İYİ GÜNLER BİR KONUYU MERAK EDİYORUM BİLGİSİ OLAN VAR İSE YARDIMCI OLABİLİR Mİ ?? PANCARDA DAMLA SULAMA YÖNTEMİNİ DENEYEN ARKADAŞ VEYA ABİMİZ VAR MI DEKARA KAÇ METRE GİDİYOR KAÇ SIRADA BİR SERİYORSUNUZ YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM
Dekara (1000 m2) 1111 metre boru ihtiyacınız olur.
Atlamalı (1 dolu / 1 boş) serilir.
Yaşlanan / kuruyan yaprakların boruların üzerine yatmasından dolayı toplaması mısır kadar kolay değil. Sıraya işçi girerek, tarla sonuna kadar yürüyerek damlama borularını pancarın üstüne çıkartması gerekiyor. Parçalı söküm yapıldığından, çok bir sıkıntı yaratmıyor.
Denedim, tavsiye ederim.
Bildiğiniz gibi, verim sadece bir faktöre (sulama sisteminin ''iyileştirilmesi'' gibi) bağlı değildir. Aksaray gibi rüzgarı çok olan bir bölgede tarım yapıyorsanız, damlama ile sulamanızın daha düzenli olacağı ve bunun verime katkısı olacağı kesin. Doğru bir şekilde (miktar ve zamanlama) uygularsanız, su ve elektrik/mazot masrafınız azalır, gübrelemeniz daha düzgün olur.... Bu da giderlerinizi azaltacağından, ''veriminiz'' artar.
Deneyen çok ama memnun olanı görmedim daha.
Kısacası sebebi şeker pancarı 60 cm de su tüketimi yapar ve genel mantık olarak alttaki 30 cm'nin ıslak kalması ve üstte ki 30 cm'nin sulanmasıdır.Yani bardak yarıya kadar boşaltılır ve sonrasında su eklenir.Eğer bardak sıcak yaz günlerdinde tamamen boşalırsa bitki strese girer kök ve şekerden kaybeder.Damlama sulama sürekli toprağı yukarıdan ıslak tuttuğu için ben sağlıklı olduğunu düşünmemekteyim kök gelişimi için.Tabi bir sistemi tamamen kötülemekte doğru değil ekim yaptığınız Kırklareli bölgesinde çok yoğun Cercospora hastalığı görünmektedir.Şeker ve kök randımanı dolayısıyla etkilenir.Tabi bunda da Gündüz sıcak saatlerde yaptığınız yağmurlamanın etkisi de tartışılmaz havada ki nem miktarını arttırdığı için.
En iyisi seçenek bölgeniz için gece yağmurlama yapmak olabilir.
Arazi düzse sürümüde güzel yaparsanız yani su çukur gibi yerlere dolup bitkiyi boğmayacaksa olur neden olmasınSalma sulama iyi bir tercih olur mu
İYİ GÜNLER BİR KONUYU MERAK EDİYORUM BİLGİSİ OLAN VAR İSE YARDIMCI OLABİLİR Mİ ?? PANCARDA DAMLA SULAMA YÖNTEMİNİ DENEYEN ARKADAŞ VEYA ABİMİZ VAR MI DEKARA KAÇ METRE GİDİYOR KAÇ SIRADA BİR SERİYORSUNUZ YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM