Meyve Bahçesi İçin Yardım..

Ynt: Meyve Bahçesi İçin Yardım..

hayırlı olsun kolay gelsindiyeyim öncelikle

bende birkaç düşüncemi söyleyim nacizane :)

eger bu işi hobi niyetine yapacaksan yani bahçenin içinde agaç olsun yeter diyorsan aklına gelen her agaçtan birer tane bile dikebilirsin tatta ara mesafeleri bile önemeli degil nasılsa büyüyünce ormana dönüşürler :)

fakat bu işi hobi dışında birazda ben bu agaçların meyvesini yiyeyim yaptıgım emek çıksın diyorsan
ozaman iş degişir
eger emeginin karşılıgını almak istiyorsan az çeşit dik ve uygun sıra araları ve sıra üzeri mesafelere dikkat ederek yani x meyve agacı için bu işin kitabında yazan kurallar neyse onu uygulayarak dikim yapın

ayrıca bazı meyve agaçları rüzgarı sevmez
bahçe yapacagın yerde hakim rüzgar yönü bahçeye yani agalara zarar verebilecek seviyedeyse bahçenin etrafına rüzgar kesici kavak ve kızıl çam türü agaçlar dikmen lazım ki enazından rüzgarın sert estigi yönü bu agaçlarla kapatman lazım

ayrıca malum meyve agaçlarının meyve vermesi için tozlaşma olayı yani döllenme olayı önemli
buyüzden bahçe tesisinde fazla çeşit önermem içi içe fazla çeşit olursa agaçların meyve kalitesi ve meyve verimi kesinlikle düşer mevye bahçesinden ziyade agaç bahçesine döner

ceviz konusuna gelirsek ben ceviz tavsiye etmiyorum ceviz agacı koca bir balon şuanda
birkaç tv kanalında şişirdikçe şişiriyorlar bazı firmalardan ciddi reklam paraları aldıkları için
bir dönem yine aynı tv kanalları fidan yetiştiren bir kiraz firmasının yıllarca reklamını yaptılar o reklamı yapılan kiraz fidanlarından memnuniyet çok düşük şuanda
ayrıca farzedelim ceviz süper bir agaç olsa bile meyve vermesi için gereken süre vede agaç dikim aralıklarının mesafesi çok fazla 10 ceviz dikebilecegin bahçeye 20 elma dikebilirsin mesela

benim sana önerebilecegim bazı meyveler var bölgenizde güzel verimli olacagını düşünüyorum
bunlar
elma(karasal iklimlerde gayet verimli)
üzüm(hertürlü iklim şartına uyumlu türkiyenin heryerinde oluyor)
kiraz( iyi bakılırsa yüksek bölgeelrde ve soguk bölgelerdede güzel verim alınabilir)

çalışmanızda başarılar dilerim

cevız yerıne ziraat 900 kirazını ek ınana bana dua edersın yada o alana kesınlıkle kıraz ek ama toplamsı zordur anlş-*s

anayurtlu 3105d link=topic=72823.msg849478#msg849478 date=1392764564' Alıntı:
Maşallah okan sen yetiştirmişsin bizde bugün fidan siparişlerini verdik aksel tarıma :)
daha bu gibi sadece ceviz, sadece bağ ve elma ile karışık ceviz olan bahçelerimiz var... şuan arabada 20 tane ceviz fidanı var....

jrkeag3 link=topic=72823.msg849488#msg849488 date=1392770928' Alıntı:
ayvanın cınsı ne abı yaaa cok guzel gozukuyor :S bana o ayvadan kalem yollayabılır mısın abi
yollarım hatta marttaki ankara buluşmasına geleceğim o zaman getire bilirim...

volkan çok güzel şeydir ağaçla uğraşmak inan sinir stres bişey bırkma insanda....

