Slajlık Mısır ve Soya Yetiştiriciliği

Slajlık mısır yetiştiriciliği son 20 yılda çok hızlı bir artış göstermiştir. Slajlık mısır tohumu ekim zamanı bölgelere göre mart ayından ağustos ayına kadar
sürmektedir.Birinci ürün slajlık mısır ekimi erken ilkbaharda ikinci ürün slajlık mısır ekimi buğday arpa hasadından sonra haziran ve temmuz aylarında
ekilmektedir.Bir torba (50 000 adet) mısır tohumuyla 6-7 dekar arazi ekilebilmektedir.Bir dekar araziye 7500-8000 - 14000 adet mısır tohumu mibzerle
ekilir. Dekara 2-2.5 kg mısır tohumu ekimi yapılır.
Ekli dosyayı görüntüle 19917
Slajı yapılacak mısırın protein oranı düşük olup % 7.civarındadır. Slajı yapılacak mısırın protein oranını yükseltmek için slajlık soya fasulyesiyle karışık
ekilmektedir. Bu karışımda enerji ve protein oranları mükemmel bir uyum gösterir. Slajlık soya fasulyesi tohumundan dekara 8- 10 kg ekim yapılır. Erkenci ilkbaharda 1. ürün olarak ve buğday arpa hasatından sonra 2. ürün
olarak ekilmektedir. Slajlık mısır tohumuyla karışım halinde ekilecekse dekara 3- 4 kg tohum ekilir. Yaklaşık 1.70 - 2 m. boy yapabilmektedir.

Slajlık soya fasulyesi çok yüksek protein içerir,soya tanesinde ham protein oranı %42 dir. Soyanın yeşil aksamında hasat zamanına göre % 17- 24.6' ham
protein içermektedir. Slaj kalitesi çok yüksektir.%35 kuru madde,%43.3 NDF, %32.3 ADF, %6.7 ADL içermektedir (%100 kuru madde bazında).
Ekli dosyayı görüntüle 19918
Amerika'da slajlık mısır - slajlık soya fasulyesi karışımları yaygın ekilmektedir. edilmektedir. Mısır slajının protein oranı düşük olup % 7 dolayındadır.Mısır soya slajı karışımlarında ham protein oranı çok yükselmektedir. Tam olarak slajlık
mısır ve slajlık soya karışımında ham protein oranı %16-17 dolayındadır. Mısır-soya karışımında mısırın protein oranı soya nedeniyle tam iki katına
çıkmaktadır.
Mısır - slajlık soya fasulyesi karışımları birlikte ekildiğinde dekardan alınan slaj miktarı daha çok artış sağlamaktadır.Soya toprağa yüksek
oranda azot vermektedir.Buda mısırın verimini artırmaktadır.Yine mısır sırası aralarında gelişen soya dekardan alınan slaj miktarını yükseltmektedir.Yapılan
bilimsel araştırmalarda soya slajı-mısır slajı karışımlarıyla beslenen hayvanlarda mısır slajı tüketiminde %30 tasarruf sağlanmıştır.Hayvan beslemede soya
slajı ana protein kaynağını oluşturmaktadır. Dışarıdan çok fazla proteine ihtiyaç kalmamaktadır.
Ekli dosyayı görüntüle 19919
Soyanın slaj yapım zamanı:Soya slajı için en uygun dönem, hiç yaprak kaybının olmadığı olgunluk dönemidir yaklaşık bu süre de 90-100 güne tekabül
eder.Soya slajı yapılırken bir miktar arpa kırması ve tuz ilave edilmesiyle slaj kalitesi yükseltilmiş olmaktadır.

Slajlık soya ve slajlık mısır ekimlerinde farklı yöntemler uygulanabilir.iki sıra soya ve bir sıra mısır şeklinde ekilebilir. Yada bir sıra
soya bir sıra mısır şeklinde olabilir.Diğer bir yöntemse aynı sıraya soya ve mısırın birlikte ekilmesidir. En
uygun yöntem ise tarlanın belirli bir kısmını slajlık mısır belirli bir kısmını ise slajlık soya ekmektir.
Yine mısır soya ekimi %50- %50 şeklinde ekilebildiği gibi tavsiye edilen oran %70 mısır -% 30 soya şeklindedir. Soya ekilirken soya bakterisi ile uygulama
yapıldıktan sonra ekilir. Uygulama güneş görmeyen gölge bir yerde yapılır. Güneşte soya bakterisi zarar görür.

