şu toprağı adam edemedik gitti

Toprak organik madde isinin artması için toprak işlemeyi azaltmak lazım, sentetik azotum dozunu aşmamak lazım. En önemlisi de ürün yetiştirirken fotosentez kapasitesini arttırsanız bitki topraktan organik madde tüketmek yerine toprak organik maddesini arttıracaktır

Organik madde arttirmalisin fakat maddi tarafı da var, gelir- gider meselesi. Arkadaşların dediğine ek marangozlar dan uygun talaş varsa da atabilirsin.
Nacizane tavsiyem ne ekleyeceksen tarlanın tümüne 50 şer kg atacağına belli yerlerine 200-300 kg at, ve sonucu gözlemle. Daha gözle görülür fark oluşur, diğer türlü fark olup olmadığını anlayamabilirsin ve yöntemin yanlış olduğu fikrine kapılıp bırakırsın. Çünkü 1000 m2 30-40 cm tabakada toprak 250 ton civarı, 250 ton toprağa 50 kg hayvan gübresi de leonardit de olsa bı yere kadar.
çok doğru hocam. leonardit çok pahalı ve başka materyallerde araştırdım gerçekten çok pahalıya geliyor. arkadaşlarında tavsiyesi doğrultusunda seneye buğday ekmeyi planlıyorum. kırıcılı biçerdöverle biçip samanını toprağa karıştırırım. en ekonomik yöntem bu şekilde görünüyor.

Biz de de böyle bir yer var. Bu şekilde sürdükten sonra kesekleri dağıtmak imkansız gibi oluyor. Önce kazık ile havalandırmak gerekiyor. Sonra sürüp çok geçmeden goble yada tırmıkla dağıtmak gerekiyor. Havalandıktan sonra dağıtması imkansız gibi tabi rotavatör varsa iş kolaylaşıyor.

merhaba dostlar bugün tütün yerini sürüyordum ve toprağın ağırlığından illallah ettim artık. zor tava geliyor ve işlenmesi baya bi zor. tabiri caizse sakız gibi toprak mübarek. üstadlarımın bu toprağın ıslahı için bir önerisi varsa alırım lütfenEkli dosyayı görüntüle 42470Ekli dosyayı görüntüle 42471Ekli dosyayı görüntüle 42472Ekli dosyayı görüntüle 42473Ekli dosyayı görüntüle 42471Ekli dosyayı görüntüle 42472

Çok fazla killi toprak. Hiçbirşey fayda etmez. Eğer altında güzel işlenebilir toprak varsa yabancı kanallarda izlemiştim.1.5 metrelik pulluklar var. Onun gibi makine bulup güzel toprağı yukarı çıkaracaksın. Yada toprak yüzeyine yeni kum dökeceksin.

Son düzenleme:
Öneri-1: Hasattan hemen sonra dekara 5-6 kg CAN gübresini serpin ve üzerine pulluk çekin.

Öneri-2: Nadas yapılan yılda sonbaharda %70 fiğ ve %30 arpa karışımını taban gübresiz ekin ve çiceklenme zamanı pullukla toprağa karıştırın.

Öneri-3: Tarlanıza bolca iyi yanmış hayvan gübresi ve kompost gibi organik materyalleri taşıyın.

Yukarıdakilere ek olarak; tarlanızda yetişen otları daha yeşilken, sararmadan sürün. Taban gübrelemesinde organamineral gübreleri tercih edin.