NOHUT TARIMI İLE İLGİLİ BİLGİ TALEBİ

Ynt: NOHUT TARIMI İLE İLGİLİ BİLGİ TALEBİ

biz nadiren dinledirdigimiz tarlalara ekeriz nohut gübrede ilaçta atmadık hiç.. en son ektigimizde 3-4 yıl oluyor para etmemişti bidaha ekmedik.. dönüme 100kg civarı verdi yaz aylarında hasat ediyoruz.. toplama işini işçi ile yaptırdıgımız için para etmeyince bu masrafı bile karşılamaz diye ekmedik bidaha işçi maliyeti fazla bizim burada. dönüme 10kg atarız tohum. hastalık v.s de olmaz bizim burada.. mercimek ekeriz bazı seneler mercimek nohuttan daha iyi para getirir daha zahmetli ama samanı da çok degerli.. saman masraflarını karşılıyor neredeyse ürün size kalıyor..

nemli yerleri sevmez.bu haklısınız.nohut bol güneşi sever.tabanı suyu bulduktan sonra

tura30 link=topic=30692.msg265255#msg265255 date=1270040856' Alıntı:
üzerinde lombardin motor var direksiyonlu ve biçerdöver gibi pisdonlu pisdonla ön tapla inip kalkıyor.
kendinden motorlu 3 tekerli var fakat benimki 4 tekerli
Biz yıllar önce bu makinayı kullandık yonca için.Nohutiçin kullanmak mantıklı .O zaman ZAZA türü traktöre takılan biçiçilerde olabilir.

Nohut tarımını bence tek başına düşünmemek gerekir. Bizim buralarda nohut sadece kıraca ekilir. Normalde arpa-nadasarpa-nadas şeklinde münavebe vardır buda 6 yılda 3 ekime müsade verir. Ben arpa-nohut-nadas şeklinde ekiyorum 6 yılda 4 kez ekmiş oluyorum. Nohut masrafsız yapabilirseniz ortalama arpa ile aynı kara ulaşabiirsiniz.
arpa hasadından sonra çizel dediğimiz aletle sürüyorum. ekime kadar 2 kez tırmık 1 kaz ayağı çekiyorum. martın ortası gibi ekiyorum. ekimle beraber 10 kg dap atıyorum ortalama 8 kg tohum kullanıyorum ekimsornrası çıkış öncesi ot ilacını merdane çektikten sonra yapıyorum. İlk ekilen tarlada verim biraz az oluyor ikinci kez ekilen tarlada bakteri oluştuğu için verim yüksek olduğu söylendi ilk defa bu yıl aynı tarlaya ekebildim. normalde verim 120 kg falan oluyor. ama biçerdöverle hasat edemeyip ell yolum+patoz pahalıya geliyor.
sonuç olarak heaplarda ve özellikle münavebelerde ileriki yıllarıda düşünmek gerekir.

ofas link=topic=30692.msg266164#msg266164 date=1270362622' Alıntı:
Nohut tarımını bence tek başına düşünmemek gerekir. Bizim buralarda nohut sadece kıraca ekilir. Normalde arpa-nadasarpa-nadas şeklinde münavebe vardır buda 6 yılda 3 ekime müsade verir. Ben arpa-nohut-nadas şeklinde ekiyorum 6 yılda 4 kez ekmiş oluyorum. Nohut masrafsız yapabilirseniz ortalama arpa ile aynı kara ulaşabiirsiniz.
arpa hasadından sonra çizel dediğimiz aletle sürüyorum. ekime kadar 2 kez tırmık 1 kaz ayağı çekiyorum. martın ortası gibi ekiyorum. ekimle beraber 10 kg dap atıyorum ortalama 8 kg tohum kullanıyorum ekimsornrası çıkış öncesi ot ilacını merdane çektikten sonra yapıyorum. İlk ekilen tarlada verim biraz az oluyor ikinci kez ekilen tarlada bakteri oluştuğu için verim yüksek olduğu söylendi ilk defa bu yıl aynı tarlaya ekebildim. normalde verim 120 kg falan oluyor. ama biçerdöverle hasat edemeyip ell yolum+patoz pahalıya geliyor.
sonuç olarak heaplarda ve özellikle münavebelerde ileriki yıllarıda düşünmek gerekir.
Benim tek dikkatimi çeken şey; 1 Da.a atılan tohum miktarı. 8 kg çok az değilmi. Bence tohum miktarını sıklaştırsanız m2 y düşen tohum miktarı artarsa doğa olarak ürün miktarıda artacaktır.En azından daha az yer işleyerek yakıttan tasarruf edilmiş olur.

aynı parsele 2 yıl önce hububat mibzeriyle ekimde 2 delik kapatıp 1 delik açtık 6 kg tohum ektik. tarla tamamen kapandı çok iyi dallandı. çeşit gökçe idi.
Bu sene mibzerin 1 delik açıp 1 deliğini kapatarak ekim yaptık. dekara 8 kg gibi tohum attık, çeşit sertifikalı yaşa-05 tohum biraz daha küçüktü. yani da atılan tohum sayısı yaklaşık %50 arttı çıkış normal olursa ki olmaması için sebep yok bence durum fena değil. Eşim Ziraat müh oda az attın dedi ama bakalım.
2 yıl önceki verim 120kg/da tarlaya ilk nohut ekilişiydi.

ofas link=topic=30692.msg266241#msg266241 date=1270383390' Alıntı:
aynı parsele 2 yıl önce hububat mibzeriyle ekimde 2 delik kapatıp 1 delik açtık 6 kg tohum ektik. tarla tamamen kapandı çok iyi dallandı. çeşit gökçe idi.
Bu sene mibzerin 1 delik açıp 1 deliğini kapatarak ekim yaptık. dekara 8 kg gibi tohum attık, çeşit sertifikalı yaşa-05 tohum biraz daha küçüktü. yani da atılan tohum sayısı yaklaşık %50 arttı çıkış normal olursa ki olmaması için sebep yok bence durum fena değil. Eşim Ziraat müh oda az attın dedi ama bakalım.
2 yıl önceki verim 120kg/da tarlaya ilk nohut ekilişiydi.
Bizde ilk ekime başlandığı yıllarda kara dönüm yani; 40 adıma 40 adım bir alana 32 kg yani 2 teneke nohut atardık..Bu ekim şekli serpme veya pulluk üzerine konulan basit makinalar ile direkt anıza nisan sonu mayıs 20 ' sine kadar olan sürede yapılırdı. O dönemlerde dönümden 350-450 kg arası nohut alıyorduk ki çok çok iyi idi. Daha sonra yerlerini son baharda sürürp bırakmaya başladık, kış yağışlı geçerse ilkbaharda tav olmuyo kış normal geçerse iyi oluyordu.
Zamanla nohut ekim makinaları gelişti ve kazmalı 9 sıralı üzerinde tohum sandığı olan makinalar çıktı, derken bunların gübreyide aynı anda atanları çıktı. Fakat okadar emeğe karşılık bizim verimler düştü, fiyatta bi istikrar oluşmadı, arazilerinde dalgalı ve eğimli olması biçerdöver ile hasatı imkansız kılınca nohut işi popüleritesini kaybetti. Şu an için sadece elimizdeki tohum miktarını korumak için ekiyoruz. Fakat sizin bahsettiğiniz dekara 8 kg gibi miktarda tohum ekersek; eminim kasım ayına kadar bizde nohut olgunlaşmaz. Ağaç gibi dallanır, çünkü rakım 1300 metre ve rüzgarlardan poyraz hakim..

İklim faktörüne lafım yok.
Malum çiftçiysek dükkanımızın çatısı da yok.