LAHANA YETİŞTİRİCİLİĞİ HAKKİNDA

arpa buğday arkası suya yakın yada sulama imkanı olan yerlerde bile ekilebilir bence,
lahanada sınırlı kalmaya gerek yok.brokoli-brüksel lahanası-karnabahar mor lahana olarak alternatiflerinide değerlendirin,ekmekte iş yok iş pazarlayabilmek.ekeceğiniz tarlanın yol durumu nedir?sonuçta yağmurlu zamanlarda hasat edilen bir sebze yüklü araçlarla tarladan çıkabilecekmisiniz?yada tarlanın yakınına araçla girebilecek misiniz?
konunun takipçisi olayım.yetiştiriciliği hakkında bilgi veren olursa bizde buğday arkası anayol üzerinde bulunan tarlalardan birine karnıbahar-brokoli lahana ekimi planlıyoruz,su yok fakat taşıyarak sulama yapmayı planladık
araştırmalarımıza göre dönüme 2000 kök ekilebiliyormuş.
buğday kalkar kalkmaz tarla hemen hazırlanabilirse 90-110 gün aralığında yetişen çeşitleri ekip tekrar aynı tarlaya buğday türevi ekim yapabileceğimizi umuyoruz,geçen sene 15 kasımda buğday ektiğimiz tarlamız oldu.
 
Sera ve sebe dedikce elestiri geldi, artik serada salatalik , tarlada lahana soruluyor. Iyi haber.

Brokoli ve bruksel iyi olur, Bursa'da ihracatcilar alir.
sevgili @KIZILTAN verdiğiniz önerilere hepimiz katılıyoruz ancak iş üretmek olduğu kadar satabilmek pazar bulabilmek;bunun için insanlar sebze üretimine çekingen yaklaşıyor.

biz pazarı buluyoruz üretecek kapasite ve bilgi var ancak sebzecilik yapacaksam sulu tarlamın olması lazım bende yok.yatırım yapıp sondaj yapmaya kalksam en büyük tarlam 5 dönüm-uzakta ve çoğunun yolu yok,su çıkacağının garantisi yok ;yaz-kış tarlaya girmek çıkmak için komşularımızın tarlalarından geçmemiz gerekiyor,yada başka komşumun kendi tarlasına geçebilmesi için benim tarlamdan geçmesi gerekiyor.hani derlerya coğrafya kaderdir diye bazılarımız o kaderi yaşıyor malesef :)
kiraladığımız tarlalar yol ve büyüklük bakımından istediğimiz gibi fakat satın alamıyoruz.alamadığımız için sondaj yerine taşıma su ile sebze ekmeyi planlıyoruz.
benim köye yakın yolu olan 10 dönüm tarlam olsa hiç düşünmem yatırmımı yapar 5 dönümüne seramı kurarım.işide bırakır tamamen tarım ve hayvancılıkla uğraşıp ekmeğimi kazanırım :)
 
sevgili @KIZILTAN verdiğiniz önerilere hepimiz katılıyoruz ancak iş üretmek olduğu kadar satabilmek pazar bulabilmek;bunun için insanlar sebze üretimine çekingen yaklaşıyor.

biz pazarı buluyoruz üretecek kapasite ve bilgi var ancak sebzecilik yapacaksam sulu tarlamın olması lazım bende yok.yatırım yapıp sondaj yapmaya kalksam en büyük tarlam 5 dönüm-uzakta ve çoğunun yolu yok,su çıkacağının garantisi yok ;yaz-kış tarlaya girmek çıkmak için komşularımızın tarlalarından geçmemiz gerekiyor,yada başka komşumun kendi tarlasına geçebilmesi için benim tarlamdan geçmesi gerekiyor.hani derlerya coğrafya kaderdir diye bazılarımız o kaderi yaşıyor malesef :)
kiraladığımız tarlalar yol ve büyüklük bakımından istediğimiz gibi fakat satın alamıyoruz.alamadığımız için sondaj yerine taşıma su ile sebze ekmeyi planlıyoruz.
benim köye yakın yolu olan 10 dönüm tarlam olsa hiç düşünmem yatırmımı yapar 5 dönümüne seramı kurarım.işide bırakır tamamen tarım ve hayvancılıkla uğraşıp ekmeğimi kazanırım :)
5 dönüm sera ne demek abla
10x10 çadır 1500 TL olmuş onun maliyetini düşünmek istemiyorum .
5 dönüm en az 10 tane kalifiye eleman lazım . Sera hassas iştir teknik bilgi ister ilaçla mücadele iyi bilgili olmak lazım . Kenarda belli bir miktar keş para ister
 
