LÜTFEN OKUYUN VE KATKI SAĞLAYIN

Yeni Tarım politikası şöyle olmalı.Lütfen okuyarak yanlış yerleri düzeltip Türkiye Tarımını layık olduğu yere çıkaralım.Daha sonra bunu Cumhurbaşkalığına gönderelim. Bu sistemden bir an önce kurtulmalıyız. Çünkü Türkiye ÇİFTÇİLİĞİ ÖLÜYOR
1-Önce coğrafi özellikler dikkate alınarak 4-5 köy bir araya gelerek bir üretici birliği kurulmalıdır.
2-Kurulan üretici birliği mesela 5 yıl devlet tarafından yönetilmeli sistem oturunca köylülere devr edilmelidir.
3-Üretilen bitkisel ve hayvansal ürünler direkt birliğe satılmalı.
4-Birlik üretilen ürünleri Türkiyenin tamamının entegre olduğu açık artırma sisteminde satışa sunularak satışı yapılmalı.
Örnek: 1
Ben Konya Yunak ilçesi Sinanlı köyünde oturmaktayım.Birbirine yakın Özyayla, Sevinç, Çayırbaşı , Sülüklü Mah. ve Beşışıklı mah. tam ortası olan Sülüklü de Birlik merkezi kurulacak.
Köylüler üretikleri buğdayı arpayı birlik merkezine teslim edecekler ve ürünler analiz edilerek elektronik ortama aktarılacak.Sisteme kayıtlı (mesela buğday olsun) Türkiyedeki bütün Un fabrikaları açık ihale girip işine gelen bunu satın alacak ve üreticinin parasını internet üzerinden anında üreticinin hesabına aktaracak.Malı kimse almasa veya ucuza alırsa devreye TMO girecek ürünü satın alacak.
Ürününü vadeli satmak isteyen çiftler ise banka teminatı ile istedikleri fabrikaya satacaklar. Ürün Birliğin deposuna aktarılacak ve fabrika sahibi istediğinde malı çekecektir.Bu kadar depoyu nerden bulacağız derseniz cevabı basit çünkü Tmo ve Tarım Kredi depoları bu birliklere aktarılacak. Birçok yerde devlet büyük silolar yaptı.
Bütün hareketler kamera kaydı altına alınarak üretici ve alıcı korunacak.Birlikler belli bir oranda komisyon alarak gelecekte güçlü birlik temelleri atılmış olacaktır.
Bu şekilde Çitçi malını bütün Türkiye ye sunmuş olacak ve tüccarın elinden kurtulmuş olacak.
En önemli noktaya geldik.Fabrikalar ve tüccarlar yalnızca birliklerden mal alabilecekler.Birlik dışından mal almak yasaklanacak. Bu şekilde aracılardan kurtulmuş olacağız ve üreticinin malı hem para edecek hemde tüketici daha ucuza ürün alacak.
İşin güzeli şu çiftçi malını satmak için gezmeyecek.Üretilen mal tamamen elektronik ortamda tetkik yapılacağından kimse kimseyi kantıramıyacak ve mal alanda kandırılmamış olacak.Ödemeler tamamen banka ve vadeliler ise banka teminatı olacak.
Bizim Birlik için ÇALIŞAN SAYISI Modern olursa en fazla 10 geçmez.
Böylelikle BORSALAR kalkacak, Tmo depoları ve ajansları kalkacak, Tarım Krediler kalkacak , bütün destekler birlik üzerinde çiftçilere akacak.
Fiyatlar belirlenirken: çitçileri Birlik temsil edecek , Devleti ve vatandaşı TMO ,fabrikaları kendi temsilcileri ve fırıncılar bir araya gelerek fiyat belirleyecekler.

Örnek:2
Harman bitti diyelim köylünün satılık danası var.Satmak istiyor.Birlik veterineri köye gidip hayvanı inceleyecek ve bilgilerini sisteme girecek ve Bütün Türkiyede açık ihaleye girecek.Malı alan firma en yakın kesimhane çiftçiyi yönlendirecek (ki yakın zamanda her birliğinde kesimhane kurulacak) malını kestirip parasını alacak.
Diyelim ki yavru satacak veya inek satılacak bunlarda sistem üzerinden satılacak.
Böylellikle HAYVAN PAZARLARINDA ÇİFTÇİ PERİŞAN OLMAYACAK, Aracılar ortadan kalkacak, üretici ve tüketici mutlu olacak.Devlet her alanda vergisini ve denetlemeyi rahatlıkla yapacak.

