Koyun yetiştiriciliği

Değerli abilerim, kardeşlerim bir süredir koyunculuk yapmak konusunda ciddi ciddi kafa yoruyorum ve tecrübelerini dinleyebileceğim tavsiye alacağım kişiler olabileceğini düşündüğüm için bu platforma yazmayı uygun buldum.24 yaşındayım hayvancılık ya da çiftçilik üzerine herhangi bir tecrübem yok.Kağıt üzerinde neyin nasıl yapılması gerektiği üzerine araştırmalarım oldu ve kabaca kendi planımı ve maliyet hesaplamalarımı yaptım.50 baş koyun üzerine bi girişim yapmak istiyorum sadece kendim ilgileneceğim hayvanlarla bunun üstesinden tek kişi gelebilir mi ? Ve süreç içerisinde sürümü büyütmeyi hedefliyorum.Merasız koyunculuk yapmak mantıklı mıdır ? 5 dekar araziye yonca mısır vb ürünlerin yetiştirilmesi ile dışarıdan çok az yem takviyesi yaparak bu iş sürdürülebilir mi ? Tarım hasat ve ekim işlerinde dışarıdan ekipman kiralaması yüksek maliyet oluşturur mu ? Olumlu ya da olumsuz görüşlerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Merak ve heves konusunda yeterlimi değilmi bilemiyoruz
Merak ve heves ömürlükmü 6 aylik mı bu önemli
İstikrar ister takip ister koyun işi
Kapalı bakmak maliyetli dir hata affetmez hele borçlanmaya gelmez sermaye ister
Başarma ihtimalin var ama düşük
Allah kolaylık versin herkese
Benim etrafımda çok boş işletmeler var çok hayat hikayeleri var , böyle konularla ilgileniyorum
Teknik detaylara girmem herkesin toprağı verimi iklimi koyun ırkı çalışması hesabi farklı

Benim etrafımda çok boş işletmeler var çok hayat hikayeleri var , böyle konularla ilgileniyorum
Teknik detaylara girmem herkesin toprağı verimi iklimi koyun ırkı çalışması hesabi farklı
İsmail abi galiba sizin orada çok batan işletme var

Eğer borca girip hayvan alıyorsan
Hersene rahat cikabilecegin yemi kendin uretemiyosan
Dışardan çok karlı iş gibi görünüp hayvancılığa atılıyosan
kısa hesap 50 koyun alsam hersene 50 kuzu satarım tanesi 1000 liradan gibi
Küçük işletmeler için mera şart inek gibi 12 ay hazır yedirirsen sıkıntı
Bu maddeler varsa yapılır yapılmaz değil ama ortalama yıllık kazancın belli bir zamana kadar çok düşük olur ve insanı yorar herseye atılmaya çalışılırsa batırır
Diye düşünüyorum

Okuyanlarin yorumlarınızı bekliyorum

İsmail abi cevabın için teşekkür ederim.Vaktin olursa senin bakış açından detayları dinlemek isterim.Henüz çok başındayım destek verirsen minnettar olurum.Irk ve bölge uyumu konusunda ne dersin.İç anadolu bölgesi bu iş için verimli midir?

Eğer borca girip hayvan alıyorsan
Hersene rahat cikabilecegin yemi kendin uretemiyosan
Dışardan çok karlı iş gibi görünüp hayvancılığa atılıyosan
kısa hesap 50 koyun alsam hersene 50 kuzu satarım tanesi 1000 liradan gibi
Küçük işletmeler için mera şart inek gibi 12 ay hazır yedirirsen sıkıntı
Bu maddeler varsa yapılır yapılmaz değil ama ortalama yıllık kazancın belli bir zamana kadar çok düşük olur ve insanı yorar herseye atılmaya çalışılırsa batırır
Diye düşünüyorum

Okuyanlarin yorumlarınızı bekliyorum
Yorumunuz için çok sağolun.Borçlanmadan girmeyi planlıyorum çok büyük para kazanma hayalleri ile değil ama kendi hayatımı idame ettirecek parayı kazanma beklentisi içindeyim.Kendi yemimi ekip biçerek , borçlanmadan ve küçük küçük ilerleyerek başarılı olunabilir mi ?

