pulluk kulaklarinda paslanma

Ynt: pulluk kulaklarinda paslanma

Dogru soyluyorsun ridvan da uzun vadede bence parasini cikarir diye dusunuyorum senede 500 dekar yer sursen 2 litre yaksa bunu 1.5 e dusurse paslanmaz 250 litre kar edersin senede bin tl
 
Selam rahimavcı kardeş ben pulluk kulaklarına toprak yapışmaması için krom yaptırmayı düşünüyorum sende bir mesajında bu yöntemin yapıldığını yazmışsın bu işi Nasıl ve nerde yaptırabileceğim Hakkı'nda bilgi verebilirmisin
 
konu eki ama bir yorum da biz yapalım.
öncelikle ben avrupa pulluklarında paslanmaz kullaklı olduğuna katılmıyorum. gelelim nedenlerine:
hiç bir çelik paslanmaz çelik değildir. fakat %13 ve üzeri krom ihtiva eden çelikleri paslanmaz olarak nitelendiririz. suya vs. karşı korozyon direnci oldukça yüksektir ama toprağın yapısındaki elementler yine de pulluğu paslandıracaktır. denemek isteyen varsa, elinizdeki paslanmaz bıçağı nemli toprağa gömüp 1-2 ay sonra çıkartın. yüzeysel de olsa paslanma oluşacaktır.
bu açıklamadan sonra asıl konumuza gelelim. paslanmaz çelikler dediğim gibi yüksek krom ihtiva ederler. yüksek krom da çelikte esnekliği azaltırken kırılganlığı artırır, tokluk yani darbe dayanımını da düşürür. darbe alacak veya yüke maruz kalacak hiç bir araç gereç paslanmaz çelikten yapılmaz. ayrıca çoğu paslanmaz çeliğin dövülmesi tavsiye edilmez ve bu sebeple pulluk boynu veya kulağının eğimli yapısını elde etmek çok zordur. örnek vermek gerekirse: çekiç, balta, ıskarpela, balyoz, örs, araba makası, römork şasisi, çeki demiri, tarım aleti parçaları vs. bunlar hep paslanır yani düşük alaşımlı karbon çeliklerinden yapılır. eğer paslanmazdan yapılsalardı, isterse dünyanın en kaliteli paslanmaz çeliği olsun, çekiç daha ilk darbede cam gibi un ufak olurdu. örs ve balyoz içinde aynısı geçerlidir, hafif bir kasise girseniz arabanın makası çıtır çıtır kırılırdı veya hemen hemen hiç esnemeyeceği için arabanın tavanından dışarı fırlardınız. veya traktör patinaj çekiyor diye çekiyi vurayım deseniz, çeki demiri ilk zorlama da ortadan ikiye bölünürdü. veya pulluk kulaklarınız, toprağın aşındırıcı etkisiyle normalden çok daha erken eriyip giderdi veya taşa köke takıldığınzıda az biraz zorladığınızda pulluğunuz kırılırdı. vs. örnekleri çoğaltmak mümkün. paslanan çelik kötü çelik değildir. öncelikle bu genel yanlıştan kurtulmanızı öneririm.
gelelim avrupa pulluklarda neden paslanmaz çelik kullanıldığını düşünmemin ikinci sebebine:
paslanmaz çeliğin ısıl işlemi(su verme) oksijensiz ortamda, hatta atmosfer kontrollü fırınlarda, yaklaşık 20-30 dakika boyunca ortalama 1050 derece civarı ısıyla yapılır.
ben meşhur yabancı pulluk üreticilerinin tanıtım videolarını izlediğimde yapım aşamalarında bu tarz bir işlem basamağı göremedim.
avrupa pullukların toprak tutmama durumu tamamen avrupa toprağıyla alakalı bir durum. ben de öncelerden kullanılan mazlemelerden diye düşünüyordum ama inceleyince öyle olmadığını fark ettim. adamların toprağı yağlı ve organik madde bakımından yüksek topraklar. videoları izleyin. mübarekler tarlayı değilde çiçek toprağını sürüyor gibiler.
bir küçük nokta daha eklemek gerekirse, ki bu da kendi gözlemimdir. pulluk araları ne kadar açıksa, toprağı o kadar az tutuyor, çünkü toprak iki bacak arasına sıkışmadığı için rahat akıyor, böylelikle de pulluğa yapışma az oluyor. özellikle dikkat edin, en öndeki kulak daha az toprak tutar, çünkü önünde toprağın sıkışacağı hiç bir şey yok.
krom kaplatma olayına ise hiç bulaşmayın derim. daha bir dönüm yer sürmeden pulluktaki bütün krom silip gider. toprak düşündüğünüzden çok daha kuvvetli bir aşındırıcıdır.
velhasıl kelam hadi paslanmazdan pulluk yapıldı diyelim. yapılan işe hiç bir artı katmamasının yanında cebinizden de çok para götürürdü.
bu sevdadan vazgeçin. parlayan pulluk kulakları bizim ülke toprağımız için sadece hergten sonraki 1-2 gün için geçerlidir. ondan sonra yağmuru çamuru yedi mi yine eski haline dönecektir. :)
 

Benzer Konular