Sarımsak Denemesi


Merhabalar,
Uzun zamandır sarımsak yetiştiriciliği hakkında bilgi arıyorum. İnternet bunun için büyük nimet ancak ortada doğru yanlış çok bilgi var. Forum olarak sarımsak yetiştiriciliği hakkında çok az bilgi var. Bende ilk defa bu sene 2 dekar alanda deneme yapıyorum. Öğrenebildiğim kadar benim gibi arayan arkadaşlara yardımcı olmak amacıyla bu konuyu açıyorum. Forumdan sadece bir arkadaş bildiklerini yazmış oda 2013 senesinde ilk defa ekmiş, hasatta yazarım sonuçları demiş ama yazmamış sağlık olsun. Bu boşluğu doldurmaya çalışacağım. :)

Sırayla gitmekte fayda olacağını düşündüğüm için maddeler halinde yazacağım;

1- Toprak hazırlığında normal buğday arpa hazırlığı gibi yaptim.Fark olarak Tabandan 20-20 gübresi verdim.(DAP'ta verilebilir.) Gübreyi dekara 25kg olacak şekilde attim. Arazi özellikleri olarak egimsiz düz, boz toprak.(Fotoğraf)
2- Sarımsağı tanelemek gerçekten kolay bir iş değilmiş. :) 200 kg sarımsak yaklaşık bir gün sürüyor 4 kisiyle. Hemen halledilir diye düşünmüştük olmuyor arkadaşlar bunu göz onune alarak planlama yapiniz. :) (Tavsiye)
3- 8 Kasım 2020'de yaklaşık dönüme 100 kg gelecek şekilde sıra arası 30 cm , sıra üzeri 10 cm olacak şekilde ekim gerçekleştirildi. Sarımsak dişlerinin sivri tarafı yukarıya gelecek şekilde maksimum 5 cm gömülerek ekim yapıldı.(Fotoğraf)
4- Tarih 26.01.2021. Yaklasik 3 aylık süre içerisinde fotoğrafta görüldüğü üzere sarımsaklarimiz bir karış boya ulaştılar ancak yabancı otlar çıktı. Çapalama yapılacak. Ayrıca topragimizdaki azot eksikliğinden dolayi ve bitkinin gelişim için capalamadan önce üre gübresi atmayı düşünüyoruz. Capalayip karıştıracağiz. (Fotoğraf)
5- Tarih 30.01.2021 Hava koşullarından dolayı çapalama yapamıyoruz. Bugün yaklaşık 4-5 parmak kar yağdı. Köyde olamadığım için fotoğrafını çekemedim. Toprak tava gelir gelmez gübreleme ve çapalama yapılacak.

Daha tecrübeli veya tecrübesiz arkadaşlardan bilgiler alıp konuyu sürekli hale getirmek için desteklerinizi esirgemeyin gelen dua etsin yeter.
Devamı gelecek. :)
 

Resimler ve ekler

  • IMG_20210126_154112.jpg
    IMG_20210126_154112.jpg
    253.6 KB · Görüntüleme: 204
  • IMG_20210126_154059.jpg
    IMG_20210126_154059.jpg
    314.4 KB · Görüntüleme: 193
  • IMG_20210126_154048.jpg
    IMG_20210126_154048.jpg
    325.8 KB · Görüntüleme: 199
  • IMG-20201108-WA0000.jpeg
    IMG-20201108-WA0000.jpeg
    205.8 KB · Görüntüleme: 210
  • SAVE_20210201_032903.jpg
    SAVE_20210201_032903.jpg
    306.3 KB · Görüntüleme: 215
Son düzenleme:
Merhabalar,
Uzun zamandır sarımsak yetiştiriciliği hakkında bilgi arıyorum. İnternet bunun için büyük nimet ancak ortada doğru yanlış çok bilgi var. Forum olarak sarımsak yetiştiriciliği hakkında çok az bilgi var. Bende ilk defa bu sene 2 dekar alanda deneme yapıyorum. Öğrenebildiğim kadar benim gibi arayan arkadaşlara yardımcı olmak amacıyla bu konuyu açıyorum. Forumdan sadece bir arkadaş bildiklerini yazmış oda 2013 senesinde ilk defa ekmiş, hasatta yazarım sonuçları demiş ama yazmamış sağlık olsun. Bu boşluğu doldurmaya çalışacağım. :)