Ben nihayet başladım hayvancılığa... [emoji4] Ama ufak ufak. Hedefim 70 başa çıkmak. Zaten şu an başka bir işim var orda çalışıyorum. Ama sayı hedefime ulaşınca bırakıcam diğer işi sadece hayvanıma bakıcam. 8 anaç koyun aldım bir de Romanov kıvırcık melezi damızlık koç. Kuzulama bitti 18 oldu toplam sayı. Sıfır fabrika yemi. Şuan iyi gidiyo maşallahı var hepsinin. [emoji4] Herkese de öneririm eğer severek yapacaksa tabiki [emoji6]

Köşe takımı [emoji4]
IMG_20200311_201846_226.jpg

Ben nihayet başladım hayvancılığa... [emoji4] Ama ufak ufak. Hedefim 70 başa çıkmak. Zaten şu an başka bir işim var orda çalışıyorum. Ama sayı hedefime ulaşınca bırakıcam diğer işi sadece hayvanıma bakıcam. 8 anaç koyun aldım bir de Romanov kıvırcık melezi damızlık koç. Kuzulama bitti 18 oldu toplam sayı. Sıfır fabrika yemi. Şuan iyi gidiyo maşallahı var hepsinin. [emoji4] Herkese de öneririm eğer severek yapacaksa tabiki [emoji6]
Maşallah Serdar bey çok güzel görünüyor hayvanlarınız 😊 Kişisel mesajlarınızı kontrol edebilir misiniz sormak istediğim bi kaç sorum olacak size

Serdar birşeyler yapabildiğine sevindim
Başka işte yapıyorum demişin
Vaktini ona göre programlarsin
Biraz zor olur ama dediğin gibi koyun çoğalinca koyuna ayırırsin vaktini
Sağ ol abi eksik olma. [emoji4] öyle yapıyorum zaten şu hastalık muhabbetine ara verdim işe. Ama ne kadar doğru bir karar vermişim hayvancılığa yönelmekle [emoji4][emoji4]

Sorularınızı buradan sorsanız da, acemi koyuncu olarak bizde faydalansak...
Haklısınız Atila bey sorularımın genel çerçevesi şu şekilde sıralanabilir :
1) Seçilen coğrafi konuma en uygun hayvan ırkı seçimi nasıl yapılmalı ?
2) Dönüm başına yonca, mısır vb. yemlik ürünlerin hasatından kaç kilo ürün elde edilir ? (Ortalama verimlilikteki arazi koşullarına göre)
3) Sürü oluştururken güvenilir alım yapılacak işletmeler nasıl seçilmeli ?
4) Her şeyin yolunda gittiği bir girişimde kasaplık kuzularımızı piyasada rahatça paraya çevirebilir miyiz ? Alıcısına kolay ulaşabilir miyiz?
5) Kiralanan arazilerde yapay meralandırma çalışması mantıklı mıdır ? Ve bunu düşününce akla gelen soru kendi emek verdiğimiz araziye başka hayvan sahiplerinin hayvanını sokmasına karşı nasıl tedbirler alınabilir ?
6) Aşı takvimi ve koruyucu hastalık önlemleri çok ciddi takip edilmesine rağmen önlenemez hayvan kayıpları yaşanır mı ? ( Kuzu ölümleri hariç)
İlk aklıma gelenler bu şekilde daha da detaylandırılabilir.Görüş ve öneriler için teşekkür ederim.

bende senin gibi başladım ama 50 baş değil 30 baş. kuzusu ile beraber aldım. sivasta kangal koyunu yaygın bende onu tercih ettim. yeşil ot çıktı şuan sadece yayılıyor yem gideri flan yok. sadece 30 kuzuya annelerinin sütünden ek olarak kuzu başı 200 gr gelecek şekilde kuzu büyütme+ arpa veriyorum birazda yonca. gelişimleri süper. ben kredi çekip aldım 2 yıllık. ilk taksitini kurbanda ödeyeceğim. yem olarak arpa tritikale ve saman kendi tarlamdan temin ediyorum zaten. olumsuzluklara bakma fakat 50 baş değilde 20 baş al. hastalıklara ilaçlara göz gezdir. birde şu ithal hayvan kumpasına düşme 4 kuzuluyor 10 kuzuluyor muhabbetine. ne varsa yerlide var unutma..

