kuruot, tritikale

@behcet arı abi tritikalenin büyükbaş hayvancilikta önemi nedir ülkemiz genelde fiğ bezelye yulaf vs karisim ekiyoruz genelde kuru balyasi mi silajı mi yapilmalı birde yabancilar kurak iklime mi ekiyor yoksa iklimden bağimsiz sulak yerlerede ekiyolar mi ?
büyükbaş hayvancılıkta (etırkı ya da süt ırkı) yem sıkıntısını, ekilen arpanın, buğdayın, tritikalenin, yulafın uygun büyüme safhasında (başak verme safhasında ya da çiçeklenme safhasında) biçilerek, kurutma için hava şartları uygunsa, kurutulup, balyalanarak, kurutma şartları elverişli değilse, silajı yapılarak kaba yem sıkıntısı halledilebilir. burçak/fiğ çeşitleri ile buğdaygiller karıştırılarak ekilip, hasadı yapılabilir. ayrıca, yonca yüksek proteinli olduğu için, buğdaygil otları ile birlikte (1:1, 2:1) karıştırılarak, hem sağılan ineklere, hem etırkı (buzağı emziren) ineklere, hem de besideki kasaplık hayvanlara verilebilir.
bu kaba yemlerin yanında, enerji yemi olarak tahıllar (arpa, mısır, yemlik buğday, yulaf) kullanılabilir.

sağılan ineklerde, yüksek süt verimi için gerekli, protein soya küspesi, malt posası/arpa posası, bezelye/termiye-acı bakla gibi baklağıl tanelerinden elde edilebilir...

ineklere verilen rasyonların kaba yem kısmı, %13-15 proteinli olursa, yüksek proteinli küspe ihtiyacı (soya küspesi, pamuk küspesi, çiğit, acı bakla) azalır...

uzun vadede, sağılan ineklerin protein ihtiyacını, yerli yemlerden karşılamak gerekir. büyükbaş hayvancılıkta, ithal yeme duyulan ihtiyacın azaltılması şart...

videolardan, tahıl bitkileri yem olarak hasat edildikten sonra (erken hasat), amerikada, ikinci ürün olarak soya ekilmekte...belki bu durum eğede, akdenizde, güneydoğu anadoluda mümkün olabilir...
iç anadoluda,bir kısım ekin erken hasattan sonra (kaba-yeşilyem olarak hasat edildikten sonra), silajlık mısır ekilebilir...
 
Son düzenleme:

Benzer Konular