PELET YEM ÜRETİMİ

Ynt: PELET YEM ÜRETİMİ

kendi yeminizi yapıyorsanız neden pişirme yönteminide seçmiyorsunuz pişirme yöntemiyle yem hammaddelerini ısıyla genişletip bu sayede daha fazla sindirile bilirlik sağlanmış olur

Hayvancılık yapıyor musun yoksa burada sadece muhabbete mi katılıyorsun? bilmiyorum ama :) Hayvancılıkta para kazanmak, işgücünden tasarruf etmek, yemi 10 kuruş daha ucuza maletmek ve bunun gibi onlarca ayrıntıyla başetmek o kadar zor ki. Keşke herşey güllük gülistanlık olsa. Keşke büyük paralar kazansak da yaptığımız yemi tütsülesek, bir de üzerine kaşar rendeleyip fırına sürsek. )))
Şaka bir yana, dediğin ideal anlamda doğru tabii ki ama öyle yapana kadar o kadar eksiklerimiz var ki. Hiç kolay olmuyor ... uyy-*s

evet ben deilde babam yapıyor süt ineği var 10 yakın ve çok memnun çok iyide para kazanıyor hayvanların hastalıklarıyla ben ilgileniyorum veterinersağlığı ve laborantlık okudum simntalci abim simental cinsi hayvanı seçerken neye dayanarak seçtiniz bilmiyorum ilk önce onu araştırmak gerek birde yem hazırlarken yan ürünlerden yararlanarak hazırlamak yemi daha doğru bence mesela ayçiçek küspesiyle pamuk küspesi proteince yüksek yemler ama soya küspesi onlardanda yüksek protein içeriyor ben soya küspesini tercih ediyorum.birde süt inekçiliği yapıyorsanız 11 ayda yada yılda bir yavru almalısınız alamazsanız hep zarar edersiniz ilk önce bunu çözmelisiniz mesela kendiniz yem yapıyorsunuz pirinç kırıkları bayat ekmek ve melasdan yararlanın göreceksiniz maliyeti düşecektir

Simental kombine verimli bir ırktır. Zor çevre şartlarına, çeşitli iklimlere, hastalıklara, hatalı yemlemeye karşı en toleranslı hayvan ırkıdır. Süt verimi ağır basan bir sürü oluşturulabildiği taktirde bir hayvandan laktasyonda 6-7 ton süt alınır. Besi kabiliyeti çok yüksektir. Süt kalitesi mükemmeldir. Bana göre bir inek 6-7 tondan daha fazla süt veriyorsa, o inek çok değerli değildir. Günde 30 kilonun üzerinde süt veren ineğin derdi ve masrafı hiç bitmez. Verdiğini zaman içinde sana maddi, manevi ödetir. Benim bu ırkı tercih etmem biraz tesadüfi oldu. Sürüme siyah alaca hayvanlarda kattığım oldu ama ilk fırsatta onlardan kurtuldum çünkü hiç dertleri bitmedi. Bu tercih meselesi tabii ki. Holstein da çok iyi bir ırk sonuçta. Yem konusunda ise uyguladığım rasyonu burada paylaşmıştım daha önce. Arpa, buğday, mısır, ayçiçek küspesi, soya küspesi, tuz, mermer tozu ve vitaminden oluşan bir karışımım var. 18 protein, 2650 enerjiye ayarlı. Total rasyonumda ise kesif yemimin yanısıra saman, fiğ otu, yonca ve mısır silajı var. Genel olarak yılda bir yavru alıyoruz. Zaten seninde dediğin gibi bu olmazsa olmaz. Simentalin en büyük avantajı veteriner masraflarının son derece az olmasıdır. Hastalıkların az olması moralman da olumlu bir durum. Onun için bence Simental iyi bir ırk. Ve ben memnunum. Benim maddi konudaki dezavantajım ise sürüyü çoğaltmaya çalışıyo olmam. En kısa zamanda 96 sağmala ulaşmam lazım. Onun için sürümde yandan yiyen yani yiyip de verim vermeyen düvelerim çok. Bundan dolayı şuan para falan kazandığım yok anlayacağın. :)