  • Beğen
Tepkiler: filizma
arpa buğday arkası suya yakın yada sulama imkanı olan yerlerde bile ekilebilir bence,
lahanada sınırlı kalmaya gerek yok.brokoli-brüksel lahanası-karnabahar mor lahana olarak alternatiflerinide değerlendirin,ekmekte iş yok iş pazarlayabilmek.ekeceğiniz tarlanın yol durumu nedir?sonuçta yağmurlu zamanlarda hasat edilen bir sebze yüklü araçlarla tarladan çıkabilecekmisiniz?yada tarlanın yakınına araçla girebilecek misiniz?
konunun takipçisi olayım.yetiştiriciliği hakkında bilgi veren olursa bizde buğday arkası anayol üzerinde bulunan tarlalardan birine karnıbahar-brokoli lahana ekimi planlıyoruz,su yok fakat taşıyarak sulama yapmayı planladık
araştırmalarımıza göre dönüme 2000 kök ekilebiliyormuş.
buğday kalkar kalkmaz tarla hemen hazırlanabilirse 90-110 gün aralığında yetişen çeşitleri ekip tekrar aynı tarlaya buğday türevi ekim yapabileceğimizi umuyoruz,geçen sene 15 kasımda buğday ektiğimiz tarlamız oldu.
Arpa-buğday arkasına dikilmesine dikmek kolay olay sadece çeşidi iyi ayarlamak ve kademeli dikim yapmak. Buğdayı Marmara bölgesinde tahmini 10-20Temmuz gibi kaldırdığınızı düşünürsek yerin hazırlanması vs tekrar dikimi Ağustos 5-10 arası yapacaksınızdır. Sıcaklıkla ilgili ciddi problemler oluyor diye duymuştum(sapa kalkıyorlar meyveye yatmak yerine). İşin en sıkıntı kısmı ise Kasım ayına hasat denk getiriyor olmanız. Kışlık yeşilliklerin hepsi kışın para ediyor. Kış dediğimiz ya kar yağınca ya da Şubat başı gibi genelde para bırakmaya başlıyor. Bu arada buğday veya arpayı Kasımda veya aralık 10 a kadar ekmeniz arasında hasat tarihinde çok büyük bi fark oluşturmaz taş çatlasa oynayacağı 5-6 gün. Yalnız taşıma suyuyla 1 dönümü bile yapmanız çok zor çünkü günlük 1 dönümün su ihtiyacı neredeyse günlük 8-10 mm arasında değişiyor. Haftalık nerden bakarsak bakalım 60-70 ton su gerekecektir.

Suyu olanlarında buğday arkası kışlık tercih edeceğini pek sanmıyorum gerçi. Pek karlı bi yetiştiricilik münavebesi değil bence. Onun yerine yulafı ota biçip ardından domates-karpuz-kavun-biber gibi 90-110 günlük yazlık sebzelerden ekip sonrasında tarlayı bekletip tam kışın lahana-brokoli-brüksele çekmek daha mantıklı ve karlı olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mltyusuf
Arpa-buğday arkasına dikilmesine dikmek kolay olay sadece çeşidi iyi ayarlamak ve kademeli dikim yapmak. Buğdayı Marmara bölgesinde tahmini 10-20Temmuz gibi kaldırdığınızı düşünürsek yerin hazırlanması vs tekrar dikimi Ağustos 5-10 arası yapacaksınızdır. Sıcaklıkla ilgili ciddi problemler oluyor diye duymuştum(sapa kalkıyorlar meyveye yatmak yerine). İşin en sıkıntı kısmı ise Kasım ayına hasat denk getiriyor olmanız. Kışlık yeşilliklerin hepsi kışın para ediyor. Kış dediğimiz ya kar yağınca ya da Şubat başı gibi genelde para bırakmaya başlıyor. Bu arada buğday veya arpayı Kasımda veya aralık 10 a kadar ekmeniz arasında hasat tarihinde çok büyük bi fark oluşturmaz taş çatlasa oynayacağı 5-6 gün. Yalnız taşıma suyuyla 1 dönümü bile yapmanız çok zor çünkü günlük 1 dönümün su ihtiyacı neredeyse günlük 8-10 mm arasında değişiyor. Haftalık nerden bakarsak bakalım 60-70 ton su gerekecektir.

