Merhabalar,
Uzun zamandır sarımsak yetiştiriciliği hakkında bilgi arıyorum. İnternet bunun için büyük nimet ancak ortada doğru yanlış çok bilgi var. Forum olarak sarımsak yetiştiriciliği hakkında çok az bilgi var. Bende ilk defa bu sene 2 dekar alanda deneme yapıyorum. Öğrenebildiğim kadar benim gibi arayan arkadaşlara yardımcı olmak amacıyla bu konuyu açıyorum. Forumdan sadece bir arkadaş bildiklerini yazmış oda 2013 senesinde ilk defa ekmiş, hasatta yazarım sonuçları demiş ama yazmamış sağlık olsun. Bu boşluğu doldurmaya çalışacağım.
Sırayla gitmekte fayda olacağını düşündüğüm için maddeler halinde yazacağım;
1- Toprak hazırlığında normal buğday arpa hazırlığı gibi yaptim.Fark olarak Tabandan 20-20 gübresi verdim.(DAP'ta verilebilir.) Gübreyi dekara 25kg olacak şekilde attim. Arazi özellikleri olarak egimsiz düz, boz toprak.(Fotoğraf)
2- Sarımsağı tanelemek gerçekten kolay bir iş değilmiş. 200 kg sarımsak yaklaşık bir gün sürüyor 4 kisiyle. Hemen halledilir diye düşünmüştük olmuyor arkadaşlar bunu göz onune alarak planlama yapiniz. (Tavsiye)
3- 8 Kasım 2020'de yaklaşık dönüme 100 kg gelecek şekilde sıra arası 30 cm , sıra üzeri 10 cm olacak şekilde ekim gerçekleştirildi. Sarımsak dişlerinin sivri tarafı yukarıya gelecek şekilde maksimum 5 cm gömülerek ekim yapıldı.(Fotoğraf)
4- Tarih 26.01.2021. Yaklasik 3 aylık süre içerisinde fotoğrafta görüldüğü üzere sarımsaklarimiz bir karış boya ulaştılar ancak yabancı otlar çıktı. Çapalama yapılacak. Ayrıca topragimizdaki azot eksikliğinden dolayi ve bitkinin gelişim için capalamadan önce üre gübresi atmayı düşünüyoruz. Capalayip karıştıracağiz. (Fotoğraf)
5- Tarih 30.01.2021 Hava koşullarından dolayı çapalama yapamıyoruz. Bugün yaklaşık 4-5 parmak kar yağdı. Köyde olamadığım için fotoğrafını çekemedim. Toprak tava gelir gelmez gübreleme ve çapalama yapılacak.
Daha tecrübeli veya tecrübesiz arkadaşlardan bilgiler alıp konuyu sürekli hale getirmek için desteklerinizi esirgemeyin gelen dua etsin yeter.
Devamı gelecek.
Uzun zamandır sarımsak yetiştiriciliği hakkında bilgi arıyorum. İnternet bunun için büyük nimet ancak ortada doğru yanlış çok bilgi var. Forum olarak sarımsak yetiştiriciliği hakkında çok az bilgi var. Bende ilk defa bu sene 2 dekar alanda deneme yapıyorum. Öğrenebildiğim kadar benim gibi arayan arkadaşlara yardımcı olmak amacıyla bu konuyu açıyorum. Forumdan sadece bir arkadaş bildiklerini yazmış oda 2013 senesinde ilk defa ekmiş, hasatta yazarım sonuçları demiş ama yazmamış sağlık olsun. Bu boşluğu doldurmaya çalışacağım.
Sırayla gitmekte fayda olacağını düşündüğüm için maddeler halinde yazacağım;
1- Toprak hazırlığında normal buğday arpa hazırlığı gibi yaptim.Fark olarak Tabandan 20-20 gübresi verdim.(DAP'ta verilebilir.) Gübreyi dekara 25kg olacak şekilde attim. Arazi özellikleri olarak egimsiz düz, boz toprak.(Fotoğraf)
2- Sarımsağı tanelemek gerçekten kolay bir iş değilmiş. 200 kg sarımsak yaklaşık bir gün sürüyor 4 kisiyle. Hemen halledilir diye düşünmüştük olmuyor arkadaşlar bunu göz onune alarak planlama yapiniz. (Tavsiye)
3- 8 Kasım 2020'de yaklaşık dönüme 100 kg gelecek şekilde sıra arası 30 cm , sıra üzeri 10 cm olacak şekilde ekim gerçekleştirildi. Sarımsak dişlerinin sivri tarafı yukarıya gelecek şekilde maksimum 5 cm gömülerek ekim yapıldı.(Fotoğraf)
4- Tarih 26.01.2021. Yaklasik 3 aylık süre içerisinde fotoğrafta görüldüğü üzere sarımsaklarimiz bir karış boya ulaştılar ancak yabancı otlar çıktı. Çapalama yapılacak. Ayrıca topragimizdaki azot eksikliğinden dolayi ve bitkinin gelişim için capalamadan önce üre gübresi atmayı düşünüyoruz. Capalayip karıştıracağiz. (Fotoğraf)
5- Tarih 30.01.2021 Hava koşullarından dolayı çapalama yapamıyoruz. Bugün yaklaşık 4-5 parmak kar yağdı. Köyde olamadığım için fotoğrafını çekemedim. Toprak tava gelir gelmez gübreleme ve çapalama yapılacak.
Daha tecrübeli veya tecrübesiz arkadaşlardan bilgiler alıp konuyu sürekli hale getirmek için desteklerinizi esirgemeyin gelen dua etsin yeter.
Devamı gelecek.
Resimler ve ekler
Son düzenleme: