NOHUT TARIMI İLE İLGİLİ BİLGİ TALEBİ

Ynt: NOHUT TARIMI İLE İLGİLİ BİLGİ TALEBİ

safanuroglu link=topic=30692.msg264099#msg264099 date=1269549904' Alıntı:
ben kütahyalıyım köylü kardeş. tarım bizim ek uğraşımız.
ama gene de en üst seviyede verim almayı hedefliyoruz. malum o kadar uğraştırıyor.
Kütahya ' nın neresindensiniz? Aslanapa ' da her yer nohut ekiliyor.Tam ova.Orada da-kırmızı nohut ekiliyor du.

Merhaba AYgün Bey,
Biz Çavdarhisarlıyız aslen. Aslanapalı değiliz ama aramızda 30 km gibi kısa bir mesafe var.
Bizim yörede de kırmızı nohut ekilir. Biz genel olarak bulut çaldı hastalığından ötürü kayıplar veririz.

O da olmasa, verimimiz güzel olsa elle yolum yerine makineli işlemeye geçeceğiz. Kimi zaman nohut tarımı bizim oralarda kendini bile zor kurtarır.

maygun10 link=topic=30692.msg264786#msg264786 date=1269874305' Alıntı:
Kütahya ' nın neresindensiniz? Aslanapa ' da her yer nohut ekiliyor.Tam ova.Orada da-kırmızı nohut ekiliyor du.

aklıma gelmişken bir hesap çıkaralım arkadaşlar :)
şimdi 30 dönüm nohut ekmiş olsak. .bizim orada dönümler 1600 metrekare yani 1,6 dekar.
100 kg verim alsak dekardan.. 4800 kg yapar,,, 4800*1,75 tl= 8400 TL.

güzel para :D

safanuroglu link=topic=30692.msg264998#msg264998 date=1269953177' Alıntı:
aklıma gelmişken bir hesap çıkaralım arkadaşlar :)
şimdi 30 dönüm nohut ekmiş olsak. .bizim orada dönümler 1600 metrekare yani 1,6 dekar.
100 kg verim alsak dekardan.. 4800 kg yapar,,, 4800*1,75 tl= 8400 TL.

güzel para :D
safanuroğlu direk perekende satıştanmı hesapladın ne yaptın 1,75 tl, gerçek söylüyorum bu fiyatlara çiftçi nohut satsa kendi adıma konuşuyorum, bir daha ekin felan ekmem inanki.nohuttan başka hiçbir şey ekmem. daha biz hiç 1100 tl nin üstünde nohut satmadık inanırmısın 1100 tl ' yide ölçtüler %70 9 numara çıktı ve o yıl 28 ton nohutu onun hatırına satabildim. yoksa 0,900-0,950 tl civarında ortalama piyasa. inşallah dediğin fiyatlardan satılırda milletin yüzü nohut ' tan güler..

gökoğlu link=topic=30692.msg265002#msg265002 date=1269954226' Alıntı:
safanuroğlu direk perekende satıştanmı hesapladın ne yaptın 1,75 tl, gerçek söylüyorum bu fiyatlara çiftçi nohut satsa kendi adıma konuşuyorum, bir daha ekin felan ekmem inanki.nohuttan başka hiçbir şey ekmem. daha biz hiç 1100 tl nin üstünde nohut satmadık inanırmısın 1100 tl ' yide ölçtüler %70 9 numara çıktı ve o yıl 28 ton nohutu onun hatırına satabildim. yoksa 0,900-0,950 tl civarında ortalama piyasa. inşallah dediğin fiyatlardan satılırda milletin yüzü nohut ' tan güler..
Gökoğlu; Safa ' nın yazdıkları doğrudur.. Şu a için ' kırmızı nohut ' un fiyatı 1.6-2.tl/kg civarıdır. Kırmızı nohut leblebilik olrak ekiliyor, genelde ağır pişer veya hiç pişmez. Ben şahsen bu yıl sadece tohumu korumak ve miktarını arttırmak için ekeceğim. 100 kg tohum var, 4 dekar(4000 m2) yere ekmeyi planlıyorum. Muhtemelen Nisan 20 ' den sonra ekeriz. Daha erken hiç eken olmaz, buda hasatı Ramazan ayına denk getiriyor.:( 2 yıl ara vericez...