Sırayla gitmekte fayda olacağını düşündüğüm için maddeler halinde yazacağım;

1- Toprak hazırlığında normal buğday arpa hazırlığı gibi yaptim.Fark olarak Tabandan 20-20 gübresi verdim.(DAP'ta verilebilir.) Gübreyi dekara 25kg olacak şekilde attim. Arazi özellikleri olarak egimsiz düz, boz toprak.(Fotoğraf)
2- Sarımsağı tanelemek gerçekten kolay bir iş değilmiş. :) 200 kg sarımsak yaklaşık bir gün sürüyor 4 kisiyle. Hemen halledilir diye düşünmüştük olmuyor arkadaşlar bunu göz onune alarak planlama yapiniz. :) (Tavsiye)
3- 8 Kasım 2020'de yaklaşık dönüme 100 kg gelecek şekilde sıra arası 30 cm , sıra üzeri 10 cm olacak şekilde ekim gerçekleştirildi. Sarımsak dişlerinin sivri tarafı yukarıya gelecek şekilde maksimum 5 cm gömülerek ekim yapıldı.(Fotoğraf)
4- Tarih 26.01.2020. Yaklasik 3 aylık süre içerisinde fotoğrafta görüldüğü üzere sarımsaklarimiz bir karış boya ulaştılar ancak yabancı otlar çıktı. Çapalama yapılacak. Ayrıca topragimizdaki azot eksikliğinden dolayi ve bitkinin gelişim için capalamadan önce üre gübresi atmayı düşünüyoruz. Capalayip karıştıracağiz. (Fotoğraf)
5- Tarih 30.01.2020 Hava koşullarından dolayı çapalama yapamıyoruz. Bugün yaklaşık 4-5 parmak kar yağdı. Köyde olamadığım için fotoğrafını çekemedim. Toprak tava gelir gelmez gübreleme ve çapalama yapılacak.

Daha tecrübeli veya tecrübesiz arkadaşlardan bilgiler alıp konuyu sürekli hale getirmek için desteklerinizi esirgemeyin gelen dua etsin yeter.
Devamı gelecek. :)
Keyifle okudum.Allah bin bereket versin. Hedef veriminiz nedir?
 
  • Beğen
Tepkiler: emre_akkas
Diş sarımsak degilde tohum alıp mibzerle eksilse nasıl olur
Tutma yüzdesi çok fark ediyor diye okumuştum. Çin sarımsağı özel seralarda ısı ve ışık dereceleri optimum olacak şekilde üretiliyormuş bu durumu sağlamakta epey zor bir durum, mibzer olayına gelecek olursak üretimi yapılmış hem yurt dışında hem yurtiçinde Aksaray ve Kastamonu/Taşköprü'de kullanılıyor büyük arazilere ekimde büyük kolaylık ki ekim gercekten epey yorucu.

Keyifle okudum.Allah bin bereket versin. Hedef veriminiz nedir?
Çok teşekkür ederim. Allah herkesin gönlüne göre versin. Hedef verimi ise ilk defa ektigimiz için birşey kestiremiyoruz ama Anadolu'da verimler çok düzensiz ilerliyor bir tonun üzerinde alanda var 200-300 kg Alanda var bende 500-600 kg civarında ortalama düşünüyorum fazlası çıkarsa sevinirim :) Hasatta göreceğiz :)

Bu yıl bizim bir arkadaşta denemek için 1 dönüme yakın bir yere sarımsak ekti.Tohum olarak yarısı yerli yarısı Çin sarımsağı kullandı Çin sarımsağı yerliye göre daha çabuk çimenlenip çıkmış.Bu yıl iyi sonuç alırsa çıkan sarımsağı tohum yapıp daha çok yer ekmeyi düşünüyor.
Çin sarımsağini ekmek için rüzgarda güzelce kurutmak gerektiğini okumuştum. Arkadaşınız böyle bir işlem uyguladı mı? Hızlı çimlenmesi bana göre tohumdan sonra ilk ekimi olduğu için olabilir. Sizden de ara ara bilgilendirme alabilirsek çok sevinirim. Allah emeğinin karşılığını versin inşallah :)

Kolay gelsin bereketli olsun, köstebek yemezse güzel olur
Teşekkür ederim, şuan tarlada bir hareketlilik yok köstebek açısından inşallah olmaz bakalım :)
 
Kolay gelsin, güzel konu olmuş. Sanırım verdiğiniz tarihlerdeki 2020 ve 2021 yılları karışmış.

