Kaz yetiştiriciliği barınma

Yaz birseyler Kandemir, Herkes gorsun belki meraklisi cikar. Kulucka makinen var mi? Yem maliyeti nedir?
Abim en başından serüvenimi yazayımmı? Ilerleyen zamanlarda seruvenimi komple anlattigim bir video cekip youtubeye atacagim kanalıma ancak şimdi bi yuzeysel anlatayim.
12 nisanda 150 adet fransız g36 civciv aldım 7500 tl ye. İlk 1 ay süper gitti. 1 aylikken 2 kg canli agirlik gördüm. Zaiyatımda yok gibi birşeydi. 40 civarı da sattım 70 80 lira bandında. Lakin yaylıma başladık hayvanlar her su birikintisiyle oynuyor benimde hoşuma gidiyordu ne guzel yüzüyolar felan diyordum. Kolera bir girdi mi. O koleranın bilançosu 50-60 civarı ölü oldu bana. Bide tecrübesizlik var veterinere gidiyorum abi hayvanlarım ölüyor diyorum verdiği ilacı veriyorum yok ölüm durmuyor. En son samsunda mustafa kemal bektaş diye kazdan iyi anlayan bir hekimi görüntülü aradım onun talimatlarina göre otopsi yaptık karnini yardım felan. O bana samsundan ilaç gönderdi o şekilde hastalığı kestim.
Şuanda da 50 60 arası fransızım var. 22 23 tane de kelepir denk geldiydi 65 tl den yetişkin linda aldım. Onlar da var.
Yetiştirmeye devam ediyorum. Niyetim kötü görunumlu damizlik vasfi taşımayan 10 15 kadar fransızı ve 22 23 tane kadar lindayı etlik ayırmak ve yerine gucüm yettiğince 200 tl den sadece dişi anac g36 almak istiyorum. Hedef 40 50 kadar dişi anaç bırakıp yumurtlatmak. 1000-1500 arası yumurta hedefliyorum. Buraya kadarki aşamada komple kendi birikmiş param ve öğrenci bursumla geldim. Makine almak için babamdan destek isteyeceğim. Yani 750-1000 arası civciv çikartmis olursam 200 kadar ayırıp büyütüp satmak istiyorum ki bunu yaparsam hayvan başı 150 tl kâr bırakır. Kalanını 50 tl bandında civciv olarak satmak istiyorum. Linda yapsam civcivi 20 tl fransız kazları mast mamut gibi ırk civcivleri 50 tl.
Yem giderine gelince:
İlk 2 ay yem verdim şuanda hiç yem giderim yok. Akşamları arabayla pazarlara gidip ne var ne yok çuvallara dolduruyorum. Hatta geçen birisi o kadar çok süt mısır çöpe atmış ki hayvanlar 4 gündür mısıra doydu. Bide mahallede birtane ihtiyar amca var herkesin demirlere çöplere astığı ekmejleri toplayip bi araziye yayıyor kuşlar yesin diye ama kuşlar hiç yemiyor. Onları ordan alıp çuvallara dolduruyorum (kusların rızkını da gaspetmeyecek şekilde) onlarla bedavaya bakıyorum. Ama kendi damızlıklarımı güzel yetiştirdiğimi düşünmüyorum o yüzden biraz kaliteli seçmece damızlık takviyesi şart oldugunu düşünüyorum.
Pazara gelince
Elinde balın olsun da sineği şamdan geliyor hickimsenin malı elinde kalmaz yeterki sezonu olsun.

Yan bir mal daha olsa iyi olur, az bir yer ve yatirim isteyen bildircin be tavsani bir arastir istersen. Tavsani kebapcilarcaliyormus. Ikisicde kafeste oluyor as yet istiyor,
Abi para lazim sermaye lazım yazları amelelik yaparak biriktirmeyle 800 tl bursla kiralık yerle bu kadar oluyor inşallah bunu başarayım da yapacak alternatif iş çok allahın izniyle. Alt komşuda manda var sütün kilosu 15 tl den ayağında satiyor adam valla ne merası var nede sulak bataklık ahırda inek gibi bakıyor öyle para olsa dedigim gibi alternatif iş çok
Bereketli olsun, kolay gelsin, gerçekten çok emek ve çaban olmuş, başarılı olmani cani gönülden diliyorum
Sağol abim allah razı olsun güzel dileklerin için

Daha once yazismisdik manda iyi is, genc ciftcibfalan kredi yok mu?
Abi ben kredi değilde normal borç da buldum ama olası bir aksilik durumunda tek başına paklayabileceğim birşey değil misal 50 bin lira borç bulmuş olsam ve batsam bunu ödemem icin 2 sene yemeden içmeden asgari ucrete calismam gerekir şartlar ortada. Ben kaz işinde batarsam kendi kendime batarım çıkarsam da o zaman büyük işleri düşünmeye başlarım. İnşallah hayır olur