elimde biçerdöver gibi pisdonlu yonca biçme makinesi var yerden yüksekli 4 parmak olsun nohut rahat biçilir.
gidensene antepli bir vatandaş beni çevirdi makinayı satmazmısın dedi bende yok dedim arkadaşla samimi olduk.dediki bu elimde olsa ne para kazanırım dedi.ama şansdan bizim buralarda nohut ekilmiyor ekilse işçiye iş verdirmezdim.

pistonlu yonca biçme makinesi nasıl birşey oluyor arkadaşlar?
şu ana dek tamburlusunu gördüm ama pistonlu denk gelmedi...

eğer pistonludan kastınız tamburlu ise tamburlu biçme makinesi ile nohut biçilmez kardeş. taneleri döker.

safanuroglu link=topic=30692.msg265189#msg265189 date=1269984215' Alıntı:
pistonlu yonca biçme makinesi nasıl birşey oluyor arkadaşlar?
şu ana dek tamburlusunu gördüm ama pistonlu denk gelmedi...

eğer pistonludan kastınız tamburlu ise tamburlu biçme makinesi ile nohut biçilmez kardeş. taneleri döker.

üzerinde lombardin motor var direksiyonlu ve biçerdöver gibi pisdonlu pisdonla ön tapla inip kalkıyor.
kendinden motorlu 3 tekerli var fakat benimki 4 tekerli

hmmm.. kardeş merak ettim senin yonca biçme makinesini.. nasıl birşeyki o ..
aradım internette bulamadım.

Arkadaşlar,
Nohut tarımı aslında çiftçiye tam olarak birşey kazandırmıyor.. Özellikle de bizim yörede.
Biz ekip kaldırmayı bilmiyoruz belki de.. Ama insanlar koyunculuk yapsa, fiğ ekip yedirse daha mantıklı.

hesabını çıkardım kendime göre, nohut ekip yem almaktansa fiğ ekip içinde koyun otlatmak daha karlı arkadaşlar.

safanuroglu link=topic=30692.msg265314#msg265314 date=1270053372' Alıntı:

arkadaş şuan izmirde dışardan gelior gidensene bu makinanın parçasını ararken izmirden ital gldini resminide görmüştüm şuan araştırdım bulamadım fakat buldum zaman gösderecam

safanuroglu link=topic=30692.msg265314#msg265314 date=1270053372' Alıntı:

zimaş ziraat.

Ürün Kodu : BCS 280
BCS 280 BİÇERBAĞLAR
bunun aynısı bende var üzerindeki akipman olmadı için yanca biçmede kullanıyorum

nohutu hiç bir makinayla biçemessiniz.çünkü bıçak kesme hızını kimse ayarlayamıyor.nohutları ancak biçerdöverle hasat edebilirsini.tek makina budur.ekim yeri ve hazırlıgı çok güzel olmalı.taşlı engebelli arazileri elle biçtirirsiniz.boşa emek ve zahmetlere girmeyiniz.

nailyetek link=topic=30692.msg265079#msg265079 date=1269970806' Alıntı:
Gökoğlu; Safa ' nın yazdıkları doğrudur.. Şu a için ' kırmızı nohut ' un fiyatı 1.6-2.tl/kg civarıdır. Kırmızı nohut leblebilik olrak ekiliyor, genelde ağır pişer veya hiç pişmez. Ben şahsen bu yıl sadece tohumu korumak ve miktarını arttırmak için ekeceğim. 100 kg tohum var, 4 dekar(4000 m2) yere ekmeyi planlıyorum. Muhtemelen Nisan 20 ' den sonra ekeriz. Daha erken hiç eken olmaz, buda hasatı Ramazan ayına denk getiriyor.:( 2 yıl ara vericez...
Anladım nail abi, söylediklerimiz farklı nohut cinslerinden herhalde, bizim ektiğimiz yemeklik nohut.. hakkaten merak ettim kırmızı nohut ' u bizim buralarda hiç bu çinsten eken yok. biraz fazla ek abi ' de belki tohumluk isteriz. teşekkürederim.

