Meyve Bahçesi İçin Yardım..

Ynt: Meyve Bahçesi İçin Yardım..

jrkeag3 link=topic=72823.msg848429#msg848429 date=1392644128' Alıntı:
sen cevizi 3*3 dııkemessın dıkersende atıyorum 50 agac mı ektın 50 sınden de verım alamassın cevızın ekme aralıgı 8*6 veya 8*4 dur 3*3 e dıktın mı sen o cevızlerı + zamanı ve ugrastıgın emegı bosa atarsın

Tam okumadin sanirim :) 3+3 dikilmeyecegini öğrendim zaten önceden fakat hangi irk verimi nasildir cevizinde çok farklı çeşitleri varmis tahmini olarak hangi irk hangi sirayla dikilir ne işlemler yapilir gibi soru sordum ben. 8*4 ve 8*6 sirali cevizler hangi irk verimleri ve uyumluluk özellikleri nasil hangi bölgede daha iyi yetişir ? Bunun gibi teknik bilgiler lazim bana. İstediğimiz sekil bodur tipi verim ve urun verme suresi yüksek olmali. Salkim tipi düşünmüyoruz şuan cunku salkimin en üstündeki cceviz normalden daha büyük iken salkimin altlarina doğru 4-5 cevizin normalden daha küçük olduğunu, tuketilmesinin ve ya satisinin zor olduğunu ogrendim. Ceviz boylari standart irklar varsa daha iyi olur.

ÇeLişki_37 link=topic=72823.msg848497#msg848497 date=1392654863' Alıntı:
Tam okumadin sanirim :) 3+3 dikilmeyecegini öğrendim zaten önceden fakat hangi irk verimi nasildir cevizinde çok farklı çeşitleri varmis tahmini olarak hangi irk hangi sirayla dikilir ne işlemler yapilir gibi soru sordum ben. 8*4 ve 8*6 sirali cevizler hangi irk verimleri ve uyumluluk özellikleri nasil hangi bölgede daha iyi yetişir ? Bunun gibi teknik bilgiler lazim bana. İstediğimiz sekil bodur tipi verim ve urun verme suresi yüksek olmali. Salkim tipi düşünmüyoruz şuan cunku salkimin en üstündeki cceviz normalden daha büyük iken salkimin altlarina doğru 4-5 cevizin normalden daha küçük olduğunu, tuketilmesinin ve ya satisinin zor olduğunu ogrendim. Ceviz boylari standart irklar varsa daha iyi olur.
salkım tıpı hangı cevız turlerı var acaba

jrkeag3 link=topic=72823.msg848502#msg848502 date=1392655023' Alıntı:
salkım tıpı hangı cevız turlerı var acaba

Şuan denk geldikçe bereket TV ve koy TV de ceviz hakkında programları takip ediyorum gerek çiftçiler gerek uzmanlar çok güzel aciklama yapiyorlar. TV de gösterdi isim olarak aklimda değil, çiftçilerimiz bu tip cevizleri geriden görüyor salkimin üstündeki cevizi alip üretim yapiyor büyük diye, fakat salkimin geri kalanina özellikle son 4-5 cevizlik kismina bakmiyor bu cevizler normalden küçük ve çok küçük boyutlarda yetisebiliyor çiftçi bu cevizleri satamiyor ve zarar ediyor diyordu. Türkiye sartlarinda standart boyda ceviz veren cinsler verilmesi daha karli ve uygun olacaktır seklinde aciklama yapmisti, salkimlar uzum salkimina benzer şekildeydi. En üstteki ceviz büyük ortaya doğru normal, salkimin ortasından asagida da küçüken ucta ise çok küçük ceviz vardi.

