Pulluğun Zararları Neler?


Merhaba, pulluğun zararlı olduğuna dair birkaç şey duydum. Bilenler varsa zararlarını ve yerine kullanılması gereken tarım aletini veya aletlerini yazarsa çok sevinirim.
 
25 cm den sonra derin sürüm bence zararlı gerekmedikçe toprağı alt üst etmekten vazgeçmeliyiz Avrupa'da artık çoğunluk aniza ekime yönlendi
İki tane dev gibi traktörü birbirine takıp kocaman tekli pullukla bi metre yada daha derin sürdükten sonra yapıyo anıza ekimi ustam
Her tarlada derin sürüm yapılmaz tabi tabanlı tarla olacak ince topraklı bi tarlada derin sürersen çorak toprak çıkar o zaman iyi olmaz ama tabanlı tarlada derin sürüm iyi olur havalar yağışsız gittiğinde derin sürülen yer belli olur o kadar çok etkilenmez
 
Merhaba, pulluğun zararlı olduğuna dair birkaç şey duydum. Bilenler varsa zararlarını ve yerine kullanılması gereken tarım aletini veya aletlerini yazarsa çok sevinirim.
Pulluk genel olarak şu sebeplerden dolayı kötü altta taban oluşturur zamanla buralara kök ulaşamaz tarla daha çabuk kurur ve toprağı alt üst ettiği için güneşin toprağa işlediği yeri alıp alta götürür organik madde bazında fakir toprağı yukarı çıkarır bence en doğru işleme 15cm sürüm sonra dipkazan dediğimiz ripperlerle işlemek işlemleri mümkün olduğunca dikey yapmada fayda var (pulluk, goble, yatay rotavatör vb) bunlar yatay dikey de taban olmaz kök rahat hareket eder
 
  • Beğen
Tepkiler: Akifİnanç68
Yeri ve zamanına bağlı olarak işleme değişir. Adana da Sulak bölgemizde yaz sonu mısır sonrası pulluk la süreriz kış sonu marul yada sebze yerlerini patlatma yada dip kazan denilen şeyle işleriz zararını görmedik organik gübre tavuk yada inek pisliğini ise yaz sonu serperiz tarlalara.
 
  • Beğen
Tepkiler: eminyarkin
Avrupada pulluğun zararları ile ilgili yazılmış bilimsel kitaplar bile var.
Benim görüşüm kuru tarımda 20-25 cm den fazla devirerek toprak işlememeli.Derin işlemler toprağı dikey işleyen dipkazan çizel gibi ekipmanlarla yapılmalı.
Sulu tarımda ise güz sürümü olmak kaydıyla özellikle yumrulu bitki ekiminden önce 30cm derinliğinde pullukla işleme yapılmalı.Fakat yinede daha önce 60 70 cm derinliğinde dipkazan ile pulluk tabanı kırılmalı.
Not:Yazdığım sayılar toprak derinliği 50 cm den fazla olan araziler için geçerlidir.Daha sığ topraklarda daha yüzeysel işleme yapılmalı.
 
İki tane dev gibi traktörü birbirine takıp kocaman tekli pullukla bi metre yada daha derin sürdükten sonra yapıyo anıza ekimi ustam
Her tarlada derin sürüm yapılmaz tabi tabanlı tarla olacak ince topraklı bi tarlada derin sürersen çorak toprak çıkar o zaman iyi olmaz ama tabanlı tarlada derin sürüm iyi olur havalar yağışsız gittiğinde derin sürülen yer belli olur o kadar çok etkilenmez
O hastalıklı mantarlı toprağı en alta gömme işi tekli pullukla sürme.

Aslında toprak alt üst edilerek sürülmemeli,eski karasabanlar gibi yada dizelle toprağı yırtarak işlemek gerekiyor.
Alt üst edilen toprak güneşin zararlı uv ışınlarından zarar görüyor ve yeni toprak oluşmuyor.Bu yüzden modern çiftçiler anıda direkt ekim yaparlar.Aniz parçaları güneşin topraktaki zararını önlüyor
Bu konu önemli merak edilip bu konuda araştırma yapılmalı,bilgilenilmeli.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hurlema

