Cevap: kendi humik asitimizi yapama
Kati ve ya toz humik asit var. Ibrahim arkadasin yaptigi sivi hum asiti santrifuj ile karistirirsak ve ya bir tepsi benzeri yerde kurutursak kalan toz kisim konsantre humik asit oluyor, cunku buharlasan kisim sadece su. Bu tozu nezaman istersek normal su ile karistirdigimizda sivi humik asit oluyor. Bu uygulama ile depolama , ambalaj ve nakliye sorunu halloluyor.
Dibe coken kisim % 100 leonardit yani cozunmemis leonardit olamaz. Kullanilan leonardit icinde mutlaka toprak ve ya benzeri malzeme vardir yani 100 % leonardit degildir o kisim cokmus olmali. Elbette KOH miktari yetmediginden cokmus olan leonarditte vardir. Bence su ekleyerek tekrar uretimde kullanmak iyi yol.
Okudugum bir patent var, su, leonardit ve KOH karisimini karistirarak tepkimeyi izliyor ( dakikada 40 tur karistiriyor ) bu arada pH olcumu yaparak 7-8 degerini gectiginde ayni isida su ekleyerek dusuruyor ve devamediyor. Bu sekilde yaklasik 40 saat bekliyor ama sonunda pH 7 civarinda ve tortusu az urun olusturuyor.
Yeterli su oldugundan coken kisim azaliyor. Bu konuda standart olcude ( agirlik ) kullanilamaz cunku her parti leonardit digerlerinden farkli deniyor.
Denemede baslangic miktarlari 97 ltre su, 5 kg KOH ce 25 kg leonardit, ama dedigim gibi islem sirasinda pH olcup su ekleyerek mumkun oldugunca 7 de tutuyor, israrla belirtilen tortu olmamasi ve ya cok az olmasi icin islemi 40 saate kadar surduruyor.
Ilk asamada cok ince elenmis toz leonardit kullanarak cokeltinin az olacagi acik zaten.
Ibrahim arkadas urununun birkac litresini bukarlasacagi bir sini icerisinde bekletirse ve uzerine naylon kapatip buharin cikmasi icin birkac delik delerse toz olustugunda ruzgarla ucup gitmeyecektir.Sonunda kalacak toz kati humik asit olacak ve suyla karisinca ayni urune donuseck ama ambalaj ve saklama cok kolaylasacak, gerektiginde kargo edilmesi kolaylasacak cunku nakliyeciler sivi malzemeyi pek sevmez.
Bu toz, kati humik asit isi bana oraleti hatirlatiyor, oralet kurutulmus meyve surubudur, suya katinca ne oldugunu biliyorsunuz.