ÇeLişki_37 link=topic=72823.msg848535#msg848535 date=1392656804' Alıntı:
Şuan denk geldikçe bereket TV ve koy TV de ceviz hakkında programları takip ediyorum gerek çiftçiler gerek uzmanlar çok güzel aciklama yapiyorlar. TV de gösterdi isim olarak aklimda değil, çiftçilerimiz bu tip cevizleri geriden görüyor salkimin üstündeki cevizi alip üretim yapiyor büyük diye, fakat salkimin geri kalanina özellikle son 4-5 cevizlik kismina bakmiyor bu cevizler normalden küçük ve çok küçük boyutlarda yetisebiliyor çiftçi bu cevizleri satamiyor ve zarar ediyor diyordu. Türkiye sartlarinda standart boyda ceviz veren cinsler verilmesi daha karli ve uygun olacaktır seklinde aciklama yapmisti, salkimlar uzum salkimina benzer şekildeydi. En üstteki ceviz büyük ortaya doğru normal, salkimin ortasından asagida da küçüken ucta ise çok küçük ceviz vardi.
hımm cok merak ettım ya o cevızın cınsını bnm ıcın bulabılır mısın o cevızı kardes bnmde ozel ılgı alanıma gırıyorda cevız

jrkeag3 link=topic=72823.msg848550#msg848550 date=1392657236' Alıntı:
hımm cok merak ettım ya o cevızın cınsını bnm ıcın bulabılır mısın o cevızı kardes bnmde ozel ılgı alanıma gırıyorda cevız

Bende ancak internetten bulabilirim bereket TV de denk gelmistim koy TV de ceviz hakkında çok güzel programlar yapiyor,ilk yol 2, 2. Yil 4 metreye ulastiriyorlar cevizi,hormon vs. Yok kamu sporu hatta bazi programlar. Şuan bilgi topluyorum tecrube-bilgi 0 bende ceviz konusunda.

en ideal ceviz dikim şekli 8+8 dir... devlet ve ziraat mühendisleri dahi bunu söylüyor bunun altında diktin m olmuyor... salkım ceviz kahramanmaraş ' ta üretiliyor fidanı 50 tl bence cevizin birazını ağaç besleyemez...

tavaslı_okan link=topic=72823.msg848605#msg848605 date=1392660796' Alıntı:
en ideal ceviz dikim şekli 8+8 dir... devlet ve ziraat mühendisleri dahi bunu söylüyor bunun altında diktin m olmuyor... salkım ceviz kahramanmaraş ' ta üretiliyor fidanı 50 tl bence cevizin birazını ağaç besleyemez...
adı ne o salkım cevızın

koparanlı 80.4 servet link=topic=72823.msg847105#msg847105 date=1392421670' Alıntı:
Hmm anladım 1 dekar fazla büyük degl çapa makinası ilede sürülür o yüzden biraz sık ama düzenli dik ne kadar çeşitli olursa o kadar iyi yanlız son birşey diyeyim bir meyvedn en az 2 çeşit dik biri erkenci biri daha sonra yazlık kışlık elma gbi ws ws :)
şimdilik motor girdiği sürece geri geri girip aralarını halledersek kolay olur kalan yerleride çapa makınasıyla hallederiz eniştelerde filan var :) tarlanın şeklini atıyom bak..
kubilay07 link=topic=72823.msg848420#msg848420 date=1392643125' Alıntı:
junior ımı çalıştıracan la bahçede :D

hayırlı olsun bilader :)

en erken verime yatan ağaçlar tam bodur ağaçlardır fakat tam bodur ağaçlarda telli terbiye sistemi ve güneş filesi sistemi gereklidir buda ekstra masraf demek yarı bodur ağaçlar en çok tercih edilen cinsler arasında eğer gerçekten uğraşabileceksen tavsiyem yarı bodurdur tam bodur için yaptığın alan çok küçük yatırımı bile karşılamaz yarı bodur ideal olur dikeceğin meyvenin çöğür aşısını yaptıracaksın üzerinede istediğin cinsi aşılat güzel verim alırsın 3-4 senede :)

