SÜT SIĞIRCILIĞINDA İFLAS ETME TEKNİKLERİ

Ynt: SÜT SIĞIRCILIĞINDA İFLAS ETME TEKNİKLERİ

alican4177 link=topic=82760.msg985822#msg985822 date=1427208534' Alıntı:
Mesela yakınımız 14 inekten bu aralar 279kg süt sağıyor bizde süt 1.15tl, yani 320tl
Verdiği rasyon:

250kg silaj: 37.5tl
24kg/1balye yonca: 15.6tl
1balye saman: 8tl
100kg süt yemi: 94tl
40kg arpa ezmesi: 34 tl
Toplam: 190tl
+ elektrik+ su+(işçilik kendinden)+olası hekimlik hizmetleri

Yani kabaca bakacak olursak (rasyona bazı şeyler eklenebilir, eksik bence ama verim budur) 130 tl gibi bir rakam kalıyor, diğer giderler hariç

Bu adam için batmaktan söz edebilirmiyiz, söz edersek neden batabilir, nelere dikkat etmesi gerekir?
bu adam için batmak söz edebiliriz bu adam hesabını bilmiyor 15 tlye yonca bakyesi mi alınır 10-11 lira yonca balyesi sap balyesinnin 4 liradan yüzüne bakan yok :D arpa ezmesi rasyondan çıkart kalır sana 150 tl masraf 50 tlde elektirik su vs giderler de 200 tl amsraf 115 tl kalır günder + yıllık buzağı :) ki şuan buzağı fiyatları çok pahalı 14 tane hayvana kendi bakıyor
aylık 3300 lira maaşa gelir kalan para bütün masrafları düştükten sonra aylık 3300 maaşla kendi işinin patronusun işte :) birde böyle bak olaya

batmak güzeldir kalkabilecek sekilde batarsan sermayeyi kediye yükler kafamizi kasiriz genelde yeni girisimciler türkiyede et üreticileri birligi baskani bune senin isletmenin hali hic bakim yapmamisin dediklerinde milyonlari betona gömeyim sonrada satlik isletme diye ilanmi vereyim dedi abi buyur burdan yak hayat üniversitesi yasamaktir kabiliyetli insan her yerde gemisini yürütür slm

owadam link=topic=82760.msg989932#msg989932 date=1428176919' Alıntı:
batmak güzeldir kalkabilecek sekilde batarsan sermayeyi kediye yükler kafamizi kasiriz genelde yeni girisimciler türkiyede et üreticileri birligi baskani bune senin isletmenin hali hic bakim yapmamisin dediklerinde milyonlari betona gömeyim sonrada satlik isletme diye ilanmi vereyim dedi abi buyur burdan yak hayat üniversitesi yasamaktir kabiliyetli insan her yerde gemisini yürütür slm
foruma h geldin

çok güzel bir konu olmuş sevgili kardeşlerim ben her zaman sölerim inekçilikde sabah kalkıp çizmeyi giymezsen koyunculukda elinedeğneği alıp davara gitmezsen işin zor ....

Askerdeydim forumu takip edemedim, bu batma tekniklerine birde bu piyasa koşullarında hayvancılığa girmeyi ekliyorum :) kimin kime kaptıracağı belli değil şu an. Olan üreticiye olacak da...

Floridalı amcalar, çiftlik kuruyorum diye gökdelen yapar gibi beton döken, doktor, mühendis, ve bilimum moderEn çiftçilere, ruhsat vermemek için kırk dereden su getiren tarım müdürlüklerindeki ve diğer kurumlardaki yetkililere, çiftçinin sırtından zenginleşen fakat, projenin onay alıp almadığı belli olmadan en az 15bin verecen diyen, ama bir türlü et-süt piyasasındaki sorunları çöz(e)meyen Tarım danışmanlık şirketlerine, Tarım ve hayvancılık bakanlığı bütçesinden, hayvancılığı bırakıp, inşaat sektörünü zengin eden yetkililere bu foto ile kapak yapmış. basit florida.jpg bu arada, bu fotoğrafın alındığı Egevet'in kurucusu ve bu yanlışları yıllardır anlatan Tahir Yavuz hocanın ellerinden öpüyorum.

Hocayı dün berekettv de seyrettim kurtuluş jersey de dedi özet olarak. Aynı fikirdeyim jerseyler gitti ne yoğurdun tadı kaldı ne peynirin. Birde demirelin bi sözünden bahsetmişti birisi geçmiş programlardan birinde. Demirel ilk holstein ları görünce bunlar bizim çiftçiyi yer demiş diye aktardı. Eh arada doğru bi lafı olmuş diyelim.

Ülkemiz aslında küçükbaş meralarına sahip, büyükbaşa çokta uygun olduğu söylenemez. Aksine hali hazırdaki meralarımız da küçük baş hayvancılığı ekonomik olması için hiç te yeterli değil. Sonuçta 80 milyon nüfus beslenecek + ihracat yapılıp milli gelir elde edilecek. Öyle bir hale getirilmişki güzel ülken hayvancılığın küçüğünede büyüğünede elverişsiz hale getirilmiş, inşallah bundan sonra herşey güzel olur. Belkide jersey gibi küçük yapılı, yada meradan faydalanması daha yüksek olan diğer ırklar daha uygundur ülkemize

Öyle bir hale getirilmişki güzel ülken hayvancılığın küçüğünede büyüğünede elverişsiz hale getirilmiş, inşallah bundan sonra herşey güzel olur. Belkide jersey gibi küçük yapılı, yada meradan faydalanması daha yüksek olan diğer ırklar daha uygundur ülkemize
Ülkemiz aslında küçükbaşa da büyükbaşa da çok uygun. Sonuçta 80 milyon nüfus beslenecek + ihracat yapılıp milli gelir elde edilecek dediğiniz gibi. ABD nin en büyük Jersey çiftlikleri, hiç meranın olmadığı Teksas gibi çölün ortasında. Yine binlerce Angus Hereford gibi besi hayvanlarını, tarla tarımı bile olmayacak, kepir yerlerde besliyorlar; Merada da besliyorlar ama her angusu merada beslemiyorlar bize dendiği gibi yani. Ama betona demire çatıya parayı, en az harcıyorlar. Siyaset yapmak istemiyorum, olay çok boyutlu. Çobanın göynü olunca tekeden teleme çalar derler. Olay şu: ya hayvanları ota götürürsün, ya otu hayvanlara getirirsin. Mesela Jerseyi sizin ilde, galiba Kandıra'da ahırda besleyip belki hepimizden fazla para kazanan biri var. Ben bir Canlı yayına katıldığında duydum. adı Orçun Maviş idi. 3 tlye süt satıyor. onun gibi yapmazsak iflas ederiz diyeyim bende böylece Konuya bir katkım olsun. Orçun beyle tanışın bence, hatta yaz tatilinde beni de tanıştırırsanız, sevinirim.

Tahir hocada aynı konudan bahsetti zaten, jersey üret süt için fiyatı sen belirle diyor. Yağ ve protein primi de avantaj pazarlayabilene. Yine amerikadan örnek verdi bizim simentaller kadar sütveren jersey leri gördüm diyor. Sonuçta kar hasılat eksi harcamalar. 40 litre süt de alsan hayvandan 50 litre süt parası yedirirsen en hafifinden bedava amelelik derim. Besi içinde avrupada simental buzağı yanlış ol.asın ama 500 TL dedi galiba