Tohum parası bi defa verip kendi tohumu ile gelecek yila devam ettirilebilmesini bilmiyordum. Bugün de yeni bilgi ögrenmiş oldum.ilk baharda iki defa biçilir. diğer yıl için tohum dökmek üzere bırakılır tohum yaptığında çatır çatır kuruyken biçilir sıcakta toplanır tohumu dökülür kışa yeniden kalkar.
bizim köyde otlatanda var biçip kurutanda ama slaj için çokta uğraşmaya değmez inekler yulafa göre daha bi seviyor tek yem bitkisiyle hiçbir zaman besi olmaz bu hayvanın proteine minerallere bir sürü ıvır zıvıra ihtiyacı var mide yapısı gereği bile tek fenni yem ile sağlıklı beslenemiyor tek kesinlikle olmaz
Dar yapraklı bitki benim bildigim kara cim turu azotu bağlamazBurda baska bu ot hakkında bilgisi olanlar varsa ben bisey sormak istiyorum
Ryegrass otu yonca gibi havadaki serbest azotu toprağa bağlar mı? Yoksa buğday gibi azotu mu sömürür?
Burda baska bu ot hakkında bilgisi olanlar varsa ben bisey sormak istiyorum
Ryegrass otu yonca gibi havadaki serbest azotu toprağa bağlar mı? Yoksa buğday gibi azotu mu sömürür?
Her bitki kendi tohumunu üretir, bir sonraki yeni sezon(yıl) için. Doğadaki-meradaki bitkilerin her sene nasıl yeniden yeşerdiğini sanıyorsun ki?Tohum parası bi defa verip kendi tohumu ile gelecek yila devam ettirilebilmesini bilmiyordum. Bugün de yeni bilgi ögrenmiş oldum.
Karacim degilsede cok benzer özelliklere sahip İlhan hocamşu ota karaçim dememizde sakınca yoktur sanırım.
karaçim ekenlerin en büyük sorunu ilk biçimi kurutmak biraz zor oluyor havalar serinken biçiliyor birkaç defa çevirmek gerekiyor bu süreçte yağmur yeme olasılığıda çok yüksek oluyor
İsmail abi bizim köyde çok benzediği için regras otuna karaçim deyip geçiyoruz.Karacim degilsede cok benzer özelliklere sahip İlhan hocam
Bizim bolgede kara cim ve yabani yulaf cok olur yetisir kendiliginden hububat tarlalarinda ve biz bununla mucadele için Hububatta pahali dar yaprakli ot ilaclati kullaniriz
Ben uzun suredir karacim ve yabani yulafa dar yaprakli ilaç kullanmam
Bugday arpa ve bos birakirim bu sirlamada bugday arpa dan sonra yabani yulaf kara cim kendiliginden gelir genis yaprakli ot ilaci hardal ve papatyaya kullaniyorum sonra ure zamani 10ila 15 kg ure ve ota bicimi yaparim
Ot biciminden sora sürüp birakiyorum
Değerli bir ot deniyor reygras bizim kara cime gore biraz daha hizli yuksek verimli
Ama kendiliginden gelen yetisen bazi yerlerde maliyet için ucuz
Tabi her bolgede yetisir mi bilmem
Yem bezelyesinide ihmal etme tek başına reygras baska ama reygras yem bezelyesi karsimi çok başkaSakarya bölgesi olarak ilkbahar yağışları çok alan bir bölge olarak bakarsak
13 kasımda deneme amaçlı geçte olsa ekim yaptık
Sonuçları sıralamak gerekirse
Mayıs 10 gibi biçim yapıldı 3 günlük kuruma sonrası biraz fazla kurudu makina beklerken streçleme makinası ile Slaj yaptık geç ekime rağmen 1.750 kg ortalama Slaj aldık tekrar yetişirdi ama mısır ekileceğinden dolayı bozduk
Yem bezelyesi tritikale karışımına göre verim olarak bakılırsa eğer erken ekip sonbaharda bir biçim alınıp kışa girerse baharda iki biçim yapılıp Slaj yapılırsa dekara 6 ton kadar rahatlıkla verim alınabilir hayvanların tüketimi mükemmel paket slajlardan çıkan ürün ün kendine has çok güzel kokusu var (bezelye paketlerinin yanına yaklaşılmıyor kokudan)
Ryegrass arkası ekilecek ikinci ürün bezelye arkası ekilen ürün kadar albenili olmuyor verimleri daha düşük gibi duruyor hasatta onlarıda paylaşırım
Sonuç olarak ekilecek bir ürün bezelye ekimi yerine tamamen ryegrass ekimi planlıyorum bu sene
Reygrası meyve sebze sanmışım gibi söylemişsın [emoji2] Tabiki tohum yapar bitkiler fakat her kültür bitkisi tohumunu birakinca ertesi yil yapmiyor, yabani otlar arasinda eriyip gidebiliyor. Reygras hakkinda ayrintili bilgim yok, daha hiç ekmedik.Her bitki kendi tohumunu üretir, bir sonraki yeni sezon(yıl) için. Doğadaki-meradaki bitkilerin her sene nasıl yeniden yeşerdiğini sanıyorsun ki?
Selamlar...
reygras hakkında bilgisi olan varmı?
adamlar öyle bir reklam yapıyor ki sadece reygrasla besi yapılabilir diye iddaları var doğrumudur acaba
hocam biz hiç çavdar nasıl birşey bile bilmiyoruz. regras denilen ota bizim köyde karaçim diyoruz fakat çavdarla bir akrabalığı varmı çavdar eşittir regras gibi anladım ama bi açıklık getirirseniz memnun olurumhttps://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-1364&Bilgi=çavdar
Rye grass ; çavdar otu, anavatanı Asya'nın güneybatısı,
hocam biz hiç çavdar nasıl birşey bile bilmiyoruz. regras denilen ota bizim köyde karaçim diyoruz fakat çavdarla bir akrabalığı varmı çavdar eşittir regras gibi anladım ama bi açıklık getirirseniz memnun olurum