Abiler bi konuyu size danışmak istiyorum. Arastırmalarım doğrultusunda ot silajının kuru ota göre daha zengin değerlere sahip olduğu, icindeki değerleri kuruya göre daha çok koruduğunu duydum. Bu işin doğruluğu nedir? Kuru ot yerine ot silajı vermenin faydaları ve zararları nelerdir? Mesela bir rasyon düşünelim. 15 kg mısır silajı 4 kg kuru yonca 4 kg kuru ot (yulaf fiğ vb) 8 kg de kesif yem düşünelim. Bu rasyonda 4 kg %85 kuru maddeli kuru yonca yerine %40 kurumaddeli 8.5 kg yonca silajı, 4 kg %85 kurumaddeli fiğ otu yerine 8.5 kg ot silajı verse bunun faydaları ve zararları ne olur? Yani toplamda TMR 31 kg yerine 40 kg olacak. Rasyon 32 kg silaj içerecek bunun zararları varmıdır? Avrupada muhtemelen yağmur sıklığından hep silaj yapıyorlar acaba imkanları olsa kuru yaparlarmıydı yoksa yapmak mı istemiyorlar? Avrupadaki rasyonlara bakıyoruz 30 35 kg den aşagı silaj veren yok ama bunun da hayvanın ömrünü kısalttığını duymuştum. Uzun lafın kısası silaj mı iyi kuru mu?