maygun10 link=topic=30692.msg264786#msg264786 date=1269874305' Alıntı:
ben Aslanapalıyım biz nohutu mayıs ayının 10 u gibi ekeriz erken ektiğimizde bizde pek olmaz denedik çünkü nohut kumar gibi bişi ekersin ya hasta olur.yada hasta olmaz ama para etmez bide nohut ekilen yerde buğday ektinmi yıl kurak gittimi buğdayda verim kaybı oluyo bide aynı tarlaya enaz 4 yada 5 yıldan önce ekmemek lazım nohutu ekeresen hastalanıyo ilaç falanda kar etmiyo biçerdöverle falan denendi hasatı yarı yarıya dane kaybı en iyisi elle yolmak Aslanapaya urfalı işçiler geliyo biz dönüm hesabı onlara yolduruz sonrada patozlarız.

merhabalar keykubat kardeş,
biz henüz nohut ekimi yapmadık. dediğin gibi gerçekten nohut işi kumar. bakarsın olur bakarsın olmaz.
senin ekim takvimine göre ekelim bakalım bu sene. geç ekim iyi oluyor deniliyor hem.

[

ben Aslanapalıyım biz nohutu mayıs ayının 10 u gibi ekeriz erken ektiğimizde bizde pek olmaz denedik çünkü nohut kumar gibi bişi ekersin ya hasta olur.yada hasta olmaz ama para etmez bide nohut ekilen yerde buğday ektinmi yıl kurak gittimi buğdayda verim kaybı oluyo bide aynı tarlaya enaz 4 yada 5 yıldan önce ekmemek lazım nohutu ekeresen hastalanıyo ilaç falanda kar etmiyo biçerdöverle falan denendi hasatı yarı yarıya dane kaybı en iyisi elle yolmak Aslanapaya urfalı işçiler geliyo biz dönüm hesabı onlara yolduruz sonrada patozlarız.

nohut hakında çok yanlış bilgiler biliyorsunuz.zamanında yapılan tekniğine uyuldugu takdirde hastalık.olmaz.antraknoza dayanıklı tohum ve ilaçlama tekniği mevcuttur.hastalıga toleranslı tohumlar da mevcuttur.nohut tarlayı öldürmez.hizmet çok önemlidir.tarlaya ve tohuma.
]

köylü link=topic=30692.msg265605#msg265605 date=1270147814' Alıntı:
[

nohut hakında çok yanlış bilgiler biliyorsunuz.zamanında yapılan tekniğine uyuldugu takdirde hastalık.olmaz.antraknoza dayanıklı tohum ve ilaçlama tekniği mevcuttur.hastalıga toleranslı tohumlar da mevcuttur.nohut tarlayı öldürmez.hizmet çok önemlidir.tarlaya ve tohuma.
]
bizim buralarda çok ekiden beri nohut ekilir yazdıklarım tecrübelerle sabittir mesela dağ köyleri haziranda ekim yapar oralarda süper nohut olur ben geçen yıl ziraat mühendisine danışarak tohumu ilaçladım antaknoza karşı ama yinede hastalandı nohut ama hastalığa dirençli tohum olmayabilir bizim tohumlar fakat bizde kırağı ve sis haziran ortalarına hatta yıl yağışlı gittimi temmuz başına kadar sis olabilir nohut çok sıcağı ve nemi sevmez ekim yönü poyraza karşı olursa
daha iri dane yapar