2021 sezonunda hasat etmek için taa yazdan 100kg kadar diş getirtmiştik. Ancak tohum aldığımız kişinin tohumluğu yetmediğinden geri iade etmek zorunda kaldık. Biraz kendimiz tükettiğimiz için ve solunum kayıplarından dolayı 90 kilo civarında kalmıştı en son. Bu da benim tavsiyemdir, kuru arpa buğday gibi değil depoda çok fazla ağırlık kaybı oluyor.

İp çekmek çok güzel çözüm olmuş, ilk defa görüyorum. Aklıma yattı.

Diş aldığımız akrabamız hasatı tekli patlama ile derince gömerek yaptıklarını söyledi. Sonraki yılda güzel mahsül bitiyormuş. Ne kadar doğru bilmem ama ben bunu direkt patlatmayla ilişkilendirdim.

Konya'da bu işi büyük çaplı yapan çiftçilerin verim ortalaması 1000kg civarındaymış. Bunun üstüne çıkanlar illaki olacaktır.
 
Kolay gelsin, güzel konu olmuş. Sanırım verdiğiniz tarihlerdeki 2020 ve 2021 yılları karışmış.

2021 sezonunda hasat etmek için taa yazdan 100kg kadar diş getirtmiştik. Ancak tohum aldığımız kişinin tohumluğu yetmediğinden geri iade etmek zorunda kaldık. Biraz kendimiz tükettiğimiz için ve solunum kayıplarından dolayı 90 kilo civarında kalmıştı en son. Bu da benim tavsiyemdir, kuru arpa buğday gibi değil depoda çok fazla ağırlık kaybı oluyor.

İp çekmek çok güzel çözüm olmuş, ilk defa görüyorum. Aklıma yattı.

Diş aldığımız akrabamız hasatı tekli patlama ile derince gömerek yaptıklarını söyledi. Sonraki yılda güzel mahsül bitiyormuş. Ne kadar doğru bilmem ama ben bunu direkt patlatmayla ilişkilendirdim.

Konya'da bu işi büyük çaplı yapan çiftçilerin verim ortalaması 1000kg civarındaymış. Bunun üstüne çıkanlar illaki olacaktır.
Evet akıl hep 2020ye gidiyor düzelttim şimdi sağolun.

Sarımsak bekledikçe hem içini boşaltıyor hemde yeşillenme ihtimali artıyor. Tohumu aldığım yerde +4 oC de duruyordu. Aldıktan sonra bende depoda ortalama 10 oC'de yaklaşık 3-4 gün tuttum bir problem olmadi ama uzun sürede elbette içini boşaltır, boşaltmamasi için +4 oC'de bir müddet bekletebilirsiniz.

İp çekmemizin amacı sıra karişikligi olmaması ve çapalama, hasat, yağmurlama ihtimalini kolaylaştırmak için yaptık. Karışık ekimde yumrunun beslenme düzensizliği olacaktı bu şekilde her yumru için aynı beslenme olsun diye çabalıyorum. Asıl amaçlarımız bunlar göreceğiz.

Patlamayla ürüne zarar verme ihtimali artabilir ayrıca aynı yere üst üste ekilirse hastalık etmenleri artacaktır belki işçiliği düşürecek ama bunları da göz ardı etmemek lazım bana çok mantıklı gelmedi büyük alanları ekenler basit şekilde hasat makinaları yapabilir. İnternette 5000TL'ye dün hasat makinası görmüştüm örneğin.

Verimi bende çok merak ediyorum bakalım şimdilik yağmurlar fena gitmiyor inşallah bizde o verimleri yakalayabiliriz. :)
 
Merhabalar,
Uzun zamandır sarımsak yetiştiriciliği hakkında bilgi arıyorum. İnternet bunun için büyük nimet ancak ortada doğru yanlış çok bilgi var. Forum olarak sarımsak yetiştiriciliği hakkında çok az bilgi var. Bende ilk defa bu sene 2 dekar alanda deneme yapıyorum. Öğrenebildiğim kadar benim gibi arayan arkadaşlara yardımcı olmak amacıyla bu konuyu açıyorum. Forumdan sadece bir arkadaş bildiklerini yazmış oda 2013 senesinde ilk defa ekmiş, hasatta yazarım sonuçları demiş ama yazmamış sağlık olsun. Bu boşluğu doldurmaya çalışacağım. :)