İnek ve buzagi satışı biraz zor olur sadece birlik üzerinden.
Ülkemizde birlikler koperatifler batıyor. Sebebi sadece art niyetli başkanlar değil bence, sorgulamayan itiraz etmeyen çiftçi üyeler sorumlu. Borcunu ödemeyen üyelere göz yuman borcunu ödeyen üyeler sorumlu. Devlet başını çekmeli, yönetici olanlara cezai sorumluluk yüklenmeli. Çünkü birlik vb. ülkeye yayildikça ayri bi hâl alıyor, otel gezileri, lüks makam araçları vb. kendi kendilerine takılmacalar. Herhangi iş koluna hizmet amacı ile kurulan sendika, birlik ivir zivirlar bi süre sonra yönetici kadronun kölesi haline geliyor.
Fisko birlik var ülkede, çiftçiden 8-9 liraya aliyor, tüccara satıyor. Marketlerde findik 80-90 lira. Cok mu zor büyük şehirlere findik market açmak, çiftçi 20-30 liradan satmiş olsun, vatandas ta 40-50 ye alsın. Diyecegim bizim çiftçimiz birlik koperatif yonetemiyor.

Bırak 4.5 köyu.kardesinle ortak olabiliyormusun.millet ona hazır değil o iş ayrı bir kültür.daha o seviyeye çok var
ARKADAŞLAR BU BİRLİK GÖNÜLLÜLÜKLE ALAKALI DEĞİL.ÜRETİCİ BİRLİĞİNE KAYIT OLMAK ZORUNLU OLACAK.BİRLİK BAŞKANIN O KADAR ETKİSİ OLMAYACAK SİSTEM TAMAMEN ALIM SATIM ÜZERİNDEN VE İNTERNET ÜZERİNDEN OLACAK.GİZLİ SAKLI YOK. BU SİSTEM BAKANLIĞIN YAPACAĞI KÖKLÜ REFORMLA OLACAK. bu sistemde sırtımıza yük plan ziraat odaları ,ticaret borsaları, hayvan pazarları ,tarım kooperatifleri olmyacak.5 yıllık bir geçiş olcak.

ARKADAŞLAR BU BİRLİK GÖNÜLLÜLÜKLE ALAKALI DEĞİL.ÜRETİCİ BİRLİĞİNE KAYIT OLMAK ZORUNLU OLACAK.BİRLİK BAŞKANIN O KADAR ETKİSİ OLMAYACAK SİSTEM TAMAMEN ALIM SATIM ÜZERİNDEN VE İNTERNET ÜZERİNDEN OLACAK.GİZLİ SAKLI YOK. BU SİSTEM BAKANLIĞIN YAPACAĞI KÖKLÜ REFORMLA OLACAK. bu sistemde sırtımıza yük plan ziraat odaları ,ticaret borsaları, hayvan pazarları ,tarım kooperatifleri olmyacak.5 yıllık bir geçiş olcak.
Güzel kardeşim senin dedin çifçiliği köylerde kaç kişi yapıyor. Hepsi üniversiteli olması lazım dediğin gibi olması için. Köylerde hep yaşlı insanlar kalmış interneti internet üzerinden takibi kime anlatacan. Heleki mecburiyete dökersen onlarda bırakır üretimi. Köylerde interneti boş ver daha doğru düzgün telefonlar çekmiyor. Daha bir sürü mesele. Bir.işi kurarken sorunları çözüp öyle kuracan . Hastalıklı bir şekilde kurumsallaşırsan sonuç hüsran olur kooperatfi ve diğer birlikler gibi. Üstte arkadaşın biri yazmış okuyun isterseniz. Yok oteller gezmeler. Bunun Olacağı da o olur. Yine garibanın dalına binerler. Bana mantıksız geldi hiç olacak bişey değil. Ben ucuza mal ederim diğeri pahalıya mal eder. İsteyen istediği fiyata istediği kişiye satar. Tüccar veya kooperatif.
Türkiyede adam kayırmaca yiyici tayfası cezai hükümlerde kanunlar işlenmediği sürece nasıl sistem kurarsan kur boşuna. Kanunlarda garibana işlediği sürece yiyen yer çalan çalar. Sen bunu 80 yaşında ki dedeme hadi git anlat. Sivasda ekip üretip satıyor. İnternet falan de daha garibim telefonu açmayı bilmiyo zavallım..