Slajlık mısır yetiştiriciliği son 20 yılda çok hızlı bir artış göstermiştir. Slajlık mısır tohumu ekim zamanı bölgelere göre mart ayından ağustos ayına kadar
sürmektedir.Birinci ürün slajlık mısır ekimi erken ilkbaharda ikinci ürün slajlık mısır ekimi buğday arpa hasadından sonra haziran ve temmuz aylarında
ekilmektedir.Bir torba (50 000 adet) mısır tohumuyla 6-7 dekar arazi ekilebilmektedir.Bir dekar araziye 7500-8000 - 14000 adet mısır tohumu mibzerle
ekilir. Dekara 2-2.5 kg mısır tohumu ekimi yapılır.
Ekli dosyayı görüntüle 19917
Slajı yapılacak mısırın protein oranı düşük olup % 7.civarındadır. Slajı yapılacak mısırın protein oranını yükseltmek için slajlık soya fasulyesiyle karışık
ekilmektedir. Bu karışımda enerji ve protein oranları mükemmel bir uyum gösterir. Slajlık soya fasulyesi tohumundan dekara 8- 10 kg ekim yapılır. Erkenci ilkbaharda 1. ürün olarak ve buğday arpa hasatından sonra 2. ürün
olarak ekilmektedir. Slajlık mısır tohumuyla karışım halinde ekilecekse dekara 3- 4 kg tohum ekilir. Yaklaşık 1.70 - 2 m. boy yapabilmektedir.

Slajlık soya fasulyesi çok yüksek protein içerir,soya tanesinde ham protein oranı %42 dir. Soyanın yeşil aksamında hasat zamanına göre % 17- 24.6' ham
protein içermektedir. Slaj kalitesi çok yüksektir.%35 kuru madde,%43.3 NDF, %32.3 ADF, %6.7 ADL içermektedir (%100 kuru madde bazında).
Ekli dosyayı görüntüle 19918
Amerika'da slajlık mısır - slajlık soya fasulyesi karışımları yaygın ekilmektedir. edilmektedir. Mısır slajının protein oranı düşük olup % 7 dolayındadır.Mısır soya slajı karışımlarında ham protein oranı çok yükselmektedir. Tam olarak slajlık
mısır ve slajlık soya karışımında ham protein oranı %16-17 dolayındadır. Mısır-soya karışımında mısırın protein oranı soya nedeniyle tam iki katına
çıkmaktadır.
Mısır - slajlık soya fasulyesi karışımları birlikte ekildiğinde dekardan alınan slaj miktarı daha çok artış sağlamaktadır.Soya toprağa yüksek
oranda azot vermektedir.Buda mısırın verimini artırmaktadır.Yine mısır sırası aralarında gelişen soya dekardan alınan slaj miktarını yükseltmektedir.Yapılan
bilimsel araştırmalarda soya slajı-mısır slajı karışımlarıyla beslenen hayvanlarda mısır slajı tüketiminde %30 tasarruf sağlanmıştır.Hayvan beslemede soya
slajı ana protein kaynağını oluşturmaktadır. Dışarıdan çok fazla proteine ihtiyaç kalmamaktadır.
Ekli dosyayı görüntüle 19919
Soyanın slaj yapım zamanı:Soya slajı için en uygun dönem, hiç yaprak kaybının olmadığı olgunluk dönemidir yaklaşık bu süre de 90-100 güne tekabül
eder.Soya slajı yapılırken bir miktar arpa kırması ve tuz ilave edilmesiyle slaj kalitesi yükseltilmiş olmaktadır.

Slajlık soya ve slajlık mısır ekimlerinde farklı yöntemler uygulanabilir.iki sıra soya ve bir sıra mısır şeklinde ekilebilir. Yada bir sıra
soya bir sıra mısır şeklinde olabilir.Diğer bir yöntemse aynı sıraya soya ve mısırın birlikte ekilmesidir. En
uygun yöntem ise tarlanın belirli bir kısmını slajlık mısır belirli bir kısmını ise slajlık soya ekmektir.
Yine mısır soya ekimi %50- %50 şeklinde ekilebildiği gibi tavsiye edilen oran %70 mısır -% 30 soya şeklindedir. Soya ekilirken soya bakterisi ile uygulama
yapıldıktan sonra ekilir. Uygulama güneş görmeyen gölge bir yerde yapılır. Güneşte soya bakterisi zarar görür.