Kök hastalığı
Bizde de vardı.fakat bizimkisi fusariumdu.ilk suyu verdik bir hafta sonra tarlaya gittim tarlada öbek öbek yapraklar yere serilmişti.sanki su ister gibi.dibine baktığımda toprak gayet nemliydi.hastalık olduğunu anladım.bu temmuzun 15i gibiydi.
Sonra birinin tavsiyesiyle fosetyl-al + bakıroksiklorür attım. Faydası oldumu oldu ama kesin çözüm değil.sulamadan önce de spont cu denilen şeyden atmıştım. Ne yazık ki hiç birisi fayda etmiyor.hastalıklı olanları bardak gibi kalıyor büyümüyor ne yaşıyor ne ölüyor.
Sizinkisi büyük ihtimalle rizochtania . fusariumda hastalık kökün dışarısına vurmuyor rizoctaniada dışarı kömür gibi olup çatlamalar olur.
Bunun en mantıklı mücadele yolu kök çürüklüğüne dayanıklı çeşit ekmek.bison(sadece fusarium),dozer,bts 4905-5950 ,kws portofino,sesvanderhave ve beta ziraat yeni çeşitler geliştiriyor. Bu çeşitleri kötü tarafı verim potansiyeli düşük.ama denemekten zarar çıkmaz.
Sadece fusariuma karşı hymaxazole tohum ilacı dekar 250 ml fayda ediyor diyorlar.rhizoctania ya ise thram etkili ama yasaklandı.fosetyl al + bakırlı gübre işe yarayabilir.
Su göllenmesi olursa yayılıyor.
toprak sıkışık olmamalı.
Tabi en mantıklısı dayanıklı çeşit.