Güzel kardeşim senin dedin çifçiliği köylerde kaç kişi yapıyor. Hepsi üniversiteli olması lazım dediğin gibi olması için. Köylerde hep yaşlı insanlar kalmış interneti internet üzerinden takibi kime anlatacan. Heleki mecburiyete dökersen onlarda bırakır üretimi. Köylerde interneti boş ver daha doğru düzgün telefonlar çekmiyor. Daha bir sürü mesele. Bir.işi kurarken sorunları çözüp öyle kuracan . Hastalıklı bir şekilde kurumsallaşırsan sonuç hüsran olur kooperatfi ve diğer birlikler gibi. Üstte arkadaşın biri yazmış okuyun isterseniz. Yok oteller gezmeler. Bunun Olacağı da o olur. Yine garibanın dalına binerler. Bana mantıksız geldi hiç olacak bişey değil. Ben ucuza mal ederim diğeri pahalıya mal eder. İsteyen istediği fiyata istediği kişiye satar. Tüccar veya kooperatif.
Sayın arkadaşım bunları çiftçi yapmayacak.
Türkiyede adam kayırmaca yiyici tayfası cezai hükümlerde kanunlar işlenmediği sürece nasıl sistem kurarsan kur boşuna. Kanunlarda garibana işlediği sürece yiyen yer çalan çalar. Sen bunu 80 yaşında ki dedeme hadi git anlat. Sivasda ekip üretip satıyor. İnternet falan de daha garibim telefonu açmayı bilmiyo zavallım..
Bunları Birlik görevlileri yapacak.Çiftçi malını satmayla uğraşmayacak.Bunun için kanuni düzenleme gerekiyor

Örnek:3
Diyelimki bölgemizde domates yetiştiriyoruz. Üretilen veya üretilecek olan domatesler birliğe teslim veya beyan edilecek. Birlik görevlisi ulusal sistemde satılacak domatesin miktarını belirtecek. Açık artırımda diyelim ki büyük bir firma satın aldı.Günlük ne kadara ihtiyacı olduğunu belirtecek ve birlik görevlisi kendine bağlı köylerdeki çiftçilere günlük kota verecek herkes domatesini getirip kamyonu dolduracak ve araba hareket edecek. Böylelikle domates taze olarak üreticiye varacak.Çürük çarık olmayacak.Burda Birlik görevlisi yalnızca koordinasyonu sağlayacak.Para direkt olarak üreticinin hesabına geçecek ve birlik hissesine cüzi bir para geçecek.Bu birlik hissesinin harcanması için farklı düzenlemeler yapılabilir.
Bu sistem sahibinden.com sistemine veya diğer sistemlere benzetebiliriz. Bu sistem her türlü öneriye açıktır.
Arkadaşlar bu sistemde çitçiler bulundukları bölgedeki üretici birliğine kayıt olmak zorundalar.Bunun için kanuni düzenlemeye ihtiyaç var.Bunu devlet yapacak.
Bu sistemde bütün aracılar ortadan kalkacak.Çiftçiler malını pazarlama ile uğraşmayacak ayrıca kimse kimseye güvenme mecburiyetinde olmayacak.Ürün kontrolü birlik elemanlarının sorumluluğunda olacak.İlçe tarımlarda bir çok mühendis ve veteriner bulunuyor.Bunlar birliklerin hizmetine girecek.