Sırayla gitmekte fayda olacağını düşündüğüm için maddeler halinde yazacağım;

1- Toprak hazırlığında normal buğday arpa hazırlığı gibi yaptim.Fark olarak Tabandan 20-20 gübresi verdim.(DAP'ta verilebilir.) Gübreyi dekara 25kg olacak şekilde attim. Arazi özellikleri olarak egimsiz düz, boz toprak.(Fotoğraf)
2- Sarımsağı tanelemek gerçekten kolay bir iş değilmiş. :) 200 kg sarımsak yaklaşık bir gün sürüyor 4 kisiyle. Hemen halledilir diye düşünmüştük olmuyor arkadaşlar bunu göz onune alarak planlama yapiniz. :) (Tavsiye)
3- 8 Kasım 2020'de yaklaşık dönüme 100 kg gelecek şekilde sıra arası 30 cm , sıra üzeri 10 cm olacak şekilde ekim gerçekleştirildi. Sarımsak dişlerinin sivri tarafı yukarıya gelecek şekilde maksimum 5 cm gömülerek ekim yapıldı.(Fotoğraf)
4- Tarih 26.01.2021. Yaklasik 3 aylık süre içerisinde fotoğrafta görüldüğü üzere sarımsaklarimiz bir karış boya ulaştılar ancak yabancı otlar çıktı. Çapalama yapılacak. Ayrıca topragimizdaki azot eksikliğinden dolayi ve bitkinin gelişim için capalamadan önce üre gübresi atmayı düşünüyoruz. Capalayip karıştıracağiz. (Fotoğraf)
5- Tarih 30.01.2021 Hava koşullarından dolayı çapalama yapamıyoruz. Bugün yaklaşık 4-5 parmak kar yağdı. Köyde olamadığım için fotoğrafını çekemedim. Toprak tava gelir gelmez gübreleme ve çapalama yapılacak.

Daha tecrübeli veya tecrübesiz arkadaşlardan bilgiler alıp konuyu sürekli hale getirmek için desteklerinizi esirgemeyin gelen dua etsin yeter.
Devamı gelecek. :)
Kolay gelsin adaş tam benim kafadan sın zor olan işleri yapmayı seviyon galiba
 
  • Beğen
Tepkiler: emre_akkas
Kolay gelsin adaş tam benim kafadan sın zor olan işleri yapmayı seviyon galiba
Tek düze kuru tarımdan ziyade böyle ürünlere de yönelmememiz gerektiğini düşünüyorum daha farklı fikirlerim var onları yapabilmek adına daha fazla emek gerektiren işler yapmak gerektiğini düşünüyorum. Yaz döneminde de inşallah kavun ekecegim. Yaşımız gençken bu zor işleri yapmalıyız diye düşünüyorum. :)

Güzel konu olmuş,emeğine sağlık.
Birgün herkese gerekli olacaktır.
Kesinlikle herkese gerekli olacaktır. Ben epey araştırdım makaleler okudum, videolar izledim yurtdışı kaynaklar teorikle pratiği birleştirerek yardımlaşabiliyor bizde böyle bir platform da yardimlasarak tecrübelerimizi aktararak daha iyi tarım yapabiliriz, topraklarımız daha verimli şüphesiz. Gelenekselden ziyade teknolojiye ayak uydurmaliyiz. Yorumunuz için teşekkürler. :)
 
Evet mantık bu internette çok uygun fiyatlara da var çok karmaşık bir ürün değil çiftçi kendi bile yapabilir
Yapma işi biraz zor bu makinayı çiftçi için semeri ile seksene maal olur . Ben bunu aynı zamanda tornacı olarak söylüyorum ama ucuz alınır kaynak bilyeler palet elden geçirir birde boya sıfır olur Çiftçi için daha kolay ve ucuz olur .
 