dikim aralıkları dikilecek meyve türüne cinsine göre değişmekle beraber bodur elmalarda sıra üzeri 2 metreye kadar düşüyor sıra aralarıda 4.5-5mt civarı yapılıyor fakat ankara soğuk yer her meyveden performans alamayabilirsin :) ceviz ve nar en ideali duruyor cevizi bilmemde nar -10 -15lere kadar dayanıyor nar düşünüyorsan sıra üzerini 4 mt yapıp sıra arasını 6 mt yapman ben 2.5-3 mt dikmiştim 3 yılsonra çarprazına 1 sıra kestik şuan 5mt-6mt şeklinde taçlandırma filan düzensiz yapıldı o zamanlar bilgisizlikten bizim motorlar ile çalışmak bile eziyet
sağolasın kubilay :)
junıor girecek şekilde ayarladık tarla fotodaki gibi, kuzey güney sınırlar paralel olduğu için bu şekilde dikim yapacaz, dal araları 5x5 olacak yarı bodur fidan kullanacaz, aslında 2,5 metreye kadar düşme şansımız var ama şimdilik bukadarı yeter :) belki ileride aralara ekleme yaparız sıra sayısı ve sıra üzerleri aynı resimdeki gibi..
cevizi 1. sütuna boydan boya 8 tane düşünüyorduk ama yorumlara bakılırsa 5 metre az gelecek gibi, birde bi tavsiye daha aldık cevizi 10 metre arayla dikip aralara ömrü daha az olan şeftali gibi ağaçlar dikin dediler ceviz yetişene kadar onlarında ömrü tükenir dediler :) :S tükenmesede ceviz öldürür onları galiba..

Not: kırmızı çerçeve tel örgü yol tel örgünün içerisinden geçiyor..

KZnA2z.png

ÇeLişki_37 link=topic=72823.msg848661#msg848661 date=1392664255' Alıntı:
Abi peki su isi nasil olacak tarlada kuyu falan mi var ?
tarlanın altından 3 4 metre derinlikten su geçiyomuştu :)
Dayım kepçeye kazdırıp suyu bi maslakta topladı kış aylarında artezyen bile yapıyo..

olabilir volkan abi zaten cevizde en iyi dikim 8+8 ve 10+10 dur... dediğiniz olabilir şeftali dikebilirsiniz zaten cevizler büyüdükçe aralarındaki ağaçı kurutacaktır... bizim de böyle karışık diktiğimiz bir bahçe var fotosu varsa atayım...

anayurtlu 3105d link=topic=72823.msg848671#msg848671 date=1392665036' Alıntı:
tarlanın altından 3 4 metre derinlikten su geçiyomuştu :)
Dayım kepçeye kazdırıp suyu bi maslakta topladı kış aylarında artezyen bile yapıyo..

Oo çok güzel bizde içinde su olan tarlalardan birine yapacagiz hemen olmasa bile sebeye ve ya bidahaki seneye o zamana kadarbbilgi toplamam lazim, kapinin önlerine dikiyorlar traktör taksi geçmiyor sonra. Sira arasi ve cins çok çeşitlilik gosteriyormus cevizde + budama verimi % 40 tan fazla etkiliyormus.

ÇeLişki_37 link=topic=72823.msg848693#msg848693 date=1392666106' Alıntı:
Oo çok güzel bizde içinde su olan tarlalardan birine yapacagiz hemen olmasa bile sebeye ve ya bidahaki seneye o zamana kadarbbilgi toplamam lazim, kapinin önlerine dikiyorlar traktör taksi geçmiyor sonra. Sira arasi ve cins çok çeşitlilik gosteriyormus cevizde + budama verimi % 40 tan fazla etkiliyormus.
cevizde herkez amerikan chandler cinsini tavsiye ediyo..

anayurtlu 3105d link=topic=72823.msg848703#msg848703 date=1392666340' Alıntı:
cevizde herkez amerikan chandler cinsini tavsiye ediyo..