Suyu olanlarında buğday arkası kışlık tercih edeceğini pek sanmıyorum gerçi. Pek karlı bi yetiştiricilik münavebesi değil bence. Onun yerine yulafı ota biçip ardından domates-karpuz-kavun-biber gibi 90-110 günlük yazlık sebzelerden ekip sonrasında tarlayı bekletip tam kışın lahana-brokoli-brüksele çekmek daha mantıklı ve karlı olacaktır.
Dediğiniz Gibi Çeşit Önemli. Araştırıyoruz Hala. 60-80 Günlük Olan Hibrit Cinsleri Hasat Aralığına Göre Ağustos Ayı İçinde Ekmeyi Planlıyoruz. Su İşi Bizde Taşıma Olacağı İçin Sıkıntı Olacak.Bölgede Birkaç Su Kaynağı Var. Onlarla Karşılayacağımızı Düşünüyoruz. Ekilecek Yer Kendinin İse Sondajla Çözülebilir.Ablamın Dediği Gibi Yer Kiralık Ve Susuz Olunca Bu Şekilde Bir Deneme Yapacağız.

Ben Toptancı Halinde Çalışıyorum. Son 10 Senenin İstatistiğine Bakarsak Ekim15-30 Arası İlk Karnabaharlar Hâle Satışa Gelir Ve En Yüksek Fiyat Aralığı O Zaman Oluyor.Bu Sene Ekim 15'de Biz Toptan Halde Satmak İçin Adet Bazında Fiyatı 10-12 TL Gibi Astronomik Bir Fiyatla Aldık Ve Talebi Karşılayamadık.

Bahsettiğiniz Gibi Domates Karpuz Kavun Biber Bölgemizde Yapılıyor.Gerek İşçilik Gerekse Pazarlama Konusunda Ne Bursa Ne de İzmir Kadar Şanslı Değiliz.

Konunun Başlığını Açan Arkadaşa Cevap Vermek Gerekirse Eğer Girdi Maliyetine Bakarak Eğer Pazarlamasını Sağlıklı Bir Şekilde Yapabileceksen Üretmek Her Zaman Kârlı. Örneğin Biz 10 Dönüm Bir Yerde Yapmayı Planlıyoruz. 10 Dönüm Yerden Buğday Olarak 5 Ton Buğday 200 De Saman Balyası Alsak Girdi Maliyeti Olmasa Bu Sene Toplasan 30Bin Para Kazanırız.( Buğday 5TL Balya 20 TL Üstünden Hesaplarsak.)

10 Dönüm Yerde 12-15Bin Kök Karnabahar Yada Lahana Yetiştirilebiliyor. Kök Maliyeti 3-4 TL Olsa ( Önümüzdeki Sene Tahmini Maliyeti Bu Olur Sulama Elektrik Yakıt Gübre Sulama Borusu Vs Vs) 7-8 TL Gibi Bir Satış Fiyatı Olma Potansiyeli Var. Bu Sene Biz Toptan 6-8 TL Arası Ekim-Aralık Arası Satışını Yaptık. Aralığın Başından Beri Bulamıyoruz. Kelle Başı 2 TL Kalsa Benim Görüşüm Kalır Buğday Vs. Yetiştirmek Kadar Kârlı Bir İş Olur. Ama Dediğim Gibi Pazarlamasını Yapamayacaksan Ekmenin Hiç Mantığı Yok.
 
Dediğiniz Gibi Çeşit Önemli. Araştırıyoruz Hala. 60-80 Günlük Olan Hibrit Cinsleri Hasat Aralığına Göre Ağustos Ayı İçinde Ekmeyi Planlıyoruz. Su İşi Bizde Taşıma Olacağı İçin Sıkıntı Olacak.Bölgede Birkaç Su Kaynağı Var. Onlarla Karşılayacağımızı Düşünüyoruz. Ekilecek Yer Kendinin İse Sondajla Çözülebilir.Ablamın Dediği Gibi Yer Kiralık Ve Susuz Olunca Bu Şekilde Bir Deneme Yapacağız.