öcncelikle tavsiyem sana şu şekilde olsun kapasiten 40 ağaç ise ilk olarak çevrede verime en iyi gelen ağaç hangisi onu araştır...

sonrasında ise kafana göre bir sıralama yap mesela 5 adet kiraz 5 adet vişne bunlar 2 kiraz 2 vişne olarak olsun birbirlerini döllerler çunkı bi sıraya kiraz vişne yap...daha kiraz araları 3 metre yeterli olacaktır benim bahçelerim öyle cunkü.. diğer sırayada elma- armut yap aynı şekilde geriye kaldı 2 sıran hünnap ı şiddetle tavsiye ediyorum kesinlikle bir sıran hunnap olsun hem yeşili hemde kuru yemesi çok güzel...ceviz konusunda chandnerdan şaşma fazlada dikme 2 veya 3 adet senın işini görür erik-nehtari-şeftaliyide aynı sıra üzerine dikebılırsın....ayrıca aralara ahududu-böğürtlen yap ahududu çok arsız bir dip dikersin ertesı sene 10 dip olur böğürtlende aynı :D

ağaç aralarına gelince 4*4 bence hobıcilik için ideal ceviz için ise bizimkiler 10*10 ama sen fazla dıkmeyecegın için chadnerda 5*5 yeter. hünnapları tek sıraya 2 metreden diktim ben...

erik-kiraz-ahududu-böğürtlen-vişne için aşı kalemeinde yardımcı olurum idiris dikip aşılama yapmak istersen kolay gelsin :)

Arkadaslar tavsiyeler için tesekkurler
Agacları dün diktik biz zaten cukurları 5x5 kazmistik onun için cevizi 1tane atlayıp 1tane diktik yani 10 metre oldu sira uzeri. Iki ceviz aralarınada ayva diktik
Agaclarin hepsini sertifikalı ve saksılı olarak aldık sadece ceviz saksısızdı. Toplamda 43 agaç 10tanede sertifikalı asma 900tl filan tuttu agaclarin bazilarinda tomurcuk var soguk vurmazsa busene tektuk meyvelerini yersiniz dedi aldıgimz adam :)

anayurtlu 3105d link=topic=72823.msg850457#msg850457 date=1392976397' Alıntı:
Arkadaslar tavsiyeler için tesekkurler
Agacları dün diktik biz zaten cukurları 5x5 kazmistik onun için cevizi 1tane atlayıp 1tane diktik yani 10 metre oldu sira uzeri. Iki ceviz aralarınada ayva diktik
Agaclarin hepsini sertifikalı ve saksılı olarak aldık sadece ceviz saksısızdı. Toplamda 43 agaç 10tanede sertifikalı asma 900tl filan tuttu agaclarin bazilarinda tomurcuk var soguk vurmazsa busene tektuk meyvelerini yersiniz dedi aldıgimz adam :)
Siz tüplü fidan almışsınız yani torbalı onlar pahalı olur.Açık köklü alsaydınız daha ucuz olurdu.63 ağaç için 900 tl çok pahalı olmuş.

cebrail68 link=topic=72823.msg850504#msg850504 date=1392992618' Alıntı:
Siz tüplü fidan almışsınız yani torbalı onlar pahalı olur.Açık köklü alsaydınız daha ucuz olurdu.63 ağaç için 900 tl çok pahalı olmuş.
evet bunu bilinçli aldık diğerlerinden de vardı ama sonuçta ekin arpa değil bu ağaç bisefer dikeceğiz iyisi olsun dedik, atıyorum 10lirayada dut var ama hakiki ekşi karadut 70lira

anayurtlu 3105d link=topic=72823.msg850549#msg850549 date=1392998528' Alıntı:
evet bunu bilinçli aldık diğerlerinden de vardı ama sonuçta ekin arpa değil bu ağaç bisefer dikeceğiz iyisi olsun dedik, atıyorum 10lirayada dut var ama hakiki ekşi karadut 70lira
iyi yapmışsınız hayrılı olsun.inşallah kısa sürede meyvelerini yyersiniz.