5 TL fiyat çıkıyor ki daha KDV ler eklenmedi.Köy Tereyağı da minimum 55 TL den başlaması gerektiğini düşünüyorum tabi yağsız kalan sütü süzme yoğurt ya da köy peyniri şeklinde değerlendirilirse daha iyi olur.
 
Rahmetli anneannem trabzon akcaabatlidir ve evinde herdaim sut inegi bulunurdu.bu inek dagdaki ottan baska bisey yemezdi ve sagildiginda ancak 1-1 bucuk kilo sutu olurdu.unu kaynnatir sutun kaymagini alir bir kaba biriktirir hergun yogurt mayalayip dolaba koyardi.yayik calkama gununun geldigi dolapta yer kalmadigindan anlasilirdi.o gun gelene kadar hergun taze yogurt yerdik.yayiga biriktirdigi kaymaklari ve yogurtlari az bisey sicak suyla sulandirip doldurur calkardi.arada kontrol eder yag ayrilmaya basladimi buzlu su ekler yagi alirdi.kalan ayraninda bir kismini siselere doldurup icmek icin dolaba atar bir kismininda icine tuz atip atese koyar cökelek yapardi.cikan yag sapsari olur mis gibi kokar.cikan ayrani icm3ye doyamazdik.biz bir ara denemek icin birkez koyun sutunden calkadik ve bembeyaz yag cikti tadi kivami gayet yerindeydi.ancak nekadar yogurt koydugumuzu hatirlamiyorum
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt