Şimdi Doğan.
Ben bildiğimi yazıcam. Sen de hatalı olan yerlerimi düzelt.
Organik madde nedir?
Toprağın içinde, 'bir canlı' tarafından meydana getirilmiş, hayut kaynağı canlı olan tüm maddelere organik madde denir. Toprağın içindeki sap, saman, bitki kökleri, yaprak artıkları, hayvan dışkıları bunların başlıcalarıdır.
Bunların dışında, yine canlı kökenli olan ama çok uzun süreler boyunca toprağın/suyun altında geçirdiği hümikasyon reaksiyonu ile farklı bir hal alan, lakin kökeni 'ölü canlılar' olan Leonerdit, Torf, Turba gibi maddeler de, toprakta bulunan diğer organik maddelerimiz.
Yani kökeni doğrudan yada dolaylı olarak 'canlılar' olan maddeler, organik maddedir. Bu kadar basit.
Bahsettiğimiz bu organik maddelerin topraktaki miktarı, o toprağın verimliliğini belirleyen, 'ilk sırada olan en önemli şey'. O kadar ki, bit toprağın toprak mı, yoksa çöl mü olduğunu buradan anlıyoruz. Erezyon, penetrasyon direnci, inorgonik madde miktarları ve ekotoksikolojik etkileri, nitrifikasyon, aminofikasyon, mikro organizma sayısı, karbon döngüsü, azot döngüsü..... kısaca herşey buna bağlı.
Bugün bir toprağın adam gibi bir verim verebilmesi için, organik madde miktarının %3 ' ün üzerinde olması gerekiyor. %5 ' in altında organik madde bulunan topraklar, 'fakir' olarak nitelensede, en azından %3 ila 5 arası olması şarttır.
Oysa ülke topraklarımızda %1.3-1.4 organik madde var. Durum içler acısı.
Şimdi.
1 dekar toprakta ortalama 400 ila 650 ton arası toprak bulunmakta. Biz ortalama 500 ton kabul edelim.
Bizim topraklarımızda, ortalama %1.3 organik madde var ise, 1 dekarda 6.5 ton civarı organik madde demek bu.
Bizim bunu 1 puan arttırabilmemiz için, dekara 5-6 ton hayvan gübresi vermemiz gerekiyor.
Şimdi geldik asıl soruya:
Topraktakiöorganik madde miktarını %0,5 arttırmak için, 2.5 ton organik materyal gerekirken, senin vereceğin 5-6 litre Hümik asit organik madde miktarını nasıl arttıracak?
Hümik asit faydalıdır. Toprakta alınamayan inorgonik bileşikleri çözerek kullanışlı hale getirir. Toprağa dengeler. Iyidir, hoştur.
Ama 5 litre Hümik asitin cürmü ne ki 2500 kg organik madde kazandıracak toprağa?
Öyle bi dünya yok.
Ülkedeki tarım arazilerinin en büyük sorunu organik maddedir. Ereztonun da kaynağı budur, girdi maliyetlerinin yükselmesinin de sebebi budur, toprağın çoraklaşmasının da, düşük verimin de, sağlıksız gıdalarında sebebi budur.
Bunun tartışması olmaz.
'Hümik asit maliyet/fayda olanı bakımından çiftlik gübresinden öndedir diyen birinde art niyet ararım'. Bu kadar net.
Sen fülvik asitini, Hümik asitini üret. Tüm faydalarını anlat, insanları bilinçlendir. Ülkeye faydalı ol. Para da kazan. Hatta varsa gelip ben alayım. Buna kimsenin lafı yok. Sonuna kadar da yanındayız.
Ama Hümik asiti, organik madde artırımı bakımından hayvan gübresinin önüme koyma.
3 kuruş daha fazla kazanmak için '1 litre solucan gübresi, 3 ton çiftlik gübresini bozar' diyenler gibi ülke tarımını ayak altı etme.
Gelelim maliyet kısmına.
Şu an en ucuz Hümik asit 8 lira. Dekara 6 lt atsak, 48 lira eder. Atımı vs 50 lira. Dekar maliyetimiz bu.
---
Son 20 gündür gübre çekiyorum. Şu an gübresini aldığım yer 2 km uzakta. Adamın çiftliğindeki gübresini bıçakla topladım. 150-170 ton gübre var. Bir araba ona çekiyorum. Bir araba kendime. Yarı yarıya yani. İşçilik benim, gübre onun. 'Win win stuation' durumu.
Elim de alıştı. Kubota 100 liralık mazot ile 32-34 araba gübre yüklüyor. 1120 John Deere ile çekiyorum:
Nakliyede romork başına 4-5 lira arası mazot gidiyor.
Şimdi hesaplayalım:
- 3 lira yükleme masrafı. Bir adama, bir kendime yüklüyorum. 6 lira.
- 5 lira nakliye masrafı. Adamın tarla çiftliğin hemen arkası. Ona da 1 lira koysak. Etti 6 lira.
Hiç biri 4.5 tondan aşağı gelmez ya, hadi 4 ton diyelim.
4 ton gübrenin bana maliyeti 12 lira. Hadi çok çok 3 lira da dağıtmaya koyalım. Etti 15 lira. Sonra manzara şu:
Geçen bi arkadaşla oturduk hesapladık. 1 romork gübrenin içindeki tüm besin elementlerini, amino, fülvik asitleri para ile almaya kalksan, 580 lira tutuyordu.
Hümik asit 1 dekar maliyeti 50 lira
Çiftlik gübresi dekar maliyeti 15 lira.
Senin ekonomik dediğin şey, tam 3 kat pahalıya çıktı.
DAP olmuş 2000 lira. Yer mi Trakya çocuğu? Yemez.
Benim bu yıl kullanacağım gübre miktarı tam 3 ' te 1 ' ine indi. Gübre maliyetim 3 kat azaldı.
'Ben bu yıl Hümik asit attım da, gübreyi yarı yarıya düşüreyim' diyebiliyor musun? Diyemiyorsun. Fena patlar.
Benim gübre 4 yıl çalışacak. Maliyeti yok. Sırf işçilik. Uğraşırmıyor mu? Uğraştırıyor.
Sabah 06:00 ' da kalk. Koyunları sal. Kuzuları besle. Gel. Bir lokma birşey ye. Atla traktöre. Tek kişi yükle, tek kişi çek. Akşam 5 ' te tekrar koyunları sal. Gece 10 ' da eve gel.
Günde anca 8-10 araba çekebiliyorum. Uğraştırıyor yani.
E kardeşim ben çiftçiyim. Benim işim ne? Uğraştıracak tabi. Böyle mazeret olmaz. Senede zaten kaç ay çalışıyoruz! Dürüstçe cevap verelim.
'Bizim buralarda gübre yok' diyenler var. Bul arkadaşım. İşin ne? İş traktör almak olduğumda şehir şehir, galeri galeri geziyorsun. Orda harcadığın eforun 3 ' te 1 ' ini buna harcasan bulursun zaten.
Memlekette hayvancılık yapılmayan bölge var mı?
Yok. Eee o zaman? Demek ki yeterince aramıyorusun. Onu geçtim, artık büyük işletmeler ufak bir ücret karşılığında, seperatör ile gelip kendi atıyor tarlaya. Sen yeter ki iste.
Gelinin canı oynamak istemezse, yerim dar dermiş. Aynı hesap.