  • Beğen
Tepkiler: emre_akkas
Merhabalar,
Uzun zamandır sarımsak yetiştiriciliği hakkında bilgi arıyorum. İnternet bunun için büyük nimet ancak ortada doğru yanlış çok bilgi var. Forum olarak sarımsak yetiştiriciliği hakkında çok az bilgi var. Bende ilk defa bu sene 2 dekar alanda deneme yapıyorum. Öğrenebildiğim kadar benim gibi arayan arkadaşlara yardımcı olmak amacıyla bu konuyu açıyorum. Forumdan sadece bir arkadaş bildiklerini yazmış oda 2013 senesinde ilk defa ekmiş, hasatta yazarım sonuçları demiş ama yazmamış sağlık olsun. Bu boşluğu doldurmaya çalışacağım. :)

Sırayla gitmekte fayda olacağını düşündüğüm için maddeler halinde yazacağım;

1- Toprak hazırlığında normal buğday arpa hazırlığı gibi yaptim.Fark olarak Tabandan 20-20 gübresi verdim.(DAP'ta verilebilir.) Gübreyi dekara 25kg olacak şekilde attim. Arazi özellikleri olarak egimsiz düz, boz toprak.(Fotoğraf)
2- Sarımsağı tanelemek gerçekten kolay bir iş değilmiş. :) 200 kg sarımsak yaklaşık bir gün sürüyor 4 kisiyle. Hemen halledilir diye düşünmüştük olmuyor arkadaşlar bunu göz onune alarak planlama yapiniz. :) (Tavsiye)
3- 8 Kasım 2020'de yaklaşık dönüme 100 kg gelecek şekilde sıra arası 30 cm , sıra üzeri 10 cm olacak şekilde ekim gerçekleştirildi. Sarımsak dişlerinin sivri tarafı yukarıya gelecek şekilde maksimum 5 cm gömülerek ekim yapıldı.(Fotoğraf)
4- Tarih 26.01.2021. Yaklasik 3 aylık süre içerisinde fotoğrafta görüldüğü üzere sarımsaklarimiz bir karış boya ulaştılar ancak yabancı otlar çıktı. Çapalama yapılacak. Ayrıca topragimizdaki azot eksikliğinden dolayi ve bitkinin gelişim için capalamadan önce üre gübresi atmayı düşünüyoruz. Capalayip karıştıracağiz. (Fotoğraf)
5- Tarih 30.01.2021 Hava koşullarından dolayı çapalama yapamıyoruz. Bugün yaklaşık 4-5 parmak kar yağdı. Köyde olamadığım için fotoğrafını çekemedim. Toprak tava gelir gelmez gübreleme ve çapalama yapılacak.

Daha tecrübeli veya tecrübesiz arkadaşlardan bilgiler alıp konuyu sürekli hale getirmek için desteklerinizi esirgemeyin gelen dua etsin yeter.
Devamı gelecek. :)
kolay gelsin havalı mibzer ekemiyor mu
 
  • Beğen
Tepkiler: emre_akkas
kolay gelsin havalı mibzer ekemiyor mu
Teşekkürler. Havalı mibzer ekemiyor özel mibzerler var sadece sarımsak için. Havalı mibzer sarımsak dişini üste getiremez bu özel yapım getiriyormus.
Takıp deyim bende seneye ekmeyi düşünüyorum mibzer almayı düşünüyoruz arkadaşlarla bilgi için sağol bilgi paylaşınca güzeldir
Kesinlikle katılıyorum. Hangi mibzeri düşünüyorsunuz? Ekim işlemi epey zor büyük alan ekecekler için mibzer şart.
 
Yapma işi biraz zor bu makinayı çiftçi için semeri ile seksene maal olur . Ben bunu aynı zamanda tornacı olarak söylüyorum ama ucuz alınır kaynak bilyeler palet elden geçirir birde boya sıfır olur Çiftçi için daha kolay ve ucuz olur .
Bizler için maksimum 20-30 dekar ekecekler için çok basit makinalar var küçük ebatlarda patates sökme makinası biraz fazla büyük bizim için :) Sanayiyle haşır neşir olunca insanın yapası geliyor hemen, kendimiz malç makinası hiç yokken sanayide çok ucuz maliyete yaptık hala kullaniyoruz, şuan piyasada 20bin TL den bahsediyorlar. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: ziyaretci32
s.a öncelikle bereketli olsun. 4 senedir kastamonu taşköprüde yaşıyorum. burada gözlemlediğim kadarıyla gübre olarak tek üre değil üre ve şekerbeyazı denen gübre beraber atılıyor. içinde hiç ot olmamalı çapalama çok önemli ama zararlı otla mücadele için ilaçlama şart. günlük kontrol yapılıyor kocabaş yada çil hastalığı vs. için. suyu çok seviyor ama abartınca çürüme yapabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: emre_akkas

Benzer Konular