simentalci link=topic=55373.msg612848#msg612848 date=1341555890' Alıntı:
Hayvancılık yapıyor musun yoksa burada sadece muhabbete mi katılıyorsun? bilmiyorum ama :) Hayvancılıkta para kazanmak, işgücünden tasarruf etmek, yemi 10 kuruş daha ucuza maletmek ve bunun gibi onlarca ayrıntıyla başetmek o kadar zor ki. Keşke herşey güllük gülistanlık olsa. Keşke büyük paralar kazansak da yaptığımız yemi tütsülesek, bir de üzerine kaşar rendeleyip fırına sürsek. )))
Şaka bir yana, dediğin ideal anlamda doğru tabii ki ama öyle yapana kadar o kadar eksiklerimiz var ki. Hiç kolay olmuyor ... uyy-*s

http://www.ayyem.com.tr/Yem/KD-25-Ekspander-Teknolojisi.aspx burada nasıl pişirileceğini anlatıyor :) Bu kadarını yapabildim umarım işinize yarar ;)

Bu da makinesi :)

http://turkish.feed-mill-machinery.com/china-sphs200d_type_single_screw_feed_steam_extruder_and_expander-196962.html

alk-*s alk-*s alk-*s alk-*s alk-*s alk-*s alk-*s alk-*s

Sayın simentalci nickli arkadaşım ;

Çanakkale ye geldiğimde sizinle tanışıp çiftliğinizi dolaşmak isterim.

Türk hayvancılığının sizler gibi bilgili ve kendini sürekli geliştiren kişilere çok ihtiyacı olduğu kanaatindeyim.

simentalci link=topic=55373.msg596496#msg596496 date=1337538416' Alıntı:
süt yemi
310 kg. arpa
180 kg. buğday
150 kg. mısır
200 kg. ayçiçek küspesi
130 kg. soya küspesi
18 kg. mermer tozu
10 kg. vitamin premixi
7 kg. tuz

Şuanki rasyonunuz bu ise güncel fiyatlar ile karşılaştırabilir misiniz.
Rasyonunuzu değiştirdiyseniz birim fiyatları ile yazabilir misiniz.

Rasyona göre süt veriminide paylaşırsanız + olarak seviniriz. alk-*s

aykut_ist link=topic=55373.msg918123#msg918123 date=1410445191' Alıntı:
Şuanki rasyonunuz bu ise güncel fiyatlar ile karşılaştırabilir misiniz.
Rasyonunuzu değiştirdiyseniz birim fiyatları ile yazabilir misiniz.

Rasyona göre süt veriminide paylaşırsanız + olarak seviniriz. alk-*s
Şu anki rasyon biraz daha farklı.
290 arpa
150 mısır
150 buğday
150 ayçiçeği küspesi
140 pamuk küspesi
90 soya küspesi
13 mermer tozu
7 tuz
10 vit-min

Bundan hayvanbaşı 8 kg. Veriyorum. Yanısıra 2 kg saman, 2,5 kg yonca, 1 kg bezelye otu ve 25 kg silaj

Kesif yemin kg. maliyeti 77 krş gibi. Yani 50 kg çuvalı 40 tlyi bulmaz.
Simental sürümün süt ortalaması 22 lt civarı.

Ortaya çıkacak pelet yemin, herhangi bir ticari gaye içine girmeden üretildiği için, dışarıdan para ile satın alınabilecek tüm fabrikasyon keşsf yemlerden randımanlı ve sağlıklı olacağına eminim.

Çünkü rasyondaki buğday gerçek buğday, artığı kepeği, çepeli değil.

En güzel avantajı ise istenilen rasyonun tek seferde homojen şekilde hazırlanması. Hergün hazırlanan rasyonlarda muhakkak miktar sapmaları oluyor.

Gerçekten tebrikler.