Bırak 4.5 köyu.kardesinle ortak olabiliyormusun.millet ona hazır değil o iş ayrı bir kültür.daha o seviyeye çok var
Bölgemizde kurulan bütün kooperatifler battı.Kurulan birlikler görevlerini yerine getirememektedirler. Bu sistemde batacak bir durum yok.Alan belli satan belli.Örneğin diyelimki Polatlı borsasına kamyon tuttum.1 araba buğday götürdüm.Borsa sırasına giriyorum.Harmanda bir gece dışarıda yatıyorum.Diğer gün sıta geliyor. Borsaya ayrıca para veriyorum analiz yapılıyor.Malı alanın ambarına boşaltıyorum.Parayı almak için bankada 2 saat sıra bekliyorum. Aldığım faturayı bir gün sonra onaylatıyorum.Baştan aşağı rezillik. Niye çünkü malımı al diye ben adamın ayağına gittim.Ayrıca kamyon parası,yatma yemek. vs. bir sürü masraf.En komiğide boşaltma parasını benden alıyor.Tam bir soytarılık.Bu sistemde malı almak için onlar çiftçinin ayağına gelecekler

Bunları Birlik görevlileri yapacak.Çiftçi malını satmayla uğraşmayacak.Bunun için kanuni düzenleme gerekiyor
Birlik görevlileri dediğin ilçe tarım il tarımlar var işlerini ne kadar takip ediyorlsr. Her hün gitmemize rağmen 2 yıl önce aldığımız ineklere daha küpe taktıramdık küpeleride biz aldığımıza rağmen. Ne zaman gitsek daha belli olmadı diyip gönderiyorlar . Benim işime devlet karışmasın ben nal pazarına da giderim tek ucuza satayım devlet benden uzak dursun.

Birlik görevlileri dediğin ilçe tarım il tarımlar var işlerini ne kadar takip ediyorlsr. Her hün gitmemize rağmen 2 yıl önce aldığımız ineklere daha küpe taktıramdık küpeleride biz aldığımıza rağmen. Ne zaman gitsek daha belli olmadı diyip gönderiyorlar . Benim işime devlet karışmasın ben nal pazarına da giderim tek ucuza satayım devlet benden uzak dursun.
Birliklerin sahibi çiftçiler olacak.Devlet yalnızca desteklemeleri ve ürün alımında yer alacak.İlçe tarım görevlileri ileriki zamanlarda birliklerin emrine girecek.Amaç devletin yaptığı bu işleri birliğin iş alanına girmesini sağlamak.Bu ileriki zamanlarda olacak.

Yorumları okuduktan sonra sadece güldüm.
Düşünce bir kere çok güzel ve kapsamlı bir çözüm olacağa benziyor.
Uygulama ise imkansız yani Tarımla ilgili bazı kararlar alındığında hiçbir zaman çiftçinin görüşü sorulmaz. İstersen kabul etme "sen bilirsin biz bu rolü sana uygun gördük ve sende oynayacaksın" derler. Buna rağmen yukarıdaki yorumlarda arkadaşlar "aman bu olmaz ya da şurası eksik"diyorlar ya bunu anlamıyorum. Yaw arkadaş senin görüşün zaten alınmaz.
Eğer ki seni dinleseler masada oturupta suya sabuna dokunmayanlar nasıl para kazanıp göbeklerini büyütecekler.
Sen şimdi bu öneriyi yetkililere sunacaksın ve onlarda diyecek ki "trakkulup diye bir site varmış,70.000'e yakın çiftçi üyesi varmış ve herkes bu öneride birleşmiş,bize değerlendirmek için göndermişler ve bizde bunu derhal uygulayalım" diyecekler.

(İMKANSIZ)

Selim Yunak kimdir? Ne iş yapar? Nerede yaşar? Kaç yaşında? Önce seni tanıyalım ki mesaj yazalım. Ben tanımadığım insanların konularına yazı yazmıyorum?

Uygulama ise imkansız yani Tarımla ilgili bazı kararlar alındığında hiçbir zaman çiftçinin görüşü sorulmaz. İstersen kabul etme "sen bilirsin biz bu rolü sana uygun gördük ve sende oynayacaksın" derler. Buna rağmen yukarıdaki yorumlarda arkadaşlar "aman bu olmaz ya da şurası eksik"diyorlar ya bunu anlamıyorum. Yaw arkadaş senin görüşün zaten alınmaz.
Eğer ki seni dinleseler masada oturupta suya sabuna dokunmayanlar nasıl para kazanıp göbeklerini büyütecekler.
Sen şimdi bu öneriyi yetkililere sunacaksın ve onlarda diyecek ki "trakkulup diye bir site varmış,70.000'e yakın çiftçi üyesi varmış ve herkes bu öneride birleşmiş,bize değerlendirmek için göndermişler ve bizde bunu derhal uygulayalım" diyecekler.

