Ynt: Kova ile Çaptaz Ekim Denemesi
eeemreee link=topic=82827.msg986460#msg986460 date=1427383592' Alıntı:
Biz tek yön ektigimizden bosluklu oluyor demek .
Hocam vallahi aydinlaniyorum yazılarınizdan
Estağfirullah. Çapraz saçımın en güzel yanı bu aslında. Saçan kovada bir dengesizlik varsa bile problemi ciddi oranda tolere ediyor.
ali şen link=topic=82827.msg986461#msg986461 date=1427383712' Alıntı:
bereketli olsun Yılmaz abi Allah emeklerini boşa çıkarmasın inş. extrem durumlarda bile güzel sonuçlar alıyorsun Maşallah.
Ali masraflar öyle bir arttı, iş artık öyle bi nokta geldi ki, hata yapma lüksümüz kalmadı. Her şarta uyum sağlıcaz, yani 'havaya göre oyun oynuyacaz'. Başka türlü işin içinden çıkamayacağız yoksa.
Özetle değişmeyen tek şey 'değişimin kendisi'. Değişkenleri sürekli hesaplayarak iş yapmak lazım.
BARTU link=topic=82827.msg986525#msg986525 date=1427394033' Alıntı:
maşallah, makine ile ekilenlerden daha güzel olmuş...
Sağ ol Mustafa Abi. Sen de çok derin bi konuya değinmişsin.
Şimdi buğdayda sıra arası-üzeri mesafe için 2 tane radikal görüş var. Ikisinin de iddiaları farklı.
1-) ideal sıra arasını 12.5 - 14 cm diyenler.
2-) ideal sıra arası 4 cm diyenler.
Işin komiği her iki görüşü de destekleyen araştırmalar var.
Ilk görüş, bitkinin kök gelişimi ve hastalıklara karşı direnci için hava akımının şart olduğunu, bunu da sadece sıralı ekimin sağlayabileceğini savunuyor. Onlara göre 'buğdayda sıra olmazsa tüm mantari hastalıklar artar ve verimde ciddi düşüş olur. Oysa sıraları 12.5 - 14 cm arasında açarsak, bu sıra aralarından sürekli bir hava akımı sağlanır ve kökler havalar. Dolayısı ile hastalık riski azalır' diyor.
Ikinci görüş ise 'sıra arasını 12.5 - 14 cm yaparsanız, taneleri sıra üzerinde birbirine çok yaklaştırırsanız (ki bu 1.4 - 1.6 cm ' ye denk gelir) ve bu çok risklidir. Bitkiler güneş ışığı ve besinlerden eşit olarak faydalanamaz, özellikle sıraların kuzeyinde kalan bitkiler 'bahtsız bedevi' olur ve dolayısı ile verim düşer' diyorlar.
Kanıt olarak da: 'bir meve bahçesini:
4m X 5m (fidan arası 4 metreye 5 metre) şeklinde mi dikiyoruz, yoksa
12.5m X 1.6m (fidan araları 12.5 ' e 1.6 metre) şeklinde mi?' sorusunu gösteriyorlar.
Not: her iki yöntem de fidan/tohum sayısı değişmez. Dönüme 50 fidan yada m2 ' ye 500 tohum düşüyor.
Ayrıca 'ideali tohumların birbirine eşit uzaklıkta olmasıdır, çünkü bitki ancak bu zaman sağlıklı bir beslenme ve kardeşlenme yapar, verim artar. Hastalık konusunda da günümüzde sistemik etkili ilaçlar mevcut, dikkat edilirse hastalık herhangi bir risk oluşturmaz' diyorlar.
Bu açıdan bakınca 2. grup haklı gibi görünüyor. Ama son kurdukları cümle işi bozuyor:
'Lakin şu an için sıra arası mesafeyi 4 cm ' ye düşüren bi ekim teknolojisi olmadığından, bu icat edilene kadar 12.5 cm sıra üzeri mesafeyi kullanan mibzerler ile ekim yapmaktan başka çaremiz yok'
İşte saçarak ekim, özellikle tohumlar denk düştüğünde 2. görüşe en yakın olan yöntem. Ne var ki bunda da ekim derinliğini ayarlayamıyoruz
değerlendirme için şartlar eşit değil.
Şahsi fikrim ilkinden yana ama her iki görüş de doğru olabilir. Her iki şekilde ekilen tarlalar da mevcut zaten. Sonucu kantarda görücez.
Şahsen emin olduğum tek şey, her bilimde olduğu gibi 'tarımda da doğru bilinen her şeyin sürekli değiştiği, kesin ve mutlak bir doğrunun olmadığı' sadece..