bende senin gibi başladım ama 50 baş değil 30 baş. kuzusu ile beraber aldım. sivasta kangal koyunu yaygın bende onu tercih ettim. yeşil ot çıktı şuan sadece yayılıyor yem gideri flan yok. sadece 30 kuzuya annelerinin sütünden ek olarak kuzu başı 200 gr gelecek şekilde kuzu büyütme+ arpa veriyorum birazda yonca. gelişimleri süper. ben kredi çekip aldım 2 yıllık. ilk taksitini kurbanda ödeyeceğim. yem olarak arpa tritikale ve saman kendi tarlamdan temin ediyorum zaten. olumsuzluklara bakma fakat 50 baş değilde 20 baş al. hastalıklara ilaçlara göz gezdir. birde şu ithal hayvan kumpasına düşme 4 kuzuluyor 10 kuzuluyor muhabbetine. ne varsa yerlide var unutma..
Necdet bey çok sağolun verdiğiniz bilgiler için dediğiniz gibi 20-30 baş daha mantıklı gelmeye başladı.Evet ithal koyunların ikiz üçüz oranları o kadar iyi ki gerçek verilerin paylaşılmadığı çok aşikar bu konuya değinmeniz önemliydi. İşin içine girdikten sonra keşke bu işi şu bölgede yapsaydım dediğiniz oldu mu ?

keşkelerim olmadı. bir devlet dairesinde çalışıyorum. hafta içi kardeşim ve babam hafta sonları ben ilgileniyorum. zor bi iş değil kendi adıma konuşuyorum. memleketin nere ise orda yap hemşerim. ben kendi köyümde yapıyorum. 400 dönüm kuru 50 dönüm sulu tarımla uğraşıyordum. arpayı götürüp tüccarı zengin edeceğime samanı götürüp aracıları zengin edeceğime kendi hayvanıma yediririm mantığı ile çıktım yola. bu sene 30 seneye dahada çoğaltmayı düşünüyorum. sende öyle yap azla başla sağdan soldan gelen yorumlarada bakma. işte az koyunun peşine gidilmez en az 100 tane olacak flan derler hiç umursama. ama tabi ben 15 yıldır tarladayım tarımla uğraşıyorum zorlukları biliyorum. sende durum ne olur bilemem ama inşallah hayırlı olur

keşkelerim olmadı. bir devlet dairesinde çalışıyorum. hafta içi kardeşim ve babam hafta sonları ben ilgileniyorum. zor bi iş değil kendi adıma konuşuyorum. memleketin nere ise orda yap hemşerim. ben kendi köyümde yapıyorum. 400 dönüm kuru 50 dönüm sulu tarımla uğraşıyordum. arpayı götürüp tüccarı zengin edeceğime samanı götürüp aracıları zengin edeceğime kendi hayvanıma yediririm mantığı ile çıktım yola. bu sene 30 seneye dahada çoğaltmayı düşünüyorum. sende öyle yap azla başla sağdan soldan gelen yorumlarada bakma. işte az koyunun peşine gidilmez en az 100 tane olacak flan derler hiç umursama. ama tabi ben 15 yıldır tarladayım tarımla uğraşıyorum zorlukları biliyorum. sende durum ne olur bilemem ama inşallah hayırlı olur
Allah razı olsun Necdet bey yazdıklarınız çok değerli benim için teşekkür ederim.Kafamda yeni sorular oluştukça sizin içinde bi mahzuru olmazsa bilgi ve deneyimlerinize başvurmak için ara ara size rahatsızlık verebilirim 😄

Elin lafıyla yola gidersen eşeği sırtına verirler hayvancılık güzel birşey ama sadece başında olacaksın bırde zor gunlerınde yanına abin kardeşin gelecek bır hastane bir postane işin çıkınca bakıp kalmayacaksın birde eğer imkanın var ise ahırın ağılın geniş olacak bıraz olsun sermaye olacak birde azıcık durumu düzelince gıdıp sıfır traktör ev vb almayacaksın biraz bekleyeceksin bakabileceğin kadar hayvan artı yanında biraz paran olacak