çok doğru hocam. leonardit çok pahalı ve başka materyallerde araştırdım gerçekten çok pahalıya geliyor. arkadaşlarında tavsiyesi doğrultusunda seneye buğday ekmeyi planlıyorum. kırıcılı biçerdöverle biçip samanını toprağa karıştırırım. en ekonomik yöntem bu şekilde görünüyor.Organik madde arttirmalisin fakat maddi tarafı da var, gelir- gider meselesi. Arkadaşların dediğine ek marangozlar dan uygun talaş varsa da atabilirsin.
Nacizane tavsiyem ne ekleyeceksen tarlanın tümüne 50 şer kg atacağına belli yerlerine 200-300 kg at, ve sonucu gözlemle. Daha gözle görülür fark oluşur, diğer türlü fark olup olmadığını anlayamabilirsin ve yöntemin yanlış olduğu fikrine kapılıp bırakırsın. Çünkü 1000 m2 30-40 cm tabakada toprak 250 ton civarı, 250 ton toprağa 50 kg hayvan gübresi de leonardit de olsa bı yere kadar.
Taşlı tarlada taşı kırdırmak uzun çözüm olabilir tabiki tarlanın ve taşın durumuna göre iyi düşünülmeli. Kısa çözüm ise toprak taşımak ve seviyeyi yükseltmek olabilir.Taşlı tarladan ne yapılabilir
merhaba dostlar bugün tütün yerini sürüyordum ve toprağın ağırlığından illallah ettim artık. zor tava geliyor ve işlenmesi baya bi zor. tabiri caizse sakız gibi toprak mübarek. üstadlarımın bu toprağın ıslahı için bir önerisi varsa alırım lütfenEkli dosyayı görüntüle 42470Ekli dosyayı görüntüle 42471Ekli dosyayı görüntüle 42472Ekli dosyayı görüntüle 42473Ekli dosyayı görüntüle 42471Ekli dosyayı görüntüle 42472
Hayvan gübresi bulamıyorsan yeşil gübreleme yapacaksın. Tarlaya fiğ ekeceksin 15 veya 20 cm olunca bitki onu direk sürüp alta alacaksın. Bu sayede dönüme 3 ton çiftlik gübresi serpmiş gibi organik madde ve azot vereceksin