Şuan ben tek o cinsi biliyorum oda isim olarak, gecen gene bi program izliyorum millet herkese chandler tavsiye ediyor, burada oluyorsa her yerde olacak diye birşey yok biz denedik götür tepenin arkasındaki koye chandler yetişmez diyor, benim aklim hala 1 senede 2 metre surgun suren cevizlerde, 30-40 yillil eski cevizleri bile yeni türlere ceviriyorlar yöntem çok ama benim cevremde yok bu isle profesyonel olarak ugrasan.

Volkan abi galiba siz de böyle düşünüyosunuz... Bizim bağ evi yapmayı düşündüğümüz bir tarla vardı 7 sene önce bu bağçeyi kurmuştuk içinde her türlü meyve ağaçı var....

anayurtlu 3105d link=topic=72823.msg846577#msg846577 date=1392340850' Alıntı:
Arkadaşlar 1000m2 bir alan üzerine hobi amaçlı meyve bahçesi yapacağız
Bugün bayağı uğraşıp tarlayı gönyeye alıp ağaç çukurlarını 5x5 metre olacak şekilde düzgünce işaretledim
Kendi tecrübem olmadığı için bu konuda bilgi sahibi veya tecrübeli arkadaşlardan yardım almak istiyorum,,

-Sizce ağaç aralıkları uygun mu? (traktör çalışcak arasında) en azından ağaçlar büyüyene kadar..
-Normal fidanmı bodur fidanmı önerirsiniz?
-Dikim aşamasında önerileriniz nelerdir?
-Ağaç cinsleri arasında sıralamada uyumsuzluk vs varmıdır? Atıyorum 4 tane ceviz dikeceksem sıra üzerinemi dikmeliyim yoksa kare olacak şekilde 4ünü toplumu dikmeliyim :)
-Şuanki işaretlemelerimize göre 5x5 olacak şekilde 40 fidan sığıyor, Aklınıza gelen meyve fidanı var mı) :D mesela ben bugün hünnap fidanı tavsiyesi aldım bu gibi değişik meyvelerden bildikleriniz var mı?

-Son olarak meyvecilikle ilgili tüm önerileriniz uyarılarınız fikirleriniz benim için önemlidir teşekkürler...
arkadaşım biz burada kayısı yetiştiriciliği yapıyoruz ve genel olarak 10x10 şeklinde dikiyoruz. zaten 10 - 15 yılsonra zor altına giriliyor. ama 6x10 veya 8x 5 şeklinde dikersen ilaçlarken sularken sürerken kolay oluyor

bilader bana kalırsa hiç araya ağaç falan dikme yararından çok zararı oluyor sonrada kıyıp kesmesi zor oluyo benden söylemesi...:)

Maşallah okan sen yetiştirmişsin bizde bugün fidan siparişlerini verdik aksel tarıma :)

dogannnn link=topic=72823.msg848838#msg848838 date=1392671040' Alıntı:
arkadaşım biz burada kayısı yetiştiriciliği yapıyoruz ve genel olarak 10x10 şeklinde dikiyoruz. zaten 10 - 15 yılsonra zor altına giriliyor. ama 6x10 veya 8x 5 şeklinde dikersen ilaçlarken sularken sürerken kolay oluyor
eyvallah verdiğiniz bilgiler kesinlikle büyük alanda uğraşacak kişilere faydalı olacaktır,
bizimki zaten 1 dönüm biyer onun için ilacı filan sırt pompasıyla yapcaz , zaten traktörede uzak başka köyde olduğu için..
kubilay07 link=topic=72823.msg849371#msg849371 date=1392757811' Alıntı:
bilader bana kalırsa hiç araya ağaç falan dikme yararından çok zararı oluyor sonrada kıyıp kesmesi zor oluyo benden söylemesi...:)
:) dur bakalım agalar ne diycek
dogannnn link=topic=72823.msg849383#msg849383 date=1392758250' Alıntı:
meyve ağaçları yetişene kadar araya yonca falan yapabilirsin yonca meyve ağaçlarına iyi geliyor
evet bunu daha öncede duymuştum olabilir..

ayvanın cınsı ne abı yaaa cok guzel gozukuyor :S bana o ayvadan kalem yollayabılır mısın abi