Ynt: Organomineral Gübre Kullanacağız Nasıldır Kullanan Varmı?
1-) hayvan gübresi
Sadece organik maddeyi artirmakla kalmaz, mikroorganizma sayısını da artırır. Daha önemlisi, bitkilerin ihtiyac duydugu (neredeyse) tüm besin maddelerini de içerisinde barindiri. Artı bünyesinde bulunun fülvik ve akini asitler ile faydamız formdaki besinleri de çözer. Ph ' i düşürür. Teksturu dengeler. Su tutumunu artırır. Toprak dokusunu gevşeyecek işleme kolaylığı kazandırır. Hangi hayvandan geldigi ve fermantasyon bicimi kalitesini çok etkiler.
2-) hasat artıklarını tarlada bırakmak.
Ecnebilerin milyonlarca euro harcayarak geliştirdikleri 'sap kiyicilarin' tek işlevinin bu. Sap-saman ihtiyacınız yoksa, kiyicili bir makine ile biçtiğin tarlanızı. her bicimde (buğday icin ortalama) 300 kg organik madde takviyesi demek bu.
3-) organik menşeili çöp, atık - kompost
Atik hayvan sakatları (tavuk kafası, tüyü) talaş, pancar kuspesi-posasi, uzum cibresi-sapi, yumurta kabugu, zeytin yagi, salca, sarap fabrikasi atiklari, bozuk silajlar, kitlen,is balyalar ...... Va. Tek yönlü besin destegi sağladıkları icin bilinçli yapılması gerekir. Yumurta kabuğu kalsiyumca zengindir mesela. Zaten kirec sorunu olan bir tarlaya yumurta kabuğu verililmemelidir. Sorunu büyütür.
4-) lenirdit - hümik-fülvik asitler.
Dogrudan organik madde artisinda cok basarili degillerdir. Lakin Topragın yapısını düzenledikleri icin verim artısı sağlarlar. Bu sayede birim alandaki bitki ve kök popülasyonu artar. Doğal sonuc,
Kök = organik madde
(biraz dolaylı yani)
5-) organomineral gübreler.
Özellikle dolgu maddesi leonardit olanlar oldukça faydalıdır ama ihtiyacın çok dusuk bir miktarını karşıladıkları icin yeterli gelmezler. Adam gibi bir organik madde takviyesi icin dekar ' a min. 1000 kg organik madde kazandrmak gerekli. dekar ' a 20 kg organomineral gübre verseniz, 10 kg organik madde vermiş olursunuz. Üstelik fiyatı çok pahalı. Dahası, sadece buğdayın sapını tarlada bıraksanız '300 kg' organik madde veriyorsunuz. Yani 30 katı.