Ben Toptancı Halinde Çalışıyorum. Son 10 Senenin İstatistiğine Bakarsak Ekim15-30 Arası İlk Karnabaharlar Hâle Satışa Gelir Ve En Yüksek Fiyat Aralığı O Zaman Oluyor.Bu Sene Ekim 15'de Biz Toptan Halde Satmak İçin Adet Bazında Fiyatı 10-12 TL Gibi Astronomik Bir Fiyatla Aldık Ve Talebi Karşılayamadık.

Bahsettiğiniz Gibi Domates Karpuz Kavun Biber Bölgemizde Yapılıyor.Gerek İşçilik Gerekse Pazarlama Konusunda Ne Bursa Ne de İzmir Kadar Şanslı Değiliz.

Konunun Başlığını Açan Arkadaşa Cevap Vermek Gerekirse Eğer Girdi Maliyetine Bakarak Eğer Pazarlamasını Sağlıklı Bir Şekilde Yapabileceksen Üretmek Her Zaman Kârlı. Örneğin Biz 10 Dönüm Bir Yerde Yapmayı Planlıyoruz. 10 Dönüm Yerden Buğday Olarak 5 Ton Buğday 200 De Saman Balyası Alsak Girdi Maliyeti Olmasa Bu Sene Toplasan 30Bin Para Kazanırız.( Buğday 5TL Balya 20 TL Üstünden Hesaplarsak.)

10 Dönüm Yerde 12-15Bin Kök Karnabahar Yada Lahana Yetiştirilebiliyor. Kök Maliyeti 3-4 TL Olsa ( Önümüzdeki Sene Tahmini Maliyeti Bu Olur Sulama Elektrik Yakıt Gübre Sulama Borusu Vs Vs) 7-8 TL Gibi Bir Satış Fiyatı Olma Potansiyeli Var. Bu Sene Biz Toptan 6-8 TL Arası Ekim-Aralık Arası Satışını Yaptık. Aralığın Başından Beri Bulamıyoruz. Kelle Başı 2 TL Kalsa Benim Görüşüm Kalır Buğday Vs. Yetiştirmek Kadar Kârlı Bir İş Olur. Ama Dediğim Gibi Pazarlamasını Yapamayacaksan Ekmenin Hiç Mantığı Yok.
Teşekkürler pazarlama konusunda bu kadar sıkıntı olan bir sektörmu, biz Haziran ayı gibi tek ürün olarak ekmeyi dusunuyoruz
 
  • Beğen
Tepkiler: filizma
Dediğiniz Gibi Çeşit Önemli. Araştırıyoruz Hala. 60-80 Günlük Olan Hibrit Cinsleri Hasat Aralığına Göre Ağustos Ayı İçinde Ekmeyi Planlıyoruz. Su İşi Bizde Taşıma Olacağı İçin Sıkıntı Olacak.Bölgede Birkaç Su Kaynağı Var. Onlarla Karşılayacağımızı Düşünüyoruz. Ekilecek Yer Kendinin İse Sondajla Çözülebilir.Ablamın Dediği Gibi Yer Kiralık Ve Susuz Olunca Bu Şekilde Bir Deneme Yapacağız.

Ben Toptancı Halinde Çalışıyorum. Son 10 Senenin İstatistiğine Bakarsak Ekim15-30 Arası İlk Karnabaharlar Hâle Satışa Gelir Ve En Yüksek Fiyat Aralığı O Zaman Oluyor.Bu Sene Ekim 15'de Biz Toptan Halde Satmak İçin Adet Bazında Fiyatı 10-12 TL Gibi Astronomik Bir Fiyatla Aldık Ve Talebi Karşılayamadık.

Bahsettiğiniz Gibi Domates Karpuz Kavun Biber Bölgemizde Yapılıyor.Gerek İşçilik Gerekse Pazarlama Konusunda Ne Bursa Ne de İzmir Kadar Şanslı Değiliz.