Şu nergiztepenin yaptığı bir alet var önü çizel arkası diskoraya benzer bir şey
Tarlayı güzel işliyor
Sulak tarlada 2 ürün ekiyorsan pulluk kullanılır
Ama kural tarlada pullukta kullansan diskaroda çeksen verim pek değişmiyor
 
alttaki toprak verimsiz toprak değil
1 yıl önce işlenmiş, gübrelenmiş toprak
bilginize...
Alt üst etmenin amacı üstteki anızı toprağa gömmektir
Alttaki toprak ister verimli olsun ister verimsiz olsun üste çıkmasının bir faydası olmaz bitki kökü ne kadar derine giderse o kadar kuvvetli olur
Yani pulluk üstteki anızı toprağa gömerek gübre olmasını sağlar
Çizel gibi derin işleyen aletler ise toprakta su tutar ve bitki kökünün derinlere inmesini sağlar
Bitki kökleri sandığımızdan daha derinlere ulaşıyor
Toprağın 30 cm humuslu kül gibi olsa bile tabanı taş gibiyse su tutmuyorsa bitki o topraktan istifade edemez
 
  • Beğen
Tepkiler: yavuzbiyosistem
Çok genel geçer yanlış bilinen bir kaç birşeyden bahsetmek istiyorum. Hastalıklı toprak diye birşey yoktur aslında. Yani doğada patojen diye birşey yok. Mantarlar ve bakteriler olmadan toprak canlılığından bahsedemeyiz. Bitkide mantar hastalıklarına sebebiyet veren mantarlar aslında zararlı mantarlar veya bakteriler değildir. Toprağın ve bitkinin kondisyonu normal düzeylerde seyrediyorsa hiç bir mantar veya bakteri hastalık yapmaz.

Bitkinin sağlık parametreleri düzgünse bu mikro organizmalar bitkiye yararlıdır. Toprakta ölmüş bitkileri çürüterek bitkinin kullanabileceği hale çeviren mikro organizmalardır bitkinin beslenmesine yardımcı olurlar. Bitkinin beslenmesinde ve gelişim şartlarında aksaklıklar yaşandığında bu mantarların bitkiye zarar veren etkileri ortaya çıkar ve patojene hasta yapıcı organizmalara dönüşürler.

Bazı elementlerin az alınması. Mesela kalsiyum. Günlük alınan bir element. Alınabilmesi için fotosentez yapabiliyor olması gerekiyor bitkinin. Aşırı yağışlı, bulutlu, soğuk veya rüzgarlı havalarda bitkinin fotosentez kapasitesi düşer ve kalsiyum alamaz. Veya bazı mikro elementlerin alınamaması gibi durumlar da bitkinin genel sağlığını bozar. Bitkiyi strese sokan durumlar da buna dahil. Veya aşırı nitratlı gübreleme ya da üre ve amonyumun bitkinin alabileceğinden fazla verilip nitrifikasyona sebebiyet verecek durumlar. Nitratın fazla alınması da bitkiyi daha fazla enerji harcamaya iten bir durum ve bazı mikro elementlerin alınmasını kısıtlar. Aşırı nem , toprağın üst tabakasının sürekli ıslak olması ve toprağın havalanamaması , nem-hava dengesinin bozuk olması.

Bu şekilde bir çok fotosentez kapasitesini ve bitkinin genel sağlık kondisyonunu bozan şartlar meydana gelebiliyor. Normal şartlarda bitkinin beslenebilmesine yardımcı olan, topraktaki canlılığı sağlayan bu mikroorganizmalar bu gibi durumlarda bitkiyi hasta eden patojenlere dönüşüyor.

Neyse konu çok uzamasın. Mantarlı hastalıklı toprağı alta çevirmek gibi bir gereklilik yok. Düzeltilmesi gereken bir bakış açısı.

Pulluğun yararları da var, zararları da var. Yerinde kullanım fayda sağlar. Toprak üstü bitki artıklarının toprak altına alınıp daha hızlı çürümesi için ve kışlık ekim yapılmayacaksa toprağın su kapasitesini arttırmak için çok faydalıdır. Ancak 2 ay sonra tekrar kışlık bitki ekilecekse o toprağı ters çevirmek bitki artıklarının çürümesine yetecek süre olmadığından ve topraktaki su birikimini de azaltacağından önerilmez. Buğday ekilmiş yeri bahara kadar ekmeyeceksek çok iyidir. Buğday + Buğday ekilecekse patlatma + kazayağı gibi toprak altını işleyen ve yüzeysel işleme yapan ekipmanlar daha faydalı olur.

Derin sürüm de çok gerekli değildir. 15-20 cm toprak üstündeki artıkları gömmek için yeterlidir. Ancak karaçim gibi yabancı otları 25 cm+ derin işleyerek gömersek bir sonraki ekimde toprak üstüne çıkacak kadar enerjisi kalmayacağından otlanmayı azaltabilir.

Kısacası herşeyi amacına göre kullanmak gerek. Hiç biri tamamen faydalı ya da zararlı değildir.
 

Benzer Konular