okullarımızda, hangi meslek eğitimleri verilmeli

ortaokul-lise çağındaki gençlerimizi nasıl yetiştirmeliyiz...

-mimar, mühendis, hekim, veteriner hekim, ziraat mühendisi, hukukçu, kamu yöneticisi, siyasetçi vb yetiştiren okullara (üniversitelere) ilave olarak...
-ortaokul-lise seviyesinde, tarım elemnı (ziraat-hayvancılık teknikeri, teknisyeni, sertifikalı çiftçi), sanayi elemanı (tekniker-teknisyen, sertifikalı işçi), tarım aletleri, tarım makineleri başta olmak üzere öteki sanayi alanlarında çalışmak üzere yetiştirilmeli, eğitim verilmeli)...

-yabancı dil eğitimi (ingilizce, okuma, anlama seviyesinde) verilmeli...
teknik ingilizce dersleri verilmelidir...

tarım okullarından mezun, tarım ve hayvancılık yapacak gençlere (sertifikalı çiftçilere) her türlü destek verilmeli (tarım arazisi/tarla, çiftlik arazisi, uygun kıredi vb) verilmeli...
yurt dışına, eğitim amacıyla gönderilen gençler (üniversiteden mezun olanların eğitimleri), bu eğitimlerini yurt içinde yapabilmeli,
yurt dışında eğitim amacıyla yapılar harcamalar, yurtta yapılmalı...
topraksız vatandaşlara, tarım arazileri tahsisi yapılmalı, tarım makineleri ve ekipmanları desteği verilmeli...

ortaokul-lise seviyesindeki okullarımızın, %80-90'ı seviyesinde, meslek okulu şeklinde eğitim vermeli...
%10 seviyesinde, üniversite ve yüksekokul seviyesinde eğitim verilmelidir...
büyükşehirlerdeki tarım-hayvancılık okullarından mezun genç çiftçilere kamu arazileri tahsis edilmeli...

tarım ve hayvancılık,
yabancıların işgücü ile yapılan bir alan olmaktan çıkarılmalı,
gençlerin tercih edecekleri bir hayat şekli ve iş alanı haline getirilmelidir...

ne zaman başlamalı...

bence lise zorunluluğu kalkmalı. günümüz şartlarında üniversite okuyanlar bile doğru dürüst bir iş bulamıyorken lisede saçma sapan eğitim görmüş kişi gidip bir sanayide vs çalışamaz çünkü yaşı geçmiş olacak. ülkenin şu şartlarda okumuş kişilere değilde okumamış ama bir zanaat bilen kişilere ihtiyacı var. zaten bu tarz kaynakçı vs ustaların mühendislerden daha fazla maaş aldıkları gerçeği var. tarım içinda aynı şekilde.

Bazılarına okul hiç birşey vermiyor zarar ziyan ömürünü boşa geçirmek
Herkes için değil tabi ki
Aileden alınan temel çok önemli ilk önce
Usta çırak dönemi bitti sanayide çırak yok
Birçok sektör de eleman yok yetişkin eleman sıkıntı
Ben orta 3 kadar okudum işi hayatı babam ve dedemden öğrendim ama onlarda ilgilendiler bırakmadılar özellikle dedem
Ben şimdi bakıyorum dedem gibi olamam o çok mücadeleci bir insandı pes etmezdi ben yapamam onun gibi
Okullar da İhtiyaca zamana göre dinimizi kültürümüzü unutmadan kişiyi meslek sahibi yapmalı
Kişi okulu severek isteyerek gitmeli okuldan sonrada işi hazır olmalı en değerli yılları boşa geçmemeli bu kısacık hayatta

ustalık-çıraklık,
kadim öğrenme sekli,

öğrenen için en kolay, en iyi öğrenme şekli,
bir işi yaparak öğrenmek,

ingilizlerin, 'training on job/tireyning on jab' dedikleri...

kaportacılık, kaynakçılık, demir doğrama...
duvar ustalığı, kerpiç dökme, sıvacılık, badana-boya vb...
meyve ağaçlarında budama yapma, aşı yapma...

konfeksiyon (kesme-biçme), dokumacılık...

kadim meslekler, çiftçilik, hayvancılık...
tecrübeli kişiden, ustadan öğrenmek...

okulda öğrenme,
okuma ile ya da ders dinleyerek öğrenme...
öğrenilen bilgi...
tatbikat-uygulama ile desteklenir...pekiştirilir
görerek, yaparak öğrenme...

hayvancılıkta,

zooteknist ya da yem uzmanı direktifiyle, rasyon hazırlamayı öğrenmek...

enjeksiyon yapmak (ilaçların- antibiyotiklerin, ağrı kesicilerin-ateş düşürücülerin, aşıların zerkedilmesi)...
veterinerleri izleyerek ya da veterinerin direktifleri ile enjeksiyon yapmayı, aşı yapmayı öğrenmek...

enjektör-iğne kullanmak,
kullanılacak, iğne türleri (hayvanların büyüklüklerine göre, deri altına yapılan enjeksiyonlarda kullanılan iğnenin kalınlığı, uzunluğu),
ya da kas içine yapılan enjeksiyonlarda kullanılan iğnelerin uzunlukları, kalınlıkları
büyükbaş hayvanlarda, bütün enjeksiyonlar boyun bölgesine (omuz önüne) yapılır...
hayvan ilaçlarının, hayvan aşılarının saklanması-kullanılması, ilaçları, aşıları veteriner direktiflerini dikkate alarak, kullanmak...
mesela, aşının derialtına verilmesi...
ya da antibiyotiklerin kas içine verilmesi, vitamin-mineral enjeksiyonlarının kas içine/deri altına verilmesi...
parazit ilaçlarının içirilmesi...vb

hayvancılık yapan çiftçinin asgari temel bilgiyi öğrenmesi...
muhtemelen, başarıyı artıracaktır...