Konunun Başlığını Açan Arkadaşa Cevap Vermek Gerekirse Eğer Girdi Maliyetine Bakarak Eğer Pazarlamasını Sağlıklı Bir Şekilde Yapabileceksen Üretmek Her Zaman Kârlı. Örneğin Biz 10 Dönüm Bir Yerde Yapmayı Planlıyoruz. 10 Dönüm Yerden Buğday Olarak 5 Ton Buğday 200 De Saman Balyası Alsak Girdi Maliyeti Olmasa Bu Sene Toplasan 30Bin Para Kazanırız.( Buğday 5TL Balya 20 TL Üstünden Hesaplarsak.)

10 Dönüm Yerde 12-15Bin Kök Karnabahar Yada Lahana Yetiştirilebiliyor. Kök Maliyeti 3-4 TL Olsa ( Önümüzdeki Sene Tahmini Maliyeti Bu Olur Sulama Elektrik Yakıt Gübre Sulama Borusu Vs Vs) 7-8 TL Gibi Bir Satış Fiyatı Olma Potansiyeli Var. Bu Sene Biz Toptan 6-8 TL Arası Ekim-Aralık Arası Satışını Yaptık. Aralığın Başından Beri Bulamıyoruz. Kelle Başı 2 TL Kalsa Benim Görüşüm Kalır Buğday Vs. Yetiştirmek Kadar Kârlı Bir İş Olur. Ama Dediğim Gibi Pazarlamasını Yapamayacaksan Ekmenin Hiç Mantığı Yok.
Vallahi Bursa halinde hiç bir zaman 6-8 TL arasından gittiğini görmedim,duymadım. Geçen sene(bu sene hasat edilen yani 2021 Ağustos gibi ekilenler) fide maliyetleri 20 kuruş civarındaydı. Dönüme 2000 kök atsa kök başı 75 kuruş - 1 TL maliyet oluyordu. Toplu alımlarda(kamyon bazlı) dediğim gibi 2-2.5 arasıydı. Gelecek sene maliyetleri tabi artar. Fide fiyatı bile 55-60 kuruşlara çıkmış. Çevrenizde 6-8 TL ye satacağınız yer varsa hiç düşünmeyin ekin hocam. Bunların çok ciddi bi gübreleme maliyeti de yok zaten.
 
  • Beğen
Tepkiler: filizma
Vallahi Bursa halinde hiç bir zaman 6-8 TL arasından gittiğini görmedim,duymadım. Geçen sene(bu sene hasat edilen yani 2021 Ağustos gibi ekilenler) fide maliyetleri 20 kuruş civarındaydı. Dönüme 2000 kök atsa kök başı 75 kuruş - 1 TL maliyet oluyordu. Toplu alımlarda(kamyon bazlı) dediğim gibi 2-2.5 arasıydı. Gelecek sene maliyetleri tabi artar. Fide fiyatı bile 55-60 kuruşlara çıkmış. Çevrenizde 6-8 TL ye satacağınız yer varsa hiç düşünmeyin ekin hocam. Bunların çok ciddi bi gübreleme maliyeti de yok zaten.
Bende bursa bölgesinde düşünüyorum ama daha erken Ekim yapmayı düşünüyoruz Haziran başı gibi ilk ürün olarak satışı nasıl olur acaba erken çıkardığımız da
 
  • Beğen
Tepkiler: filizma
Bende bursa bölgesinde düşünüyorum ama daha erken Ekim yapmayı düşünüyoruz Haziran başı gibi ilk ürün olarak satışı nasıl olur acaba erken çıkardığımız da
Hocam dikin dikmesine de hava sıcaklığı 30 ların üstüne bile çıktığında kışlıklar hafif hafif yamulmaya başlıyorken siz Haziran da dikim yapsanız ani büyüme gösterip Temmuz Ağustos gibi tohuma dönecektir. Temmuz Ağustos ta Bursa ortalama nerden bakarsak bakalım 30derece. Hele hele son yıllarda ovalarda 40-41 dereceleri görüyoruz artık. Hadi 1-2 hafta 30 gitse hibritler belki tolerans gösterir diyecem ama haziran temmuz ağustos eylül bu ayların hepsi sıcak Bursa da. Kaldı ki artık ekim bile soğuk geçmiyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: filizma

Benzer Konular