(İMKANSIZ)
Gülmene gerek yok kardeş bu sistem zaten olmaz. Çifçi patron olacak. Hey gidi . Herkes her aklına düşeni yaparsa. Bu ülkede zamanında kooperatifler kurulmuş şimdi gidip onu incelesinler bakalım nasıl işliyor.

(İMKANSIZ)
Şu andaki sistem tamamen zenginlerin lehine ve sistem bunların üzerine kurulmuş.Biz çiftçiler örgütlenemedik.Bunun gibi bir çok sebep sayabiliriz.Ancak şu anda sistem tıkandı.Köyler boşalıyor.Kalanlar ise perişan.Kim köyden gittiyse kurtulmuş.Ülkenin sonu iyiye gitmiyor.1 kg soğanı 0,4 kuruşa mal ediyoruz.0,3 KURUŞA SATIYORUZ.Pazardan ise kg 1,5 tl alyoruz.0,8 kr buğday satıyoruz 1,5 tl un alıyoruz.27 tl et satıyoruz.40 tl ye kasaptan et alıyoruz.0,5TLye domates satıyoruz .Marketten 3,5 tl alıyoruz.Artık salaklığın bir sınırı var.Ahmak olmaktan artık bıktık.Bunları Cumhurbaşkanlığına yazalım.Tarım bakanlığına yazalım,başbakana yazalım.Bu düzene dur diyelim.Yeter artık tırmık fotosu paylaşmayı, traktör resmi paylaşmayı.Madem 70.000 üye var bunlar 3 kuruma yazsalar biri mutlaka sesimizi duyar.şunu unutmayınki yarın yiyecek bir şey bulamayacağız.

Selim Yunak kimdir? Ne iş yapar? Nerede yaşar? Kaç yaşında? Önce seni tanıyalım ki mesaj yazalım. Ben tanımadığım insanların konularına yazı yazmıyorum?
44 YŞINDAYIM.KONYA YUNAK ilçesinde yaşarım20 YILLIK ÖĞRETMENİM.Yıllık ortalama 400 dekar yer ekerim.Kuru tarım yapıyorum.Çiftçiliğide çok seviyorum.Ama hiç para kazanmadım

Gülmene gerek yok kardeş bu sistem zaten olmaz. Çifçi patron olacak. Hey gidi . Herkes her aklına düşeni yaparsa. Bu ülkede zamanında kooperatifler kurulmuş şimdi gidip onu incelesinler bakalım nasıl işliyor.
Nemrud, ona karşı gelen Hz İbrahim peygamberin ateşte yakılması emrini vermiş. Meydanda odunlardan büyük bir yığın yapıp odunları tutuşmuşlar. O kadar büyük bir alevmiş ki bulutlara kadar yükselmiş. Bütün hayvanlar ateşten korkmuş kaçmış. Nemrud, ne güçlü bir kral olduğunu herkes anlasın, görsün istemiş. Nemrud’un askerleri İbrahim peygamber’i mancınıkla ateşin tam orta yerine atacaklarmış.

Bu sırada göklere kadar varan ateşe doğru bir karınca ağzında küçücük bir damla su ile telaşla gidiyormuş. Başka bir karınca onun bu telaşını görüp sormuş:

– Acele ile nereye gidiyorsun?

Telaşla yetişmeye çalışan karınca, ağzındaki bir damla suyu ellerinin arasına alıp cevap vermiş:

– Haberin yok mu? Nemrud, İbrahim peygamberi ateşe atacakmış. Meydana ateşin olduğu yere su götürüyorum.

Diğer karınca kahkahalarla gülerek demiş ki:

– Senin yanan büyük ateşten haberin yok mu? Ateşe hiç bakmadın mı? Ne kadar büyük, senin bir damla suyun ateşe ne yapabilir ki?

Bir damla su taşıyan karınca:

– Olsun, hiç olmazsa hangi taraftan olduğum anlaşılır.